DiRT / GRID / F1 - opinie

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

może ktoś skusi się do wyrażenia opinii na temat samochodówek ze stajni CM

ograłem trochę podstawkę dirt 2.0 i muszę przyznać, że ta gra wciąga i mimo średniej grafiki ma coś narkotycznego ;)
na padzie można szybko się zrazić bo na początku nie jest łatwo ale jeśli poświęci się jej dłuższą chwilę to rewanżuje się bardzo przyjemną rozgrywką i karierą, którą raz po raz będziemy ogrywać trasę za trasą :)

po pierwszym uruchomieniu miałem wątpliwości ale z biegiem kolejnych tras gra urzeka. co prawda jak na rok 2020 to model graficzny tyłka nie urywa ale ciekawe środki artystyczne w rodzaju rozświetleń, mgły czy rozmycia oraz zmiennych efektów pogodowych sprawiają, że czuje się pył w powietrzu i jest klimat. szczególnie podoba mi się operowanie światłem które wyjątkowo dobrze oddaje widzialność w zmiennych warunkach o różnych porach dnia (GRID pod tym względem wypada bardzo sztucznie mimo iż prawie na pewno ma ten sam silnik graficzny). jednak to co najbardziej porywa to model jazdy, jest boski :D no może poza nawierzchnią asfaltową po której na zdartych oponach auto ślizga się jak po lodzie.

dla odmiany przysiadłem teraz do GRID i ... pierwsze wrażenie nie jest zbyt pozytywne ;) tekstury jakieś ubogie, góry kanciaste jak proste bryły z pierwszych wizualizacji 3D :/ i te drzewa ... szkaradne do bólu drzewa przywodzące na myśl gry sprzed dekady. nie ma też niestety tego operowania środkami artystycznymi, porami dnia i warunkami atmosferycznymi (tzn. wszystko to jest ale jakieś takie słabsze). kadry są płaskie jakby bez klimatu, często jakby prześwietlone. w dirt 2.0 nawet powtórki są poskładane z epickich ujęć i okraszone fajnym muzycznym motywem przewodnim, a tu drewniane dialogi z kristiną i replay z ujęć od których można dostać padaczki albo oczopląsu. nie ma tego przyjemnego dla oka, czarującego klimatem, operowania światłem ... i już miałem skreślić ten tytuł ale ... po kilku dniach obcowania z monitorem i padem ... mimo wszystkich niedociągnięć ... gra daje spory fun i jest naprawdę dobrze zoptymalizowana pod sterowanie zwykłym kontrolerem. same modele aut są tu chyba nawet ładniejsze niż w dirt 2.0, a biczowany wszędzie arkadowy model (nie)zniszczeń wizualnie wygląda bardzo fajnie. co prawda antyaliasing otoczenia jest trochę *zadzitrata* jak na wydanie z końca 2019 ale można przymknąć oko bo model jazdy to słodka wisienka na tym nieco brzydkim torcie. co prawda trochę brakuje lepszej wizualizacji pędzących aut i momentami suną po torze niczym mydelniczki ale same wrażenia z jazdy są świetne. zaryzykuję tezę, że jazda po asfalcie wygląda tutaj lepiej niż w dirt 2.0 (choć naturalnie tutaj to główna nawierzchnia, a tam raczej zmienna). gdyby Codemasters zadbało o bardziej przystający do roku 2020 model otoczenia (w sensie wszystkich detali wizualnych oprócz samych modeli aut) to gra mogłaby stawać w szranki o tytuł najlepszej arkadowej ścigałki bo ma potencjał. trochę może brakuje bardziej zaawansowanej kariery i możliwości rozbudowanego tuningowania aut w jej trakcie ale najwyraźniej takie były założenia aby maksymalnie uprościć wskakiwanie za kółko kiedy tylko mamy wolną chwilę. wielka szkoda, że skoro taki był kierunek to nie pomyślano o funkcji splitscreen dla której wielu poszukuje takiej akradowej szybkiej rozrywki. mimo wszystkich mankamentów muszę przyznać, że polubiłem się z tym tytułem. z całą pewnością jest wart ogrywania i tylko szkoda, że mógłby wyglądać jeszcze lepiej

przy okazji, 12 lutego wchodzi DLC Sezon 2 więc jest szansa na jakieś poprawki
ODPOWIEDZ