Adapter Xbox360 PC - dioda się nie świeci
- Discord: Kamilovsky15#1241
- Podziękował: 62 razy
- Podziękowania: 193 razy
- Kontakt:
Witam! Mam problem z adapterem, do tego czasu wszystko śmigało przez 2 lata jak nie więcej. Dzisiaj chciałem sobie zagrac meczyk i na adapterze nie świeci się zielona dioda, próbowałem innych portów USB i nic. Jakieś rady? Czy nowy adapter trzeba kupić? PS. Podłączyłem pada z PS4 Pro do PC, moje pytanie jeszcze czy jest jakaś duża różnica między padem z XBOX a PS4?
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 26 razy
Preferencje, ja osobiście wolę układ gałek playstation więc na PC używam dualshocka4.Kamilovsky15 pisze: 6 cze 2020, o 14:10 Podłączyłem pada z PS4 Pro do PC, moje pytanie jeszcze czy jest jakaś duża różnica między padem z XBOX a PS4?
Steam ma własne sterowniki do dualshocka, da się zmienić podświetlenie itp w grach które go obsługują normalnie widać przyciski z dualshocka reszta wyświetla xboxowe. Gry obsługujące ds4 także prawidłowo obsługują panel dotykowy więc na steamie warto grać używając sterowników od Volvo.Aramandur pisze: 6 cze 2020, o 15:30 Podobno Steam również wprowadził obsługę tego pada w grach, ale jeszcze tego nie testowałem, więc nie jestem w stanie powiedzieć jak to dokładnie działa.
- Podziękował: 143 razy
- Podziękowania: 331 razy
- Kontakt:
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby DS4 nie zadziałał w jakiejś grze, no chyba, że mówimy o jakimś naprawdę starym tytule. Najczęściej po prostu wyświetlają się xboksowe symbole przycisków, ewentualnie force feedback nie będzie działał. W przeszłości bywały ponoć większe problemy ale parę lat temu Sony poprawiło sterownik, poza tym, jak kolega wyżej wspomniał, Steam też zapewnia niezgorsze wsparcie.Aramandur pisze: 6 cze 2020, o 15:30Warto jednak dodać, że wiele gier nie wspiera go natywnie, więc koniecznie będzie posłużenie się dodatkowym oprogramowaniem.
Posiadam oba kontrolery i moim zdaniem różnica wykracza znacznie poza inny rozkład klawiszy. DualShock ma o wiele lepszego krzyżaka, co ma znaczenie w niektórych grach, szczególnie w bijatykach. Ten z Xboksa jest bardziej nieprecyzyjny i trudniej jest wskazać konkretny kierunek przy wykonywaniu jakiegoś szybkiego combo. Jeśli chcesz naparzać się po mordach, DualShock 4 będzie lepszym wyborem. W moim egzemplarzu ponadto analogi są o wiele sztywniejsze niż w Xboksie i osobiście uważam to za plus, ale to oczywiście bardzo subiektywna kwestia. Kontroler Sony posiada też kilka fajnych bajerów jak żyroskop czy zmienne podświetlenie, które może reagować na to co dzieje się na ekranie (jak przechodziłem Everybody's Gone to the Rapture z PS Now to działało to kapitalnie), ale na pececie ich użyteczność jest niestety praktycznie pomijalna. Żeby nie było, pada od Microsoftu także uważam za świetną konstrukcję i jeśli miałbym wybrać tylko jeden to postawiłbym chyba właśnie na Xboksowy z racji jego szerokiej kompatybilności (jeśli gra wspiera jakiekolwiek kontrolery to te od Microsoftu praktycznie zawsze zadziałają). Podobno Pro Controller do Switcha także jest świetną konstrukcją do grania pecetowego, ale nie posiadam więc się nie wypowiem.
- Kontakt:
Mam DS4Windows. Od wczoraj zdążyłem przetestować pada w kilku grach m.in PES 2020, GTA V i kilka innych. Pad śmiga bez zarzutu. Jedynie w Fortnite są małe komplikacje jeżeli chodzi o klawiszeAramandur pisze: 6 cze 2020, o 15:30Jak kolega wyżej słusznie zauważył, głównie to kwestia preferencji, osobiście też wolę DualShocka. Warto jednak dodać, że wiele gier nie wspiera go natywnie, więc koniecznie będzie posłużenie się dodatkowym oprogramowaniem. Ja korzystam z DS4Windows, działa znakomicie.Kamilovsky15 pisze: 6 cze 2020, o 14:10PS. Podłączyłem pada z PS4 Pro do PC, moje pytanie jeszcze czy jest jakaś duża różnica między padem z XBOX a PS4?
Podobno Steam również wprowadził obsługę tego pada w grach, ale jeszcze tego nie testowałem, więc nie jestem w stanie powiedzieć jak to dokładnie działa.

- Kontakt:
Trzeba instalować jakieś dodatkowe sterowniki aby działał we wszystkich grach na steam? Obecnie posiadam tylko DS4Windows.nerka99 pisze: 6 cze 2020, o 15:39Steam ma własne sterowniki do dualshocka, da się zmienić podświetlenie itp w grach które go obsługują normalnie widać przyciski z dualshocka reszta wyświetla xboxowe. Gry obsługujące ds4 także prawidłowo obsługują panel dotykowy więc na steamie warto grać używając sterowników od Volvo.Aramandur pisze: 6 cze 2020, o 15:30 Podobno Steam również wprowadził obsługę tego pada w grach, ale jeszcze tego nie testowałem, więc nie jestem w stanie powiedzieć jak to dokładnie działa.
Nie, podłaczasz pada z właczonym steamem i wio (ds4windows ma być wyłaczone), w ustawieniach pada w steam zmienisz sobie podświetlenie (ja wyłaczam). Zaznaczasz chyba tylko bodaj w tych samych ustawieniach coś w stylu "obsługa padów sony".Kamilovsky15 pisze: 7 cze 2020, o 10:10 Trzeba instalować jakieś dodatkowe sterowniki aby działał we wszystkich grach na steam? Obecnie posiadam tylko DS4Windows.
- Kontakt:
Zbieg okoliczności i w podobnym czasie nam się spierdzieliłyritl pisze: 19 cze 2020, o 23:39 U mnie ten sam problem, adapter nagle przestał działać. Czyżby jakaś dziwna aktualizacja do Windows 10?