Jak wszyscy wiemy Fallout 3 GOTY na steam jest pozbawiony języka polskiego, a Fallout New Vegas Ultimate Edition ma język polski tylko gdy był zakupiony w naszym regionie.
Wszystkie spolszczenie jakie krążą po sieci mają jakieś wady(brak polskich tekstur, problemy z polskimi literami w menu, losowe błędy wynikające ze starej wersji gry z, której pochodzi spolszczenie)
Postanowiłem sam sobie przygotować odpowiednie spolszczenie do wersji steam obu gier(gdy już to zrobiłem uznałem, że można podzielić sie z innymi)
Klika faktów: oba spolszczenie zostały wyciągnięte z najnowszych wersji obu gier(takich samych jak na steam) przy pomocy programu "Patch Maker", który sam rozpoznaje różnice pomiędzy danymi plikami i tworzy
patch co pozwala na zaoszczędzenie miejsca w porównaniu do udostępniania całych plików
Oba spolszcenie zawierają w sobie wszystkie czcionki, tekstury itp.(wszystko co ma związek z polką wersją poza)
Oba są "kinowymi" spolszczeniemi(rozwinięcie niżje)
Fallout 3 GOTY:
W oficjalnej poskiej wersji cenegi jest możliwość wyboru pomiedzy wersją "kinową" i "pełną" ale pomimo tego cenega nie przygotowała filmików w wersji z napisami dla podstawowego fallouta 3, a
w przypadku DLC nie zrobiono duubingu więc mamy dwie opcje:
1."pełne spolszczenie "podstawki"(gra + filmiki) + kinowe spolszczenie dlc(gra + filmiki)
2 "kinowe spolszczenie" cała gra + dlc z napisami ale filmiki pochodzące z podstawowej wersji wciąż z duubingiem
Z tego powodu postanowiłem nie umieszczać filmików z gry w "mojej" wersji spolszczenia
Przeprowadzałem kilka prób z edycją filmików na własną rękę i dodawaniem napisów i jest to wykonalne i może kiedyś sie za to zabiorę
Fallout New Vegas Ultimate Edition:
tak właściwie to brak uwag, jest to w 100% identyczne spolszcenie jak to oficjalne, zawiera film z polskimi napisami itp.
Oba spolszczenie wrzuciłem na putlocker(darmowy i szybki hosting)
W przypadku Fallout 3 GOTY trzeba zmodyfikować jeden plik .ini
C:\Documents and Settings\DOM\Moje dokumenty\My Games\Fallout3\FALLOUT.INI
bInvalidateOlderFiles=0
zmieniamy na:
bInvalidateOlderFiles=1
W oby spolszczeniach trzeba wskazać ścieżkę do folderu Data np.
X:\Program Files\Steam\SteamApps\common\Fallout 3 goty\Data
lub
X:\Program Files\Steam\SteamApps\common\Fallout New Vegas\Data
Fallout 3 Goty -
Kod: Zaznacz cały
Link usunięty ze względu na to, że serwis hostingowy upadł i adres przenosił do podejrzanych stron
https://docs.google.com/file/d/0B4O2FFeVEMykRS1IQnJoWGVCd00/edit?pli=1
ink usunięty ze względu na to, że serwis hostingowy upadł i adres przenosił do podejrzanych stron
https://docs.google.com/file/d/0B4O2FFeVEMykdFNVQ29HaUF3UEE/edit?pli=1
Link usunięty ze względu na to, że serwis hostingowy upadł i adres przenosił do podejrzanych stronE