Mini freezy

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Hej, od kiedy złożyłem kompa w połowie kwietnia nękają mnie przedziwne freezy systemu. Widziałem, że niedawno pojawił się zbliżony temat, aczkolwiek pozostał bez odpowiedzi, a jednocześnie moje przygody są nieco inne i mam trochę więcej tekstu więc pozwoliłem sobie dodać nowy temat. Do rzeczy:
Sprzęt: AMD 5 Ryzen 2600, chłodzenie stockowe, Adata XPG Spectrix D41 DDR4 16GB (2 x 8GB) 3200 CL16, Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ 4GB, Gigabyte B450M DS3H, Adata XPG Gammix S11 M2, Seagate 5400 HDD, SilentiumPC Vero M3 Bronze 600W 80+ Bronze, SilentiumPC Armis AR3 TG RGB.
Wszystko po za grafą nowe.

Opis problemu:
Początkowo freezy potrafiły oznaczać kompletne zwiechy systemu, najpewniej to oznaczało brak zgrania RAMu z prockiem i dokładnie tą część wymienilem na model widziany wyżej. Wcześniej miałem Goodram 3600 więc nie da się ukryć, że przestrzeliłem z częstotliwością. W takim wypadku nie dziwiło mnie, że nawet zmniejszając do 2933 mogło się coś dziać.

W każdym razie - RAM został zmieniony, niestety problem ustał tylko w części co najpewniej znaczy, że zły RAM tylko go potęgował, a nie był jedynym powodem. Ew. to po prostu kompletnie przypadkowa zbieżność. Zostały wciąż delikatne freezy, słyszalne głównie podczas słuchania muzyki, czasem odczuwalne w grach. Jedyny sposób w jaki udało mi sie to w miare regularnie reprodukować to czekać aż monitor przejdzie w stan uśpienia, a potem go budzić - bardzo często w tych momentach miałem "brr". Słyszalne tu pod koniec: https://www.youtube.com/watch?v=yEsBvHJ ... e=youtu.be
Co ciekawe - niedawno zmieniałem monitor i gdy przez przypadek próbowałem wcisnąć HDMI do DPortu to zwiesiłem sobie kompletnie komputer, w komplecie słyszałem słynne buczenie: https://youtu.be/yEsBvHJTZgM
Jednocześnie na nowym monitorze przy wybudzaniu raz mi się zdarzyło ujrzeć boga https://imgur.com/a/XI45Ery Z racji tego, że pojawiło się to w tym samym momencie to myślę, że jest to spodowane tym samym.

Co sprawdzałem/próbowałem aby rozwiązać problem?
- GPU sprawdzona za pomocą Furmarka i 3dmarka - zero problemów
- instalacja starych sterowników do grafiki - zero zmiany
- od czasu pierwszego złożenia zmieniłem zasilacz - poprzedni się spalił. Nie wiem czy to istotne ale zmiana była, a blędy są dalej
- kable sprawdzałem i dociskałem milion razy
- dzieje się to też przy odłączonym głośniczku więc to nie on
- dyski sprawdzone
- Windows event viewer nic nie pokazuje

Ok, ta lista mi się szczerze mówiąc wydaję krótka, ale walka z tym była rozłożona w ostatnich kilku miesiącach, przedzielona sporymi okresami braku czasu. Jedyne co mi więcej przychodzi do głowy to wymiana płyty głównej albo grafy - ale jedne i drugie jest w tym momencie ciężkie do wykonania, ponieważ nie mam zamienników (ani zintegrowanej grafy).
Z góry dziękuję za każdą pomoc, w przypadku pytań będę w najbliższej okolicy i powinienem sprawnie odpisywać.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

podczas grania w obciążające tytuły monitorujesz obciążenia procka i grafy oraz ich temperatury np MSI afterburnerem? coś skacze podczas przycięć? może to throttling. Tyle rzeczy sprawdzałeś to podejrzane zostają procek i mobo
Awatar użytkownika
Łowca

Hej, grając wcześniej w FHD nie zauważyłem aby działo się coś szczególnego, aczkolwiek nie będę kłamał - prockowi się nie przyglądałem tak mocno jak grafie. Aktualnie na nowym monku cisnę w 2k UW więc nawet Rocket League nagle jest wymagający i w sumie nic nadzwyczajnego, że grafa już leci na limicie. Postaram się pograć wieczorem i zwrócić uwagę na procek.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 25 razy

Miałem kiedyś dysk hdd który mi bardzo często powodował freezy i dopiero wymiana na ssd rozwiązała problem.

Czytając twój opis wnioskuje że masz 2 wsadzone.
Ja na czas testowania bym odłączył tego hdd.

Kwestia artefaktów na monitorze nie koniecznie musi być powiązana z freezami gdyż twoje freezy występowały wcześniej a artefakt spowodowało twoje wciskanie kabla w nie ten port co mogło oczywiście zawiesić system (kto wie czy coś tam się nie uszkodziło).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

No najlepiej było by zrobić minimalny boot, tzn. tylko procek, grafa, 1 kosć ramu, jeden dysk wpięte, odpięte wszystkie zbędne usb. Testować tak a potem dokładać kolejne elementy, to uprości diagnozę.
Awatar użytkownika
Łowca

malco pisze: 27 lis 2020, o 16:52 Miałem kiedyś dysk hdd który mi bardzo często powodował freezy i dopiero wymiana na ssd rozwiązała problem.

Czytając twój opis wnioskuje że masz 2 wsadzone.
Ja na czas testowania bym odłączył tego hdd.
Kurde, pamiętam, że w którymś momencie faktycznie miałem testować w ten sposób, ale z racji niepamięci obstawiam, że musiałem gdzieś posiać ten pomysł. Faktycznie posiadam jeszcze HDD - pomyłka wzięła się stąd, że na górze mam listę zakupów, a HDD przełożyłem ze starszego kompa.
Kwestia artefaktów na monitorze nie koniecznie musi być powiązana z freezami gdyż twoje freezy występowały wcześniej a artefakt spowodowało twoje wciskanie kabla w nie ten port co mogło oczywiście zawiesić system (kto wie czy coś tam się nie uszkodziło).
Jeśli się nie wyraziłem jasno, to artefakty pojawiły się w ten sam sposób co freezy - przy wybudzaniu monitora po afczeniu.
Zawieszenie komputera przy wkładaniu kabla w zły port nie pokazało na monitorze nic, ponieważ nie dostawał już sygnału.
No najlepiej było by zrobić minimalny boot, tzn. tylko procek, grafa, 1 kosć ramu, jeden dysk wpięte, odpięte wszystkie zbędne usb. Testować tak a potem dokładać kolejne elementy, to uprości diagnozę.
Jest to jakiś plan... akurat weekend, może posiedzę trochę.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 25 razy

Zapomniałem napisać abyś poprawił uprawnienia filmików wstawionych na youtube bo nie mogę ich obejrzeć gdyż video jest prywatne (nawet po zalogowaniu się).

Dodatkowo odniosę się do tej kwestii:
grokoko pisze: 27 lis 2020, o 13:07 Jedyny sposób w jaki udało mi sie to w miare regularnie reprodukować to czekać aż monitor przejdzie w stan uśpienia, a potem go budzić
Gdy słuchałem pracę mojego głupiego dysku HDD to w trakcie moich freezów wyraźnie słyszałem że dysk na chwile przysypiał potem się wybudzał (nawet w trakcie grania :shock: ). Ciężko było ustalić czy to było coś nie tak z zarządzaniem energią przez płytę główną (był to laptop) czy wina leżała po stronie firmware samego dysku. Wymiana tego reliktu przeszłości na SSD okazała się strzałem w 10.

Mam nadzieję że u ciebie będzie podobnie bo reklamowanie płyty głównej może być problematyczne a jak ja reklamowałem swój laptop to stwierdzili że wszystko u nich działa prawidłowo.

Daj znać jak będziesz po próbach zalecanych przez TheLastJedi.
Awatar użytkownika
Łowca

malco pisze: 27 lis 2020, o 22:49 Zapomniałem napisać abyś poprawił uprawnienia filmików wstawionych na youtube bo nie mogę ich obejrzeć gdyż video jest prywatne (nawet po zalogowaniu się).

Dodatkowo odniosę się do tej kwestii:
grokoko pisze: 27 lis 2020, o 13:07 Jedyny sposób w jaki udało mi sie to w miare regularnie reprodukować to czekać aż monitor przejdzie w stan uśpienia, a potem go budzić
Gdy słuchałem pracę mojego głupiego dysku HDD to w trakcie moich freezów wyraźnie słyszałem że dysk na chwile przysypiał potem się wybudzał (nawet w trakcie grania :shock: ). Ciężko było ustalić czy to było coś nie tak z zarządzaniem energią przez płytę główną (był to laptop) czy wina leżała po stronie firmware samego dysku. Wymiana tego reliktu przeszłości na SSD okazała się strzałem w 10.

Mam nadzieję że u ciebie będzie podobnie bo reklamowanie płyty głównej może być problematyczne a jak ja reklamowałem swój laptop to stwierdzili że wszystko u nich działa prawidłowo.

Daj znać jak będziesz po próbach zalecanych przez TheLastJedi.
Dzięki za zwrócenie uwagi, nie wiem co się stało z filmikami - były wrzucone jako unlisted, a nie prywatne, aczkolwiek sprawdziłem w incognito i faktycznie nie szło ich obejrzeć. Pomyślałem, że właściwie to powinienem je udostępnić na dropboxie.. ale teraz mam już odłączony HDD. Oh, well.
W sumie to skoro nikt wcześniej nie zwrócił uwagi tzn. że i tak nie były mocno potrzebne ;)

Apropo reszty - jak już wspomniałem na ten moment odłączyłem HDD, czytam książkę i nadstawiam ucho, żeby wyłapywać freezy z muzyki. Póki co brzmi jakby to mogło być to, ale w sumie jestem dziś już mocno zmęczony i zaczekam z werdyktem. Co prawda oznacza to dla mnie koszty (i problemy ze zgraniem wszystkiego), ale szczerze mówiąc chciałbym, żeby to było to, miałbym z głowy. O ile siwych włosów mnie to przyprawiło.... Pierwszy i ostatni raz brałem coś w morelach :D Jednocześnie aktualnie jak wiemy jakiegoś ssd 500gb by szło dorwać tanio w zastępstwie.
Awatar użytkownika
Łowca

malco pisze: 27 lis 2020, o 16:52 Miałem kiedyś dysk hdd który mi bardzo często powodował freezy i dopiero wymiana na ssd rozwiązała problem.
Update: Niestety to nie HDD. Podłączyłem stary monitor na którym z jakiegoś powodu replikowanie tych freezów idzie mi łatwiej i doczekałem się. Za to co śmieszne - pierwszy raz na starym monitorze dojrzałem również artefakty (w dodatku dosyć dziwne - stary monitor po prostu śnieży jak stare TV, a po kilku sekundach wraca do normy. Nie udało mi się tego złapać na zdjęcie/film). Czy to by jednak przypadkiem nie kierowało w stronę karty graficznej? Lipa, że nie mam nic starego na podmiankę, a Ryzen nie ma integry. No nic. rano jeszcze zobaczę odłączając to i owo, a potem chyba kupię najtańszą działającą grafę z OLX i zobaczymy.
Awatar użytkownika
Łowca

Kolejny update, chyba ostatni: Dziś testowałem odłączając wszystko po kolei, bez żadnych efektów. Następnie zakupiłem od jakiegoś kolegi z OLX starego radeona za 20zł, którego podłączyłem i testowałem długo i namiętnie w ten sam sposób - czekając aż monitor pójdzie spać i wybudzając. Nic takeigo się nie powtórzyło więc wychodzi na to, że to jednak grafa moja kulała. Ech no nic, chociaż mam trochę spokoju ducha. I tak miałem w najbliższej przyszłości kupić nową grafę aby w całości móc korzystać z nowego monitora, ale w ten sposób "odzyskam" mniej kasy za sprzedaż aktualnej.
Dzięki wszystkim udzielającym się za pomoc. Gdyby był ktoś zainteresowany to będę miał niedługo kulejącą grafę na sprzedaż + to: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/dell-hd-7470.b690 ;)
ODPOWIEDZ