IIYAMA GB2570HSU-B1 w cenie 1099zł , kupilem go w promocji , akurat wyhaczylem po 929zł. potestowałem miesiąc i zwrocilem.
CZY może EIZO jakiś model z serii FlexScan EV np. ten:
https://www.cortland.pl/eizo-ev2460-bk- ... 8sEALw_wcB
lub
https://www.komputronik.pl/product/7255 ... lsrc=aw.ds
Chodzi o to, że używałem monitor przez miesiąc o ten model chodzi o :
IIYAMA GB2570HSU-B1
więc wiem co się z czym je, nie da rady na tym monitorze siedziec bez zmiany jasności na 0 w pulpicie i na około20-30 w grach. W innym przypadku jest efekt wypalaniu oczu, a tak to "delikatne szczypanie oczu, delikatne pieczenie oczu, zmęczenie oczu , ból oczu i głowy.
Zależy mi na tym, bym mógł spokojnie zagrać w grę BATTLEFIELD 5 bez problemow jesli chdozi o czas reakcji. wiem ze Eizo cała seria EV ma czas reakcji 5ms, nie mialem nigdy monitora 5ms wiec nie moge nic na ten temat powiedzie czy sie nadają , czy nie .
Monitory EIZO z serii EV mają tylko 60Hz odświeżania, niestety też nie wiem w jakich latach zaczęła się ich produkcja, natomiast IIYAMA , którą testowałem jest to monitor dzisiejszych czasów i ma aż 165Hz. Jednak mogę się mylić , bo mimo wszystko nówka IIYAMA kosztuje 1099zł a powiedzmy model EV2451 kosztuje nówka 1500-1600.
Mialem też do testów eizo foris fg2421 - totalna porazka, blyszczaca matryca, natychmiast go zwrocilem, nie przemawialo do mnie rowniez to, ze jest to dość starszej technologii monitor niż obecnych czasów i tez nie przemawialy do mnie kolory tryby kolorow.
_______________dziś dostalem.
mam tego EIZO EV2451BK nówka
testuje poki co, ale np. do BATTLEFIELD 5 nie do konca te 5ms daje rade, bez porownania np IIYAMA GB2570HSU z czasem reakcji 0.5ms to IIYAMA jest rewelacyjna do BF5 , nie wiem co robic, mam mieszane odczucia, cholera te 5ms troche mnie nie przekonuje.
Jaki monitor 24-24,5" dla nadwrażliwych oczu do gier i pracy.
- Podziękował: 18 razy
- Podziękowania: 33 razy
- Kontakt:
Praktycznie każdy monitor, po prostu dopasuj ustawienia w monitorze i dobij w sterowniku karty graficznej, efekt się kumuluje. Raczej szedłbym w monitor o wyższym odświeżaniu (120Hz~ i więcej), bo ono także zapewnia znacznie większy komfort, tak w grach jak i poza nimi. Wyższe odświeżanie może mieć mniejszy wpływ na bóle głowy, zależnie od powodu.
Jest taki darmowy program ClickMonitorDDC - możesz w nim ustawiać parametry samego monitora (a nie systemu czy karty graficznej), tworzyć profile i skróty do nich. Dzięki temu nie musisz bawić się skakanie w menu monitora. Na pewno działa po podłączeniu przez DP, nie sprawdzałem jak jest z HDMI.
Jest taki darmowy program ClickMonitorDDC - możesz w nim ustawiać parametry samego monitora (a nie systemu czy karty graficznej), tworzyć profile i skróty do nich. Dzięki temu nie musisz bawić się skakanie w menu monitora. Na pewno działa po podłączeniu przez DP, nie sprawdzałem jak jest z HDMI.
Mam obecnie kupiony DELL ALIENWARE AW2521HFA 240hz 1ms i stoi przedemna na biurku oraz EIZO EV2451BK 60hz 5ms tez stoi na biurku, jednak mam tydzien czasu do zwrotu EIZO, natomiast DELLa mam jeszcze czas niecaly 2 tygodnie.
Jeśli masz angielski na poziomie przynajmniej średnio-zaawansowanym to wygoogluj i poczytaj o "IPS headache". W dużym skrócie istnieje spora grupa osób która odczuwa bóle głowy podczas korzystania z monitorów na matrycach IPS, szczególnie nowsze nano-IPS okazują się być często problematyczne. Nie wdając się zbytnio w szczegóły technologia IPS przy wszytskich sowich zaletach, ma jedną wadę "srebrzenie". Rozwiązaniem dla ciebie może być monitor na innej matrycy, tj. VA bądź TN. Skoro ma służyć do sieciowych fps'ów, polecam TN (gorsze kąty widzenia, i kolory ale szybsze czasy reakcji pikseli i zero smużenia). Nic nie wiem o twoim PC ani budżecie więc nie będę polecał konkretnych modeli.
- Podziękował: 218 razy
- Podziękowania: 362 razy
- Kontakt:
Ja tylko tradycyjnie zwracam uwagę na możliwy flickering czyli używaną technologię PWM do "regulacji jasności".
Generalnie monitory "flickering-free" powinny oznaczać że są ściemniane naturalnie (DC dimming) ale czasem producenci oszukują i są też np. mieszanki (do pewnego stopnia DC, a potem także i PWM)
Generalnie monitory "flickering-free" powinny oznaczać że są ściemniane naturalnie (DC dimming) ale czasem producenci oszukują i są też np. mieszanki (do pewnego stopnia DC, a potem także i PWM)
Miałem już TN ten sam model monitora tylko TN i jest identyczna sytuacja jak na IPS, więc to nie to, może te okulary faktycznie sproboje, tylko szkła okularów będą zażólcone, co za lipa :[musket pisze: 10 lut 2022, o 23:24 Jeśli masz angielski na poziomie przynajmniej średnio-zaawansowanym to wygoogluj i poczytaj o "IPS headache". W dużym skrócie istnieje spora grupa osób która odczuwa bóle głowy podczas korzystania z monitorów na matrycach IPS, szczególnie nowsze nano-IPS okazują się być często problematyczne. Nie wdając się zbytnio w szczegóły technologia IPS przy wszytskich sowich zaletach, ma jedną wadę "srebrzenie". Rozwiązaniem dla ciebie może być monitor na innej matrycy, tj. VA bądź TN. Skoro ma służyć do sieciowych fps'ów, polecam TN (gorsze kąty widzenia, i kolory ale szybsze czasy reakcji pikseli i zero smużenia). Nic nie wiem o twoim PC ani budżecie więc nie będę polecał konkretnych modeli.
- Podziękował: 18 razy
- Podziękowania: 33 razy
- Kontakt:
Nie znamy się, więc nic o tobie nie wiem, stąd takie pytania. Czy masz porządnie przebadany wzrok? Bo jeśli tam jest przyczyna, to bez korekty lub rozwiązania innego kłopotu problem sam nie zniknie. Czy masz fotel, próbowałeś pozycję odchyloną do tyłu tak by nie przeciążać mięśni szyi, bo to częsty powód bólów głowy. Jeśli bardzo często siedzisz przy pececie - czy próbowałeś paru dni przerwy a później sesji maksymalnie półgodzinnych i 5 minut przerwy? Na pewno dobrze się wysypiasz?
Kiedyś sam miewałem takie problemy i była to kumulacja zbyt nadgorliwego działania przy pececie, zwłaszcza wieczorami/nocami jak byłem już zmęczony po całym dniu w robocie.
Kiedyś sam miewałem takie problemy i była to kumulacja zbyt nadgorliwego działania przy pececie, zwłaszcza wieczorami/nocami jak byłem już zmęczony po całym dniu w robocie.
Potrzebujesz szkła z filtrem HEV czyli popularny antyreflex do kompanosilence pisze: 13 lut 2022, o 20:39 Miałem już TN ten sam model monitora tylko TN i jest identyczna sytuacja jak na IPS, więc to nie to, może te okulary faktycznie sproboje, tylko szkła okularów będą zażólcone, co za lipa :[

tutaj uproszczony opis
https://www.skinlab.pl/blue-light-hev-h ... ble-light/
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowania: 44 razy
Jeśli masz tego typu problemy, to ze swojego doświadczenia zalecam omijanie OLEDów. Nigdy nie miałem problemów z jakimkolwiek źródłem obrazu od monitorów CRT, telewizorów kineskopowych po wszelkie LEDowe rozwiązania, aż skusiłem się na OLED LG.
Nie wiem czy to bezpośrednie wgapianie w źródło światła o pewnej częstotliwości, czy inna przyczyna, ale odradzam.
Nie wiem czy to bezpośrednie wgapianie w źródło światła o pewnej częstotliwości, czy inna przyczyna, ale odradzam.