W dzisiejszych czasach komputery często nie mają już napędów CD/DVD. Kupujemy gry na platformach cyfrowych w postaci wirtualnej albo jako dostęp do usług w ramach abonamentów. Często starych gier nie jesteśmy w stanie już nawet uruchomić na naszym nowszym komputerze. Stare gry lądują więc w kartonach na strychach i w garażach, niszczą się, a ostatecznie trafiają na wysypisko. Przecież te gry są wciąż dobre i można je przekazać, dając masę frajdy innym dzieciakom. Przy okazji promując pogląd, że stare tytuły są równie dobre, co współczesne. Szczególnie dotyczy to gier, które nie zestarzały się mocno, jak na przykład strategie, czy tycoony. Stąd mój pomysł na akcję. Poza działaniem charytatywnym jest to też świetny przykład recyklingu i akcji na rzecz ekologii. Te gry to przecież masa plastiku. Po co zanieczyszczać planetę i wyrzucać je do śmieci? Dajcie drugie życie swojej niepotrzebnej grze!
JAK MOŻNA POMÓC?
Jeśli masz jakieś stare gry pudełkowe na PC, które są Ci zbędne i chciałbyś/chciałabyś się ich pozbyć, nie oczekując w zamian pieniędzy, to proszę skontaktuj się ze mną. Zupełnie nie wiem jaki będzie odzew, więc trudno mi prognozować jak wiele osób będzie chciało wziąć w tym udział. Dlatego na razie nie jestem w stanie ocenić bardziej szczegółowo skali pomocy i gdzie konkretnie trafią zebrane gry. Moim marzeniem byłoby obdarowanie kilku placówek dla dzieci, ale to wszystko będzie zależało od ilości, którą zgromadzimy. Jeśli gier będzie 20, to nie będę się wygłupiał i dzielił paczki na kilka ośrodków. Jeśli jednak zbierzemy ich więcej, to można myśleć o tym, by pomóc w wielu miejscach. Chodzi mi też po głowie pomysł zorganizowania wypożyczalni gier w jakiejś bibliotece szkolnej... Możecie też podpowiadać swoje pomysły, co chcielibyście zrobić z zebranymi grami.
TO NIC NIE KOSZTUJE
Nie chcę, żebyście ponosili z tytułu akcji jakiekolwiek koszty, dlatego nie martwcie się na przykład o koszty wysyłki. Jeśli zdecydujecie się coś przekazać, to skontaktujcie się ze mną. Będę od Was oczekiwał jedynie spakowania paczki i podania mi jej wymiarów, a transport jakoś zorganizujemy. Zapewne w większości przypadków będzie to wysyłka przez paczkomat. Oprócz kilku własnych gier, zdecydowałem się przeznaczyć trochę swoich pieniędzy na opłacenie Waszych paczek, więc preferuję paczkomaty, żeby wyszło jak najtaniej. Może pokombinujemy z wysyłką przez olx. Zobaczymy, ale na pewno nie chcę, żebyście musieli wykładać jakiekolwiek środki finansowe nawet na przesyłkę. To ma być dla Was akcja całkowicie bezkosztowa, a Wasz wkład w nią to przede wszystkim dobra wola i chęć przekazania niepotrzebnych gier. Liczę tylko na gry od Was i nic więcej. I to tylko takie gry, które decydujecie się dobrowolnie przekazać za darmo, ponieważ nie planuję odkupować żadnych gier od nikogo, ani wynagradzać nikogo finansowo. Możecie za to liczyć na podziękowania i satysfakcję ze zrobienia czegoś dobrego. Niektórzy pewnie powiedzą "eee, to za friko mi się nie opłaca z łóżka wstawać". Takim dziękuję i życzę miłego dnia. Na pewno jednak będą też tacy, dla których satysfakcja ma znaczenie i będą chcieli pomóc.
CO ZBIERAMY?
Ponieważ nie chcę by przysypał mnie stos rupieci do utylizacji, musiałem przemyśleć temat i narzucić jakieś ograniczenia na to, co będzie zbierane i później przekazane dalej. Zróbmy zatem zbiórkę gier na PC (na razie wyłącznie na PC) w pudełkach, na płytach CD i DVD. To nie muszą być wydania premierowe i bardzo mile widziane są też tanie serie takie jak Kolekcja Klasyki, Superseller, Extra Klasyka, Topseller, różne złote kolekcje, antologie i inne. Chciałbym, żeby gry były w jak najlepszym stanie, najlepiej z kompletem instrukcji, jeśli takie były w pudełku i oczywiście działające i dające się uruchomić. Niby nie wolno narzekać i trzeba cieszyć się z każdego podarowanego drobiazgu, ale jednak chciałbym, żeby gry przekazane przez nas trzymały jakiś fason i nie były śmietnikiem w rozlatujących się pudełkach

Czego nie przekazujcie:
- gier wybrakowanych (na przykład bez płyty albo pudełka)
- gier z czasopism (nawet jeśli to pełne wersje)
- gier na konsole
- gier na dyskietkach i nośnikach innych niż płyty CD/DVD
- gier pirackich (to chyba oczywiste)
- gier skopiowanych na nieoryginalne płyty albo w nieoryginalnych pudełkach
- gier, których nie da się uruchomić z powodu zużycia ich klucza np. przypisania klucza do Steam
- samych kluczy do Steam, Orign itd.
Jeśli nie macie żadnych gier, które moglibyście podarować, to może pomożecie poprzez przekazanie informacji o tej akcji swoim znajomym? Liczy się zasięg, bo tylko wtedy mamy szanse zebrać tych gier więcej. Jestem bardzo ciekaw Waszego odzewu i liczę na to, że coś większego z tej akcji wyjdzie. Mam nadzieję, że nie będę zaspamowany przez jakichś hejterów, jak to czasem przy akcjach charytatywnych bywa. Kontaktujcie się ze mną w wiadomości prywatnej, a jeśli będzie potrzeba, to dostaniecie też adres mailowy do kontaktu i ustalimy wszystkie szczegóły.
Z góry dziękuję Wam za pomoc i liczę, że wspólnie zrobimy coś fajnego

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Przemek