Sprzedaż gier pudełkowych - gdzie najlepiej?

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

W końcu udało mi się wziąć za porządki i planuję pozbyć się, zbierających tylko kurz, gier. Gdzie lepiej się za to zabrać? Olx czy allegro lokalnie? Jakie są wasze wrażenia jeśli chodzi o szybkość sprzedaży/bezpieczeństwo?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

osobiście - olx z przesyłką + allegro, ale bez lokalnie. dużo sprzedaję, nie bawię się w żadne przelewy, tylko z przesyłką olx i płatności obsługiwane przez allegro - ewentualnie jak gra bardzo długo nie chce zejść to zgadzam się na pobranie. raczej z mojego doświadczenia nikt nie robi wałków, o bezpieczeństwo to się raczej trzeba martwić w drugą stronę.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

nigihayami pisze: 20 wrz 2021, o 23:53 W końcu udało mi się wziąć za porządki i planuję pozbyć się, zbierających tylko kurz, gier. Gdzie lepiej się za to zabrać? Olx czy allegro lokalnie? Jakie są wasze wrażenia jeśli chodzi o szybkość sprzedaży/bezpieczeństwo?
Nie sprzedaję na olx. Ostatnio sporo rzeczy wystawiałem na allegro lokalnie i niestety sytuacja jest taka, że dla sprzedających nie ma żadnej ochrony przed nieuczciwymi kupującymi. Miałem jednego kolesia co wystawił mnie do wiatru i jedynie co allegro zrobiło to wysłało do niego maila z prośbą o uiszczenie zapłaty. Jak napisałem do obsługi klienta drugi raz to zasugerowali "pójście" na policję. Nawet nie ma blokady konta dla kupujących. Jest multum rozwiązań w przypadku nieuczciwego sprzedającego natomiast ochrony dla wystawiających nie ma żadnej. Całe szczęście, że straciłem tylko grosze.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ja mam za to bardzo złe doświadczenia z Lokalnie jako kupujący. Nie ma tam systemu ocen, a wcześniej nie było też żadnej ochrony. Na początku roku kupiłem NFS Undercover na PS2 - gra przychodzi, nie działa. Żadnej opcji wystawienia negatywnego komentarza, sprzedający mówi "u mnie działa". No i nic nie zrobisz. Teraz widzę, że dodali jakąś gwarancję bezpiecznych zakupów, ale wuj wie co to dla nich znaczy. Ale dalej. W lipcu zamówiłem zestaw Gamebook Dirt 1 i 2 + w oddzielnym pudełku premierówkę Dirta 3. Tanio, bo dwie dychy za zestaw, ale wiadomo - obie gry z wykorzystanymi kluczami GFWL, to cena wcale nie wydawała mi się dziwna. Gry przychodzą - wszystkie mają płyty z rysami jakby nimi szurano po podłodze, ale zgodnie z opisem - działają. Pudełko od DiRTa 3 od razu do wyrzucenia, instrukcja... przeżuta? A te papierowe "wsuwki" na płycie w gamebooku obie wyrwane. Wiadomo, od prywatnego sprzedawcy, gry działają, to też mogę szrot z tym zrobić, ale dlaczego nie mogę wystawić nawet oceny? Na normalnym Allegro - czy nawet teraz na OLX, bo dodali oceny - wystawiłbym negatywa, a tu nie mogę, bujaj się kupujący. Tylko i wyłącznie zwykłe Allegro i bardzo tanio OLX, bo drożej tam też strach cokolwiek kupowac.
Przy sprzedaży, jak mówię - żadnych problemów. Po prostu trzeba się trzymać płatności za przedpłatą i wysyłać dopiero po otrzymaniu kasy. Na OLX jest jeszcze tak dobrze, ze przy sprzedaży z wysyłką nie ma prowizji, a całą płatnością teraz zajmuje się OLX, jak na Allegro.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Na allegro sprzedawałem jeszcze za czasów kiedy nie było allegro lokalnie. Teraz nie widzę opcji żeby wystawić coś na normalnym allegro? Przekierowuje mnie od razu na allegro lokalnie. Trzeba mieć konto na firmę? Na allegro lokalnie opcja z prowizją (szkoda, że dosyć wysoką) wydaje się dosyć dobra bo jest obsługa płatności online ale obczaję jeszcze olx. Może rzeczywiście warto się zaprzyjaźnić :).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

nigihayami pisze: 21 wrz 2021, o 09:18 Na allegro sprzedawałem jeszcze za czasów kiedy nie było allegro lokalnie. Teraz nie widzę opcji żeby wystawić coś na normalnym allegro? Przekierowuje mnie od razu na allegro lokalnie. Trzeba mieć konto na firmę? Na allegro lokalnie opcja z prowizją (szkoda, że dosyć wysoką) wydaje się dosyć dobra bo jest obsługa płatności online ale obczaję jeszcze olx. Może rzeczywiście warto się zaprzyjaźnić :).
W formularzu na lokalnie po prawej jest link "Możesz też wystawić przez dotychczasowy formularz", wtedy wystawisz przez normalne Allegro. Pamiętaj też, że prowizja jest odliczana od ceny z wysyłką, nie od ceny przedmiotu, co jest absolutnym kretynizmem, ale co zrobić. OLX z przesyłką jest generalnie lepsze, ale tam ludzie się trochę boją kupować i u siebie zauważam, że gry droższe niż 10-20 zł znacznie szybciej schodzą na Allegro.
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post:
nigihayami
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: 21 wrz 2021, o 01:07 Ja mam za to bardzo złe doświadczenia z Lokalnie jako kupujący. Nie ma tam systemu ocen, a wcześniej nie było też żadnej ochrony. Na początku roku kupiłem NFS Undercover na PS2 - gra przychodzi, nie działa. Żadnej opcji wystawienia negatywnego komentarza, sprzedający mówi "u mnie działa". No i nic nie zrobisz. Teraz widzę, że dodali jakąś gwarancję bezpiecznych zakupów, ale wuj wie co to dla nich znaczy. Ale dalej. W lipcu zamówiłem zestaw Gamebook Dirt 1 i 2 + w oddzielnym pudełku premierówkę Dirta 3. Tanio, bo dwie dychy za zestaw, ale wiadomo - obie gry z wykorzystanymi kluczami GFWL, to cena wcale nie wydawała mi się dziwna. Gry przychodzą - wszystkie mają płyty z rysami jakby nimi szurano po podłodze, ale zgodnie z opisem - działają. Pudełko od DiRTa 3 od razu do wyrzucenia, instrukcja... przeżuta? A te papierowe "wsuwki" na płycie w gamebooku obie wyrwane. Wiadomo, od prywatnego sprzedawcy, gry działają, to też mogę szrot z tym zrobić, ale dlaczego nie mogę wystawić nawet oceny? Na normalnym Allegro - czy nawet teraz na OLX, bo dodali oceny - wystawiłbym negatywa, a tu nie mogę, bujaj się kupujący. Tylko i wyłącznie zwykłe Allegro i bardzo tanio OLX, bo drożej tam też strach cokolwiek kupowac.
Przy sprzedaży, jak mówię - żadnych problemów. Po prostu trzeba się trzymać płatności za przedpłatą i wysyłać dopiero po otrzymaniu kasy. Na OLX jest jeszcze tak dobrze, ze przy sprzedaży z wysyłką nie ma prowizji, a całą płatnością teraz zajmuje się OLX, jak na Allegro.
Zgłaszałeś to do allegro w ogole?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Ostatnio sprzedałem sporo gier przez OLX z przesyłką, nawet parę droższych tytułów i żadnych problemów nie miałem. Żona też ubranek dziecięcych trochę w ten sposób upłynniła i w naszym odczuciu sprawdza się to dobrze. Niedawno nawet uszczelnili system dla kupujących, bo teraz nabywca ma dzień na potwierdzenie, że z towarem jest wszystko ok, wcześniej automatycznie po odebraniu przesyłki pieniądze w ciągu trzech dni były przelewane. Trzeba tylko omijać wszystkich WhatsAppowych oszustów, mnie raz zaczepił gość przy zakupie gry za złotówkę LOL. Ponadto OLX dość często robi promocje na wysyłkę (zniżka do 5 czy nawet 1 zł) i jak masz coś naprawdę taniego to łatwiej tak pójdzie. Na Allegro Lokalnie nic nie wystawiałem ale jako kupujący problemów też nie miałem nigdy żadnych.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
nigihayami
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 71 razy
Podziękowania: 99 razy
Kontakt:

Ja mam taką zagwozdkę z ocenami na OLX. Widzę że jedna osoba mnie oceniła bardzo dobrze czyli ta fioletowa buźka a i tak mam tą niebieską. Zastanawiam się czy mogą być jakieś oceny ukrywane?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2021, o 20:04 przez Refty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Angrenbor pisze: 21 wrz 2021, o 11:55 Ostatnio sprzedałem sporo gier przez OLX z przesyłką, nawet parę droższych tytułów i żadnych problemów nie miałem. Żona też ubranek dziecięcych trochę w ten sposób upłynniła i w naszym odczuciu sprawdza się to dobrze. Niedawno nawet uszczelnili system dla kupujących, bo teraz nabywca ma dzień na potwierdzenie, że z towarem jest wszystko ok, wcześniej automatycznie po odebraniu przesyłki pieniądze w ciągu trzech dni były przelewane. Trzeba tylko omijać wszystkich WhatsAppowych oszustów, mnie raz zaczepił gość przy zakupie gry za złotówkę LOL. Ponadto OLX dość często robi promocje na wysyłkę (zniżka do 5 czy nawet 1 zł) i jak masz coś naprawdę taniego to łatwiej tak pójdzie. Na Allegro Lokalnie nic nie wystawiałem ale jako kupujący problemów też nie miałem nigdy żadnych.
Poczytaj sobie o tym "uszczelnieniu". Sprzedający może ci wysłać inny przedmiot, albo uszkodzony i dla OLX to się nie liczy jako powód do zwrotu. W regulaminie jest napisane, że ochrona działa tylko, jesli dostaniesz pustą paczkę albo zupełnie inny towar, np. cebule zamiast telefonu. Jeśli dostaniesz inny model lub towar innej marki - na zwrot nie licz. Ostatnio była akcja na wykopie - facet kupił Ghost of Tsushima na PS5, dostał Destiny 2 na PS4. Inna gra na inną konsolę to dla OLX nie jest "zupełnie inny towar".
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: 21 wrz 2021, o 14:36 Poczytaj sobie o tym "uszczelnieniu". Sprzedający może ci wysłać inny przedmiot, albo uszkodzony i dla OLX to się nie liczy jako powód do zwrotu. W regulaminie jest napisane, że ochrona działa tylko, jesli dostaniesz pustą paczkę albo zupełnie inny towar, np. cebule zamiast telefonu. Jeśli dostaniesz inny model lub towar innej marki - na zwrot nie licz. Ostatnio była akcja na wykopie - facet kupił Ghost of Tsushima na PS5, dostał Destiny 2 na PS4. Inna gra na inną konsolę to dla OLX nie jest "zupełnie inny towar".
Nie wiem, możliwe. Ja piszę o swoich doświadczeniach jako sprzedawca i tym co w ostatnich dniach zaobserwowałem. Mam wrażenie, że uwziąłeś się na to OLX i straszysz ludzi jaki ten serwis jest niebezpieczny dla kupujących. A prawda jest taka, że to indywidualna sprawa. Ktoś może nabyć wiele rzeczy na odległość na OLXie i nie mieć żadnych problemów (jak ja) a inny w swojej pierwszej transakcji na Allegro może trafić na nieuczciwego sprzedawcę. Nie ma reguły. Sprzedałem i kupiłem dziesiątki różnych przedmiotów na OLX, także przed wprowadzeniem Przesyłek (wysyłałem nawet kuchnię gazową na drugi koniec Polski) i nie miałem nigdy żadnych nieprzyjemności z tego tytułu.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

Ostatnio sprzedawałem na vinted i lubię bardzo tą platforme, ale wiadomo tylko przez kup teraz, bo zdarzają się ludzie, którzy potrafią oszukiwać i wysyłać jakieś linki na pocztę. Taka sama sytuacja jest z olx, zależy na kogo się trafi.
ODPOWIEDZ