Szara ikona trybu samolotowego

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 215 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

Siemanko. Może ktoś pomoże rozwiązać mi problem. Od wczoraj (prawdopodobnie bo wczoraj to zauważyłem) w moim Windowsie 10 pojawiła się szara nieaktywna ikonka trybu samolotowego. Nic z nią nie mogę zrobić. W Internecie próżno szukać rozwiązania bo wszystkie tematy które znalazłem nie pomogły. Może ktoś z łowców miał podobny problem. Zaznaczę że mimo tego iż ta ikonka jest mam połączenie z Internetem i nie spowodowało to że są jakieś problemy z siecią. Dziwna sprawa może ktoś mądrzejszy pomoże :)
Załączniki
ikona szara.png
ikona szara.png (137.01 KiB) Przejrzano 2899 razy
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

muniek1555 pisze: 21 cze 2024, o 16:42W Internecie próżno szukać rozwiązania bo wszystkie tematy które znalazłem nie pomogły.
To może napisz, czego próbowałeś, żeby ludzie się niepotrzebnie nie produkowali...
Może prawym na pasku, Ustawienia, 'Włącz lub wyłącz ikony systemowe'...?
Niestety, nie mam lapa z Win10, więc nie mogę sprawdzić, ale na Win11 klikasz prawym na ikonkę, przechodzisz do 'edit quick settings' i odpinasz ikonkę...
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Black Seraph pisze: 21 cze 2024, o 17:58
muniek1555 pisze: 21 cze 2024, o 16:42W Internecie próżno szukać rozwiązania bo wszystkie tematy które znalazłem nie pomogły.
To może napisz, czego próbowałeś, żeby ludzie się niepotrzebnie nie produkowali...
Może prawym na pasku, Ustawienia, 'Włącz lub wyłącz ikony systemowe'...?
Niestety, nie mam lapa z Win10, więc nie mogę sprawdzić, ale na Win11 klikasz prawym na ikonkę, przechodzisz do 'edit quick settings' i odpinasz ikonkę...
To komputer stacjonarny.
- instalowałem na nowo sterowniki karty sieciowej
- włączałem/wyłączałem kartę sieciową
- włączałem w usługach zarządzania radiem na "automatyczny"

Nie mam możliwości suwakiem włączyć lub wyłączyć tryb samolotowy jest po prostu szara ikona z którą nic nie można zrobić
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 171 razy
Podziękowania: 186 razy
Kontakt:

Ogólnie ten tryb samolotowy służy głównie do wyłączenia bezprzewodowych komunikacji typu Wifi czy bluetooth. W twoim przypadku nie zdziwiłbym się jakby Windows wyszarzył opcję ze względu na to, że nie masz czego ustawić w tryb samolotowy.

Jesteś wpięty po kablu, a kabel będzie działał mimo trybu samolotowego. Ale ciężko mi to w tej chwili potwierdzić na 100%, bo sam siedzę na Wifi teraz.

W ogóle też nie do końca rozumiem problem, chcesz usunąć ikonkę? Czy po prostu problemem jest to, że nie możesz na nią kliknąć?
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

Yuviri pisze: 21 cze 2024, o 21:13 Ogólnie ten tryb samolotowy służy głównie do wyłączenia bezprzewodowych komunikacji typu Wifi czy bluetooth. W twoim przypadku nie zdziwiłbym się jakby Windows wyszarzył opcję ze względu na to, że nie masz czego ustawić w tryb samolotowy.

Jesteś wpięty po kablu, a kabel będzie działał mimo trybu samolotowego. Ale ciężko mi to w tej chwili potwierdzić na 100%, bo sam siedzę na Wifi teraz.

W ogóle też nie do końca rozumiem problem, chcesz usunąć ikonkę? Czy po prostu problemem jest to, że nie możesz na nią kliknąć?
Mogę potwierdzić Twoje przypuszczenia, tylko na stacjonarnym PC mam "wyszarzony" tyrb samolotowy :tak:
TS1.JPG
TS1.JPG (17.7 KiB) Przejrzano 2564 razy
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Yuviri pisze: 21 cze 2024, o 21:13 Ogólnie ten tryb samolotowy służy głównie do wyłączenia bezprzewodowych komunikacji typu Wifi czy bluetooth. W twoim przypadku nie zdziwiłbym się jakby Windows wyszarzył opcję ze względu na to, że nie masz czego ustawić w tryb samolotowy.

Chciałem się upewnić że to nie jest oznaka jakichś problemów. Sądziłem że tej ikony ma nie być.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

muniek1555 pisze: 21 cze 2024, o 22:13Chciałem się upewnić że to nie jest oznaka jakichś problemów. Sądziłem że tej ikony ma nie być.
Ja też siedzę na piecu z Win10 i nie mam tej ikonki...
Jak pisał Yuviri, tryb samolotowy służy do wyłączenia Wifi czy BT. Stosuje się go zwykle w urządzeniach mobilnych, jak laptopy, które z reguły wyposażane są w bezprzewodowe karty sieciowe...
Może Twoja MOBO ma wbudowany Wifi/BT...? Sprawdzałeś specyfikacje...?
Ewentualnie, jaka karta sieciowa...? Może producent dodał funkcję do nowej wersji driverów...
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Black Seraph pisze: 22 cze 2024, o 13:10
muniek1555 pisze: 21 cze 2024, o 22:13Chciałem się upewnić że to nie jest oznaka jakichś problemów. Sądziłem że tej ikony ma nie być.
Ja też siedzę na piecu z Win10 i nie mam tej ikonki...
Jak pisał Yuviri, tryb samolotowy służy do wyłączenia Wifi czy BT. Stosuje się go zwykle w urządzeniach mobilnych, jak laptopy, które z reguły wyposażane są w bezprzewodowe karty sieciowe...
Może Twoja MOBO ma wbudowany Wifi/BT...? Sprawdzałeś specyfikacje...?
Ewentualnie, jaka karta sieciowa...? Może producent dodał funkcję do nowej wersji driverów...
Moja płyta główna to : MSI MPG Z390 Gaming Plus i nie ma wbudowanego Wifi.
ODPOWIEDZ