Fallout 3GOTY/New Vegas Ultimate Edition Spolszczenie

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Jeśli moderacja uzna ten teamt za niezgodny z regulaminem to oczywiście proszę o usunięcie.

Jak wszyscy wiemy Fallout 3 GOTY na steam jest pozbawiony języka polskiego, a Fallout New Vegas Ultimate Edition ma język polski tylko gdy był zakupiony w naszym regionie.
Wszystkie spolszczenie jakie krążą po sieci mają jakieś wady(brak polskich tekstur, problemy z polskimi literami w menu, losowe błędy wynikające ze starej wersji gry z, której pochodzi spolszczenie)
Postanowiłem sam sobie przygotować odpowiednie spolszczenie do wersji steam obu gier(gdy już to zrobiłem uznałem, że można podzielić sie z innymi)
Klika faktów: oba spolszczenie zostały wyciągnięte z najnowszych wersji obu gier(takich samych jak na steam) przy pomocy programu "Patch Maker", który sam rozpoznaje różnice pomiędzy danymi plikami i tworzy
patch co pozwala na zaoszczędzenie miejsca w porównaniu do udostępniania całych plików
Oba spolszcenie zawierają w sobie wszystkie czcionki, tekstury itp.(wszystko co ma związek z polką wersją poza)
Oba są "kinowymi" spolszczeniemi(rozwinięcie niżje)
Fallout 3 GOTY:
W oficjalnej poskiej wersji cenegi jest możliwość wyboru pomiedzy wersją "kinową" i "pełną" ale pomimo tego cenega nie przygotowała filmików w wersji z napisami dla podstawowego fallouta 3, a
w przypadku DLC nie zrobiono duubingu więc mamy dwie opcje:
1."pełne spolszczenie "podstawki"(gra + filmiki) + kinowe spolszczenie dlc(gra + filmiki)
2 "kinowe spolszczenie" cała gra + dlc z napisami ale filmiki pochodzące z podstawowej wersji wciąż z duubingiem
Z tego powodu postanowiłem nie umieszczać filmików z gry w "mojej" wersji spolszczenia
Przeprowadzałem kilka prób z edycją filmików na własną rękę i dodawaniem napisów i jest to wykonalne i może kiedyś sie za to zabiorę

Fallout New Vegas Ultimate Edition:
tak właściwie to brak uwag, jest to w 100% identyczne spolszcenie jak to oficjalne, zawiera film z polskimi napisami itp.

Oba spolszczenie wrzuciłem na putlocker(darmowy i szybki hosting)
W przypadku Fallout 3 GOTY trzeba zmodyfikować jeden plik .ini
C:\Documents and Settings\DOM\Moje dokumenty\My Games\Fallout3\FALLOUT.INI

bInvalidateOlderFiles=0

zmieniamy na:

bInvalidateOlderFiles=1

W oby spolszczeniach trzeba wskazać ścieżkę do folderu Data np.
X:\Program Files\Steam\SteamApps\common\Fallout 3 goty\Data
lub
X:\Program Files\Steam\SteamApps\common\Fallout New Vegas\Data

Fallout 3 Goty -

Kod: Zaznacz cały

Link usunięty ze względu na to, że serwis hostingowy upadł i adres przenosił do podejrzanych stron

https://docs.google.com/file/d/0B4O2FFeVEMykRS1IQnJoWGVCd00/edit?pli=1
Fallout New Vegas Ultimate Edition -

ink usunięty ze względu na to, że serwis hostingowy upadł i adres przenosił do podejrzanych stron

https://docs.google.com/file/d/0B4O2FFeVEMykdFNVQ29HaUF3UEE/edit?pli=1
Na prośbę jednego z użytkowników forum zrobiłem też spolszczenie do wersji podstawowej Fallout New Vegas:

Link usunięty ze względu na to, że serwis hostingowy upadł i adres przenosił do podejrzanych stronE
Ostatnio zmieniony 25 cze 2014, o 23:33 przez spiken0, łącznie zmieniany 4 razy.
Ci użytkownicy podziękowali spiken0 za ten post (w sumie 4):
TouchmyTeddypablos5jobjoxPLshadeberserk
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Nie użyję, ale i tak wielkie joł za robotę : ) na pewno jest masa ludzi, której przyda się tak bezproblemowe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Stary tego szukałem jesteś WIELKI !
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

to ja jeszcze zapytam czy to działa z dlc w ultimate new vegas ?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Wielkie dzięki ziom! Zamierzam przejść New Vegas w święta:). Te spolszczenie to świetny prezent pod choinkę. Leci pochwałka :)
Awatar użytkownika
Łowca

Tak jak smyczy napisał. Spolszczenie będzie działać ze wszystkimi DLV w New Vegas ? Chodzi mi tutaj o dubbing angielski + napisy w PL. Mam na steam NV Ultimate Edition i napisy polskie są tylko w podstawce. Dodatki są po angielsku..
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

Również przyłączam się do podziękowań! New Vegas mam spolszczone, ale do 3 GOTY będzie jak znalazł. Jeszcze jakbys zrobić do Skyrima Legendary to byłoby super ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dedmecz pisze: Tak jak smyczy napisał. Spolszczenie będzie działać ze wszystkimi DLV w New Vegas ? Chodzi mi tutaj o dubbing angielski + napisy w PL. Mam na steam NV Ultimate Edition i napisy polskie są tylko w podstawce. Dodatki są po angielsku..
Zarówna w "moim" spolszczeniu jak i na steam dodatki są po polsku.
Jeśli masz polską wersję na steam, a pomimo tego dodatki są po angielsku to:
musisz uruchomić launcher i w "Data Files" lub " Pliki Danych" zaznaczyć wszystkie pozycje(z jakiegoś powodu domyślnie pliki odpowiadające za spolszczenie są odznaczone)
boskiapollo pisze: Również przyłączam się do podziękowań! New Vegas mam spolszczone, ale do 3 GOTY będzie jak znalazł. Jeszcze jakbys zrobić do Skyrima Legendary to byłoby super ;)
Niestety nie mam skyrima na steama.
Może kiedyś.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

O! dzięki za info, sprawdzę po pracy :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

Widzę, że jesteś ogarnięty w temacie Falloutów. A interesujesz się może coś modami? Chodzi mi bardziej o Fallouta 3. Kiedyś spróbowałem go zmodować, nawet się udało, ale chyba przesadziłem i gra nie była zbyt stabilna. Masz jakieś sprawdzone mody, które by współpracowały z Twoją polską wersją?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

boskiapollo pisze: Widzę, że jesteś ogarnięty w temacie Falloutów. A interesujesz się może coś modami? Chodzi mi bardziej o Fallouta 3. Kiedyś spróbowałem go zmodować, nawet się udało, ale chyba przesadziłem i gra nie była zbyt stabilna. Masz jakieś sprawdzone mody, które by współpracowały z Twoją polską wersją?
Niestety nie wiem nic o modach, nawet jeszcze nie grałem w żadnego z falloutów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy

Dobra robota, na pewno się komuś przyda. :-) Ja jednak wolę grać po angielsku, nawet Wiedźmina po angielsku przechodziłem :-P
Zastanawia mnie tylko kwestia praw autorskich w tym przypadku...
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 85 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Co do Skyrima mogę dać linka na PW do spolszczenia, ale wystarczy spytać wujka googla.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

blacksheep23 pisze: Dobra robota, na pewno się komuś przyda. :-) Ja jednak wolę grać po angielsku, nawet Wiedźmina po angielsku przechodziłem :-P
Zastanawia mnie tylko kwestia praw autorskich w tym przypadku...
Na początku tematu napisałem
"Jeśli moderacja uzna ten teamt za niezgodny z regulaminem to oczywiście proszę o usunięcie."
Jeśli ktoś uzna to za piractwo/łamanie praw autorskich to nie mam nic przeciwko usunięciu tego tematu
Awatar użytkownika
Łowca

Witam, chciałem się zapytać czy mógłbyś zrobić takie spolszczenie, ale do zwykłej wersji Fallouta NV ? Pytam, ponieważ kupiłem w kluczykowni i na steamie nie mam do wyboru języka polskiego. Jeżeli nie sprawiłoby Ci to kłopotu byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ inne spolszczenia są ze starych wersji np 1.0 a ja potrzebuje do najnowszej.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

kuba007x pisze: Witam, chciałem się zapytać czy mógłbyś zrobić takie spolszczenie, ale do zwykłej wersji Fallouta NV ? Pytam, ponieważ kupiłem w kluczykowni i na steamie nie mam do wyboru języka polskiego. Jeżeli nie sprawiłoby Ci to kłopotu byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ inne spolszczenia są ze starych wersji np 1.0 a ja potrzebuje do najnowszej.
Spolszczenie do ultimate edition powinno działać bez problemu z samą podstawką.
Po instalacji spolszczenie uruchom launcher i w "Data Files" zaznacz:
FalloutNV.esm
Fallout_lang,esp
całą resztę możesz odznaczyć
Awatar użytkownika
Łowca

Pokazuje mi, że Credits.txt unkown version ;/

@Edit

Rozwiązałem sprawę bardzo dziękuję. Bardzo miły użytkownik, polecam.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 28 razy
Kontakt:

Dzięki stary, tego szukałem, pomimo kilku innych wersji zawsze były jakieś bugi. Plusik i polecam tego Pana :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Mam pytanie.Otóż posiadam wersję pudełkową Fallout 3 GOTY po polsku. Czy gdybym skopiował pliki z gry do wersji steam wszystko by działało :) ?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

AugPL pisze: Mam pytanie.Otóż posiadam wersję pudełkową Fallout 3 GOTY po polsku. Czy gdybym skopiował pliki z gry do wersji steam wszystko by działało :) ?
Odpowiadając jednym słowem: tak.
Ale jest jeszcze kilka kwestii do wzięcia pod uwagę:
pliki, które cię interesują znajdują się w folderze data:
X:\Program Files\Bethesda Softworks\Fallout 3\data
W zależności od tego czy chcesz uzyskać pełne lub kinowe spolszczenie musisz zaznaczyć lub odznaczyć część plików.
To samo tyczy się filmów.
Dodatkowo folder z muzyką trochę się różni itp.
ODPOWIEDZ