Bazar plus

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Cześć

Przygotowałem sobie kilka drobnych zmian do Bazaru, ułatwiających mi życie. Jeśli ktoś chce skorzystać, to zapraszam. Na razie wszystkie dodane funkcje, dotyczą listy ofert, a nawet węziej bo tylko tych gier, które nie są dodane do kolekcji gg.deals.

Wygląda to z grubsza tak:

Obrazek
  1. Przycisk otwierający w nowym tabie stronę Steam danej gry. Jest to ikonka steama, pojawia się częściowo przysłaniając obrazek gry.
  2. Przycisk dodający grę do kolekcji gg.deals (trzeba być na stałe zalogowanym na gg.deals) czyli usuwający ją z listy Bazaru. Gra ląduje w kolekcji gg.deals bez podanego DRM, żeby było ją łatwo odróżnić od faktycznie posiadanych. Ten przycisk to czaszka na czerwonym tle, przysłaniająca prawy górny róg obrazka gry. Po jego kliknięciu ikonka kilka razy zamiga aż zostanie w postaci częściowo widocznego loga gg.deals, to oznacza, że gra została dodana. Jako, że synchro z kolekcją gg.deals można robić co 15 minut to zalecam usuwać gry sesjami po kilka(dziesiąt) podsumowanymi synchronizacją. Podwójne usunięcie gry, zanim pójdzie synchro, nic nie zepsuje.
  3. Kolorowanie panelu cen w zależności od ceny. Najbardziej interesują mnie cztery przedziały cenowe, z różnych względów. Wobec tego pokolorowane są oferty z"
    • ceną mniejszą niż 1 zł - jasnozielony podlew
    • ceną między 1 zł a 4,50 zł - ciemnozielony podlew
    • ceną miedzy 12 zł a 20 zł - czerwony podlew
    • ceną powyżej 20 zł - jaskrawo czerwony podlew
  4. Ustawianie dla wybranego tytułu ceny, która mnie interesuje. To jest ta ikonka z niebieskim duszkiem, przysłaniająca górny lewy róg panelu ceny.
    Działa w ten sposób, że po kliknięciu pojawia się okienko z ceną oferty, z aktywnym kursorem i cenę można sobie wyedytować. W efekcie cena i tytuł zapisują się w lokalnym cookie (to się nie przenosi wraz z kontem na inne komputery) i po przeładowaniu strony oferty powyżej wpisanej przez nas ceny będą wygaszone, natomiast dla ofert z ceną równą i niższą tło pod duszkiem zrobi się żółtawe. Ceny do obserwacji zapisują się przy edytowaniu, na bieżąco, więc nie trzeba okienka zamykać, żeby wymusić zapisanie. Wyczyszczenie okienka skutkuje usunięciem limitu dla wybranego tytułu.
    Warto też pamiętać, że skoro ta lista cen bazuje na cookiesach, to lepiej nie przeginać z liczbą wprowadzonych ograniczeń cenowych. Ze strony skryptu nie ma (na razie) takiego ograniczenia, ale myślę, że lepiej mieć takich cen wprowadzonych 20 niż 200.
Żeby te zmiany zobaczyć u siebie trzeba
po pierwsze zainstalować rozszerzenie Tampermonkey (używam Chrome, więc link do wersji dla Chrome, ale może to też zadziałać z innymi przeglądarkami) A kiedy Tampermonkey już na pokładzie zainstalować do niego dwa skrypty: Pierwszy ze skryptów wprowadza zmiany na bazarze, drugi jest po to, żeby gg.deals wiedziało co zrobić ze specyficznymi wywołaniami i na żądanie dodawało grę do kolekcji jako inny DRM. Więc jeśli ktoś nie chce korzystać z czachy na czerwonym tle, to może sobie drugi skrypt darować. Być może będę jeszcze coś w nich grzebał, więc można sobie ustawić automatyczne aktualizowanie, aktualizować ręcznie raz na jakiś czas, albo zmagazynować skrypt po własnych przeróbkach, żeby nagle nie zniknęły jeśli ja coś dodam.

Sam używam stylu Nocnego łowcy stąd viewtopic.php?f=17&t=16126&hilit=nocny#p328363 więc wprowadzając nowe funkcje dopasowuję je kolorowo do ciemnego motywu i wygląda to tak:

Obrazek

Wychodzę też z założenia, że (w przypadku stron internetowych) funkcjonalność przed urodą więc elementy dodaję na tyle duże i wyraźne, żebym łatwo w nie trafiał i żeby spełniały swoje zadanie będąc łatwymi do zauważenia.

v0.4
Dodałem jeszcze prostą konfigurację. Jest na stronie z listą, w rozwijanym menu "moje konto", nad opcją wylogowania.

Obrazek

Można sobie dowolnie włączać i wyłączać każdą z obecnych funkcji.

v0.5
W konfiguracji dodałem możliwość zmiany trybu działania limitu cenowego na ofertę, zatem teraz można wybrać czy oferty droższe od oczekiwanych będą się wygaszać, czy w ogóle znikać.
UWAGA. Efektem może być pusta strona ofert.

Obrazek

v0.6
W konfiguracji dodałem możliwość przekierowania w menu do listy własnych ofert z domyślnie włączonym filtrem "na rynku", czyli takich, które są aktywne i w sprzedaży. Opcja ta jest domyślnie nieaktywna, więc w ustawieniach trzeba ją sobie włączyć.
Konieczność zainstalowania nowego skryptu http://claw.brains.pl/bazar/gg.deals-bazar.user.js.
Obrazek

v0.7
Dodałem możliwość blokowania ofert dla wybranych sprzedawców w zależności od ceny oferty. Służy do tego ikonka ze znaczkiem recyclingu nad nickiem sprzedawcy, a mechanizm działa podobnie jak ustalanie interesującej nas ceny dla konkretnej gry. Tylko w tym przypadku ustawiamy sobie cenę maksymalną do jakiej chcemy, żeby pokazywały nam się oferty dla wybranego sprzedawcy. Oczywiście wyczyszczenie pola likwiduje filtr, natomiast wpisanie "0" sprawi, że wszystkie oferty wybranego sprzedawcy będą wygaszone.

Obrazek

W konfiguracji jest możliwość wyłączenia ikonki recyclingu i zmiany trybu działania z wygaszania ofert na ukrywanie.

Obrazek

v0.8.3
Poprawki związane z nową wersją bazaru grupującą oferty.

v0.8.4
Dodana weryfikacja ostatniego logowania sprzedawcy na bazarze. Jeśli było ponad 14 dni temu oferta podświetla się na ostrzegawczy, czerwony kolor.
Obrazek

v0.9.0
Zmiana integracji z Salenauts na gg.deals.
Konieczność zainstalowania nowego skryptu http://claw.brains.pl/bazar/gg.deals-bazar.user.js.

v1.0.2
Poprawione usuwanie gry z listy (czyli dodawanie jej do kolekcji GG.deals), brak działania był związany ze zmianami na stronie GG.deals.
Kosmetycznie, zmieniona stara ikonka S (jak Salenauts) na GG (jak GG.deals) na podstronie gry.
Obrazek
Do aktualizacji oba skrypty.

v1.0.3
Bugfix.

v1.0.4
Dodałem możliwość przypinania i odpinania pomocniczego menu na ekranie transakcji, tak, żeby było zawsze widoczne. Edytowane w konfiguracji.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 maja 2021, o 20:33 przez BioBuster, łącznie zmieniany 13 razy.
Ci użytkownicy podziękowali BioBuster za ten post (w sumie 10):
FurrakMarcinWBluehardtKimedisTheLastJedieldawido159jojo8725MBremerrispamslovic
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Dobra robota BioBuster :) Ten przycisk dodawania gry do kolekcji Salenauts, jak i podglądu gry na Steam, to przydałyby się w oficjalnej wersji Bazaru, trzeba będzie napisać jako sugestię zmian - oczywiście ulokować by je można w jakimś lepszym miejscu niż na grafice z logo gry, aby wyglądało to estetyczniej, ale rozumiem że w przypadku skryptu są pewne ograniczenia i w pierwszej kolejności liczy się funkcjonalność nad estetyką :)
Najbardziej jednak spodobał mi się pomysł z ustaleniem progu cenowego dla konkretnej gry, cicho wierzę w to, że w przyszłości każdy z użytkowników będzie miał oficjalnie możliwość ustalenia powiadomień dla 100 produktów i możliwość edytowania tej listy w ustawieniach konta.
Ci użytkownicy podziękowali Ufolec za ten post:
spamslovic
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Szok brawo :tak: masz piwo u wszystkich :piwo:
Wszystko jest bardzo przydatne, a najbardziej "duszek" czyli punkt 4, który podkreśla oferty tańsze o kwotę którą napiszemy. Wszystko to można było dodać do oficjalnego bazarku :)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

No no, fajne zmiany oprócz jednej, kolorowania cen. Nie lubię tęczy na stronach.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Przycisk Steam na głównej i inny kolor ofert powiedzmy poniżej 2 zł., to "musiszmieć" :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dodałem jeszcze prostą konfigurację. Jest na stronie z listą, w rozwijanym menu "moje konto", nad opcją wylogowania.

Obrazek

Można sobie dowolnie włączać i wyłączać każdą z obecnych funkcji.

Obrazek

Żeby zmiany były widoczne, wystarczy zaktualizować skrypt podstawowy do wersji v0.4, mam nadzieję, że nic się przy okazji nie posypało.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

W konfiguracji dodałem możliwość zmiany trybu działania limitu cenowego na ofertę, zatem teraz można wybrać czy oferty droższe od oczekiwanych będą się wygaszać, czy w ogóle znikać.
UWAGA. Efektem może być pusta strona ofert.

Obrazek

Żeby zmiany były widoczne, wystarczy zaktualizować skrypt podstawowy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

W konfiguracji dodałem możliwość przekierowania w menu do listy własnych ofert z domyślnie włączonym filtrem "na rynku", czyli takich, które są aktywne i w sprzedaży. Opcja ta jest domyślnie nieaktywna, więc w ustawieniach trzeba ją sobie włączyć.

Obrazek

Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dodałem możliwość blokowania ofert dla wybranych sprzedawców w zależności od ceny oferty. Służy do tego ikonka ze znaczkiem recyclingu nad nickiem sprzedawcy, a mechanizm działa podobnie jak ustalanie interesującej nas ceny dla konkretnej gry. Tylko w tym przypadku ustawiamy sobie cenę maksymalną do jakiej chcemy, żeby pokazywały nam się oferty dla wybranego sprzedawcy. Oczywiście wyczyszczenie pola likwiduje filtr, natomiast wpisanie "0" sprawi, że wszystkie oferty wybranego sprzedawcy będą wygaszone.

Obrazek

W konfiguracji jest możliwość wyłączenia ikonki recyclingu i zmiany trybu działania z wygaszania ofert na ukrywanie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Jako, że na bazarze ładny update, to zalecam wyłączyć sobie plusa, przynajmniej na jakiś czas.
Albo przełączyć się na pojedyncze oferty, tam działa po staremu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Można sobie zrobić update skryptu głównego, powinien działać już w pełni z nowym bazarem.
Nistetety, ficzer wygaszania gier od wybranych sprzedawców będzie działać tylko w przypadku listy pojedynczych ofert, bo na zgrupowanych, nawet jeśli oferta jest jedna, to nie widać kto wystawia.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dodałem weryfikację ostatniego logowania sprzedawcy na bazarze.
Jeśli było ponad 14 dni temu oferta podświetla się na ostrzegawczy, czerwony kolor.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 1 sty 2021, o 16:17 przez BioBuster, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Wprowadziłem zmiany usuwającą integrację z Salenauts a wprowadzające integrację z gg.deals.
Zatem do usunięcia jest skrypt o nazwie "Bazar Łowców Gier Salenauts" a w zamian do instalacji nowy skrypt, spod adresu: http://claw.brains.pl/bazar/gg.deals-bazar.user.js.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Hej.

Dobra robota! Brakuje mi jeszcze tylko podawania aktualnej ceny gry bezpośrednio z platformy Steam, może dałoby się to dodać pomniejszone, poniżej ceny z bazarku?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

_gordon pisze: Hej.

Dobra robota! Brakuje mi jeszcze tylko podawania aktualnej ceny gry bezpośrednio z platformy Steam, może dałoby się to dodać pomniejszone, poniżej ceny z bazarku?
Dzięki.
Co do cen, to niestety, ja robiąc dopiski w kodzie, żeby wydobyć taką cenę musiałbym gdzieś tam obstukiwać albo steama, albo gg.deals. Co raczej wzbudziłoby entuzjazmu właścicieli tych serwisów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dawno nie było aktualizacji.
Zauważyłem, że choć usuwam gry z listy to one wciąż na niej są, okazało się, że na GG.deals został ulepszony sposób dodawania gier do kolekcji, ale zmiany były na tyle duże, że skrypt przestał działać. No to już działa.
A jak już coś grzebałem, to była okazja do poprawienia drobiazgu, który mnie od jakiegoś czasu drażnił, czyli zmiany ikony Salenauts na podstronie gry na ikonkę GG. Więc jakby ktoś się zastanawiał dlaczego skrypt tak spęczniał, to właśnie dlatego, że zawiera teraz binarkę tego znaczka.

Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 0
Kontakt:

Hej, świetna robota z tymi skryptami. :piwo:
Mam natomiast problem z "ustawieniami bazaru plus", mianowicie nie wyświetla mi się tam żaden tekst, dopiero po zaznaczeniu można cokolwiek odczytać, widać to na screenach:

Obrazek
Obrazek

Korzystam z Opery (Wersja: 65.0.3467.48, lecz na poprzednich także ten błąd występował) i nie mam zainstalowanego ciemnego motywu dla strony Łowców ani Bazaru.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Zaktualizowałem skrypt tak, żeby te teksty w ustawieniach kolorował na biało niezależnie od motywu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

Naprawdę wielki bump, korzystam z tego od dobrych 2 lat i nigdy nie zawodzi ❤️
Awatar użytkownika
Predator
Discord: jojoPL1987#1944
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 244 razy
Kontakt:

BioBuster, mógłbyś dodać jeszcze dwie funkcje do skryptu?

1. Link do gry w sklepie steam na "Sprzedaję" w profilach użytkowników oraz w "Lista gier" i "Pojedyncze oferty" na stronie głównej. Chciałbym tego używać w połączeniu z skryptem SWI.
@edit: Dobra, widzę, że taki przycisk jednak jest. Ale trochę słabo działa bo nie ma bezpośredniego linka do sklepu Steam przez co nie działa skrypt SWI.

2. W rozmowach (przy kupowaniu/sprzedawaniu) mógłbyś "wyciąć" element z potwierdzeniem wysłania/odebrania klucza, itd. Tak aby on "pływał" na stronie bez różnicy gdzie przewinie się stronę. Ile razy przy kupowaniu/sprzedawaniu zapomniałem potwierdzić krok. A tak to ten element zawsze miałbym widoczny.
ODPOWIEDZ