Rezerwacja - a negatywny komentarz

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy

Hey,

Pytanie do adminów i moderatorów będących na bazarze. Jeśli ktoś rezerwuje grę, nie płacąc w wyznaczonym terminie, a tym samym wstrzymując jej sprzedaż dla innych użytkowników (pomijając stratę slotu na sprzedaż), i wystawiając takiemu delikwentowi negatywa (aby się nauczył że nie należy utrudniać innym kupującym i sprzedającym), i taki ktoś się odwdzięczy takim samym komentarzem, to czy wy taki komentarz u sprzedającego który zachował się w porządku usunięcie na prośbę sprzedającego ?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Zgłoś transakcję do moderatorów i opisz sytuację. Ktoś mi kiedyś wystawił odwetowego i nieuzasadnionego negatywa, moderator stanął po mojej stronie i go usunął.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Nie ma czegoś takiego, jak wyznaczony termin. Możesz najwyżej poprosić, ktoś może posłuchać albo nie. Ty wystawisz negatywa, on też. Moderator może uznać twoją rację albo jego, jak się ładnie wytłumaczy.
Lepiej po prostu być człowiekiem i wziąć sobie na wstrzymanie. Chyba że kupujący zlewa cię totalnie, nie odpowiada nawet na przypomnienia, ani nie przeprasza, że cośtam... Ale to i tak tydzień masz z buta, żeby nie wyjść na nerwusa i pieniacza ;)
Awatar użytkownika
Łowca

Niriles pisze: 9 wrz 2023, o 11:13 Nie ma czegoś takiego, jak wyznaczony termin. Możesz najwyżej poprosić, ktoś może posłuchać albo nie. Ty wystawisz negatywa, on też. Moderator może uznać twoją rację albo jego, jak się ładnie wytłumaczy.
Lepiej po prostu być człowiekiem i wziąć sobie na wstrzymanie. Chyba że kupujący zlewa cię totalnie, nie odpowiada nawet na przypomnienia, ani nie przeprasza, że cośtam... Ale to i tak tydzień masz z buta, żeby nie wyjść na nerwusa i pieniacza ;)
Jak masz do zapłacenia prąd i masz wyznaczony termin płatności, to też do nich dzwonisz i mówisz że nie ma czegoś takiego jak termin ? Takie przyjąłem zasady, i ktoś kto kupuje zgadza się z nimi albo nie - jeśli nie to niech nie kupuje. Tutaj chodzi o blokowanie sprzedaży - ktoś inny mógłby kupić.
Ci użytkownicy podziękowali FLUFF za ten post (w sumie 3):
kamil_999666jobjoxPLlewriczin
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Ale rzecz w tym, że to nie ty ustalasz zasady na Bazarze. A regulamin niczego nie narzuca w kwestii "wyznaczania terminu opłat". Można się próbować dogadać, a można od razu się pienić. Ale tak samo ty sobie możesz wymagać opłaty w ciągu godziny, a kupujący - że zapłaci najwcześniej pojutrze.
Ci użytkownicy podziękowali Niriles za ten post:
crossek21
Awatar użytkownika
Łowca

Niriles pisze: 9 wrz 2023, o 14:21 Ale rzecz w tym, że to nie ty ustalasz zasady na Bazarze. A regulamin niczego nie narzuca w kwestii "wyznaczania terminu opłat". Można się próbować dogadać, a można od razu się pienić. Ale tak samo ty sobie możesz wymagać opłaty w ciągu godziny, a kupujący - że zapłaci najwcześniej pojutrze.
Zgadza się - regulamin, regulaminem, a moja sprzedaż to moje zasady, co nie ma nic wspólnego z regulaminem. Regulamin nie może ci narzucać jak masz sprzedawać - czy masz czekać 1h czy 1 rok na kasę - dlatego to się nazywa "handel". Kupujący który decyduje się na zakup, powinien mieć na to przeznaczone środki, a nie blokować sprzedaż, o czym już tutaj pisałem. Nie powinno się blokować ofert, bo ktoś chce sobie kliknąć "zarezerwuj" i zapłaci kiedyś tam, kiedy mu się podoba, ewentualnie robi to z premedytacją, po to aby konkretną transakcję zablokować. Pod każdą ofertą masz udostępnione pole do opisania informacji dla potencjalnego kupującego - jak myślisz, po co zostało dodane te pole, skoro w zasadzie wiesz jaką gierkę kupujesz, i masz jeszcze przyciski które przenoszą cię na stronkę np. Steam z daną grą...

P.S. i najważniejsze pytanie - czy określanie swoich zasad sprzedaży produktu łamie regulamin ?

Poza tym:
§ 3 POSTANOWIENIA OGÓLNE
7. Operator oświadcza, że nie jest sprzedawcą, ani jakąkolwiek stroną transakcji obejmującej sprzedaż lub wymianę gier pomiędzy Użytkownikami. Operator w żadnym zakresie nie pośredniczy w transakcjach pomiędzy Użytkownikami.
Awatar użytkownika
Łowca

WĄTEK DO ZAMKNIĘCIA !!!

Na zadane pytanie do Administratora w wiadomości prywatnej, dostałem odpowiedź "że tak, o ile to nie jest absurdalny czas typu 1min"
Zablokowany