Chciałbym odkopać temat.
Borykam się z tym problemem już od lat. Posiadam Lenovo Y50-70 z matrycą LG Display LGD044F podświetlaną LEDowo. Od kiedy tylko kupiłem laptopa zaraz poczułem, że coś jest nie tak. Pojawiał się dyskomfort w oczach, tak jakby światłowstręt. Potem dochodził ból oczu i głowy, którego nie dało się za poskromić tabletkami. Od tamtego czasu próbowałem chyba wszystkiego. Obecnie mam jasność ustawioną na ~50-60%, zainstalowanego f.luxa, okulary blokujące światło niebieskie, ustawiam matrycę w lekkim pochyleniu, tak żeby "nie świeciło prosto w oczy" i staram się trzymać ją jak najdalej do nich i mimo to czasem to wszystko nie wystarcza. Jednak wiadomo - to laptop - muszę móc swobodnie pisać, więc matryca dalej niż ~0,7 metra od oczu zazwyczaj odpada. Na komputerze częściowo pracuję, uczę się (kilka godzin dziennie), spędzam większość wolnego czasu. Czasem ~14h z małymi przerwami.
Nie mam pojęcia co mogę zrobić jeszcze, a jeśli nic, to jaką matrycę powinien posiadać mój kolejny nabytek, żeby rozwiązać ten problem.
Nie wiem jaką matrycę miał mój poprzedni laptop, ale nie ważne ile przed nim siedziałem te objawy nigdy się nie pojawiały, a się wcale nie bawiłem w żadne środki zapobiegające podrażnieniom oczu.
Pozdrawiam!
Dokładniejszy opis matrycy:
15.6 cali 16:9, 1920 x 1080 pikseli, LG Display LGD044F / LP156WF4-SPL1, IPS, WDC WD10S21X-24R1BT0-SSHD-8GB, refleksująca: nie