Jaki Handheld?

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Cześć,

Jako że moje wysłużone PSP zostało sprzedane przymierzam się do nowszej konsoli mobilnej. W domu mam PS4 jednak zadecydowanie bardziej wolę konsolki ręczne:)

Obecnie w moim zakresie cenowym mam 2 propozycję: PV Vita Slim oraz starsza generacje Nintendo 3DS.

Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat. U mnie wygląda to tak:

PS Vita - przede wszystkim dla Metal Geara (wszystko oprócz 4 i 5 na tym zagram). Jednak zastanawiam się co potem? Jaka jest dalsza alternatywa?

3DS - Tutaj najbardziej ciągnie mnie Zelda mimo że nigdy nie grałem w żadną więc nie wiem czy mi się spodoba. Konsola Nintendo może dawać trochę więcej zabawy na krótki czas (jazda pociągiem do pracy itp) ponieważ znajdzie się chyba więcej gier "szybkich".

Może ktoś ma inny punkt widzenia? Będę wdzięczny za opinie.

Pozdro
Awatar użytkownika
Łowca

Ja stoję przed podobnym wyborem (tylko, że nie miałem psp) i myślę że zdecyduję się na 3DSa. Ps vita to w zasadzie martwy system. Z ciekawszych gier dedykowanych Vicie masz tylko Uncharted (według mnie). Duża część biblioteki vity to gry które są na komórkach (patrz lara croft go) lub ze starszych konsol PS i PSP. Jak ograłeś wszystko co chciałeś na PSP to zostaje jailbreak i instalacja emulatorów homebrew (są emulatory GBA, NESA, SNESA itd.). Na 3DSie masz 3D :P I gigantyczną bibliotekę gier, ponieważ na 3DSie pójdą także gry z pierwszego DSa więc nawet jak nie będziesz przy kasie to możesz wyrwać coś taniego i fajnego na DSa. Przejrzyj biblioteki obydwu platform i zdecyduj co Tobie bardziej odpowiada :)
Pozdro!
Awatar użytkownika
Łowca

Jeżeli masz ps4 to imo 3ds będzie lepszym wyborem bo znajdują się na nim zupełnie inne gry które znajdziesz tylko na konsolach nintendo. Mimo, że kupowałem głównie dla poków(co i tak mi by wystarczyło bo w każdej części nabicie setek godzin nie jest trudne) ale uwielbiam również super smash bros(dawno tak się nie bawiłem grając w jakąś bijatykę), 2 części mario, zeldy i serie fire emblem :) Generalnie jeżeli ktoś szuka czystej rozrywki i gier w które z jednej strony będzie mógł przyjemnie popykać po ciężkim dniu w szkole/uczelni/pracy czy znaleźć w nich wyzwanie to na 3dsie to znajdzie :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Właśnie też zauwazyłem że gry na Vite są kosmicznie drogie. Zastanawiam się też czy warto dorzucic trochę grosza i kupic New3ds czy taniej i latwiej kupić starsza wersje z gra. Jednak wielkim plusem na stronę nowego 3ds'a jest Xenoblade Chronicles 3D :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

panjapa22 pisze: 3DS - Tutaj najbardziej ciągnie mnie Zelda mimo że nigdy nie grałem w żadną więc nie wiem czy mi się spodoba.
Jak chcesz mieć jako takie pojęcie czym jest Zelda sprawdź Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas na PC, nie jest to co prawda ten sam poziom co tytuł Nintendo, ale można zobaczyć z czym to się je. Gierka była w bundlu za dolara, więc pewnie da radę gdzieś wyrwać po taniości.

Odnośnie wyboru PS Vita/3DS nie pomogę, bo nie miałem w rękach, ale napiszę to co radzili mi przed zakupem handhelda - sprawdź listę gier i na jej podstawie zdecyduj co chcesz kupić. Pamiętaj też, że zakup konsoli to nie jedyny wydatek - gry są bardzo drogie. Na szczęście nie ma problemów z wymianą/odsprzedażą z niewielką stratą, ale i tak na początku trzeba zainwestować parę stówek.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Posiadam zarówno PS Vitę jak i N3DSa.
Powiem Ci tak. Jestem człowiekiem który wcześniej PSP nie posiadał i istotnie spędziłem masę czasu dobrze się bawiąc na Vitcie. 3DSa kupiłem głównie dla poków ale nie znaczy że nie grałem tam w inne gry. 3DSowy Monster Hunter może Cię wciągnąć na długie godziny, ale równie dobrze możesz się od niego odbić. Vita posiada za to parę zamienników tego. Freedom Wars, God Eater(dwie części) i inne pseudo RPGakcyjniaki. Wspomniany wyżej Smash Bros również ma alternatywę na konsolce Sony: All Star Royal Battle. Tu kwestia tego które postaci bardziej preferujesz(o ile lubisz bijatyki). Nawet Pokemony mają swoją alternatywę: Digimon World: Cyber Sleuth. Ba. Uważam że te Digimony są zdecydowanie lepsze niż ostatnie poczynania Ninny w sprawie kieszonkowych stworków. Potrafię się bawić na obydwu konsolkach i w sumie dziś nie umiałbym wybrać jednej. Równie dobrze możesz poczekać jeszcze trochę i zobaczyć co będzie oferował Switch(choć póki co niezbyt dobrze się to zapowiada). Ninny wypuszcza też coraz więcej swoich gier na telefony(jutro bodaj ma wyjść Fire Emblem) i to za darmoszkę(Mario Run ssie i się nie liczy xD).

Moja dziewczyna czy znajomi którzy mieli wcześniej PSP nie widzą w Vitcie nic ciekawego. Podobnie może być i z Tobą skoro miałeś PSP.

3DS natomiast może Ci podejść a może nie. Zeldę Ocarynę przeszedłem z przyjemnością ale Majorę już musiałem odpuścić.
Czy lepiej kupić 3DSa czy N3DSa czy XLkę czy zwykłą? Kwestia tego ile chcesz wydać. Mam XLki i dobrze mi się na nich gra.

Co do kosztów.
Na Vitcie gry kupuje cyfrowo, częste promocje sprawiają że mam masę gier których jeszcze nie ruszyłem ale czekają na swoją kolej.
Natomiast na 3DSie mam parę pudełek, gdyż i te niekoniecznie tanieją a Ninny nie umie w promocje.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

3DSa nie warto brac, podobnie jak New 3DSa (tu to w ogole cena jest astronomiczna), ponoc konsole te maja byc wspierane wylacznie do konca 2017 w zwiazku z ich nowym sprzetem i tylko na niego beda pojawiac sie nowe tytuly. Poza tym gry takze wcale tanie nie sa, raczej zaporowo drogie.
Ogolna opinia co do Vity jest taka, ze nie ma na nia gier. Gier jest cala masa, wystarczy wejsc do PSNa by sie o tym przekonac. Brakuje natomiast gier pudelkowych i faktycznie sa one drogie, a uzywek jest jak na lekarstwo. Ale mozna bez problemu nabywac gry cyfrowe, ktore to sa tanie jak barszcz na wiosne :D Wystarczy poczekac na odpowiednie promo i wiekszosc sie kupi za 15-20zl, ostatnio dla przykladau kupilem za tyle Persone 4 Gold, gdzie na plycie na PS2 taniej niz 100zl raczej nie ma szans dorwac. Obnizki na PSNie sa ciagle i zawsze idzie kupic pare gierek za doslowne grosze. Niby gier nie ma, a biblioteka jest olbrzymia :D W sumie przewaza wspaniala japonszczyzna, co dla mnie jest ogromnym plusem.
Niby Sony nie wpomina nic o Vicie, za bardzo nie jest nawet reklamowana, ale gry wciaz sie pojawiaja, konsola jest doskonale wspierana. Owszem, tak dosyc cicho i znienacka, ale wicaz sa premiery wspanialych nowych tytulow. Sadze, ze taka jest wlasnie polityka dotyczca tej konsoli, po malu, bez szumu lecz wciaz do przodu :D - niszowa, co zrobic.
Vite slima kupi sie bez problemu za 400zl uzywke na OLX, nawet w chwili obecnej mam jedna dodana do obserwowanych. Takze jest bardziej oplacalna i korzystniejsza pod kazdym wzgledem.
Awatar użytkownika
Łowca

Nie wiem skąd wziąłeś te informacje, że ma być wspierana wyłącznie do końca 2017(http://www.polygon.com/2017/1/19/143129 ... h-kill-3ds) przecież na początku stycznia została zapowiedziana nowa gra z serii fire emblem, pojutrze wychodzi poochy and yoshi's wooly world a w połowie miesiąca dragon ball fusions no i nie zapominajmy o nowym shin megami tensei którego zapowiedź jest "coming soon".
3ds ma cały czas bardzo duże wsparcie od nintendo w przeciwieństwie do Vity a mniejsze produkcje również się na niej pojawiają.
A argumentem na ceny gier z psn można łatwo skonfrontować z grami z gb/gbc które również można kupować na eshopie i są w podobnych cenach. Biblioteka 3dsa/dsa również jest ogromna.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Na Vite tez mozna kupowac gry z PSP sporo tansze, co to za argument? Nie chce tu sie spierac, niech kazdy kupuje i gra na czym mu sie podoba, to jego wola :D
Co do wsparcia, to jest to potwierdzona informacja, dokladnie tak, gry maja byc produkowane do konca 2017, pozniej koniec, czy nam sie to podoba czy nie. Czytalem na ktoryms portalu Eurogamer czy PPE, teraz nie pamietam, ale zaskoczyla mnie ta informacja tak samo jak ciebie. Jednak w wykonaniu Nintendo to nic nowego. WiiU juz skonczyla wlasnie swoj zywot.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Szczerze mowiac ja sie bardzo zdziwilem ze Nintendo nie chce zarzucic 3dsa po wypuszczeniu switcha. Gdybym ja podejmował taka decyzje to najpewniej skupilbym sie na 1 platformie. Switch ma tutaj wszystkie przewagi (brak tylko wstecznej kompatybilnosci z 3ds ale mysle ze gdyby zapadla decyzja o tylko 1 platformie N uwzgledniloby to).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Tak dokladnie, o tym takze byl artykul w CDA, wyjasniajacy takie a nie inne podejscie N. Ciekaw tylko jestem co zrobia, jak im nikt nie kupi tej nowej konsoli, ciezko jest przeciez odzyskac zaufanie, jak sie od lat klientow robilo w bambo :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Pod warunkiem, ze nie odstrasza grafika. 3DS i Vita, to jak dwie odlegle galaktyki pod wzgledem grafiki :D
Gry na PSP pudelkowane uzyweczki faktycznie sa za grosze, nawet po 5-7zl kupi sie za sztuke na OLX :D Tylko troszke jednak ta grafika juz traci myszka, ale jak sie przymknie na to oko i skupi sie na grywalnosci, to i owszem calkiem fajna konsolka za grosze doslownie. Konsole w dobrym stanie widzialem za 100zl nie raz.
Co do wsparcia 3DS to wlasnie pojawil sie ciekawy wpis na stronie PPE na ten tamat, niby przyszlosc jest w jasnych barwach, ale zwazywszy na wczesniejsze poczynania N w tej materii to raczej "widze ciemnosc" :D. Przeciez nie oglosza wszem i wobec, ze pelna klapa.
Awatar użytkownika
Łowca

https://mynintendonews.com/2017/02/01/n ... ranchises/
Serio? Plotki/ploteczki mają być oficjalnym stanowiskiem? Dzisiejsza informacja, że mają być tytuły wydawane z rozmachem na 3dsie nawet po premierze jak długo się da :)
Oficjalne źródło>>>>>>polskie gdybanie
A poza tym "jak sie od lat klientow robilo w bambo" co to niby znaczy? Chodzi Ci o wii u czy może dla Ciebie wszystko co robi nintendo jest tym?
Miałem GB, GBC, GBA, DSa i teraz ponad pół roku temu kupiłem 3dsa i nie poczułem się nigdy robiony w bambo.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

@Dante22 a ty masz new3ds czy stary?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

A probowales Vity? :D
Chodzilo mi o to, ze jak sie kupilo GB, za chwile nie byl wspierany gdyz pojawil sie DS, jak sie kupilo DS, za chwile pojawil sie 3DS i 7 jego rodzajow :D , jak sie kupilo 3DSa, po chwile sie okazalo, ze nowe gry beda sie pojawiac wylacznie na New 3DSa, jak juz sie wydalo fortune na New 3DSa okazalo sie, ze w tym roku jest koniec wsparcia i nowe gry beda wylacznie na Switcha :D
Z poczatku nawet bylem w stanie wybaczac im owa destrukcyjna polityke, bo nawet byla zagwarantowana jako taka wsteczna zgodnosc, ale od pewnego czasu nawet tego jest brak. O niewypale jakim stala sie Wii, a nastepnie przedroga WiiU i kasie jaka przez nie stracili ludzie to nie ma co wspominac, tak, uwazasz, ze to dobra polityka z poszanowaniem konsumenta? Czy moze dales sie zwiesc tym kulku rzeczywiscie fajnym tytulom z Pokemonem na czele? :D
Nazwalbys to wszystko postepem :D ? Jako takowego uniknac sie nie da? Ale te konsole od nich sa po prostu nie przemyslane od zawsze, wiecznie za slabe, dla casuali, albo nie wiadomo dla kogo i wlasnie dlatego musza co chwile majstrowac przy nowej, bo starsza ponownie okazala sie zbyt szybko przestarzalym niewypalem. Taka polityke wlasnie uwazam, za robienie klientow w bambuko. Juz wole grac na smartfonie, za chwile maja byc wszystkie gry od N :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Wiesz, to co podałeś z MNN wcale nie wyklucza tego, że pod koniec 2017 skończy z DS, bo mogą wszystkie te tytuły w 2017 wypuścić.
Szczególnie jeśli switch okaże się sukcesem, wtedy to z dnia na dzień podziękują.

Jak ktoś lubi visual novel albo zaspokaja się waifu pillow jak na prawdziwego otaku przystało, to można brać vite. RPG poza paroma udanymi portami z ps2/ps3 jest raczej niewiele czy gier ogólnie wartych zawracania sobie gitary. Vita miała potencjał, ale Sony wolało wylać dziecko razem z kąpielą. Konsole zabił zupełny brak wsparcia ze strony Sony, przez co dużo firm się od konsoli odwróciło na rzecz konkurencji/hegemona. Brzmi znajomo :trollface:
3DS ma fajer emblemy, pakimany, zeldy, mariosy, tenseje, etrian odyssey i wsparcie gier z DSa, który też miał prężne RPG i platformówki. Ogólnie biblioteka dobrych gier jest dużo większa niż na vite.
Atton29 pisze: A probowales Vity? :D
jak sie kupilo DS, za chwile pojawil sie 3DS
7 lat to chwila :shock: Widać człowiek uczy się całe życie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

To co piszesz - to sa utarte stereotypu, powtarzane przez ludzi co nigdy z Vita nie mieli do czynienia. Doskonalych, znakomitych i niepowtarzalnych RPGow sa na Vite dziesiatki, wystarczy wejsc do PSNu i zobaczyc sobie :D
Od Vity Sony sie nie odwrocilo, gry wciaz sie pojawiaja, tyle, ze nie jest objeta ekspansywna reklama.
7 lat mowisz? :D Nie wiem jak tyle naliczyles :D , mi to tam gdzies szybciej ucieklo :D
Nie wspominajac juz o tym, ze grafika na 3DS w sumie nie wiele sie zmienila od czasow GB :macha:
Awatar użytkownika
Łowca

@panjapa22 Mam zwykłego 3dsa XL(wybrałem te wersje ponieważ bez okularów wygodniej mi się gra na większym ekranie ;p)
@Atton29 Grałem na PSP i PSV i nigdzie nie napisałem, że ten sprzęt jest zły/słaby/do *zady*. Chodzi mi generalnie o to, że jeżeli ktoś już ma mocnego peceta/ps4/xo to moim zdaniem 3ds jest lepszym wyborem bo wypełnia pewną nisze którą żaden inny sprzęt nie zapełni bo gry na konsole nintendo są specyficzne i takich ciężko szukać gdzie indziej :)
@bolesna prawda chodziło mi bardziej o wskazanie, że nie ma oficjalnej daty zakończenia wsparcia(dla DSa ostatnim rokiem był 2012 czyli rok po premierze nowej konsoli, więc można również sądzić, że wsparcie dla 3dsa skończy się w 2018).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Przyznam że został tutaj poruszany 1 bardzo ważny dla mnie argument a mianowicie wydania pudełkowe. Bardzo lubię kiedy kolekcja powiększa się i widzę to na swojej pułce.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Wtedy tylko PSP, albo wydatek rzedu 100-160zl w przypadku 3DSa, albo 50-100 w przypadku Vity - liczac za jedna gre.
Gry na 3DSa sa owszem fajne i cpecyficzna, ale brzydkie, jesli jestesmy w stanie to prebolec oraz beznadziejna polityke firmy, to.. Hmm, ja bym jednak tego i tak nie kupowal :D Na PC tez sie ukazalo pare gier od N, na przyklad seria Shantae i kilka innych. Ma tez byc sporo gier od nich na Andka :D Choc z drugiej strony jak sie im Switch rozkreci to pewnie nie dadza nic :D
ODPOWIEDZ