Choć Electronic Arts nie ujawnił żadnych wieści o potencjalnym nadjechaniu NfS: Most Wanted Remake, niespodzianka została widocznie zepsuta. O nadchodzącej wersji napisała na Twitterze aktorka głosowa Simone Bailly. Wcielała się ona w partnerkę sierżanta Crossa w grze z 2005 roku.
Niestety tweet został już usunięty z konta aktorki, lecz można go odnaleźć w odpowiedziach do tweeta.
Need for Speed: Most Wanted (2005) - remake?
- Discord: jojoPL1987#1944
- Podziękował: 37 razy
- Podziękowania: 244 razy
- Kontakt:
Co byście powiedzieli na remake'u Need for Speed: Most Wanted z 2005 r.?
Dla mnie zupełnie niepotrzebny. Grałem stosunkowo niedawno, gra nie zestarzała się ani trochę, nadal gra się równie dobrze, co lata temu, graficznie również nie kłuje w oczy, zwłaszcza, że przez 95% czasu poruszamy się z ogromną prędkością i oglądamy rozmazane otoczenie. Dodatkowo jeżeli wziąć pod uwagę, jak denne są soundtracki z ostatnich NFS i jak świetny jest OST z MW, lepiej by było, żeby się za to nie brali.
- Podziękował: 180 razy
- Podziękowania: 59 razy
Mimo, że Most Wanted był pierwszym NfS, który ukończyłem to wolałbym Underground 2/1 lub Carbon. Ale jak jeżeli model jazdy będzie taki sam, albo zbliżony do pierwowzoru, bez poślizgów z Heat, Payback itp. to dobre i to.
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Zdecydowana większość NFS z ostatnich lat jest mało interesująca lub wręcz tragiczna, osobiście nie tylko nie szaleję za erą Most Wanted-Carbon jak wiele osób, ale też nie widzę potencjału w zabieraniu się EA za redefinicję którejś ze starszych części.
Dużo bardziej bym wolał by w końcu odświeżyli, albo dali komuś do odświeżenia (może okazja dla poszerzenia horyzontów dla zespołów jak Nightdive Studios) pierwsze części.
Od NFS1 do przynajmniej Porsche Unleashed, jeśli nie obu Undergroundów.
Ze starymi częściami są mega problemy z działaniem na nowych systemach. Są różne triki i fanowskie patche, ale w moim doświadczeniu albo nie działają albo nie naprawiają niczego.
Dosłownie dwa dni temu próbowałem pograć w High Stakes i nie sposób ukończyć więcej niż 1 wyścigu bez CTD. A z fanowskim updatem w ogóle się nie uruchamia. Chyba jedyna opcja w postawieniu jakiegoś wirtualnego PC z W98, ich emulacja powinna być przyzwoita w tych czasach...
https://www.youtube.com/watch?v=XofC4U9xZTQ
Dużo bardziej bym wolał by w końcu odświeżyli, albo dali komuś do odświeżenia (może okazja dla poszerzenia horyzontów dla zespołów jak Nightdive Studios) pierwsze części.
Ze starymi częściami są mega problemy z działaniem na nowych systemach. Są różne triki i fanowskie patche, ale w moim doświadczeniu albo nie działają albo nie naprawiają niczego.
Dosłownie dwa dni temu próbowałem pograć w High Stakes i nie sposób ukończyć więcej niż 1 wyścigu bez CTD. A z fanowskim updatem w ogóle się nie uruchamia. Chyba jedyna opcja w postawieniu jakiegoś wirtualnego PC z W98, ich emulacja powinna być przyzwoita w tych czasach...
https://www.youtube.com/watch?v=XofC4U9xZTQ
- Podziękował: 99 razy
- Podziękowania: 197 razy
- Kontakt:
Tu niepotrzebny jest remake, tylko remaster. Podbicie tekstur, dostosowanie do panoramicznych rozdzielczości, lepsze odbicia, cienie, oświetlenie... Ogrywałem stosunkowo niedawno i poza odświeżeniem grafiki nic tu zmieniać nie trzeba. Tak czy siak, pomysł ok, bo gry nie ma przecież teraz w oficjalnej dystrybucji.
Undergroundy wciąż dają radę, ale starsze części jak na dzisiejsze standardy są imo zbyt ubogie w zawartość. A same Undergroundy to nie tyle co by się przydało odświeżyć, co zrobić trzecią część.Gottwald pisze: 12 lip 2023, o 16:44 Dużo bardziej bym wolał by w końcu odświeżyli, albo dali komuś do odświeżenia (może okazja dla poszerzenia horyzontów dla zespołów jak Nightdive Studios) pierwsze części.
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Ostatni raz przeszedłem U2, albo byłem blisko tego, parę lat temu jeszcze na W7. Z rok+ temu próbowałem na W10 i generalnie U2 się odpalał i działał przyzwoicie, ale po pewnym czasie też zaczął crashować. Z powodu straty czasu i powtarzania nie chciało mi się robić śledztwa czy to wina systemu czy np. patcha dodającego widescreen*, tak czy siak gra jak najbardziej zasługuje na uaktualnienie. U2 to trochę taki San Andreas w serii. SA dostał kiepskiego remastera, może obie części Underground miały by więcej szczęścia.
Zresztą jak cała klasyczna seria. Teraz nowe części przechodzą bez większego echa, ale przez parę dekad to była flagowa marka EA która robiła im niezłą reklamę i pewnie porządnie na siebie zarobiła w złotym okresie. I przez lata moja ulubiona, pomijając okresowe manie na różne Micro Machines czy inne Destruction Derby.
Do EA jestem wciąż negatywnie nastawiony, ale nawet im nie sposób odmówić przyzwoitości od czasu do czasu, nawet w dużo bardziej niszowym segmencie jak RTSy na PC- parę lat temu wydali kolekcję Command & Conquer, w 2020 Remastered Collection które siedzi na 90% na Steam, więc potrafią jak chcą.
Gry grami ale to kawał historii i zasługuje na zachowanie, a w praktyce bez stawania na głowie nie sposób zagrać w stare części.
Nie mówię ofc nawet o remasterach, starczą zwykłe odświeżenia w postaci patchów modernizacyjnych (w niektórych przypadkach wystarczy doszlifowanie i spakowanie fanowskich modów...) tak, by instalacja nie była trudniejsza niż gier na GoGu. Zwykłe podstawy- stabilność, limity klatek, działające sterowanie, tryby wyświetlania. Tak by się dało grać po ludzku.
To śmieszna praca w porównaniu do robienia nowej gry, mogą poświęcić 0,5% miesięcznego przychodu z paczek kart do FIFA
Stare części to wiadomo głównie tzw. 'fan service', ale wciąż wyszli by na pewno na plus, wyceniając 4-5 działające starocie na 25-45$ RRP. Po mieszanym odbiorze wielu nowszych odsłon, na pewno wielu starszych fanów było by wdzięcznych.
Może w końcu zrobią klasyczną arcadeową ścigałkę bez tych idiotycznych historii i fatalnie napisanych, nieciekawych postaci dla nie-wiadomo-jakiego targetu, w duchu pierwszych części, gdzie do frajdy wystarczała imponująca oprawa, piękne samochody i dobra muzyka. Te współczesno-młodzieżowe bzdury kompletnie do mnie nie trafiają, nie wiem co się uparli by w kółko męczyć ten sam schemat fabuły do znudzenia.
Dobre auta same się obronią. Przyziemne intro dwójki mogło by robić za bardziej przebojowe intro do któregoś sezonu starego Top Gear
https://www.youtube.com/watch?v=ASUCj2Uyats
Albo niech zatrudnią dobrych pisarzy, albo niech dadzą sobie spokój z wciskaniem bieda-fabuły do ścigałek. Nie wiem kto o to prosił kiedykolwiek.
Z 'fabuły' to we wspomnianym U2 pamiętam biust Brooke Burke i jakiegoś SMSa którego dostałem na lotnisku, że 'ktoś chce się ścigać w mieście'. I styknie jak dla mnie.
BTW u mnie na szczycie koło U2 jest NFS5, ale jak też doprowadzenie go do działania to uciążliwa rzecz, dosłownie pierwszy z brzegu poradnik:
https://www.reddit.com/r/needforspeed/c ... l_install/
* https://thirteenag.github.io/wfp#nfsu2
Zresztą jak cała klasyczna seria. Teraz nowe części przechodzą bez większego echa, ale przez parę dekad to była flagowa marka EA która robiła im niezłą reklamę i pewnie porządnie na siebie zarobiła w złotym okresie. I przez lata moja ulubiona, pomijając okresowe manie na różne Micro Machines czy inne Destruction Derby.
Do EA jestem wciąż negatywnie nastawiony, ale nawet im nie sposób odmówić przyzwoitości od czasu do czasu, nawet w dużo bardziej niszowym segmencie jak RTSy na PC- parę lat temu wydali kolekcję Command & Conquer, w 2020 Remastered Collection które siedzi na 90% na Steam, więc potrafią jak chcą.
Gry grami ale to kawał historii i zasługuje na zachowanie, a w praktyce bez stawania na głowie nie sposób zagrać w stare części.
Nie mówię ofc nawet o remasterach, starczą zwykłe odświeżenia w postaci patchów modernizacyjnych (w niektórych przypadkach wystarczy doszlifowanie i spakowanie fanowskich modów...) tak, by instalacja nie była trudniejsza niż gier na GoGu. Zwykłe podstawy- stabilność, limity klatek, działające sterowanie, tryby wyświetlania. Tak by się dało grać po ludzku.
To śmieszna praca w porównaniu do robienia nowej gry, mogą poświęcić 0,5% miesięcznego przychodu z paczek kart do FIFA

Stare części to wiadomo głównie tzw. 'fan service', ale wciąż wyszli by na pewno na plus, wyceniając 4-5 działające starocie na 25-45$ RRP. Po mieszanym odbiorze wielu nowszych odsłon, na pewno wielu starszych fanów było by wdzięcznych.
Może w końcu zrobią klasyczną arcadeową ścigałkę bez tych idiotycznych historii i fatalnie napisanych, nieciekawych postaci dla nie-wiadomo-jakiego targetu, w duchu pierwszych części, gdzie do frajdy wystarczała imponująca oprawa, piękne samochody i dobra muzyka. Te współczesno-młodzieżowe bzdury kompletnie do mnie nie trafiają, nie wiem co się uparli by w kółko męczyć ten sam schemat fabuły do znudzenia.
Dobre auta same się obronią. Przyziemne intro dwójki mogło by robić za bardziej przebojowe intro do któregoś sezonu starego Top Gear
https://www.youtube.com/watch?v=ASUCj2Uyats
Albo niech zatrudnią dobrych pisarzy, albo niech dadzą sobie spokój z wciskaniem bieda-fabuły do ścigałek. Nie wiem kto o to prosił kiedykolwiek.
Z 'fabuły' to we wspomnianym U2 pamiętam biust Brooke Burke i jakiegoś SMSa którego dostałem na lotnisku, że 'ktoś chce się ścigać w mieście'. I styknie jak dla mnie.
BTW u mnie na szczycie koło U2 jest NFS5, ale jak też doprowadzenie go do działania to uciążliwa rzecz, dosłownie pierwszy z brzegu poradnik:
https://www.reddit.com/r/needforspeed/c ... l_install/
* https://thirteenag.github.io/wfp#nfsu2
- Discord: Jarol2K#1650
- Podziękował: 6 razy
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
Już nie tylko jedna aktorka a dodatkowo aktor grający Crossa oraz Habib czyli twórca gry odpowiedzialny za fabułę NFS MW 2005. https://youtu.be/Eqm27fvPe4A
- Podziękował: 8 razy
- Podziękowania: 53 razy
Ja na ich miejscu bym nie ruszał starszych odsłon. Według mnie wyjdzie z tego strasznie marny remake, biorąc pod uwagę obecnie robione NFS'y. Lepiej by było, gdyby takie tytuły jak m.in. Underground 1 i 2, Most Wanted 2005 były dostępne w cyfrowej sprzedaży i przystosowane do odpalenia na współczesnych sprzętach.
- Discord: Jarol2K#1650
- Podziękował: 6 razy
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
Ostatnie remake/remastery jakie EA zrobiło były dobre lub bardzo dobre. Dead Space, Burnout: Paradise, Command & Conquer czy Need For Speed Hot Pursuit 2010 który według mnie jest najlepszym remasterem. Graficznie jest prawie tak samo z poprawą cieniowania i troszkę lepszymi teksturami. Soundtrack prawie nie zmieniony. Dodali wszystkie DLC jakie wyszły. Ulepszyli tryb fotograficzny. Dodali malowania pojazdów oraz możliwość stworzenia własnych. No i wisienka na torcie czyli totalny crossplay. PC-PS4-PS5-XBOXONE-XBOXSERIESX/S a nawet Nintendo Switch. Zagrasz multiplayer i porywalizujesz w wyścigach signle z każdym kto posiada cokolwiek do pogrania. Wiem że to ma niby być remake. Ale jakoś EA tak najbardziej ufam jeśli chodzi o remastery czy remake. ps. Burnouta i NFS HP remastery robiło właśnie Criterion Games którzy teoretycznie według przecieku też będą robili tego więc jeśli dostaną tyle czasu ile to wymaga to mogę brać w ciemnoxNomadx pisze: 13 lip 2023, o 15:51 Ja na ich miejscu bym nie ruszał starszych odsłon. Według mnie wyjdzie z tego strasznie marny remake, biorąc pod uwagę obecnie robione NFS'y. Lepiej by było, gdyby takie tytuły jak m.in. Underground 1 i 2, Most Wanted 2005 były dostępne w cyfrowej sprzedaży i przystosowane do odpalenia na współczesnych sprzętach.