Szukam laptopa do 3k

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Cześć,

Nie bardzo znam się na laptopach, więc potrzebuję małej pomocy.

Szukam laptopa do około 3000 zł.

Wymagania:
- do programowania i na studia, nie do gier
- lekki
- ekran +-15'
- w miarę bateria
- na 2 systemy, linuxa i windowsa
- minimum 16gb ram z możliwością rozbudowy do 32gb

Znajdzie się coś ciekawego? :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Wymagania masz tak ogólnikowe, że w sumie większość spełniającyh kryteria się nada. I to już bardziej od twoich osobistych preferencji będzie zależało co wybrać. Jeśli miałbym coś w tym względzie doradzić, to im więcej portów USB tym lepiej :)

Co do zakupów mogę też powiedzieć, że nie opłaca się brać w sklepach stacjonarnych. Zazwyczaj taki sam model taniej lub w lepszej konfiguracji znajdziesz w internecie. Do elektromarketu można się przejść by obejrzeć i dotknąć ale ceny tam raczej nie należą do najniższych. No chyba, że trafisz na jakąś promocję. W twoim budżecie nie masz też chyba co liczyć na porządne kadłubki, unikałbym też wynalazków pokroju Mediona i skupiłbym się na znanych markach. Naprawdę spory wybór masz na Allegro i dzięki wielu filtrom można fajnie spersonalizować sobie listę. Jeśli się nie boisz, to sprzedawcy często wystawiają tam laptopy z innych rynków w cenach naprawdę korzystnych. Jedyny faktyczny minus (bo zakladam, że umiesz spolszczyć sobie Windowsa) czyli europejską klawiaturę można tanio rozwiązać kupując za kilka złotych naklejki z polskimi symbolami. Niedogodność nieduża a czasem sprzęt lepszy niż konkurencyjne w danym budżecie, naprawdę warto się zastanowić.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
TheLastJedi
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 180 razy
Podziękowania: 59 razy

Napiszę jak to powinieneś zrobić, bo mi nie chce się wyręczać, w szukaniu wymarzonego sprzętu.
1)wchodzisz na np. x-kom (mają niezłe filtry), w którym ustawiasz filtry i warunki o których pisałeś,
2)szukasz do 5 modeli, które łapią się w twoje warunki,
3)wchodzisz na https://www.notebookcheck.net/, gdzie wpisujesz w wyszukiwarkę nazwę ustalonych modeli,
4)sprawdzasz recenzję, zwróć uwagę na paletę kolorów i jakość matrycy, szybkość procesora (czy lapek się nie przegrzewa),
5)wybierasz zwycięzcę i kupujesz.
Angrenbor pisze: 26 wrz 2021, o 21:25 Wymagania masz tak ogólnikowe, że w sumie większość spełniającyh kryteria się nada. I to już bardziej od twoich osobistych preferencji będzie zależało co wybrać. Jeśli miałbym coś w tym względzie doradzić, to im więcej portów USB tym lepiej :)

Co do zakupów mogę też powiedzieć, że nie opłaca się brać w sklepach stacjonarnych. Zazwyczaj taki sam model taniej lub w lepszej konfiguracji znajdziesz w internecie. Do elektromarketu można się przejść by obejrzeć i dotknąć ale ceny tam raczej nie należą do najniższych. No chyba, że trafisz na jakąś promocję. W twoim budżecie nie masz też chyba co liczyć na porządne kadłubki, unikałbym też wynalazków pokroju Mediona i skupiłbym się na znanych markach. Naprawdę spory wybór masz na Allegro i dzięki wielu filtrom można fajnie spersonalizować sobie listę. Jeśli się nie boisz, to sprzedawcy często wystawiają tam laptopy z innych rynków w cenach naprawdę korzystnych. Jedyny faktyczny minus (bo zakladam, że umiesz spolszczyć sobie Windowsa) czyli europejską klawiaturę można tanio rozwiązać kupując za kilka złotych naklejki z polskimi symbolami. Niedogodność nieduża a czasem sprzęt lepszy niż konkurencyjne w danym budżecie, naprawdę warto się zastanowić.
Najtaniej laptopy są w x-kom, przynajmniej zazwyczaj. Ja ostatnio swój kupiłem w Media Markt, ale to dlatego,
że był w promocji, chyba nawet jakieś dwie na raz się załapały i dlatego się tam najbardziej opłacało.
Natomiast RTV Euro AGD, Neonet, Electro itp. raczej mają średnio-słabe ceny.

Raczej odradzałbym allegro, chyba że u licencjonowanego sprzedawcy (czasami mają sprzęt taniej niż na swojej oficjalnej stronie). To wg mnie za droga "zabawka", żeby ryzykować kupno, a potem okaże się że pogniecione pudełko, źle zapakowane, albo konfiguracja jednak trochę inna. Allegro jest spoko, ale raczej do niższej półki cenowej.
Ci użytkownicy podziękowali kon315 za ten post (w sumie 3):
GThoroArclight_PLTheLastJedi
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Taka uwaga do sklepu X-Kom jak i innych sklepów. Warto sprawdzić laptopa przy kasie,czy działa,czy się uruchamia. Ostatnim razem sprzedali mi laptopa nowego z pogięta obudową tak jakby ktoś wymieniał w nim matrycę. Wersja refubrished czy coś podobnego. Kupując go oddałem tego samego dnia i go przyjęli. Dostałem zamiast tego nowy laptop w obniżonej cenie. Mogli równie dobrze go nie przyjąć i powiedzieć,że sam go sobie pogiąłem. Tak kiedyś zrobili mi w serwisie samochodowym. Za dużo stresu...
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2021, o 10:48 przez Kamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

W serwisie samochodowym kupowałeś lapka? Hmm ciekawa historia.
A tak serio - już tyle się nasłuchałem o tych sprzedawcach, co nie chcą przyjąć wybrakowanego albo popsutego towaru, że zaczynam wierzyć, że takie historie naprawdę mają miejsce, a nie mają tylko statusu urban legend. Mi, moim znajomym i znajomym moich znajomych nigdy takie coś się nie przytrafiło - szczęściarze jesteśmy ;-)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Quoyque pisze: 28 wrz 2021, o 18:28 W serwisie samochodowym kupowałeś lapka? Hmm ciekawa historia.
A tak serio - już tyle się nasłuchałem o tych sprzedawcach, co nie chcą przyjąć wybrakowanego albo popsutego towaru, że zaczynam wierzyć, że takie historie naprawdę mają miejsce, a nie mają tylko statusu urban legend. Mi, moim znajomym i znajomym moich znajomych nigdy takie coś się nie przytrafiło - szczęściarze jesteśmy ;-)
W serwisie samochodowym zakupiłem listwę dekoracyjną do auta. Spakowana oryginalne pudełko zaklejone taśmą. Mówię sobie hmm będzie cacy. W domu się okazało,że listwa jest pęknięta. <nie,nie rzucałem ją o ścianę> . Wróciłem do serwisu,a tam powiedzieli,że nie przyjmują zwrotu i mam sobie zamówić nową. Także 2 x 200 zł poszło się.....
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 70 razy
Podziękowania: 67 razy

Xzerh pisze: 25 wrz 2021, o 22:30 Cześć,

Nie bardzo znam się na laptopach, więc potrzebuję małej pomocy.

Szukam laptopa do około 3000 zł.

Wymagania:
- do programowania i na studia, nie do gier
- lekki
- ekran +-15'
- w miarę bateria
- na 2 systemy, linuxa i windowsa
- minimum 16gb ram z możliwością rozbudowy do 32gb

Znajdzie się coś ciekawego? :)
https://lowcygier.pl/sprzet-gamingowy/l ... -euro-agd/
ODPOWIEDZ