Regulamin Bazaru - czy jest respektowany przez administrację?

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 9 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Witajcie.

Chciałem zapytać czy pierwszy punkt bazarowego regulaminu, o treści:
"Z Bazaru KORZYSTAĆ MOGĄ zarejestrowani użytkownicy portalu Lowcygier.pl, posiadający aktywne konto Steam, posługujący się językiem polskim oraz NIE PROWADZĄCY działalności gospodarczej w zakresie handlu grami cyfrowymi. " jest jedynie martwym zapisem mającym sprawiać pozory praworządności?

Pytam bo kojarzę* co najmniej jednego bazarowicza który prowadzi "działalność gospodarczej w zakresie handlu grami cyfrowymi" sprzedając na allegro klucze do gier.

*Nazwisko i imię z Allegro pasuje do tego z przelewów Paypal (płatności za zarezerwowane u mnie bundlowe nadwyżki). Podana na Allegro lokalizacja firmy pasuje do lokalizacji podanej w koncie Steam powiązanym z kontem na Bazarze.

Na Bazarze ów bazarowicz nierzadko zwleka dłuuugoooo z wystawianiem komentarzy. Więc najprawdopodobniej mają rację Ci, którzy w negatywnych komentarzach przypuszczali i/lub sugerowali, że czeka aż klucze z Bazaru sprzedadzą się w innym miejscu.

W opisie "O sprzedającym" na Allegro znajduje się zapis informujący o tym, że istnieje: możliwość zakupu wielu gier których nie posiadają w ofercie... wystarczy dzwonić... pisać przez zapytanie allegro.

Jedyny kojarzony przeze mnie aktywny administrator/moderator z Bazaru, którego zapytałem o wspomnianego powyżej nieregulaminowego bazarowicza odpowiedział mi mniej więcej tak:
- Ja zająłem się niewdzięcznym zajęciem jakim jest moderowanie bazaru niedawno i jestem tu tylko od sprzątania i mniejszych spraw. O wspomnianym osobniku wiadomo już od dawna.
Nie mam pojęcia dlaczego nikt go jeszcze nie usunął z Bazaru.

PS Czy jest jakiś AKTYWNY moderator/administrator ŁG/Bazaru, który może się ze mną skontaktować w tej sprawie?
Ci użytkownicy podziękowali Slvco za ten post (w sumie 6):
MaikeruStonRocQuoyquehimalayaHaazheelffrreeaakk
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

a dlaczego usuwać kure znoszącą złote jaja?
czy chodzi o to że nie dostales od niego komentarza?
a moze zazdroscisz mu że kupuje taniej sprzedaje drożej?

bo nie wiem w czym problem
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 33 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Drogi Panie, od dawna nie ma tutaj administracji tylko przedszkole. :macha:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

Tak naprawdę to oni nikomu nie przeszkadzają bo kupują gry po zawyżonych cenach. Gorzej jeśli chodzi o komentarze, bo ich nie wystawiają. Mile bym widział taki system co np po 72h dałby z automatu pozytywny komentarz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

eldawido159 pisze: 9 gru 2020, o 23:19 Tak naprawdę to oni nikomu nie przeszkadzają bo kupują gry po zawyżonych cenach. Gorzej jeśli chodzi o komentarze, bo ich nie wystawiają. Mile bym widział taki system co np po 72h dałby z automatu pozytywny komentarz.
No z tym "nikomu" to pojechałeś. Przeszkadzają kupującym, którym się marzy bazarowe eldorado: wchodzą a tutaj wszystko czeka na nich bez pośpiechu do wyboru do koloru za groszy pińćdziesiąt sztuka ;)

ps. mnie nie przeszkadzają. Klient jak każdy. Co mnie to obchodzi komu sprzedałem jeśli płaci tyle samo. A przepis bazarowy jest martwy, bo jest... niemądry. Zbanujecie kolesia co oficjalnie skupuje to zrobi sobie alcika i będzie skupował nieoficjalnie. Walka z wiatrakami, szkoda czasu i energii.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
Slvco
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

lewriczin pisze: 9 gru 2020, o 23:54
No z tym "nikomu" to pojechałeś. Przeszkadzają kupującym, którym się marzy bazarowe eldorado: wchodzą a tutaj wszystko czeka na nich bez pośpiechu do wyboru do koloru za groszy pińćdziesiąt sztuka ;)

ps. mnie nie przeszkadzają. Klient jak każdy. Co mnie to obchodzi komu sprzedałem jeśli płaci tyle samo. A przepis bazarowy jest martwy, bo jest... niemądry. Zbanujecie kolesia co oficjalnie skupuje to zrobi sobie alcika i będzie skupował nieoficjalnie. Walka z wiatrakami, szkoda czasu i energii.
No może i masz racje, bo ten zapis jest bez sensu, ale zauważ że ten bazar i tak jest już nawet nie drugo czy trzeciorzędny. Szkoda że tak to wszystko się stało niestety.

Jeśli są tacy handlarze na bazarze to już niech sobie będą, tylko żeby wystawiali komentarze i będzie git.
Ci użytkownicy podziękowali eldawido159 za ten post:
Maikeru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 52 razy
Podziękowania: 44 razy
Kontakt:

Nie mam wykrystalizowanego zdania na ten temat.

Z jednej strony OK, przynajmniej ktoś kupuje gry. Z drugiej strony ktoś sprzedając swój nadwyżkowy kod może skończyć z ręką w nocniku, bo kod kupi handlarz, sprzeda na G2A w Australii, będzie region lock na Europę, kupujący się wkurzy, zgłosi się do developera gry, developer się wkurzy, zgłosi się do HB i użytkownik bazaru skończy z banem w HB.
Z trzeciej strony, jeśli będą mogli tu być handlarze z działalnością gospodarczą, Urząd Skarbowy może zacząć kombinować.
Ci użytkownicy podziękowali himalaya za ten post:
Slvco
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

himalaya pisze: 11 gru 2020, o 13:59 Z jednej strony OK, przynajmniej ktoś kupuje gry. Z drugiej strony ktoś sprzedając swój nadwyżkowy kod może skończyć z ręką w nocniku, bo kod kupi handlarz, sprzeda na G2A w Australii, będzie region lock na Europę, kupujący się wkurzy, zgłosi się do developera gry, developer się wkurzy, zgłosi się do HB i użytkownik bazaru skończy z banem w HB.
Eee, to raczej nie tak. Jeśli wkurzony kupujący pójdzie do devsa, to ten go zazwyczaj grzecznie (i jak najbardziej słusznie) co najwyżej odeśle do "sklepu gdzie zakupił i niech tam dochodzi swoich praw". A jeśli klient dalej będzie bulgotał na publiku że to było G2A to jeszcze może dostać pouczenie post mortem od internetów żeby kupował tylko w licencjonowanych sklepach.
W każdym razie developer nie ma specjalnie prawa "się wkurzyć" i na podstawie jakiegoś jednego klucza lecieć z pyskiem od razu do HB, tym bardziej że w razie ewentualnej afery prawowity właściciel kluczy z bundla może powiedzieć "ojej, no tak ktoś mi się włamał na kompa i chyba wykradł parę kluczy co je chomikowałem w notatniku, a co?"

A tak w ogóle tacy skupujący to najczęściej pierwsi wiedzą gdzie można się nadziać na locka, a i nasze klucze z EU są naprawdę rzadko problematyczne pod tym względem
Z trzeciej strony, jeśli będą mogli tu być handlarze z działalnością gospodarczą, Urząd Skarbowy może zacząć kombinować.
O widzisz, i tego bym się też obawiał prędzej. Zresztą, niniejszym po raz kolejny grzecznie pytam się - PO CO trzymacie na stronie ten licznik z wartością transakcji?? Przecież to jest proszenie się o jakieś kłopoty. Weźcie schowajcie tą wartość udanych transakcji albo zamieńcie ją na ilość udanych transakcji tak żeby ten szmal nikogo nie kłuł w oczy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

lewriczin pisze: 11 gru 2020, o 15:41
O widzisz, i tego bym się też obawiał prędzej. Zresztą, niniejszym po raz kolejny grzecznie pytam się - PO CO trzymacie na stronie ten licznik z wartością transakcji?? Przecież to jest proszenie się o jakieś kłopoty. Weźcie schowajcie tą wartość udanych transakcji albo zamieńcie ją na ilość udanych transakcji tak żeby ten szmal nikogo nie kłuł w oczy
Jestem tego samego zdania, najlepiej jet to usunąć, żeby nikt się do tego nie przyczepił.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 114 razy
Kontakt:

Dostałem właśnie maila o aktualizacji regulaminu - ale nie ma w nim ani słowa o tym co się zmieniło. Jest gdzieś wyszczególnione co uległo zmianie, od kiedy obowiązuje nowy regulamin itp.?

Kurczę... to naprawdę tak ciężko napisać 3 zdania co się w treści zmienia?
Ci użytkownicy podziękowali HAKIMODO za ten post (w sumie 4):
zuku7DonOnionHardkoreldawido159
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

HAKIMODO pisze: 17 lis 2021, o 23:22 Dostałem właśnie maila o aktualizacji regulaminu - ale nie ma w nim ani słowa o tym co się zmieniło. Jest gdzieś wyszczególnione co uległo zmianie, od kiedy obowiązuje nowy regulamin itp.?

Kurczę... to naprawdę tak ciężko napisać 3 zdania co się w treści zmienia?
Poczekajmy na odpowiedź Lexi Community Menagera
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Właściwie to wszystko, więc równie dobrze można w skrócie informacji wysyłać cały regulamin. Poprzedni składał się z 5 podpunktów, obecny z 15..., a praktycznie każdy podpunkt został nieco przerobiony :) W praktyce jednak reguły dot. wystawiania, prawi i obowiązków kupującego i sprzedającego, są takie same, jak były :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Z tego co widzę zniknął z regulaminu wspomniany na początku tego wątku zapis:

"Z Bazaru KORZYSTAĆ MOGĄ zarejestrowani użytkownicy portalu Lowcygier.pl, posiadający aktywne konto Steam, posługujący się językiem polskim oraz NIE PROWADZĄCY działalności gospodarczej w zakresie handlu grami cyfrowymi. "

Czyli modyfikujący regulamin zalegalizowali reseller-ów, uznając ich (po części słusznie :P) za "dobro narodo... bazarowe".
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Porównałem właśnie ilość "Ofert z ostatnich 24H" (na dole https://bazar.lowcygier.pl) z ilością komentarzy "Ostatnie 7 dni" u bazarowicza, który natchnął mnie do napisania pierwszego posta w tym wątku, stwierdzam że bez niego Bazar byłby pozbawiony odpływu kluczy bo aktualnie:

Bo iość bazarowych "Ofert z ostatnich 24H" vs ilość komentarzy ""Ostatnie 7 dni"
wynosi aktualnie 227 vs 230 :P
ODPOWIEDZ