Taka ciekawostka: czy wiecie, że w przypadku gdy ktoś prześle wam pieniądze pomijając opcję "dla rodziny / znajomych" (z ubezpieczeniem transakcji itp.) - gdy otrzymacie mniejszą kwotę niż zadeklarowana i zdecydujecie się to zwrócić (bądź druga strona zrezygnuje w tym momencie) korzystając z opcji "zwróć płatność" - w tej transakcji... zostaniecie obciążeni opłatami?
Zapłacicie więcej niż otrzymaliście. (+0.80 pln).
Paypal - zwrot pieniędzy (+dodatkowe opłaty)
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 114 razy
- Kontakt:
Nie wiedziałem ponieważ nikt mi nigdy nie przysłał pieniędzy poza "rodzina/znajomi". W przypadku rodzina / znajomi nie ponosi się kosztów.
Gość się rozmyślił gdy poprosiłem o dosłanie różnicy - i poprosił o zwrot - więc mu zwróciłem.
Gość się rozmyślił gdy poprosiłem o dosłanie różnicy - i poprosił o zwrot - więc mu zwróciłem.

- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Akurat Ciebie nie winie, bo skad mogles wiedziec, ale @Markiem robil za wybitnego znawce w tym temacie, mowiac ze kazdy, kto namawia do placenia przez rodzina/znajomi to klamca i 0 zl to "nikly/groszowy zysk", a pokazal tylko, ze zabieral glos w temacie, o ktorym nie ma pojecia (a to ci wielka nowina).
Dlatego bylem za obowiazkowym tutorialem paypala przed zalozeniem konta na bazarze, bo glupio kasowac kogos 2 razy po 50 gr za to, ze nie wie albo zeby uniknac takich sytuacji.
Miałem też wpłatę z której PP z jednego złotego pobrał 0,83 opłaty
ZwrotSzczegóły
Wysłano kurierem: Imię Nazwisko
1,00 PLN
Opłata
-ujemne 0,83 PLN
Suma
0,17 PLN
Szczegóły zwrotu pieniędzy
Suma zwrócona na rzecz: Imię Nazwisko
1,00 PLN
Cofnięcie opłaty
-ujemne 0,03 PLN
Łączna kwota zapłacona przez Ciebie
0.97 PLN
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 114 razy
- Kontakt:
Powiem więcej: Po tym zapytałem samego Paypal-a co zrobić jeśli kiedykolwiek otrzymam przez pomyłkę czyjeś pieniądze.
Odpowiedź nieco mnie zdziwiła...
Dziwne, nieprawdaż?
Jeśli ktoś ma do PP przypisanego maila podobnego (zbieżnego) do jakiegoś sklepu... to ma problem
Odpowiedź nieco mnie zdziwiła...
Proszę mi zatem wyjaśnić na przyszłość co powinienem robić w takich sytuacjach gdy ktoś prześle mi omyłkowo pieniądze?
(...) zatrzymanie środków mogłaby się skończyć wytoczeniem sporu bądź roszczenia ze strony "kupującego", dlatego nie polecam takiej metody.
W przyszłości jeśli otrzyma Pan "omyłkowo" transakcję, proszę o bezpośredni kontakt z osobą która pieniądze wysłała.
Prosiłbym o wytłumaczenie jak działa system roszczeń - czy jestem w takim wypadku jakoś dodatkowo obciążany jeśli ktoś się pomyli i prześle mi pieniądze? Jakie winno być właściwe postępowanie w takim przypadku zarówno osoby do której środki wpłynęły jak i też nadawcy? Czy to może być zrealizowane bez wplątywania w to wszystko serwisu i tworzenia zgłoszeń - bez ponoszenia opłat przez odbiorcę? (wszak nie ma tu jego winy)
"Polubowne" załatwienie sprawy to wg tego dopłacenie przez nas do wykonywanego zwrotu i poniesienie kosztów czyjejś pomyłki.W przypadku przesłania środków, kiedy transakcja jest już zakończona nasz serwis wywiązał się ze swojego zadania i przesłał pieniądze z punktu A do punktu B – nie mamy wpływu czy transakcja była wysłana przez pomyłkę czy też nie.
W przypadku dokonywania zwrotu środków przez odbiorcę zachowujemy dla siebie niewielką opłatę stałą - ponieważ transfer pieniędzy zakończył się sukcesem.
(...)
Odpowiadając na Pańskie zapytanie system roszczeń działa w ten sposób, że jeśli nie dochodzi do porozumienia między stronami kupujący może otworzyć spór. Wtedy cała kwota jest blokowana. W przypadku polubownego rozwiązania sprawy i zwrotu środków przez sprzedawcę zatrzymywana jest oplata stała dla naszego serwisu. W przeciwnym wypadku jeśli sprzedawca przegrywa sprawę i nie dokonał wcześniej zwrotu zatrzymywana jest opłata stała plus prowizja.
Zatem jeśli w przyszłości zdarzy się Panu otrzymać omyłkową transakcje sugeruję ja zwrócić.
Dziwne, nieprawdaż?
Jeśli ktoś ma do PP przypisanego maila podobnego (zbieżnego) do jakiegoś sklepu... to ma problem

Co ty człowieku pieprzysz, myślałem, że po tylu wiadomościach choć o grosz zmądrzałeś, ale ciągle jak głupi dzieciak wypisujesz wyciągnięte znikąd oszczerstwa. Nawet nie zrozumiałeś do czego się odnosiłem już w pierwszym poście, po którym zacząłeś pyskówkę, po prostu żenada.
Informacja dla ludzi myślących:
W sporze zaznaczałem, że wybieranie przez kupujących opcji "rodzina i znajomi" to oświadczanie nieprawdy (w normalnej relacji sprzedawca/kupujący) i wnosiłem o nie wprowadzanie przymusowego stosowania tej metody (w regulaminie bazaru). Nie mam nic przeciwko dobrowolnemu wybieraniu tej opcji, wskazywaniu tego w regulaminie danej aukcji lub zwiększaniu ceny o tę opłatę. Nie ma ani jednego wpisu nazywającego sprzedawców kłamcami z tego tyt., jak już to była mowa o wymuszaniu przez nich wskazywania nieprawdy przez kupujących. Różnica miedzy kazać kłamać i być kłamcą, dla niektórych to zbyt trudne.
Wielkość zysku czy też jego brak jest nieistotny, nie to było clou problemu. Ale jak widać 50 gr może człowiekowi zaćmić umysł i już nawet nie wiem na jaki temat się wypowiada.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Może to być kwestia płatności nie z salda konta PP tylko przez podpiętą do niego kartę. Jak zapłaciłem za grę 0.50, to z karty pobrało mi 1PLN - kiedy dostałem zwrot - na konto wpłynęła 1 złotówka.HAKIMODO pisze: Taka ciekawostka: czy wiecie, że w przypadku gdy ktoś prześle wam pieniądze pomijając opcję "dla rodziny / znajomych" (z ubezpieczeniem transakcji itp.) - gdy otrzymacie mniejszą kwotę niż zadeklarowana i zdecydujecie się to zwrócić (bądź druga strona zrezygnuje w tym momencie) korzystając z opcji "zwróć płatność" - w tej transakcji... zostaniecie obciążeni opłatami?
Zapłacicie więcej niż otrzymaliście. (+0.80 pln).
- Podziękował: 6 razy
- Podziękowania: 65 razy
- Kontakt:
Wie ktos od czego zalezy wysokosc oplaty za przelew zagraniczny na Paypal PL/Czech? Przyklad: Gra jest za 5 zl i ja bierze te oplaty na siebie. No i ktos ma 0,03zl inna osoba 0,05zl i ktos niema.... Naprawde niewiem dlaczego to tak jest....