Sprzęt: AMD 5 Ryzen 2600, chłodzenie stockowe, Adata XPG Spectrix D41 DDR4 16GB (2 x 8GB) 3200 CL16, Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ 4GB, Gigabyte B450M DS3H, Adata XPG Gammix S11 M2, Seagate 5400 HDD, SilentiumPC Vero M3 Bronze 600W 80+ Bronze, SilentiumPC Armis AR3 TG RGB.
Wszystko po za grafą nowe.
Opis problemu:
Początkowo freezy potrafiły oznaczać kompletne zwiechy systemu, najpewniej to oznaczało brak zgrania RAMu z prockiem i dokładnie tą część wymienilem na model widziany wyżej. Wcześniej miałem Goodram 3600 więc nie da się ukryć, że przestrzeliłem z częstotliwością. W takim wypadku nie dziwiło mnie, że nawet zmniejszając do 2933 mogło się coś dziać.
W każdym razie - RAM został zmieniony, niestety problem ustał tylko w części co najpewniej znaczy, że zły RAM tylko go potęgował, a nie był jedynym powodem. Ew. to po prostu kompletnie przypadkowa zbieżność. Zostały wciąż delikatne freezy, słyszalne głównie podczas słuchania muzyki, czasem odczuwalne w grach. Jedyny sposób w jaki udało mi sie to w miare regularnie reprodukować to czekać aż monitor przejdzie w stan uśpienia, a potem go budzić - bardzo często w tych momentach miałem "brr". Słyszalne tu pod koniec: https://www.youtube.com/watch?v=yEsBvHJ ... e=youtu.be
Co ciekawe - niedawno zmieniałem monitor i gdy przez przypadek próbowałem wcisnąć HDMI do DPortu to zwiesiłem sobie kompletnie komputer, w komplecie słyszałem słynne buczenie: https://youtu.be/yEsBvHJTZgM
Jednocześnie na nowym monitorze przy wybudzaniu raz mi się zdarzyło ujrzeć
Co sprawdzałem/próbowałem aby rozwiązać problem?
- GPU sprawdzona za pomocą Furmarka i 3dmarka - zero problemów
- instalacja starych sterowników do grafiki - zero zmiany
- od czasu pierwszego złożenia zmieniłem zasilacz - poprzedni się spalił. Nie wiem czy to istotne ale zmiana była, a blędy są dalej
- kable sprawdzałem i dociskałem milion razy
- dzieje się to też przy odłączonym głośniczku więc to nie on
- dyski sprawdzone
- Windows event viewer nic nie pokazuje
Ok, ta lista mi się szczerze mówiąc wydaję krótka, ale walka z tym była rozłożona w ostatnich kilku miesiącach, przedzielona sporymi okresami braku czasu. Jedyne co mi więcej przychodzi do głowy to wymiana płyty głównej albo grafy - ale jedne i drugie jest w tym momencie ciężkie do wykonania, ponieważ nie mam zamienników (ani zintegrowanej grafy).
Z góry dziękuję za każdą pomoc, w przypadku pytań będę w najbliższej okolicy i powinienem sprawnie odpisywać.