Strategie ekonomiczne

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Steam sale incoming, a ja pograłbym w dobrą strategię ekonomiczną. Chciałbym jednak zaznaczyć, iż przede wszystkim w taką, w której aspekt położony jest właśnie przede wszystkim na aspekt ekonomiczny, a zdecydowanie mniejszy na sferę militarną - czyli ograniczenie do minimum budowy wojska i podbijania pobliskich terenów.

Interesuje mnie głównie sfera singlowa (dobra kampania dla jednego gracza), multi może być, ale nie jest to wymóg. Tematyka dowolna, rozstrzał czasowy - dowolny (starsze tytuły możecie wrzucać również śmiało).

Tropico 3 ograne, w kolejce starusieńki RollerCoaster Tycoon 2, Tropico 4, na oku Anno 1404. Jakieś 15 lat temu cisnąłem też mocno w "Beach Life".

Każdą propozycję do mojej listy przygarnę, za każdą z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

to ja może nietypowo:

prison architect ;]
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

W sumie to They Are Billions co prawda musisz mieć jakąś małą armię do obrony, ale głównie chodzi o rozbudowę miasta i fortyfikacji. Można podbijać tereny wroga, ale w sumie nie jest to wymóg, chociaż może ułatwić trochę.
Settlersy?
Offworld Trading Company
Northgard
Banished
Port Royale
Patrician
Life is Feudal któreś chyba było jak Banished, tylko gorzej?
Może Cities: Skylines?
Factorio :trollface:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Armin pisze: to ja może nietypowo:

prison architect ;]
Ograny :) Jak zwykle pewnie zapomniałem o połowie ogranych gier wspomnieć. Ale masz rację - warty polecenia :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 18 razy

nie do konca, ale ciekawy 4X - Sid M. Alpha Centauri :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Faraon, Kleopatra, Zeus Pan Olimpu i inne gry tego studia o których zapomniałem.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

bolesna prawda pisze: W sumie to They Are Billions co prawda musisz mieć jakąś małą armię do obrony, ale głównie chodzi o rozbudowę miasta i fortyfikacji. Można podbijać tereny wroga, ale w sumie nie jest to wymóg, chociaż może ułatwić trochę.
Settlersy?
Offworld Trading Company
Northgard
Banished
Port Royale
Patrician
Life is Feudal któreś chyba było jak Banished, tylko gorzej?
Może Cities: Skylines?
Factorio :trollface:
Billionsy, Northgard, Factorio już na mojej wishliście się znajdują :)

Settlersy muszę przetrzebić, bo chyba nie wszystkie części były udane? Czy może coś źle kojarzę?

Banished rzucał mi się w oczy często, nie mam pojęcia dlaczego o nim nie pomyślałem.

Offworld, Port Royale, Patriciany, Life is Feudal dodane do wishlisty - dzięki wielkie! :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

mori pisze: nie do konca, ale ciekawy 4X - Sid M. Alpha Centauri :)
Po pograniu trochę w Civkę 5 nie wiem czy jestem w stanie podjąć się kolejnej części z tym znaczkiem. Ale dopiszę sobie do listy, a nóż widelec kiedyś spróbuję :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

aha jeszcze mi się przypomniało:

X3: Terran Conflict
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

EdmundBA pisze: Faraon, Kleopatra, Zeus Pan Olimpu i inne gry tego studia o których zapomniałem.
Pododawałem większość na GOGu, ale widzę na Steamie też są. Dzięki :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

BAQ1988 pisze: Settlersy muszę przetrzebić, bo chyba nie wszystkie części były udane? Czy może coś źle kojarzę?
Ze starszych nadal bardzo grywalne są The Settlers 3 i 4, a z nowszych polecam tylko The Settlers 7 Droga do Królestwa.

Ja dorzucę od siebie serię Age of Empires (polecam zarówno "starą" dwójkę, jak i współczesną 3), Alien Nations 2 (równie sympatyczne co starsze części The Settlers), Rise of Nations Legends, Age of Mythology, Empire Earth, Knights and Merchant (szczególnie z modem KaM Remake) oraz Stronghold HD.

Jeśli chodzi o gry podobne do Civilization 5 polecam sprawdzić Warlock 2 The Exiled, Endless Legends (warto kupić paczkę ze wszystkimi dodatkami), Fallen Enchantress Legendary Kingdoms i Sorcerer King: Rivals. Co prawda stosunkowo dużo tu walki, a kampania jest dosyć uboga, ale gierki są bardzo fajne pod względem mechaniki i można wsiąknąć na wiele godzin :tak:
Ostatnio zmieniony 21 cze 2018, o 16:04 przez kmpt, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

BAQ1988 pisze:

Settlersy muszę przetrzebić, bo chyba nie wszystkie części były udane? Czy może coś źle kojarzę?

Banished rzucał mi się w oczy często, nie mam pojęcia dlaczego o nim nie pomyślałem.

Offworld, Port Royale, Patriciany, Life is Feudal dodane do wishlisty - dzięki wielkie! :)
Panie, czego Factorio nie brałeś, jak za 5 dych był :twisted: Tera jest za 7, niby i tak nie tak źle, ale niższej ceny chyba się nie doczekasz, bo oni są anty z promocjami.
Settlersy to pamiętam Heritage i Rise były takie średnie dość, ale 2 (wyszedł remake/remaster z okazji dziesięciolecia, który był w sumie całkiem udany) i 7 pamiętam były całkiem spoko.

W sumie gra "o trejdach", chociaż nie wiem, czy twoje klimaty, ale może warto też rzucić okiem na Marco Polo - niedawno wyszedł na sztim, ale to straszny staroć, więc nawet nie wiem, czy jego wygląd cie nie odstraszy :? Ale w sumie chyba nie tego szukasz.

Jest jeszcze The Guild zawsze.
Grand Ages jest od twórców Tropico chyba, ale nie wiem, czy tylko studio/wydawca nie są wspólni, bo zawsze jakoś ta gra mi umykała i nie grałem, chociaż bardziej na pełnoprawny RTS bardziej to wyglądało.

No i oczywiście nie ma sprawy :tak:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

bolesna prawda pisze:
BAQ1988 pisze:

Panie, czego Factorio nie brałeś, jak za 5 dych był :twisted: Tera jest za 7, niby i tak nie tak źle, ale niższej ceny chyba się nie doczekasz, bo oni są anty z promocjami.
Settlersy to pamiętam Heritage i Rise były takie średnie dość, ale 2 (wyszedł remake/remaster z okazji dziesięciolecia, który był w sumie całkiem udany) i 7 pamiętam były całkiem spoko.

W sumie gra "o trejdach", chociaż nie wiem, czy twoje klimaty, ale może warto też rzucić okiem na Marco Polo - niedawno wyszedł na sztim, ale to straszny staroć, więc nawet nie wiem, czy jego wygląd cie nie odstraszy :? Ale w sumie chyba nie tego szukasz.

Jest jeszcze The Guild zawsze.
Grand Ages jest od twórców Tropico chyba, ale nie wiem, czy tylko studio/wydawca nie są wspólni, bo zawsze jakoś ta gra mi umykała i nie grałem, chociaż bardziej na pełnoprawny RTS bardziej to wyglądało.

No i oczywiście nie ma sprawy :tak:
Z tym Factorio rzeczywiście trochę dałem ciała, chociaż nawet gdzieś na łowcach czytałem wątek o tej przecenie, i że twórcy raczej nie szaleją z promocjami.

Aczkolwiek moja kupka wstydu jest na tyle duża (o wishliście nie wspominając), że ciężko uderzać we wszystko co się widzi :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

kmpt pisze:
BAQ1988 pisze: Settlersy muszę przetrzebić, bo chyba nie wszystkie części były udane? Czy może coś źle kojarzę?
Ze starszych nadal bardzo grywalne są The Settlers 3 i 4, a z nowszych polecam tylko The Settlers 7 Droga do Królestwa.

Ja dorzucę od siebie serię Age of Empires (polecam zarówno "starą" dwójkę, jak i współczesną 3), Alien Nations 2 (równie sympatyczne co starsze części The Settlers), Rise of Nations Legends, Age of Mythology, Empire Earth, Knights and Merchant (szczególnie z modem KaM Remake) oraz Stronghold HD.

Jeśli chodzi o gry podobne do Civilization 5 polecam sprawdzić Warlock 2 The Exiled, Endless Legends (warto kupić paczkę ze wszystkimi dodatkami), Fallen Enchantress Legendary Kingdoms i Sorcerer King: Rivals
Stronghold i Alien Nations miałem przyjemność ogrywać dawno temu. Age of Mythology bym chętnie powtórzył (czekam na dobre promo na Steamie), Age of Empires też by wypadało w końcu kiedyś ograć.

Rise of Nations jest na wishliście. Settlersy 7 dorzuciłem :)

Gry Civkopodobne chyba póki co sobie odpuszczę, ale wątek pewnie będzie wisiał tu po wsze czasy, więc w razie czego będę miał gdzie wrócić jak mnie najdzie ochota.

Dzięki serdeczne!
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Stronghold to byl ciekawy ten: https://www.gog.com/game/dd_stronghold_ ... _simulator ;)
Ale to nie sa gry stricte ekonomiczne
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Majesty 2 mozna dodac bo chyba nikt nie wymienil w temacie.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

Ja bym polecial po klasyku, Transport Tycoon. Gra z lat 90, obecnie istnieje jako otwarta i caly czas rozwijana wersja o nazwie OpenTTD (Open Transport Tycoon Deluxe). Sam sie zagrywalem godziny w te gre (projektowanie trans kolejowych z semaforami, cudo). Grafik klasyczna, ale jest pelno modow, ktore sciagamy bez problemu z poziomu gry, wiec mozna miec cos w przyzwoitym 2D w fullHD (np. mod zBase). Do tego mozna dosciagac nowe modele pojazdow z kazdej kategorii, nowe przedwiebiorstwa, ogolnie duzo zaawansowanej zabawy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

:macha:
Industry Giant 2 :tak:
Project Highrise
Big Pharma
Turmoil
Blueprint Tycoon
Cities in Motion
Cities in Motion 2
Mad Games Tycoon
Pizza Connection 2 :tak:
Game Dev Tycoon
Space Colony
Townsmen
Transport Giant :tak:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

IG2 nie ruszy na win 10 :(
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

JasonTodd pisze: Ja bym polecial po klasyku, Transport Tycoon. Gra z lat 90, obecnie istnieje jako otwarta i caly czas rozwijana wersja o nazwie OpenTTD (Open Transport Tycoon Deluxe). Sam sie zagrywalem godziny w te gre (projektowanie trans kolejowych z semaforami, cudo). Grafik klasyczna, ale jest pelno modow, ktore sciagamy bez problemu z poziomu gry, wiec mozna miec cos w przyzwoitym 2D w fullHD (np. mod zBase). Do tego mozna dosciagac nowe modele pojazdow z kazdej kategorii, nowe przedwiebiorstwa, ogolnie duzo zaawansowanej zabawy.
Z OpenTTD próbowałem się bawić kilka lat temu i bardzo często zastanawiałem się nad powrotem.

Przerażał mnie trochę próg wejścia, na początku wszystko wydawało się mega skomplikowane. Ale może spróbuję podejść raz jeszcze :)
ODPOWIEDZ