Zrobiłam upgrade tv i w związku z tym pojawiło się u mnie kilka wątpliwości odnośnie poniższych kwestii:
1) Podłączenie kablem PC
Jako, że zmienił mi się TV z 1080p na 4K to muszę też zmienić kabel bo jak się okazało mój HDMI do HDMI plus przejściówka na Display Port nie obsługuje nic powyżej 1920x1080.
Dane techniczne
TV: LG OLED 55B9SLA
Karta graficzna: GeForce RTX 2070
Wyjścia na karcie:
DisplayPort 1.4 *3
HDMI 2.0b *1 (Pod to wejście podpięty monitor)
USB Type-C TM (support VirtualLinkTM) *1
HDMI jest zajęte ze względy na monitor. Czy możecie w związku z tym polecić jakiś dobry kabel HDMI (wyjście w TV) do Display Port. Kabel musi mieć 3m lub więcej bo leci tunelem w ścianie. Starałam się zrobić research samodzielnie, ale mam wrażenie, że brakuje konkretnych zestawień kabli z nazwami producentów.
Pytanie dodatkowe - czy do grania na PC i wyświetlania tego na TV HDMI to Display Port będzie lepszy niż HDMI to HDMI?
2) Oglądanie polskiej TV i sportu online (TVP Sport)
Kanały oglądam okazjonalnie np mecze reprezentacji. Czy macie jakieś sprawdzone aplikacje lub rozwiązania dla TV LG z WebOS? Z tego co widzę brak na nim aplikacji Wp Pilot, która jest na androidzie. Czy pozostaje mi tylko podpięcie Mi Boxa? Antena tv naziemej ma u mnie słaby zasięg.
3) Switch HDMI
Jak rozwiązalibyście kwestię zwiększenia ilości wejść HDMI switchem? Jaką firmę wybrać? Czy są już switche dopasowane do HDMI 2.1 czy lepiej celować w normalny markowy switch i podpiąć do niego te źródła które nie będą wymagały 4K. Aktualnie mam 3 konsole, PC i zastanawiam się nad podpięciem mojego Mi Boxa ze względu na brakujące appki w Web OS.
Z góry dzięki za wszystkie odp.
TV OLED 4K pytania, kable
- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 78 razy
- Kontakt:
Co do 2, to na WebOs nie ma przypadkiem Kodi? To taki kombajn do multimediów, tam podepniesz wszystko, netflixa, wp pilota, kanały tv co tylko chcesz.
A jak się sprawuje ten Oled? Sam się nad nim zastanawiam? Próbowałeś już Netflixa albo gry?
A jak się sprawuje ten Oled? Sam się nad nim zastanawiam? Próbowałeś już Netflixa albo gry?
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Kodi też nie ma i niekoniecznie mam ochotę się w to bawić. Przerabiałam na starym tv i za dużo w tym dłubania.
TV mam bardzo krótko, ale póki co jestem bardzo zadowolona po przesiadce ze starego. Ba razie miałam czas testować webos (wszytko suoer tylko brakuje mi kilku appek z mi boxa) oraz pograć w 4k na xbox one s. Wrażenia super. Od razu wspomnę że ustawiałam obraz pod siebie, wysoka ostrość, podswietlenie oled ba maksa itp.
TV mam bardzo krótko, ale póki co jestem bardzo zadowolona po przesiadce ze starego. Ba razie miałam czas testować webos (wszytko suoer tylko brakuje mi kilku appek z mi boxa) oraz pograć w 4k na xbox one s. Wrażenia super. Od razu wspomnę że ustawiałam obraz pod siebie, wysoka ostrość, podswietlenie oled ba maksa itp.