Napiszę jak to powinieneś zrobić, bo mi nie chce się wyręczać, w szukaniu wymarzonego sprzętu.
1)wchodzisz na np. x-kom (mają niezłe filtry), w którym ustawiasz filtry i warunki o których pisałeś,
2)szukasz do 5 modeli, które łapią się w twoje warunki,
3)wchodzisz na
https://www.notebookcheck.net/, gdzie wpisujesz w wyszukiwarkę nazwę ustalonych modeli,
4)sprawdzasz recenzję, zwróć uwagę na paletę kolorów i jakość matrycy, szybkość procesora (czy lapek się nie przegrzewa),
5)wybierasz zwycięzcę i kupujesz.
Angrenbor pisze: 26 wrz 2021, o 21:25
Wymagania masz tak ogólnikowe, że w sumie większość spełniającyh kryteria się nada. I to już bardziej od twoich osobistych preferencji będzie zależało co wybrać. Jeśli miałbym coś w tym względzie doradzić, to im więcej portów USB tym lepiej
Co do zakupów mogę też powiedzieć, że nie opłaca się brać w sklepach stacjonarnych. Zazwyczaj taki sam model taniej lub w lepszej konfiguracji znajdziesz w internecie. Do elektromarketu można się przejść by obejrzeć i dotknąć ale ceny tam raczej nie należą do najniższych. No chyba, że trafisz na jakąś promocję. W twoim budżecie nie masz też chyba co liczyć na porządne kadłubki, unikałbym też wynalazków pokroju Mediona i skupiłbym się na znanych markach. Naprawdę spory wybór masz na Allegro i dzięki wielu filtrom można fajnie spersonalizować sobie listę. Jeśli się nie boisz, to sprzedawcy często wystawiają tam laptopy z innych rynków w cenach naprawdę korzystnych. Jedyny faktyczny minus (bo zakladam, że umiesz spolszczyć sobie Windowsa) czyli europejską klawiaturę można tanio rozwiązać kupując za kilka złotych naklejki z polskimi symbolami. Niedogodność nieduża a czasem sprzęt lepszy niż konkurencyjne w danym budżecie, naprawdę warto się zastanowić.
Najtaniej laptopy są w x-kom, przynajmniej zazwyczaj. Ja ostatnio swój kupiłem w Media Markt, ale to dlatego,
że był w promocji, chyba nawet jakieś dwie na raz się załapały i dlatego się tam najbardziej opłacało.
Natomiast RTV Euro AGD, Neonet, Electro itp. raczej mają średnio-słabe ceny.
Raczej odradzałbym allegro, chyba że u licencjonowanego sprzedawcy (czasami mają sprzęt taniej niż na swojej oficjalnej stronie). To wg mnie za droga "zabawka", żeby ryzykować kupno, a potem okaże się że pogniecione pudełko, źle zapakowane, albo konfiguracja jednak trochę inna. Allegro jest spoko, ale raczej do niższej półki cenowej.