TV OLED 4K pytania, kable

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Zrobiłam upgrade tv i w związku z tym pojawiło się u mnie kilka wątpliwości odnośnie poniższych kwestii:

1) Podłączenie kablem PC
Jako, że zmienił mi się TV z 1080p na 4K to muszę też zmienić kabel bo jak się okazało mój HDMI do HDMI plus przejściówka na Display Port nie obsługuje nic powyżej 1920x1080.

Dane techniczne
TV: LG OLED 55B9SLA
Karta graficzna: GeForce RTX 2070

Wyjścia na karcie:
DisplayPort 1.4 *3
HDMI 2.0b *1 (Pod to wejście podpięty monitor)
USB Type-C TM (support VirtualLinkTM) *1

HDMI jest zajęte ze względy na monitor. Czy możecie w związku z tym polecić jakiś dobry kabel HDMI (wyjście w TV) do Display Port. Kabel musi mieć 3m lub więcej bo leci tunelem w ścianie. Starałam się zrobić research samodzielnie, ale mam wrażenie, że brakuje konkretnych zestawień kabli z nazwami producentów.
Pytanie dodatkowe - czy do grania na PC i wyświetlania tego na TV HDMI to Display Port będzie lepszy niż HDMI to HDMI?

2) Oglądanie polskiej TV i sportu online (TVP Sport)
Kanały oglądam okazjonalnie np mecze reprezentacji. Czy macie jakieś sprawdzone aplikacje lub rozwiązania dla TV LG z WebOS? Z tego co widzę brak na nim aplikacji Wp Pilot, która jest na androidzie. Czy pozostaje mi tylko podpięcie Mi Boxa? Antena tv naziemej ma u mnie słaby zasięg.

3) Switch HDMI
Jak rozwiązalibyście kwestię zwiększenia ilości wejść HDMI switchem? Jaką firmę wybrać? Czy są już switche dopasowane do HDMI 2.1 czy lepiej celować w normalny markowy switch i podpiąć do niego te źródła które nie będą wymagały 4K. Aktualnie mam 3 konsole, PC i zastanawiam się nad podpięciem mojego Mi Boxa ze względu na brakujące appki w Web OS.

Z góry dzięki za wszystkie odp.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

Co do 2, to na WebOs nie ma przypadkiem Kodi? To taki kombajn do multimediów, tam podepniesz wszystko, netflixa, wp pilota, kanały tv co tylko chcesz.

A jak się sprawuje ten Oled? Sam się nad nim zastanawiam? Próbowałeś już Netflixa albo gry?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Kodi też nie ma i niekoniecznie mam ochotę się w to bawić. Przerabiałam na starym tv i za dużo w tym dłubania.

TV mam bardzo krótko, ale póki co jestem bardzo zadowolona po przesiadce ze starego. Ba razie miałam czas testować webos (wszytko suoer tylko brakuje mi kilku appek z mi boxa) oraz pograć w 4k na xbox one s. Wrażenia super. Od razu wspomnę że ustawiałam obraz pod siebie, wysoka ostrość, podswietlenie oled ba maksa itp.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

A nie myślałaś o jakimś streamingu do TV przez sieć np. z pomocą Steam Link?
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Mozna kupic kabelek dp - hdmi 4k albo lepsza przejściówkę dp - hdmi która obsluguje 4k koszt ok 15zł.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Kupujesz kabel HDMI 2.1 i finał.
ODPOWIEDZ