Strony lub inne źródła przedstawiające recenzje/testy sprzętów

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 3 razy

Cześć,

czy ktoś może zna strony lub inne źródła, które przedstawiają recenzje/testy sprzętów komputerów: procesory, karty graficzne, zasilacze, obudowy i inne (wolałbym w formie tekstu ale wideo też może być)?
Interesują mnie takie, gdzie w jednym miejscu znajdę informację o każdym typie sprzętu oraz od każdego producenta lub przynajmniej większość (nie mam ochoty przeszukiwać kilkanaście stron/kanałów, które oferują informację na temat jednego modelu lub dwóch) oraz które są w miarę rzetelne.

Może ktoś z Was może polecić jakiegoś producenta, na przykład od kart graficznych, pamięci, czy ogólnie na stan dzisiejszy (06.2024)?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Jako, że reklamy przeniosły się na youtube to tam jest najwięcej twórców.

Z rodzimych stron co się ostały w tradycyjnej formie to polecam purepc.pl

Jeśli jednak szukasz strony co znajdzie ci produkty o bardzo konkretnych cechach, np płytę główną z 7 portami sata, 2 portami pcie x16, czterema portami x1 to cenowarka.pl

> Może ktoś z Was może polecić jakiegoś producenta, na przykład od kart graficznych, pamięci, czy ogólnie na stan dzisiejszy (06.2024)?

Niestety, każdy z producentów miał wtopy. Porównuj modele zamiast producentów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Niestety tak łatwo to nie ma.

Polecam poprzeglądać gotowe zestawy, które polecają na jakichś forach i stamtąd wybrać sobie co Cię interesuje.
Czyli dokładne modele danego producenta, w Twojej półce cenowej.
Dodatkowo jeśli ślepo nie chcesz w to wierzyć, to wklepywać i czytać/oglądać recki tych modeli i to nie w 1 miejscu bo bardzo często nie ma w nich wszystkiego.

Z drugiej ile by nie czytał to i tak może się trafić syf i to dokładnie polecanego i chwalonego modelu.
Z drugiej można kupić byle co i może się to okazać strzałem w 10.
Niestety ostatnio mam wrażanie, że to czysta loteria i bez względu na model/producenta może się trafić bubel.
Ja osobiście kupuje (w sumie bardziej kupowałem bo na teraz to sam nie wiem) grafiki i płyty główne Gigabyte, a kumpel twierdzi, że w życiu tego gunwa nie kupi.
Wszystko zależy od doświadczeń z danym producentem.
Osobiście to ja już od jakiegoś czasu nic nikomu nie polecam bo najzwyczajniej nie da się powiedzieć "ten producent jest godny zaufania"
Aby coś kupić świadomie to teraz trzeba poświęcić bardzo dużo czasu na research. Nie ma lekko.
Nawet recenzjom ciężko ufać, bo i one są często na odwal się lub "sponsorowane" a to potrafi dużo zmienić w recenzji.
Szukać, grzebać, czytać, oglądać. Gorzej niż z pisaniem nie jednego referatu, czy magisterki.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 3 razy

Dziękuję za propozycję i pomoc,
na pewno mi pomoże.
ODPOWIEDZ