Redmi Note 12 4G i agresywne ubijanie procesów w tle.

Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Od jakiegoś czasu korzystałem z samsunga galaxy m11 i byłem bardzo zadowolony. Szybko to chodziło. Wszystko działało tak, jak smartfon powinien. Niestety przypadłość tych telefonów - połączenie pomiędzy dolną płytką, a górną uległo zerwaniu, przez co bateria przestała ładować się. Próbowała zgłębić temat. Chciałem zamontowac MODa, o którym głośno w sieci, a sprowadzało się do przylutowani jednego cienkiego kabelka. Niestety przygiąłem z grubością kabelka czego efektem było uszkodzenie portu dolnej płytki (chyba kupię kolejną) dlatego zacząłem szukać nowego telefonu.

Po szybkim reserczu znalazłem w promce Redmi Note 12, a że nie potrzebowałem czegoś za 2,5k skusiłem się kupić fon za 600 zł.

Otworzyłem, odpaliłem, uśmiechnąłem się. Fajny.
Aparta fajowy. Baaardzo szybkie ładowanie. Ekran amoled z dobrą gęstością pixeli. No myśle - cudo.
https://www.mgsm.pl/pl/katalog/redmi/note124g/

Jakie było moje zdziwienie, gdy zacząłem go używać. Włączyłem sobie tube. Oglądałem głupoty. Przełączyłem się na system, coś pogrzebałem, a następnie wróciłem do tuby... Strona z oglądanym przez mnie filmem przeładowała się... film zaczął grać od początku. WHAT! Co tu się odwaliło!?! Zacząłem testować, i zaobserwowałem, że miui ubija procesy w tle. Zaktualizowałem system do hyperos. Nadal to samo. Dwa procesy, w tym jeden w tle to za dużo dla tego systemu. System musi śmigać i żadna apka nie będzie go spowalniać.
Frustrujące do entej potegi. Telefon tylko dla seniora... niestety nie dla mnie.

Zacząłem zgłębiać temat. Znalazłem kilka ciekawych tematów w sieci:
https://phandroid.com/2021/02/28/how-to-stop-your-android-phone-from-killing-apps-in-the-background/
https://www.geekdashboard.com/stop-android-killing-apps-background/#xiaomi
https://dontkillmyapp.com/
Pomimo porad, nadal mam ten sam problem. Ubijaie procesów w tle. No chyba że coś robię źle :/

PS. Pomyślałem, że custom rom wgram, ale problemem jest bootloader. Zrozumiałem to tak, że wprowadzono restrykcje, co do odblokowania bootloadera :/ Jest jakiś cooldown 30 dniowy... a nastepnie 14 dniowy? Chyba to jakiś scam jest.

Redmi Note 12 4G - Ep 01: Unlock Bootloader
https://www.youtube.com/watch?v=wEADsF6-VXU

Podsumowując moje doznania z xiaomi redmi note 12, wrogowi nie polecam.

Czy ktoś z Was może mi poradzić co zrobić w ustawieniach aby ten fon był użyteczny? A może istnieją jakieś apki utrzymujące procesy w tle? No chyba że tego schowam do szafy, jako backup, a kupię sobie moto g72. Poklikałem ten fon w sklepie i wygląda na ok. Dźwięk mocny, stereo. Kamera szybka, fajne foty. Podobno ma szybkie ładowanie. 8 ramu. Nie zaobserwowałem ubijania procesów w tle. Cena 800.

PS. Widzę, że ceny redmi note 12 na portalach sprzedażowych są bardzo, bardzo niskie, a żal go za te kwotę oddawać bo ma na prawdę dobre parametry, oprócz ubijania procesów w tle. Trzymam, jako backup. Może przyda się komuś w rodzinie?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

mialem ten telefon

nic takiego co opisujesz nie miało u mnie miejsca

pierwsze co mi przychodzi do głowy to czy masz wlączone w nim "ultra oszczedzanie baterii" jeśli tak to wtedy ubija nieuzywane procesy bardzo szybko i pewnie zachowuje się tak jak to opisałeś, nic innego mi nie przychodzi na myśl na te chwile
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Ile masz pamięci ram w tym Note 12? Są wersje 4, 6 i 8GB i jeśli miałbym coś teraz kupować to nic poniżej 8GB.
Miałem podobny problem na Xiaomi 12T Pro 8GB na którymś MIUI, teraz używam HyperOS z miuipolska.pl
i brak jakichkolwiek problemów ale to też sporo szybszy i droższy telefon.

Zobacz ewentualnie w ustawieniach, dodatkowe ustawienia i rozszerzenie pamięci, wtedy telefon przydziela
kilka GB z pamięci wewnętrznej jako RAM ale jak to działa z wolniejszą pamięcią to nie mam pojęcia.

A i nie wiem jak teraz odblokowanie bootloadera ale ja czekałem 14 dni w 12T Pro.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

jak coś to mogę ci dać na priv linka do polskiego discorda siajomi na ktorym przy odrobinie cierpliwości na pewno dowiesz się więcej niz z tego tu forum :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Pamięci 4GB. Zwiększyłem o 4GB.
Tak czytam w sieci, że ludzie nie mają takich problemów. Może moja wersja jest jakaś zbudowana???
Co sądzicie o reklamowaniu tego telefonu?
Podstawa: nie działa tak, jak powinien.

Edit: baterie mam włączoną na zrównoważony
ODPOWIEDZ