Restart komputera podczas włączenia gry

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Witam serdecznie wszystkich Łowców.

Od dwóch tygodni mierzę się z problemem resetu komputera podczas włączenia gry. Pierwszy raz zdarzyło się to, gdy odpaliłem Wiedźmina 3 - menu gry normalnie się pojawiło, ale dosłownie sekundę, góra dwie po wczytaniu właściwej rozgrywki komputer się zrestartował. Spróbowałem jeszcze dwa trzy razy, problem się powtarzał, więc sprawdziłem, czy występuje on również przy innych grach, bowiem Baldur's Gate: EE, w którego grałem ostatnimi tygodniami, działał bezproblemowo. Niestety podczas odpalenia Crysisa 3 komp znowu padł i powstał, więc wpadło mi na myśl, że to przez sterowniki graficzne, które zmieniłem chwilę wcześniej. Usunąłem je w trybie awaryjnym przy pomocy DDU, zainstalowałem sterowniki numerek wcześniejsze i wszystko ruszyło z kopyta, pohasałem Geraltem 30 minut, Crysis 3 śmigał, zadowolony zająłem się czymś innym.

Niestety wieczorem przyszła mi ochota na Batman: Telltale i... znowu reset po kilku sekundach właściwej rozgrywki (nie menu, a sama gra). Ok, znowu przeinstalowałem sterowniki, tym razem na sporo starsze, znowu wszystko działało i na następny dzień znowu działać przestało. Temperatury były niby w normie, ale przedmuchałem komputer sprężonym powietrzem, w międzyczasie była jakaś większa aktualizacja Windows 10 i wszystko grało, Wiedźmin 3 śmigał, Crysis 3 też, Batmana przeszedłem nawet całego (w sumie nabiłem jakieś 12 godzin).

Przytaczam to wszystko, bo komputer chwilę po przejściu Gacka znowu się zaczął resetować, a po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego tak się dzieje. Przyznam się szczerze, że podejrzewam zasilacz, ale nie mogę powiązać tego z tym, że po zmianie sterowników sytuacja na chwilę się poprawiała. Raz pomogło wyłączenie urządzenia Realtek High Definition Audio. Innym razem pomogła aktualizacja sterownika tegoż. Przypadek? Zbieg okoliczności?

Dzisiaj sprzęt mi się resetował nawet w menu Knights of the Old Republic (tak, ta gra z 2003), ale tylko jeśli kliknąłem w jakąś opcję (New Game, Options, Load, cokolwiek - nieważne, ale reset występował dopiero po kliknięciu). Inny "zabawny" przypadek - chciałem wyostrzyć Baldura EE przy pomocy Reshade'a i testując różne shadery miałem notoryczny restart przy włączeniu tylko jednego i tego samego postprocesu. Inne działały bezbłędnie, wybranie tego jednego, konkretnego - reset.

Testowałem kartę graficzną przy pomocy OCCT - komp się zresetował w okolicach 23 minuty. Test Power Supply trwał jakieś 12 sekund. Temperatury są w porządku, tak jak wspomniałem wcześniej, komputer wyczyściłem, nie zmieniłem tylko pasty, bo nie miałem przy sobie, ale jak monitorowałem temperatury, to reset nastąpił przy ok. 40 stopniach procka i 60 karty graficznej. W dzienniku zdarzeń pojawia się błąd Kernel Power 41.

Mój sprzęt:

Płyta główna MSI Z97 GAMING 3

Procesor Intel Core i5-4690K, 3.5GHz

Pamięć Team Group Xtreem White - DDR3-2400 - CL10 - 8 GB

Karta graficzna Zotac GeForce GTX 970

Zasilacz Antec True Power Classic 550W

Będę dozgonnie wdzięczny za każdą pomoc.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Kompy to bydlaki, dla nich każdy powód do restartu jest dobry, nawet aktualizacja antywirusa :lol:

Ale może być, że zasilacz daje o sobie znać powoli.
Czym monitorowałeś temperatury?

Chociaż może być i tak, że system się sypie - próbowałeś formata? Czasami najprostsze/najgłupsze metody rozwiązują problem.

Ale i tak bym obstawiał, że coś z zasilaniem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 0
Podziękowania: 11 razy

http://forum.benchmark.pl/topic/162050- ... wer-41-63/
http://forum.pclab.pl/topic/831400-BSOD ... nel-power/

Zgadzam się z bolesną. Po prostu podociskaj wszystkie złącza od zasilacza. A potem...
http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-31 ... power.html

Masz odpinane kable?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 25 razy

jonusiescu pisze: (...) Przyznam się szczerze, że podejrzewam zasilacz, ale nie mogę powiązać tego z tym, że po zmianie sterowników sytuacja na chwilę się poprawiała. Raz pomogło wyłączenie urządzenia Realtek High Definition Audio. Innym razem pomogła aktualizacja sterownika tegoż. Przypadek? Zbieg okoliczności?
Nie do końca przypadek, zauważ, że każda z tych czynności które wykonałeś na jakiś czas odciążyła zasilacz/kartę stąd później była ona w stanie ruszyć. A po wcześniejszym obciążeniu i resecie nie miał/a zbyt wiele czasu.
jonusiescu pisze: Dzisiaj sprzęt mi się resetował nawet w menu Knights of the Old Republic (tak, ta gra z 2003), ale tylko jeśli kliknąłem w jakąś opcję (New Game, Options, Load, cokolwiek - nieważne, ale reset występował dopiero po kliknięciu). Inny "zabawny" przypadek - chciałem wyostrzyć Baldura EE przy pomocy Reshade'a i testując różne shadery miałem notoryczny restart przy włączeniu tylko jednego i tego samego postprocesu. Inne działały bezbłędnie, wybranie tego jednego, konkretnego - reset.
Wynikałoby, że jednak karta winna, bo reset następuje gdy ta używa shaderów/renderowania 3d. Ew. zasilacz bo wtedy zapotrzebowanie na energie pewnie rośnie.

Kolega banaroo miał podobny problem niedawno, przejrzyj ten wątek:
viewtopic.php?f=27&t=17654
To co pisze buck ofc również ;) .

Jak nic z rzeczy tam wymienionych nie pomoże to wtedy niestety również radziłbym format tak jak pisze bolesna prawda(aczkolwiek uważam to za ostateczność), na czystym systemie zawsze masz 100%(no może 99%, bo jeszcze w grę wchodzi build i aktualizacje) pewność, że problem leży po stronie sprzętowej, a nie programowej.

jonusiescu pisze: Będę dozgonnie wdzięczny za każdą pomoc.
Dozgonnie wdzięczny być nie musisz, wystarczy podziękować jak rozwiążesz swój problem(co niestety nie jest częste tu na Łowcach, ani w polskich internetach w ogóle...) ;). Choćby dziś wrzuciłem niepotrzebne mi keye z cd-action w komciach od newsa, i żaden kmiot nawet nie podziękował, ale wcześniej to każdy prosił, czy by ktoś nie miał...
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

bolesna prawda pisze: Czym monitorowałeś temperatury?
Głównie SpeedFanem, ale to co opisałem w poście było mierzone akurat MSI Afterburnerem z wyświetlaczem w czasie gry (i to przed czyszczeniem).
bolesna prawda pisze: Chociaż może być i tak, że system się sypie - próbowałeś formata? Czasami najprostsze/najgłupsze metody rozwiązują problem.
Nie próbowałem, przyznam się szczerze , że po aktualizacji z Windows 8.1 na Windows 10 nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. :lol: Jest jakaś ta opcja w ustawieniach, bodaj "Zacznij od nowa", to jest to samo co postawienie czyściutkiego systemu jak po formacie?
buck pisze: Masz odpinane kable?
Nie, ale mam kilka wolnych. Ma sens podpięcie np. karty graficznej do nieużywanego wcześniej kabla? Czy piny mogą się zepsuć i powodować braki w dostawie mocy?
RaiL pisze: Wynikałoby, że jednak karta winna, bo reset następuje gdy ta używa shaderów/renderowania 3d.
Oby nie, na zasilacz mam jeszcze dwa lata gwarancji, a na kartę już nie. Na nową mnie nie stać.

U banaroo wymienili zasilacz, może faktycznie to jest trop. Na razie spróbuję podociskać te kable.

Tak swoją drogą, mam możliwość wyjęcia z poprzedniego, zgruchociałego sprzętu zasilacz. Chieftec, 500W, nie pamiętam dokładnie modelu, używany nie jakoś długo, bo w poprzednim kompie zasilacz mi padał dwa razy. Od 3 lat się kurzy i zbiera pajęczynę, pytanie tylko, czy będzie on wystarczający do aktualnego, resetującego się kompa, coby zdiagnozować problem? Czy jednak przydałoby się coś mocniejszego?

Jeszcze inna zabawno-dziwna-straszno sprawa dotycząca tego KotORa. Jak gra się resetowała, to gra mi znikała z biblioteki Steam (w sensie z gier zainstalowanych), a na dysku oczywiście była. Przypomniało mi się też, że raz oglądałem film na TV (PC mam podłączony przed HDMI do telewizora i przez DisplayPort do monitora) i przełączałem obraz na monitor w trakcie trwania napisów końcowych, to też komp się zresetował. Dodam, że używam dość wymagających ustawień wraz z renderem MadVR.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, o 11:06 przez jonusiescu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 0

1. Zasilacz (nie wyrabia przy grach)
2. Karta graficzna (nie wyrabia przy wyższych ustawieniach grafiki w grze)
3. Procesor (zbyt mocno nagrzewa się [pasta?] przy grach)

Każde z powyższych może wymuszać restart, w kolejności prawdopodobieństwa. Na moje to jednak zasilacz. Możesz spokojnie wypróbować tego Chiefteca.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

WuHaPe pisze: Możesz spokojnie wypróbować tego Chiefteca.
nieprawda. Możesz wypróbowac, jeśli jest na tyle nowy, że obsługuje Twój sprzęt. Zwłaszcza kartę graficzną. Sama marka to nie wszystko. Chieftec to sprzęt marketowy, a Antec jest co najmniej o klasę wyżej. Tym niemniej, każdy sprzęt może się zepsuc. Poza tym może nie wyrabiac prądowo. Zatem jak testowac, to raczej z zasilaczem o większej mocy.
O ile nie masz jakiegoś wybitnie korozyjnego środowiska w domu (np. mieszkasz w smażalni), to piny nie powinny się "zepsuc". Najwyżej niedokładnie stykają.
Proponuję jeszcze zwrócic uwagę na wentylatory - głównie na kacie, ale również na procesorze. A nawet w obudowie, zwłaszcza jeśli masz je podpięte pod czujnik temperatury na płycie. To najbardziej zawodny element, który może powodowac wzrost poboru prądu albo nawet zwarcie w obwodzie.
A, no i testuj przy odłączonym TV.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

jonusiescu pisze: Chieftec, 500W, nie pamiętam dokładnie modelu, używany nie jakoś długo, bo w poprzednim kompie zasilacz mi padał dwa razy. Od 3 lat się kurzy i zbiera pajęczynę, pytanie tylko, czy będzie on wystarczający do aktualnego, resetującego się kompa, coby zdiagnozować problem? Czy jednak przydałoby się coś mocniejszego?
Czy to ten chieftec padał? Czy to jakiś jeszcze inny zasilacz?
500W przy 970 to takie raczej na styk jest. Jak już, to lepiej by było 600W uderzyć.

Tak w sumie to nie padło najważniejsze pytanie - nic nie było podkręcane w kompie? :trollface:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Więc, tak docisnąłem kable od zasilacza wszędzie, odłączyłem wszystkie peryferia USB, które nie są konieczne do pracy na kompie, odłączyłem też kabel od TV, no niestety wszystko na nic. Jak resetowało, tak resetuje dalej.

Te wentylatory jak sprawdzić?
bolesna prawda pisze: Czy to ten chieftec padał? Czy to jakiś jeszcze inny zasilacz?
500W przy 970 to takie raczej na styk jest. Jak już, to lepiej by było 600W uderzyć.
Najpierw padł BeQuiet dosłownie dwa tygodnie po gwarancji :D, a potem jakiś Qltec w zastępstwie. Potem kupiłem Chiefteca i działał do zamiany kompa, z półtora roku, może ciut więcej, jeśli dobrze pamiętam.

Innego na zamianę nie mam, może jakoś przez szwagra udałoby się coś załatwić, ale to wątpliwe. Alternatywą pozostałby serwis.
bolesna prawda pisze: Tak w sumie to nie padło najważniejsze pytanie - nic nie było podkręcane w kompie? :trollface:
I to w sumie nie jest zabawne pytanie, bo nic nie podkręcałem, a właśnie zauważyłem, że szybkość mojego procesora skacze od 3,7 Ghz do 3,9 zarówno CPU-Z, jak i w OCCT. Powinien mieć 3,5 Ghz. W tym pierwszym programie Multiplier mi skacze pomiędzy 37 a 39 (nie znam się, nie wiem co to znaczy, powiem szczerze), a w tym drugim Oveclock mi się co po chwilę zmienia pomiędzy 5% z hakiem, a 11,4%.

W CPU-Z jeszcze widzę w górę i w dół skaczące Core Voltage, podczas pisania tego posta widziałem i wartość 0,096V jak i 0,880V.

Przypuszczam, że to nic dobrego.

Tak jak mówię, nigdy nic nie podkręcałem, bo zawsze się bałem, że coś schrzanię.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy

Ja mam identyczny problem i od razu mogę dodać, że komp może resetować się nawet po kilku godzinach zwykłego czytania pdf-ów, czyli teoretycznie w stanie bez obciążenia. Mój zasilacz to: Corsair VS Series 450W 80PLUS 120mm FAN. Nie podkręcane podzespoły i jeszcze do końca bieżącego roku na gwarancji.

Istnieje możliwe rozwiązanie i niestety wiąże się to z kosztami, bo podobny motyw miałem swego czasu z lapkiem(zintegrowana karta graf.) - otóż spalenie procesora, z powodu zbyt wielkiego jego obciążenia grami. Wiedźmin 3 jest przyznać trzeba procesożerny i może mieć coś w tym wspólnego, skoro ja też go odpalałem, a mój sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań, jeśli chodzi o procesor (IntelG3260) i to może być przyczyna.

Mój sprzęt:

Płyta główna ASRock B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, DVI, D-Sub, mATX (B85M PRO3)

Procesor Intel Pentium G3260 Dual Core, 3.30GHz 3MB, LGA1150, 22nm, 54W, VGA, BOX

Pamięć Crucial Ballistix Sport, 4GB, 1600MT/s, DDR3, CL9

Karta graficzna Palit GeForce GTX 750 Ti 2GB DDR5 (128bit)

Zasilacz Corsair VS Series 450W 80PLUS 120mm FAN
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, o 17:15 przez michałedek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Predator

buck pisze: (...)Chieftec to sprzęt marketowy, (...)
Co?! Przecież to porządna, renomowana firma robiąca bardzo dobre zasilacze. Absolutnie się nie zgodzę, że to "marketowy sprzęt".

@OP Jeśli ten chieftec jest w 100% sprawny, i nie miałeś wcześniej z nim żadnych problemów to możesz śmiało testować.
buck pisze: Poza tym może nie wyrabiac prądowo. Zatem jak testowac, to raczej z zasilaczem o większej mocy.
Przecież to raptem 50W różnicy, IMO to warto sprawdzić, na 99% nic się nie stanie jeśli ten chieftec jest sprawny.
jonusiescu pisze: U banaroo wymienili zasilacz, może faktycznie to jest trop. Na razie spróbuję podociskać te kable.
Z tego co pamiętam to u niego też była wymieniona/naprawiona karta, także w sumie nie wiadomo co było przyczyną.
jonusiescu pisze: Potem kupiłem Chiefteca i działał do zamiany kompa, z półtora roku, może ciut więcej, jeśli dobrze pamiętam.
Jw. jak to jest w 100% sprawny zasilacz to możesz testować IMO bez żadnych obawień ;) .
jonusiescu pisze: Jeszcze inna zabawno-dziwna-straszno sprawa dotycząca tego KotORa. Jak gra się resetowała, to gra mi znikała z biblioteki Steam (w sensie z gier zainstalowanych), a na dysku oczywiście była.
Tak teraz przyszło mi do głowy, że może z dyskiem coś nie tak? I to by nawet tłumaczyło w pewnym sensie że po przeinstalowaniu sterów itp. było przez jakiś czas dobrze. Sprawdź dyski Crystal disk info(są nawet wersje których nie trzeba instalować) dla świętego spokoju.
jonusiescu pisze: I to w sumie nie jest zabawne pytanie, bo nic nie podkręcałem, a właśnie zauważyłem, że szybkość mojego procesora skacze od 3,7 Ghz do 3,9 zarówno CPU-Z, jak i w OCCT. Powinien mieć 3,5 Ghz. W tym pierwszym programie Multiplier mi skacze pomiędzy 37 a 39 (nie znam się, nie wiem co to znaczy, powiem szczerze), a w tym drugim Oveclock mi się co po chwilę zmienia pomiędzy 5% z hakiem, a 11,4%.
To akurat nic złego, ten procek ma tryb Turbo Boost, i właśnie tak on działa, że podkręca taktowanie samoczynnie. Tak ma być. Nawet często w specyfikacji jest podawane taktowanie 3.5/3.9 gdzie to drugie to z boostem właśnie.
jonusiescu pisze: W CPU-Z jeszcze widzę w górę i w dół skaczące Core Voltage, podczas pisania tego posta widziałem i wartość 0,096V jak i 0,880V.
Przypuszczam, że to nic dobrego.
Co do tego nie jestem pewien, więc niech lepiej ktoś inny się wypowie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

RaiL pisze: Co?! Przecież to porządna, renomowana firma robiąca bardzo dobre zasilacze. Absolutnie się nie zgodzę, że to "marketowy sprzęt".
@OP Jeśli ten chieftec jest w 100% sprawny, i nie miałeś wcześniej z nim żadnych problemów to możesz śmiało testować.
Przecież to raptem 50W różnicy, IMO to warto sprawdzić, na 99% nic się nie stanie jeśli ten chieftec jest sprawny.
bez obrazy, ale chyba niewiele wiesz o zasilaczach? Słyszałeś chocby o obciążalności linii? Otóż starsze zasilacze mogą po prostu nie pociagnąc nowszych komponentów, mimo podobnej mocy całkowitej.
Chiefteca niemiecki MM ładuje do swoich składaków. Ergo: to marketowy sprzęt. Oczywiście bez odniesienia do polskiej biedronkowo-auchanowej rzeczywistości. Zasilacze są ok, ale do Anteca nie mają startu. W zasadzie, bo obie firmy mają też jakieś budżetówki w ofercie.
RaiL pisze: Co do tego nie jestem pewien, więc niech lepiej ktoś inny się wypowie.
i tego się trzymajmy.
jonusiescu pisze: Te wentylatory jak sprawdzić?
Najpierw padł BeQuiet dosłownie dwa tygodnie po gwarancji :D, a potem jakiś Qltec w zastępstwie. Potem kupiłem Chiefteca i działał do zamiany kompa, z półtora roku, może ciut więcej, jeśli dobrze pamiętam.
w sumie to nie wiem, jak sprawdzic wentylatory. Najprosciej po prostu odpiąc wszystkie poza tym na karcie graficznej i procesorze. W tym czasie możesz do budy dmuchac np. wentylatorem stołowym (ale niekoniecznie, przy otwartej obudowie nic się nie powinno zagotowac). Spróbowac powtórzyc sytuację, w której miałeś reset. A jak się powtórzy, to najbezpieczniej spróbowac z inną kartą graficzną. No i innym wentylatorem na procesorze w ostateczności.
Ale skoro padł Ci BeQuiet, to najpewniej masz jakieś zwarcie np. w obudowie. Trzeba by ją uziemic, np. do kaloryfera. Poza tym sprawdzic i odizolowac wszelkie śrubki. Do tego służą takie ebonitowe (?) podkładki - kiedyś dodawane do wszelkich elementów montażowych w obudowach. Sporo z tym grzebania - może po prostu wyjąc wszystko z obudowy, zmontowac na stole i - jak wyżej - spróbowac powtórzyc sytuację z resetem. Btw, korzystasz z listwy antyprzepięciowej?

btw, miałem i mam zasilacze wszystkich 3. ww. firm. Co oczywiście o niczym nie świadczy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

BeQuiet mi padł w poprzednim kompie, to było lata temu, nie ma co wiązać tamtego przypadku z aktualnym. :)

Z listwy nie korzystam, tzn. miałem podpięty zasilacz do listwy, ale gdy zaczęły się problemy, podpiąłem go do gniazdka (innego niż to, do którego podpięta jest listwa).

Kurczę, stawiam jednak na ten zasilacz. Ściągnąłem jedną stronę obudowy i oglądałem komputer jak pracuje. Wszystko ładnie chodzi, temperatury w normie, wszystkie wiatraki się kręcą jak trza, nagle piec po wczytaniu menu Rise of the Tomb Raider się po prostu wyłącza i włącza po sekundzie/dwóch.

Tylko, cholera, podczas oglądania filmów przy wykorzystywaniu madVR i Media Player Classic komp też mocno pracuje, a poza jednym przypadkiem, gdy przełączałem ekrany, nie ma resetów.
Tak teraz przyszło mi do głowy, że może z dyskiem coś nie tak? I to by nawet tłumaczyło w pewnym sensie że po przeinstalowaniu sterów itp. było przez jakiś czas dobrze. Sprawdź dyski Crystal disk info(są nawet wersje których nie trzeba instalować) dla świętego spokoju.
Program pokazuje, że oba dyski (SSD, systemowy i HDD na resztę) są w dobrej kondycji. Choć ten SSD w 94%.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

jonusiescu pisze: BeQuiet mi padł w poprzednim kompie, to było lata temu, nie ma co wiązać tamtego przypadku z aktualnym. :)
no nie wiem. Nie masz listwy, to sąsiad może włączac do gniazdka wibrator, a zabezpieczenia zasilacza Ci zresetują komputer... :E
Tak spojrzałem... to ten Antec z 5.letnią gwarancją - i zostały Ci 2 lata?
tu masz opis zabezpieczeń:
https://www.morele.net/zasilacz-antec-t ... -6-632747/#
zadziałanie któregokolwiek spowoduje reset.
A tu ogólny test: http://pcfoster.pl/artykul/antec-truepo ... 306-1.html
wiatrak w zasilaczu chodzi?
Awatar użytkownika
Predator

buck pisze: bez obrazy, ale chyba niewiele wiesz o zasilaczach? Słyszałeś chocby o obciążalności linii? Otóż starsze zasilacze mogą po prostu nie pociagnąc nowszych komponentów, mimo podobnej mocy całkowitej.
Ty sobie jaja robisz, czy piszesz to poważnie? Zasilacz o którym mowa w temacie ma raptem 3 lata z tego co pisze OP, i był używany tylko 1,5 roku. Bez wątpienia nie będzie w stanie pociągnąć nowszych komponentów, co tam, że GTX970 jest mniej z tego samego roku xD .
buck pisze: Chiefteca niemiecki MM ładuje do swoich składaków.
No to tylko chwalić MM, że do składaków daje porządne zasilacze, a nie byle co.
buck pisze: Ergo: to marketowy sprzęt.
Czyli jak jakiś drogi gotowiec za parę tysięcy będzie w sprzedaży w marketach to wtedy też zasilacze danej marki, takie jak się w nim znajdują, staną się marketowe? Bez sensu.
buck pisze: Zasilacze są ok, ale do Anteca nie mają startu. W zasadzie, bo obie firmy mają też jakieś budżetówki w ofercie.
To Twoje zdanie, IMO to zasilacze z podobnego przedziału cenowego, z jednej i z drugiej firmy będą równie dobre. A że znacznie droższy wyższej klasy Antec będzie lepszy od tańszego Chiefteca to oczywista oczywistość, i w drugą stronę tak samo to zadziała. Chieftec to nie jest zła firma, i tyle.
buck pisze:
RaiL pisze: Co do tego nie jestem pewien, więc niech lepiej ktoś inny się wypowie.
i tego się trzymajmy.
Ojej no ale mi dogadałeś, wycinając wypowiedź z kontekstu xD . Żebyś chociaż się wypowiedział w kwestii której ona dotyczyła, no ale po co ;) .
jonusiescu pisze: Te wentylatory jak sprawdzić?
Wystarczy odłączyć wszystkie jakie masz (z wyjątkiem CPU, i GPU rzecz jasna), otworzyć obudowę z obu stron, dobrze też żeby stała w jakimś w miarę przewiewnym miejscu. Nic się przegrzać nie powinno, teoretycznie te podzespoły mogą pracować bez żadnego dodatkowego chłodzenia, jak się boisz to możesz zrobić ewentualnie tak jak buck radzi z tym wentylatorem, ale IMO to przesada.
jonusiescu pisze: Kurczę, stawiam jednak na ten zasilacz. Ściągnąłem jedną stronę obudowy i oglądałem komputer jak pracuje. Wszystko ładnie chodzi, temperatury w normie, wszystkie wiatraki się kręcą jak trza, nagle piec po wczytaniu menu Rise of the Tomb Raider się po prostu wyłącza i włącza po sekundzie/dwóch.
Niestety ale może to też wskazywać na kartę. Nie patrz na to co buck pisze, tylko podłącz tego starego Chiefteca(o ile faktycznie on jest w 100% sprawny, i niczego przed nami nie ukrywasz ;) ) i sprawdź.
jonusiescu pisze: Program pokazuje, że oba dyski (SSD, systemowy i HDD na resztę) są w dobrej kondycji. Choć ten SSD w 94%.
No to jest ok, nie ma co zgłębiać dalej. Zły trop ot co, no ale przynajmniej wiesz, że masz dobre dyski ;) .
buck pisze: no nie wiem. Nie masz listwy, to sąsiad może włączac do gniazdka wibrator, a zabezpieczenia zasilacza Ci zresetują komputer... :E
Sąsiad?
Obrazek
A tak na poważnie to raczej nie ma tu nic do rzeczy, bo z tego co OP pisze wcześniej było ok, a podłączając bezpośrednio do gniazdka wykluczył potencjalnie wadliwą listwę.
buck pisze: wiatrak w zasilaczu chodzi?
Nie głupi pomysł w sumie OP mógł o tym nie pomyśleć.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

RaiL pisze: Ty sobie jaja robisz, czy piszesz to poważnie? Zasilacz o którym mowa w temacie ma raptem 3 lata z tego co pisze OP, i był używany tylko 1,5 roku. Bez wątpienia nie będzie w stanie pociągnąć nowszych komponentów, co tam, że GTX970 jest mniej z tego samego roku xD .
i vice versa. Tyle, że ja to pisałem o zakurzonym chieftecu.
btw, sam mam tego Anteca. I Chiefteca 500W sprzed 10. lat. Skoro to to samo, to po co było wymieniac?
EOT.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 7 razy

Na Twoim miejscu sprawdził bym napięcia na poszczególnych liniach w tym zasilaczu. Jeśli napięcia będą wyglądać prawidłowo sprawdził bym czy wina nie leży po stronie GTXa 970. Możesz wyłączyć go na chwilę i sprawdzić czy na Intel HD Graphics 4600 też sypie restartem, odpal "coś niewymagającego" co powodowało restarty. Ew. w katalogu Windows/minidump powinieneś mieć zrzut z logami błędów.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

buck pisze: Tak spojrzałem... to ten Antec z 5.letnią gwarancją - i zostały Ci 2 lata?
tu masz opis zabezpieczeń:
https://www.morele.net/zasilacz-antec-t ... -6-632747/#
zadziałanie któregokolwiek spowoduje reset.
A tu ogólny test: http://pcfoster.pl/artykul/antec-truepo ... 306-1.html
wiatrak w zasilaczu chodzi?
Tak, to dokładnie ten model. 3 lata temu kupiłem go za 80 zł mniej. :D

Skoro są te zabezpieczenia, a jest reset, to na co to wskazuje?

Wiatrak sprawdziłem, nie było to łatwe, bo w mojej obudowie jest on montowany na dole, ale jak udało mi się wcisnąć rękę, to czuć powiew wiaterku. Jako, że z dołu musiałem ściągnąć jeszcze filtr, odłączyłem kompa i po powtórnym podłączeniu piec nie chciał wystartować... Światełko od pada X360 tylko migało w nieskończoność, pomógł reset. Aha, jak wciskałem wtyczkę do zasilacza, to strzeliło.

Pewnie podaję mnóstwo zbędnych informacji, ale wolę w ten sposób. ;)
RaiL pisze: Ty sobie jaja robisz, czy piszesz to poważnie? Zasilacz o którym mowa w temacie ma raptem 3 lata z tego co pisze OP, i był używany tylko 1,5 roku.
Nie, nie, nie do końca tak, źle napisałem, albo doszło do złego zrozumienia. Nowy komputer (w sumie jaki on już nowy :E) mam od trzech lat, a Chiefteca używałem w poprzednim sprzęcie, czyli był kupiony jakieś 4,5 roku temu, a kiedy ten model wyszedł, to nie wiem. Muszę sprawdzić.

Buck, co w teorii mogłoby się stać, gdybym tego Chiefteca podłączył? Pożar?
RaiL pisze: Niestety ale może to też wskazywać na kartę.
Niby tak, ale wczoraj KotOR już chodził. Co prawda nie wiem jak długo by działał, bo odpalam na chwilę w celach testowych, ale mogłem chodzić po menu, pobiegałem stworzonym na szybko ludkiem i wszystko grało. Za to Rise of the Tomb Raider spowodował reset chwilę po wejściu do menu.
southh pisze: Na Twoim miejscu sprawdził bym napięcia na poszczególnych liniach w tym zasilaczu. Jeśli napięcia będą wyglądać prawidłowo sprawdził bym czy wina nie leży po stronie GTXa 970. Możesz wyłączyć go na chwilę i sprawdzić czy na Intel HD Graphics 4600 też sypie restartem, odpal "coś niewymagającego" co powodowało restarty. Ew. w katalogu Windows/minidump powinieneś mieć zrzut z logami błędów.
Do napięć pewnie miernik trza kupić?

Folder Minidump wygląda na pusty, nie ma nic widzialnego ani ukrytego.

Długo myślałem wczoraj nad tym komputerem moim i przypomniało mi się jak na początku roku podczas grania w Quantum Break wywaliło mi korki, a jak przechodziłem QB drugi raz jakoś w okolicach sierpnia/września, to komputer się bodaj zresetował (korki oszczędzone tym razem) - coś podobnego do tego, co dzieje się teraz, z tą różnicą, że po włączeniu miałem Blue Screena. Poza tymi przypadkami wszystko działało tip-top.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

jonusiescu pisze:Aha, jak wciskałem wtyczkę do zasilacza, to strzeliło.
o.O Ale co strzeliło? Korki czy iskra na kabel?
Jak ty to robiłeś? Miałeś kabel do gniazdka podpięty, zasilacz w kompie na "on" i tak wkładałeś końcówkę kabla do kompa? Czy na działającym ruszałeś? Tak się nie robi :x
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Z tego co pamiętam, jeśli okaże się, że Chieftec ma za mało mocy na twoje podzespoły to po prostu albo się nie uruchomi nic albo w trakcie włączania (do win max) wyłączy się, przez jakiś czas nie da się uruchomić, potem znowu chwile zacznie sie uruchamiać i padnie. Przynajmniej ja tak miałem.
ODPOWIEDZ