Witam
Taka sytuacja
Komp z 2011 po upgradach
Ramy DDR3 12 GB
i7 860
Obudowa i-box orion 916G
PSU StealthXStream 2 SLI 600W
GPU MSI Radeon r9 270x
MOBO P7H55
No i upgrade bym zrobił, ale sprzętem przestałem się interesować w okolicach 2006 roku, więc pewnie bym wsadził tam radeona 9800 PRO także tego, coś takiego wymodziłem (oczywiście obudowa by została, jak i napędy i dysk HDD + zasilacz bo powinien dać rade)
Procesor: AMD Ryzen 5 1600 (3.2GHz, Six Core, 16MB, 65W, BOX, AM4)
Wentylator: BOX (komplet z procesorem) Inny/a
Płyta główna: ASRock B450 PRO4, AMD B450, DP, HDMI, DSUB, DDR4, SATA3, M2, RAID, ATX, AM4
Pamięci: DDR4 8GB 2400MHz Kingston HyperX Fury Red (8GB, CL15)
Dysk twardy: Crucial BX500 SSD 240GB, 2.5", SATA3, 540/500 MB/s
Karta graficzna: GeForce GTX1050 Ti Palit 4GB, DDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E, Dual OC 1366/7000
Razem z kartą około 2300 PLNów
I teraz pytania -
Czy lepiej dopłacić do Ryzena 5 1600x i dokupić coooler (budżet można nagiąć)
Może zamiast tradycyjnego dysku SSD - ten który się wpina do złącza M2 ?
Może jakieś alternatywy dla GTX Palita - jakoś zaufania do tej firmy nie mam ?
A może by tak poczekać jeszcze bo ramy i ssd tanieją ?
No i czy generalnie ten zestaw jest w miarę ok.
Dzięki
Głupi jestem upgrade PC
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
SSD od przyszłego roku mają potanieć ponoć mocno podobno, więc z dyskiem bym poczekał.
Co do CPU, po co X zawracać se gitarę, jak różnica w grach i tak jest minimalna z tego, co po benchmarkach można zobaczyć.
Co do GPU, to nie lepiej Asusa albo MSI? Różnica chyba nieznaczna cenowo, a to firmy chyba pewniejsze niż Palita, co do którego zaufania nie masz.
Jak ten zasilacz ma z 7 lat, to ja na twoim miejscu bym go wymienił. Ładować 2 kafle z kawałkiem, aby zasilacz ci uwalił wszystko to chyba kiepska inwestycja. Przy takim zestawie, to chyba nawet i 500-550W powinno styknąć, ale dla spokoju bym brał 600 albo i 650 na przyszłe apgrejdy. Corsair albo Seasonica sensownego powinieneś dać radę wyrwać za sensowne pieniądze.
Co do CPU, po co X zawracać se gitarę, jak różnica w grach i tak jest minimalna z tego, co po benchmarkach można zobaczyć.
Co do GPU, to nie lepiej Asusa albo MSI? Różnica chyba nieznaczna cenowo, a to firmy chyba pewniejsze niż Palita, co do którego zaufania nie masz.
Jak ten zasilacz ma z 7 lat, to ja na twoim miejscu bym go wymienił. Ładować 2 kafle z kawałkiem, aby zasilacz ci uwalił wszystko to chyba kiepska inwestycja. Przy takim zestawie, to chyba nawet i 500-550W powinno styknąć, ale dla spokoju bym brał 600 albo i 650 na przyszłe apgrejdy. Corsair albo Seasonica sensownego powinieneś dać radę wyrwać za sensowne pieniądze.
To offtopowo trochę, ale z czego wynika ranienie ssd?
Podobno są nadwyżki kości i mają stanieć ale nawet teraz ceny są dobre, a jeśli do tej pory nie miałeś SSD to warto kupić nawet mały 120gb na system różnica będzie mocno odczuwalna. Co do samego upgradu to moim zdaniem trochę na siłę, wydasz 2000 a dostaniesz 25% wydajności
- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 44 razy
- Kontakt:
https://antyweb.pl/tansza-pamiec-ram-dyski-ssd/
W sensie ? 25% wydajności więcej odnośnie starego zestawu ? - generalnie obecny komp spisuje się wieśiek 3 śmiga w full hd itp, problem pojawia się w wymagających symulatorach typu x-plane i np rome total war 2 gdzie brakuje mocy - nie wiem nie znam się - być może któryś z komponentów jest bottleneckiem.
Generalnie planowałem upgrade w dwóch turach najpierw MOBO + CPU + RAMy a potem GPU (w międzyczasie pochodziłby na starym)
W sensie ? 25% wydajności więcej odnośnie starego zestawu ? - generalnie obecny komp spisuje się wieśiek 3 śmiga w full hd itp, problem pojawia się w wymagających symulatorach typu x-plane i np rome total war 2 gdzie brakuje mocy - nie wiem nie znam się - być może któryś z komponentów jest bottleneckiem.
Generalnie planowałem upgrade w dwóch turach najpierw MOBO + CPU + RAMy a potem GPU (w międzyczasie pochodziłby na starym)
- Podziękował: 102 razy
- Podziękowania: 371 razy
- Kontakt:
Drugą turę i zmianę GPU bym na Twoim miejscu przemyślał, bo zamiana 270x na 1050 Ti to praktycznie żaden skok do przedu, to zaledwie 10-15 FPS zysku.
Wiem, że budżet masz ograniczony, ale to moim zdaniem bezsensowny zakup
Wiem, że budżet masz ograniczony, ale to moim zdaniem bezsensowny zakup

- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 44 razy
- Kontakt:
No dobra..., to jaka karta ma sens przy takim zestawie - o ile w ogóle ten zestaw ma sens, bo na papierze cała podstawa pc jest wydajniejsza.
1060 ?, chyba czerwoni lepszej karty nie mają aczkolwiek mogę się mylić. (Raczej nie zamierzam grać powyżej Full HD)
1060 ?, chyba czerwoni lepszej karty nie mają aczkolwiek mogę się mylić. (Raczej nie zamierzam grać powyżej Full HD)
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
AMD ma wypuścić RX 590, ale nie wiadomo co z wydajnością i ceną.
Jako odpowiedź NVidia wypuści GTX 1060 z pamięcią GDDR5X.
https://videocardz.com/78638/gigabyte-w ... r5x-memory
Jako odpowiedź NVidia wypuści GTX 1060 z pamięcią GDDR5X.
https://videocardz.com/78638/gigabyte-w ... r5x-memory