Siema, słuchajcie, od dawna mam dość poważny problem w co by zagrać, bo albo źle szukam albo po prostu nic takiego nie ma. Szukam czegoś podobnego do:
- Divinity Original Sin 2:
Jedna z nielicznych gier która mnie wciągneła niemiłosiernie. Nie wiem jak dokładnie się nazywa gatunek takich gier, ale chodzi mi o to by było w takim rzucie jakby z góry, tyle że aby koniecznie był większy, otwarty świat. By nie było że jest tylko kilka niezależnych od siebie poziomów i dość nieduże mapy, ale była możliwość exploracji świata, miasta itp.
To co szczególnie spodobało mi się w tej grze, to różne tajemnicze miejsca, pełne tajemnic, magii itp. Np. "dom Rykera" z muzyką która zapada w pamięć: https://www.youtube.com/watch?v=JqHE9EeMKwE, lalkarz itp. Fajnie by były tego typu miejscówki typu bagna, cmentarze itp.
- Skyrim.
Niby jest sporo gier tego typu ale jakoś nic mi nie podchodzi. Wiedźmin odpada bo nie podoba mi się system walki i nie jest to open world. Teraz pobrałem dark souls 3, ale też czuję, że to nie to. Elden ring nawet nie sprawdzam, bo czytałem że jest tam wymagający system walki, a mi chodzi o coś prostego jak skyrimie: że jest celownik i tyle. No i możliwość exploracji świata, a przynajmniej zdecydowanej części, bez robienia fabuły.
Super, gdyby właśnie w tego typu byłu miejscówki, o których wspomniałem wyżej. Np jakiś dom luster i tego typu lokacje
jakie gry polecicie? - singleplayer
- Discord: simonstillwater
- Podziękował: 292 razy
- Podziękowania: 231 razy
- Kontakt:
Baldur's Gate 3 - od twórców Sin 2.
Ale teraz to wybrzydzasz. Gra ci się spodobała, a ma pół otwarty świat, ale już inne mają mieć w pełni otwarty.
Poszukaj sobie CRPG na jakiś topkach. Jest tego dużo i zależy, czy chcesz coś, co wygląda jakby było z tego tysiąclecia, czy grafa nie gra roli.
Seria Pillars of Eternity, Shadowrun (Returns, Dragonfall, Hong Kong), Pathfindery. A jak tak ci zależy na otwartym świecie, to Assassyny. Może wtedy ci się otwarty świat znudzi.
A Wieśka spróbuj może jeszcze raz. To też zależy od nastawienia, jak się nastawisz, że gameplay jest badziewny, to może się przełamiesz, bo gra warta dla fabuły - ustaw najmniejszy poziom trudności, żeby tylko iść naprzód.
W jedynkę Divinity jeszcze nie grałem. Wczoraj, właśnie po napisaniu tego postu, odkryłem że Baldur 3 może być tym czego szukam.
Pillars 2 grałem, ale dziwny ten system walki turowej. Poza tym, jak to ktoś napisał "to książka w grze".
Z tego powodu też wiesiek 3 odpada, bo jak chcędobrą fabułę to sięgam po książkę, a nie grę lol...
Co do Shadowruun to teraz patrzę, to chyba niezbyt mi podejdzie, bo wolę klimaty fantasy a nie jakieś cyberpunki/sfi. No i nie ma tej gry po polsku. Pathfinder też odpada bo brak polskiego.
Pillars 2 grałem, ale dziwny ten system walki turowej. Poza tym, jak to ktoś napisał "to książka w grze".
Z tego powodu też wiesiek 3 odpada, bo jak chcędobrą fabułę to sięgam po książkę, a nie grę lol...
Co do Shadowruun to teraz patrzę, to chyba niezbyt mi podejdzie, bo wolę klimaty fantasy a nie jakieś cyberpunki/sfi. No i nie ma tej gry po polsku. Pathfinder też odpada bo brak polskiego.
Podejście przeciwników gier sprzed dwudziestu lat, których znajomość zaczynała się na Tetrisie i kończyła na Super Mario Bros. (co bardziej krytyczni słyszeli jeszcze o serii GTA, żeby mieli za co obwiniać wszelkiego rodzaju patologie), którzy to twierdzili, że gry nie mogą być sztuką i są jedynie prostą rozrywką dla odmóżdżenia.
Spróbuj Gothic 3. Gra posiada duży, otwarty świat, prosty, miejscami wręcz hack'n'slashowy system walki, absolutnie genialny soundtrack, a do tego świetnie zaprojektowany świat, który aż ocieka klimatem. Zwłaszcza, jeśli nie miałeś do czynienia z poprzednimi częściami serii, tytuł ten powinieneś polubić jeszcze bardziej.
- Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post (w sumie 10):
- krruk1 • xarlo12 • Takelot • Natan • szczypiorofix • TheLastJedi • Ardasil • Armin • Skywalker1988 • EdmundBA
- Podziękował: 91 razy
- Podziękowania: 259 razy
- Kontakt:
Fallout 4 tu pasuje.Auua pisze: 18 lip 2023, o 00:25że jest celownik i tyle. No i możliwość exploracji świata, a przynajmniej zdecydowanej części, bez robienia fabuły.
- Ci użytkownicy podziękowali GThoro za ten post (w sumie 2):
- szczypiorofix • EdmundBA
To może Serious Sam...?Auua pisze: 18 lip 2023, o 00:25jest celownik i tyle. No i możliwość exploracji świata, a przynajmniej zdecydowanej części, bez robienia fabuły.

Celownik jest... Świata, to może nie poeksplorujesz (chociaż, w sumie, czy ja wiem...? miejscówki się zmieniają...

- Ci użytkownicy podziękowali Black Seraph za ten post:
- xarlo12
- Podziękował: 80 razy
- Podziękowania: 317 razy
- Kontakt:
Tyranny, Pillars of Eternity Obsidian Edition, Pathfinder: Kingmaker, Dragon Age UE, Jade Empire, Star Wars KOTOR I + II, Neverwinter Nights 2 Complete (od biedy można obczaić jedynkę).
Dragon's Dogma Dark Arisen, Kingdoms of Amalur Re-Reckoning, Middle Earth Shadow of Mordor + Shadow of War, Kingdom Come: Deliverance.
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Imho DD czy KoA to tak średnio. Z braku laku na pewno są powody ku ich poleceniu, ale nie w pierwszej kolejności. 'Shadow of' to świetne gry, ale pasują tu jeszcze mniej. Tak jest eksploracja, ale to eksploracja w innym duchu. Tym grom bliżej do Assassin's Creedów (starszych jak i odrobinę tych nowszy) czy nawet Mad Maxa niż TESów.kmpt pisze: 20 lip 2023, o 16:36 Dragon's Dogma Dark Arisen, Kingdoms of Amalur Re-Reckoning, Middle Earth Shadow of Mordor + Shadow of War, Kingdom Come: Deliverance.
To jedna ogromna piaskownica w prawie całości skupiona na walce. Fabuła jest niezła i ładnie zrealizowana ale to drobny element całej układanki, która opiera się na wielu warstwach systemu walki i przemieszcznaia się, które orbitują wokół systemu Nemesis. Jeden wielki brawler. Świat jest piękny, ale to głównie ruiny i martwe pustkowia. Głównie.
Jak ktoś nie chce robić fabuły, wyzwań czy tłuc twierdz wroga, to za wiele w Shadowach nie ma do roboty.
Kingdom Come w teorii dużo bliżej, ale w praktyce to dość specyficzna gra i jako 'lekkiej, casualowej do eksploracji' to nie wiem czy bym polecał, zwłaszcza jak zaznacza 'wymagający system walki, a mi chodzi o coś prostego jak skyrimie: że jest celownik i tyle'. Walka w KC jest daleka od poziomu Skyrima i w ciemno to bym uważał z poleceniem

Choć ich nie lubię to bliżej są pewnie Dragon Age: Inquisition czy The Outer Worlds.
W pierwszej kolejności inne gry Bethesdy, Oblivion GOTY czy F4.
W drugiej kolejności ofc mody. Ale nawet nie normalne (choć je ofc tez, wiele z nich dodaje całe nowe grupy worgów, lokacje, questy itd) a duże projekty.
Wiele z nich jest w trakcie produkcji (nadal...) ale z wydanych chyba najbardziej imponujący jest Enderal:
dla Skyrima https://store.steampowered.com/app/9334 ... n_Stories/
dla Skyrima SE https://store.steampowered.com/app/9766 ... l_Edition/
w 100% free.
Poza tym jak nie musi być fantasy a bardziej sci-fi to ofc niedłgo Starfield wychodzi. Poza tym warto śledzić projekty jak Apotheosis, Skywind czy Skyblivion ale kto wie czy i kiedy wyjdą...
Co do Original Sin 2- w ostantim czasie wyszło kilka świetnych gier, sam się zabieram by w końcu kupić Expeditions: Rome czy Solasta: Crown of the Magister. Poza tym z pamięci- Wartales, Pathfinder: Kingmaker, ofc Baldur's Gate 3, XCOMy nowe, Wasteland 2-3.
Poza Rome, to z serii też 'Expeditions: Viking' jest mega. Skandynawska tematyka tle Anglii z ~VIII wieku.
A jeśli chodzi o przyjemną eksplorację jako taką, to wciąż staruśki Gothic 3 jest u mnie na szczycie. Ogromna mapa otwarta w pełni od początku, fantastyczna atmosfera, prosta walka (i w przypadku magii/łucznictwa też satysfakcjonująca, walka bronią białą to głównie spam LPM i PPM), masa drobnych zadań po drodze zarówno w terenie jak i licznych hubach-osadach/miastach.
Tylko koniecznie trzeba zainstalować Community Patcha i Parallel Universe Patcha.
- Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
- TheLastJedi
BG3 nie jest złe i na pewno będę grał, choć nieco irytuje ciągła fabuła, postacie itp.
A macie coś do polecenia z pięknym otwartym światem? Przeglądałem gogle i jest taka gra, ale niestety nie na steam Zelda breah of "coś tam". Chodzi mi o piękny, rozległy swiat do explorowania.
A macie coś do polecenia z pięknym otwartym światem? Przeglądałem gogle i jest taka gra, ale niestety nie na steam Zelda breah of "coś tam". Chodzi mi o piękny, rozległy swiat do explorowania.
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Piękny i rozległy świat do explorowania: No mans sky. Nie ma większego świata nigdzie. Polecam bardzo. Wciągnie na kilkaset h.Auua pisze: 6 sie 2023, o 13:33 BG3 nie jest złe i na pewno będę grał, choć nieco irytuje ciągła fabuła, postacie itp.
- Podziękował: 80 razy
- Podziękowania: 317 razy
- Kontakt:
Dragon Age Inquisition, Mass Effect Andromeda, Fallout New Vegas, Kingdoms of Amalur Reckoning, Middle-earth Shadow of Mordor/War, Ni No Kuni II Revenant Kingdom, Risen 3/ELEX, Assassin's Creed Origins/Odyssey/Valhalla, Zeno Clash 2.Auua pisze: 6 sie 2023, o 13:33A macie coś do polecenia z pięknym otwartym światem? Przeglądałem gogle i jest taka gra, ale niestety nie na steam Zelda breah of "coś tam". Chodzi mi o piękny, rozległy swiat do explorowania.