LED, a bolące oczy i głowa.

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 731 razy
Podziękowania: 206 razy
Kontakt:

Witam, kilka dni temu rozkraczył mi się monitor Asus VK193D(matryca tft-tn), poszedłem więc do sklepu i kupiłem nowego asusa 21,5 z matrycą tn(chyba) ale podświetleniem ledowym, po kilkunastu minutach oczy mnie tak piekły, że nie dało się wytrzymać. Wymieniłem więc monitor na LG 22MP48 IPS LED bo wydawał się mniej rażący. Niestety, po dłuższym używaniu oczy nie pieką tak mocno ale bardzo szybko męczą się i sprawiają wrażenie opuchniętych, pod koniec dnia dochodzi lekki ból głowy.
Powiedziano mi, że teraz wszystkie monitory mają podświetlenie ledowe i trzeba się przyzwyczaić. Czy ktoś miał podobne problemy, próbuję ustawiać wte i we wte jasność, kontrast, nasycenie i inne opcje ale nic nie pomaga.
Rozjaśniłem trochę pokój żeby kontrast był mniejszy ale też nie pomogło.
Czy orientujecie czy ból może być spowodowany podświetleniem ledowym czy może coś nie tak z samymi monitorami? Czy są jakieś ustawienia które pomagają? Czy będę musiał kupić coś używanego bez ledów?
Z góry dzięki za odpowiedzi i proszę nie rozpoczynać wojny w stylu "te matryce są do d... jak mam inną więc ona jest najlepsza" :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Kwestia przyzwyczajenia, ja też przesiadając się z LCD na LEDowy ekran borykałem się z bólem oczu. Po kilku dniach się przyzwyczaiłem.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

zainstaluj sobie f.lux (https://justgetflux.com) ja nie wyobrażam sobie siedzenia przy komputerze już bez tej aplikacji, początkowo będzie pewnie ciężko Ci się przyzwyczaić do kolorów, ale twoje oczy będą na pewno wdzięczne
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Fizyczna jasnosc ustawiona w menu ekranowym na minimum, to podstawa.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Sprawdz jasnosc, barwe gamma, pobaw sie ustawieniami i trybami monitora, poszukaj najlepszego dla siebie. Jezeli masz monitor z neta zawsze masz 10 dni na zwrot.
Z wlasnego doswiadczenia wiem ze LED z flickerfree to podstawa - po przejsciu na te rozwiazanie bol odszedl sobie w niepamiec - ale to u mnie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Miałem podobny problem po przesiadce na monitor z podświetleniem LED. Nawet ustawienie minimalnego stopnia podświetlenia niewiele dało. Pomogło dopiero włączenie trybu ECO w monitorze (co zablokowało kilka opcji w jego ustawieniach ale LED'y przestały robić w nocy za reflektor) i zmiana ustawień jasności ekranu w ustawieniach karty graficznej (zmniejszenie jasności o 5-10%).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Ledy nie sa przyjazne ocza, moim takze, mozna zmiejszyc dyskomfort kupujac lepszy monitor z lepszym podwietleniem (implementacje sa naprawde bardzo rozne, a sam termin flicker free to bardziej zabieg marketingowy i niczego niestety nie gwarantuje, najlepsze podswietlenie zwykle maja monitory profesjonalne lub pol-profesjonalne a nie chwala sie flicker free). Mozna ustawic cieplejsza temperature barw oraz dostosowac jasnosc do mocy oswietlenie w pomieszczeniu. Np . moj stojacy obok crt flatron wbrew obiegowym glosa na temat crt byl idealny pod wzgledem przyjaznosci ocza czego napewno nie powiem o ledach.
Takze mozna zredukowac dyskomfort ale nie bedzie idealnie i tak jesli masz wrazliwe oczy.

ps - crt zreszta uzywalem b. czesto bez oswietlenia, najlepszy klimat i jakosc obrazu, a w ledach tylko bolu mozna sie nabawic w takich warunkach.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

również polecam f.lux do wypróbowania
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Chciałbym zauważyć, że LEDy cały czas migoczą - im wolniej, tym bardziej może to być odczuwalne. Przyciemnianie ekranu zdecydowanie wzmaga migotanie podświetlenia. To może być niedostrzegalne, dużo zależy też przecież od jakości samego panelu, ale jednak czasem zamiast zmniejszać warto zwiększyć jasność. Poza tym tanie monitory z podświetleniem LED nie mają funkcji "flicker free" i takie omijałbym szerokim łukiem.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy

Mozesz kupic okulary do komputera z filtrem UV400
Awatar użytkownika
Łowca

Zmień ustawienia plus chwilowo aplikuj krople do oczu :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 118 razy
Podziękowania: 81 razy
Kontakt:

darkwind pisze: Witam, kilka dni temu rozkraczył mi się monitor Asus VK193D(matryca tft-tn), poszedłem więc do sklepu i kupiłem nowego asusa 21,5 z matrycą tn(chyba) ale podświetleniem ledowym, po kilkunastu minutach oczy mnie tak piekły, że nie dało się wytrzymać. Wymieniłem więc monitor na LG 22MP48 IPS LED bo wydawał się mniej rażący. Niestety, po dłuższym używaniu oczy nie pieką tak mocno ale bardzo szybko męczą się i sprawiają wrażenie opuchniętych, pod koniec dnia dochodzi lekki ból głowy.
Powiedziano mi, że teraz wszystkie monitory mają podświetlenie ledowe i trzeba się przyzwyczaić. Czy ktoś miał podobne problemy, próbuję ustawiać wte i we wte jasność, kontrast, nasycenie i inne opcje ale nic nie pomaga.
Rozjaśniłem trochę pokój żeby kontrast był mniejszy ale też nie pomogło.
Czy orientujecie czy ból może być spowodowany podświetleniem ledowym czy może coś nie tak z samymi monitorami? Czy są jakieś ustawienia które pomagają? Czy będę musiał kupić coś używanego bez ledów?
Z góry dzięki za odpowiedzi i proszę nie rozpoczynać wojny w stylu "te matryce są do d... jak mam inną więc ona jest najlepsza" :D
Przynajmniej raz mi się zdarzyło, że w tv(z mat. ledową) oprócz stand. ustawień nasycenie itd. kluczowa była opcja "oszczędzanie energii"(i niby jakoś działała nawet w trybach full wypas) która masakrowała wyświetlany obraz.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Tak jak przedmówcy, polecam flux. Nie wyobrażam sobie nocą korzystania z kompa bez tego programu. Zmniejszam jasność monitora do minimum i ustawiam w programie tryb incadescent. Dodatkowo w pokoju mam oświetlenie led z biedronki, które też ustawiam na minimalną jasność i pomarańczowy kolor co daje przyjemną atmosferę, która nie męczy oczu. Polecam również aplikację Twilight na telefony z Androidem. Działa na tej samej zasadzie co flux.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Probowalem tego fluxa, ale z moich dobrze dobranych (i wcale nie zimnych) dziennych kolorow robi jakies ostre i zimne nie wiadomo co :/
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 43 razy
Kontakt:

Jeżeli masz Windows 10 to ustaw sobie kompozycje pulpitu na ciemny. Dobrze on współgra z przeglądarką Edge. Sam mam wrażliwe oczy i mi to pomaga. Czasem jest to mało wygodne, gdyż niektóre elementy mogą być niewidoczne więc trzeba przestawiać na zwykłą kolorystykę. Umieść również monitor w taki sposób aby nie padało na ekran światło na przykład z zewnątrz, wtedy powstają refleksy, które też męczą wzrok. Poza tym koledzy już chyba wszystko wymienili. Tylko nie radzę wracać do CRT.:) Sam miałem przez 8 lat i ból głowy był normą.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 731 razy
Podziękowania: 206 razy
Kontakt:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, popróbowałem różnych sposobów ale ostatecznie nic nie pomogło. Monitor zwróciłem. Mój na chwilę obecną został naprawiony, ale boję się co będzie za jakiś czas gdy z rynku zupełnie znikną monitory ze starszym podświetleniem, bo jak na razie moje oczy nie tolerują LED-ów.
Awatar użytkownika
Łowca

Chciałbym odkopać temat.
Borykam się z tym problemem już od lat. Posiadam Lenovo Y50-70 z matrycą LG Display LGD044F podświetlaną LEDowo. Od kiedy tylko kupiłem laptopa zaraz poczułem, że coś jest nie tak. Pojawiał się dyskomfort w oczach, tak jakby światłowstręt. Potem dochodził ból oczu i głowy, którego nie dało się za poskromić tabletkami. Od tamtego czasu próbowałem chyba wszystkiego. Obecnie mam jasność ustawioną na ~50-60%, zainstalowanego f.luxa, okulary blokujące światło niebieskie, ustawiam matrycę w lekkim pochyleniu, tak żeby "nie świeciło prosto w oczy" i staram się trzymać ją jak najdalej do nich i mimo to czasem to wszystko nie wystarcza. Jednak wiadomo - to laptop - muszę móc swobodnie pisać, więc matryca dalej niż ~0,7 metra od oczu zazwyczaj odpada. Na komputerze częściowo pracuję, uczę się (kilka godzin dziennie), spędzam większość wolnego czasu. Czasem ~14h z małymi przerwami.
Nie mam pojęcia co mogę zrobić jeszcze, a jeśli nic, to jaką matrycę powinien posiadać mój kolejny nabytek, żeby rozwiązać ten problem.
Nie wiem jaką matrycę miał mój poprzedni laptop, ale nie ważne ile przed nim siedziałem te objawy nigdy się nie pojawiały, a się wcale nie bawiłem w żadne środki zapobiegające podrażnieniom oczu.
Pozdrawiam! :)

Dokładniejszy opis matrycy:
15.6 cali 16:9, 1920 x 1080 pikseli, LG Display LGD044F / LP156WF4-SPL1, IPS, WDC WD10S21X-24R1BT0-SSHD-8GB, refleksująca: nie
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Może nie problem w matrycy jest, a w naszych oczach, czytałem ostatnio że szkodzi naszym oczom nie światło i promieniowanie elektromagnetyczne, a to że nie ćwiczymy akomodacji i patrzymy się wiele godzin w tej samej odległości od nas i mięśnie oka się męczą. Spróbuj co godzinę robić przerwę i 5 min patrzeć na zieleń w oddali. Te lata siedzenia przy kompie mogą się już dawać we znaki. Może też pomoże matryca 144Hz, może ktoś znajomy ma albo w sklepie można zobaczyć czy Ci pasuje.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

TheLastJedi pisze: [...] Spróbuj co godzinę robić przerwę i 5 min patrzeć na zieleń w oddali. Te lata siedzenia przy kompie mogą się już dawać we znaki. [...]
O wlasnie, to.

A do tego: ziomus, 14h przed ekranem dziennie?! Duzo. Za duzo. Praca - rozumiem ale pewnie nie zajmuje tyle. Nauke przerzuc na metody "analogowe" - druknij co potrzebujesz i czytaj w przyjemnym swietle. I moze odpusc troche granie, zeby zredukowac ten czas, bo te wszystkie miesnie odpowiedzialne za ruch galki ocznej Co sie rozleniwiaja. I to moze byc problem. I moze faktycznie nie chodzi o matryce, ale staz gapienia sie w ekran.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Bolaca głowa przy przesiadce na LED to normalna rzecz. Przerabialem to. Jak zmienilem monitor na podswietlany LEDami to przeszło 2 tygodnie głowa mnie tak bolała, ze na rzyganie naciagało i miałem już robic rezonans magnetyczny głowy ale sobie skojarzyłem ze przedtem miałem normalny monitor a teraz mam z podswietleniem led i to jest winowajca. Nie robiłem nic, po prostu po tych 2 -3 tygodniach sie głowa i oczy przyzwyczajają. Swoją droga swiatło emitowane przez ledy jest gorsze od standardowych podswietlen swietlowkowych. NIgdy widmo swiatła LEDowego nie dorówna widmu swiatła dziennego czy tez zwykłej zarówki. Przez to własnie jak są białe ledy podswietlające matryce boli łep, bo inne widmo jest swiatła ledowego i trzeba sie przyzwyczaic.
ODPOWIEDZ