Gry cRPG do polecenia?

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Hej, mam ogromną ochotę na ponowne zanurzenie się w klimacie cRPG, ale nie umiem sobie nic wybrać.

Zależałoby mi na rekomendacjach innych niż klasyki (te albo przeszłam albo planuję, ale aktualnie miałabym ochotę na coś nowszego).
Tak to Pillarsy, Tyranny, DOS, Wasteland 3, Pathfinder już ograne.
Albo może coś poza cRPGami, coś co ma podobny klimat, świetne dialogi, wybory? :)

Dziękuję życzę wesołych świąt :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Oczyść backlog i czekaj cierpliwie na Wrota Baldura 3.
Możesz pobawić się Solasta: Crown of the Magister, która bardziej się skupia na kampaniach od społeczności, kampanie od twórców można nawet nie tykać, choć gra to nie moje klimaty.

I oczywiście nietypowy Disco Elysium, tak szczerze to póki co jedyna gra, która rozwinęła gatunek - zwłaszcza jeśli zależy ci na wyborach i świetnych dialogach, jest polski jakby co.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

juliek pisze: 17 kwie 2022, o 20:12 Hej, mam ogromną ochotę na ponowne zanurzenie się w klimacie cRPG, ale nie umiem sobie nic wybrać.

Zależałoby mi na rekomendacjach innych niż klasyki (te albo przeszłam albo planuję, ale aktualnie miałabym ochotę na coś nowszego).
Tak to Pillarsy, Tyranny, DOS, Wasteland 3, Pathfinder już ograne.
Albo może coś poza cRPGami, coś co ma podobny klimat, świetne dialogi, wybory? :)

Dziękuję życzę wesołych świąt :)
Disco Elysium, ale przygotuj się na masę czytania
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 14 razy

Ja ze swojej strony dodam jeszcze Gamedec. Gra ma swoje minusy ale mnie wciągnęła bardzo. Pierwsza połowa skończona prawie na raz - potem niestety fabuła obniża lot - ale dla mnie akceptowalnie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Ash of Gods: Redemption (mieszanka RPG/TBS, wybory mają istotne znaczenie)
Drago Age (cała seria)
Expeditions: Conquistador
Expeditions: Viking
Neverwinter Nights 2
Pathfinder: Kingmaker
Shadowrun (cała seria)
South Park: The Fractured But Whole (nie do końca RPG, ale warto...)
Star Wars: Knights of the Old Republic
Star Wars: Knights of the Old Republic II
The Banner Saga (cała seria) (mieszanka RPG/TBS, wybory mają istotne znaczenie)
The Bard's Tale IV
Wasteland 2
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 127 razy
Kontakt:

xarlo12 pisze: 17 kwie 2022, o 20:54 Oczyść backlog i czekaj cierpliwie na Wrota Baldura 3.
Możesz pobawić się Solasta: Crown of the Magister, która bardziej się skupia na kampaniach od społeczności, kampanie od twórców można nawet nie tykać, choć gra to nie moje klimaty.

I oczywiście nietypowy Disco Elysium, tak szczerze to póki co jedyna gra, która rozwinęła gatunek - zwłaszcza jeśli zależy ci na wyborach i świetnych dialogach, jest polski jakby co.
Jak wyjdzie to pewnie będzie dobra gra, ale czekanie na tę grę to trochę nieporozumienie, bo nie wiadomo ile jeszcze będą tworzyć jest na Steamie w Early Access już 2 lata i końca nie widać ;).

Z nowych gier to raczej dużo nie ma tego typu jest to wymierający gatunek niestety ja od siebie polecę jeszcze Dragon Age Origins (jak coś to Ultimate edition łykaj, bo są DLC i cały dodatek Awakening) szkoda, że zmarnotrawiony potencjał został w następnych częściach, ale pierwsza jest według mnie świetna.
ODPOWIEDZ