Nie mogę odinstalować sterownika Nvidia Win 8.1

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 25 razy

Problem jak w temacie. Nie mam możliwości odinstalowania sterownika graficznego, klikam odinstaluj w "Programy i funkcje" niby deinstalacja przebiega pomyślnie, jest prompt o potrzebie restartu komputera. Po restarcie Windows sobie sam skądś instaluje z powrotem ten stary sterownik który przed chwilą odinstalowałem :? . Teoretycznie mogę zainstalować nowy sterownik na ten stary, ale niby nie powinno się tak robić.

Próbowałem odinstalowywać sterownik poprzez Menadżer urządzeń, i dopiero potem w "Programy i funkcje", ale po restarcie dokładnie to samo, stary sterownik magicznie powraca(a bez restartu nowego nie mogę zainstalować bo karty nie wykrywa)...

Karta to 1060GTX 6GB sterowniki nowe które chcę zainstalować to najnowsze 416.94, te które ciągle powracają to 398.82.

Ktoś się z tym spotkał, i ma jakiś pomysł co zrobić? W internetach zarówno polskich jak i angielskojęzycznych nie znalazłem zupełnie nic poza standardowym bullshitem w stylu zrób czystą instalację/użyj jakiegoś programu do usuwania sterowników. Nie chciałbym korzystać z opcji czystej instalacji czy jakichś zewnętrznych programów, bo nie mam zielonego pojęcia jak one działają i co jeszcze przy okazji usuną.
Z góry dzięki za odp.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

https://www.wagnardsoft.com/forums/view ... f=5&t=1288
+ od razu masz pstryczek do kontrolowania pobierania sterowników z WU. Możesz się bać DDU, ale lęk jest irracjonalny i jeśli znasz angielski w stopniu podstawowym, to poradzisz sobie.
Awatar użytkownika
Predator

next___ pisze: https://www.wagnardsoft.com/forums/view ... f=5&t=1288
+ od razu masz pstryczek do kontrolowania pobierania sterowników z WU. Możesz się bać DDU, ale lęk jest irracjonalny i jeśli znasz angielski w stopniu podstawowym, to poradzisz sobie.
Przeczytałeś w ogóle mój post?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

RaiL pisze: Teoretycznie mogę zainstalować nowy sterownik na ten stary, ale niby nie powinno się tak robić.
A czemuż dlaczemuż?
To już od lat nie obowiązuje, bo sterowniki usuwają się na tyle dobrze, że DDU używa się tylko w dwóch przypadkach:
- jak zamieniasz kartę (choć to bardziej dla świętego spokoju, bo i to sterownik sam już robi i nic nie trzeba robić)
- jak komp się dziwnie zachowuje po instalacji sterownika (nie uruchamia się system i takie tam)
W ogromnej, lwiej części przypadków jak zainstalujesz nowy na stary to nic się nie stanie, bo nowa instalka i tak z automatu usunie stare stery. Spokojnie możesz to zrobić, nic ci nie wybuchnie ;)

Skąd te sterowniki się biorą, to mam pewną teorię, która możliwe, że okaże się prawdą.
Pewnie połączony z netem jesteś jak usuwasz stery. Po prostu MS w swej wspaniałomyślności z automatu instaluje ci stery takie, jakie mają na serwerach czy pakiecie aktualizacji, stąd pewnie taka a nie inna wersja.
Awatar użytkownika
Predator

bolesna prawda pisze:
RaiL pisze: Teoretycznie mogę zainstalować nowy sterownik na ten stary, ale niby nie powinno się tak robić.
A czemuż dlaczemuż?
Tak szczerze mówiąc to nie wiem. xD Od zawsze wszędzie pisali żeby tak robić, a i na stronie Nvidii do dziś jest tam w sekcji "how to install" żeby najpierw usunąć stare, to chyba jednak jakiś powód jest.
To już od lat nie obowiązuje, bo sterowniki usuwają się na tyle dobrze, że DDU używa się tylko w dwóch przypadkach:
- jak zamieniasz kartę (choć to bardziej dla świętego spokoju, bo i to sterownik sam już robi i nic nie trzeba robić)
- jak komp się dziwnie zachowuje po instalacji sterownika (nie uruchamia się system i takie tam)
W ogromnej, lwiej części przypadków jak zainstalujesz nowy na stary to nic się nie stanie, bo nowa instalka i tak z automatu usunie stare stery. Spokojnie możesz to zrobić, nic ci nie wybuchnie ;)
Niby teraz po takiej instalacji jedne na drugie wszystko działa, no ale jednak dla świętego spokoju chciałbym to zrobić zgodnie ze sztuką jak to się mówi. Coby potem przy każdych problemach z jakąś grą się nie zastanawiać czy to aby nie dlatego się dzieje, że sterownik jeden na drugi zainstalowany ;)

Skąd te sterowniki się biorą, to mam pewną teorię, która możliwe, że okaże się prawdą.
Pewnie połączony z netem jesteś jak usuwasz stery. Po prostu MS w swej wspaniałomyślności z automatu instaluje ci stery takie, jakie mają na serwerach czy pakiecie aktualizacji, stąd pewnie taka a nie inna wersja.
Tzn. instalowały się z powrotem chyba te które miałem wcześniej. Ale to jest dobry pomysł, odepnę neta i spróbuje jeszcze raz :D
Za chwilę zdam relację czy pomogło ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

To jest zgodne ze sztuką, bo stery i tak odinstalowują się same ;) To co tam masz to relikt przeszłości z czasów, kiedy faktycznie nie do końca mogły się prawidłowo zainstalować, ale od kiedy wprowadzili automatyczne odinstalowanie, to problemu nie ma.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Windows zawsze po oidnstalowaniu starego sterownika i restarcie kompoa przy uruchomianiu instaluje swoj sterownik ekranu bądz jakis stary bedący w tempach... to normalne... ale windows nie ionstaluje ci panelu nvidii itd wiec nie wiem o co panika. Ja zawsze instaluje nowy sterownik na stary lub poprostu w menadzerze zadan daje karta graficzna i aktualizuj sterownik i daje sciezke do wypakowanych sterownikow nvidii zeby nie przeinstalowywac wszystkie niepotrzebnie.
Sterownik nie bierzxe sie z neta, jeden daje sam windows z siebie, a nvidiowy juz nie poamietam gdzie go windows trzyma, bo sam tez kiedys wywalalem, zeby mi samo nie oinstalowalo nvidiowego ale to bylo dawno i stwierdzilem ze gra niewarta swieczki.
Awatar użytkownika
Predator

pelikulas pisze: Windows zawsze po oidnstalowaniu starego sterownika i restarcie kompoa przy uruchomianiu instaluje swoj sterownik ekranu bądz jakis stary bedący w tempach... to normalne... ale windows nie ionstaluje ci panelu nvidii itd wiec nie wiem o co panika. Ja zawsze instaluje nowy sterownik na stary lub poprostu w menadzerze zadan daje karta graficzna i aktualizuj sterownik i daje sciezke do wypakowanych sterownikow nvidii zeby nie przeinstalowywac wszystkie niepotrzebnie.
No ale właśnie wcześniej zawsze tak miałem, że po usunięciu się ten domyślny sterownik ekranu instalował, a teraz to powraca Nvidiowy ten co miałem wcześniej, a to chyba tak nie powinno być? :?
pelikulas pisze: Sterownik nie bierzxe sie z neta, jeden daje sam windows z siebie, a nvidiowy juz nie poamietam gdzie go windows trzyma, bo sam tez kiedys wywalalem, zeby mi samo nie oinstalowalo nvidiowego ale to bylo dawno i stwierdzilem ze gra niewarta swieczki.
To jest właśnie to czego potrzebuję, dowiedzieć się gdzie Windows sobie zrobił backupa tamtego sterownika, i go stamtąd usunąć.
bolesna prawda pisze: To jest zgodne ze sztuką, bo stery i tak odinstalowują się same ;) To co tam masz to relikt przeszłości z czasów, kiedy faktycznie nie do końca mogły się prawidłowo zainstalować, ale od kiedy wprowadzili automatyczne odinstalowanie, to problemu nie ma.
No nie wiem właśnie, jednak w necie raczej wszyscy piszą żeby dalej tak robić, ale czy to obecnie ma jakieś znaczenie to szczerze mówiąc nie wiem. Od zawsze tak robiłem, że najpierw usuwałem stare i dopiero potem nowe, i było dobrze to wolałbym przy tej wersji pozostać ;)
EDIT: Odłączenie neta nic nie dało, dalej powraca tak samo :?
Spoiler:pokaż
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

Przepraszam, bo nie doczytalem kazdego slowa, tylko na szybko przeszedlem przez temat, ale jak jeszcze tego nie zrobiles, to zrob, co bolesna Ci mowi: instaluj nowy sterownik na stary. Nic sie nie stanie, sam sie w to samo bawilem, tyko w Win10 i ze starym radeonem. Nie bylo mowy usunac sterownika, bo Win i tak ladowal go sobie od razu sam. Potem sie nawet okazalo, ze to bez sensu (instalowac samemu), bo Win i tak ladowal najnowszy sterownik. Nie dam sobie glowy uciac, ale chyba tez Catalysta instalowal (pewien nie jestem, ale wiem, ze gdzie w menedzerze zadan wylaczalem jego autouruchamianie, bo nie lubie go).
Wiec instaluj, bo wpadniesz w nieskonczona petle z usuwaniem sterownika, ktory sie bez przerwy przywraca. Tu juz sie tak nie da, na WinXP jak sie wywalilo sterownik, to automatycznie wyswietal sie brak urzadzenia i rozdzielczosc 800x600, teraz sie Windows broni.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

RaiL pisze:
pelikulas pisze: Windows zawsze po oidnstalowaniu starego sterownika i restarcie kompoa przy uruchomianiu instaluje swoj sterownik ekranu bądz jakis stary bedący w tempach... to normalne... ale windows nie ionstaluje ci panelu nvidii itd wiec nie wiem o co panika. Ja zawsze instaluje nowy sterownik na stary lub poprostu w menadzerze zadan daje karta graficzna i aktualizuj sterownik i daje sciezke do wypakowanych sterownikow nvidii zeby nie przeinstalowywac wszystkie niepotrzebnie.
No ale właśnie wcześniej zawsze tak miałem, że po usunięciu się ten domyślny sterownik ekranu instalował, a teraz to powraca Nvidiowy ten co miałem wcześniej, a to chyba tak nie powinno być? :?
pelikulas pisze: Sterownik nie bierzxe sie z neta, jeden daje sam windows z siebie, a nvidiowy juz nie poamietam gdzie go windows trzyma, bo sam tez kiedys wywalalem, zeby mi samo nie oinstalowalo nvidiowego ale to bylo dawno i stwierdzilem ze gra niewarta swieczki.
To jest właśnie to czego potrzebuję, dowiedzieć się gdzie Windows sobie zrobił backupa tamtego sterownika, i go stamtąd usunąć.
bolesna prawda pisze: To jest zgodne ze sztuką, bo stery i tak odinstalowują się same ;) To co tam masz to relikt przeszłości z czasów, kiedy faktycznie nie do końca mogły się prawidłowo zainstalować, ale od kiedy wprowadzili automatyczne odinstalowanie, to problemu nie ma.
No nie wiem właśnie, jednak w necie raczej wszyscy piszą żeby dalej tak robić, ale czy to obecnie ma jakieś znaczenie to szczerze mówiąc nie wiem. Od zawsze tak robiłem, że najpierw usuwałem stare i dopiero potem nowe, i było dobrze to wolałbym przy tej wersji pozostać ;)
EDIT: Odłączenie neta nic nie dało, dalej powraca tak samo :?
Spoiler:pokaż
Windows szuka najlepszego sterownika, a gdzie tam po tempach są ukryte wiec instaluje najlepszy jaki ma, normalna rzecz.
Awatar użytkownika
Predator

pelikulas pisze: Windows szuka najlepszego sterownika, a gdzie tam po tempach są ukryte wiec instaluje najlepszy jaki ma, normalna rzecz.
No ja rozumiem, że tak to działa. Głupotą jednak jest, że tego nigdzie się nie da samemu zmienić.
Przecież teoretycznie jest możliwa taka opcja że Windows sobie będzie robił backup jakiegoś popsutego sterownika, i nijak go nie usuniesz. A szukając rozwiązania tego mojego problemu, przy okazji znalazłem, że był już taki właśnie przypadek(jakiś popsuty sterownik powodował ciągłe resetowanie się komputera, a usunąć się go nie dało, bo się zapisał jako ten "najlepszy" xD).
Tylko pogratulować człowiekowi który wymyślił to rozwiązanie...
No nic, dzięki za info, jak na razie zainstalowałem ten nowy na ten stary(nie żebym miał jakąś inną możliwość), i jak na razie wszystko działa. Tak chyba będę musiał robić przy kolejnych update'ach, gorzej jak coś się zepsuje, to wtedy już chyba tylko format pomoże. :?
JasonTodd pisze: Przepraszam, bo nie doczytalem kazdego slowa, tylko na szybko przeszedlem przez temat, ale jak jeszcze tego nie zrobiles, to zrob, co bolesna Ci mowi: instaluj nowy sterownik na stary. Nic sie nie stanie, sam sie w to samo bawilem, tyko w Win10 i ze starym radeonem. Nie bylo mowy usunac sterownika, bo Win i tak ladowal go sobie od razu sam. Potem sie nawet okazalo, ze to bez sensu (instalowac samemu), bo Win i tak ladowal najnowszy sterownik. Nie dam sobie glowy uciac, ale chyba tez Catalysta instalowal (pewien nie jestem, ale wiem, ze gdzie w menedzerze zadan wylaczalem jego autouruchamianie, bo nie lubie go).
Wiec instaluj, bo wpadniesz w nieskonczona petle z usuwaniem sterownika, ktory sie bez przerwy przywraca. Tu juz sie tak nie da, na WinXP jak sie wywalilo sterownik, to automatycznie wyswietal sie brak urzadzenia i rozdzielczosc 800x600, teraz sie Windows broni.
Jw. zainstalowałem ten nowy na stary, bo i tak żadnej innej możliwości nie miałem, ale jeśli ktoś znałby możliwość kompletnego usunięcia to wolałbym zrobić w ten sposób. Zawsze jest to niby ta zalecana, i właściwa metoda. Plus to co piszę powyżej, w razie jakichś problemów ze sterownikiem może się pojawić ogromny problem toteż wolałbym wiedzieć w razie czego jak ten idiotyczny backup usunąć. ;)
ODPOWIEDZ