Cześć,
Kilka dni temu oglądając materiał ARHN o grze Prey z 2006 roku, dowiedziałem się z komentarzy pod filmem że CD-key do starej fizycznej kopii można wbić do steama, sama gra zainstalowana z płyty go nie wymagała.
Zszedłem do piwnicy i faktycznie klucz z edycji Kolekcji Klasyki CENEGI wbija się na steama.
Czy kojarzycie inne tytuły gdzie tak było?
Można by zrobić listę takich tytułów, możliwe że wielu z nas ma pochowane gdzieś pudełkowe edycje z niewbitymi kluczami i nawet o tym nie wiemy.
Stare pudełkowe wydania gier PC - z opcjonalnym kluczem STEAM
- Podziękował: 40 razy
- Podziękowania: 91 razy
Na pewno Company of Heroes i oba dodatki do niego oraz Resident Evil 5.
Chyba tak samo aktywowałem Medieval II: Total War i Supreme Commandera.
- Ci użytkownicy podziękowali DywanPerski za ten post:
- Xsaw
- Podziękował: 143 razy
- Podziękowania: 331 razy
- Kontakt:
Ja jeszcze przypomnę, że kody do niektórych aktywowalnych gier były dostępne na stronie CD-Action, więc polecam przejrzeć stare maile:
Arma II
Blood Bowl Legendary Edition - kod opisany jako klucz gracza
Company of Heroes Tales of Valor
Dark Messiah of Might & Magic
GT Legends - trzeba usunąć myślniki
Supreme Commander - powinien aktywować od razu dodatek
Z gier niewymienionych na liście powyżej jest chyba jeszcze Red Faction Guerilla, ale nie mam jak sprawdzić bo pozbyłem się pudła
Arma II
Blood Bowl Legendary Edition - kod opisany jako klucz gracza
Company of Heroes Tales of Valor
Dark Messiah of Might & Magic
GT Legends - trzeba usunąć myślniki
Supreme Commander - powinien aktywować od razu dodatek
Z gier niewymienionych na liście powyżej jest chyba jeszcze Red Faction Guerilla, ale nie mam jak sprawdzić bo pozbyłem się pudła
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Wszystkie trzy Stalkery aktywujesz bez problemu na gog albo sztim.
A ta lista tutaj dana sztim to tak nie do końca, bo pamiętam, że chciałem kiedyś bordery aktywować z klucza i za cholerę nie szło.
A ta lista tutaj dana sztim to tak nie do końca, bo pamiętam, że chciałem kiedyś bordery aktywować z klucza i za cholerę nie szło.
- Podziękował: 143 razy
- Podziękowania: 331 razy
- Kontakt:
Borderlands 1 nie miało żadnego kodu w pudełku i grę aktywowało się przez małą aplikację, która wykrywała płytę w napędzie. Ale to już od lat nie działa. A B2 jest Steamworks więc kod MUSI działać.bolesna prawda pisze: 13 paź 2023, o 19:49 A ta lista tutaj dana sztim to tak nie do końca, bo pamiętam, że chciałem kiedyś bordery aktywować z klucza i za cholerę nie szło.
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Oczywiście, że był, bo bez niego nie aktywujesz DLC.Angrenbor pisze: 13 paź 2023, o 19:55Borderlands 1 nie miało żadnego kodu w pudełku i grę aktywowało się przez małą aplikację, która wykrywała płytę w napędzie. Ale to już od lat nie działa. A B2 jest Steamworks więc kod MUSI działać.bolesna prawda pisze: 13 paź 2023, o 19:49 A ta lista tutaj dana sztim to tak nie do końca, bo pamiętam, że chciałem kiedyś bordery aktywować z klucza i za cholerę nie szło.
Afterfall: Reconquest. Gra polskiego studia, które zalegało z opłatami za unreal engine i w końcu zamknęli działalność. Afterfall: Insanity, ich wcześniejsza gra, za to była w miarę ok i chyba było w niej tak samo. Sama gra to taki "polski Dead Space", znaczy wcześniej tak go nazywali, patrząc na nią teraz to raczej polskie Callisto. A Reconquest to totalnie inna bajka, nawet nie warto czasu na niego marnować.
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 416 razy
- Kontakt:
Dużo gier z GFWL aktywuje się na Steamie. Z pamięci do RE5, SSFIV, Dead Rising 2 i Off the Record, Batman AA i AC, BioShock 2, Dark Souls 1, pewnie jeszcze parę innych, których nie pamiętam. GTA 4 za to aktywuje się na platformie Rockstara.DywanPerski pisze: 13 paź 2023, o 12:44 Na pewno Company of Heroes i oba dodatki do niego oraz Resident Evil 5.
A z gier nie-GFWL Dark Messiah of Might and Magic miał opcjonalną aktywację, tzn na płycie jest instalator wersji bez DRMu bodajże, ale żeby grać multiplayer musisz aktywować na Steamie. Ponadto chyba Cities in Motion miało na płytę DRM-Free a kod na Steam w pudełku.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 45 razy
- Kontakt:
Z tego co pamiętam unreal 3 i rome total war z platynowej kolekcji aktywują się na steam. Grę Alice madness returns można ogrywać z lub bez origina, czyli realnie dwie kopie, ale później EA wyłączyło serwer aktywacji do pierwszej.