Witam, od jakiegoś czasu mam dziwny problem podczas odpalania Windowsa, na ikonce sieci wyskakuje animowane kółeczko ładowania które się nie rusza i wszystko zamiera na jakieś 2 minuty. Mogę otworzyć menedżera urządzeń ale nie mogę pokazać procesów wszystkich użytkowników. Mogę odpalić mój komputer ale firefox zacina się do momentu załadowania sieci. We właściwościach systemu wszystkie opisy pokazują nieznane do momentu załadowania. Co jeszcze dziwniejsze czasami komputer ładuje się bez problemów, kilka sekund, sieć się ładuje i wszystko działa ale najczęściej mam 2 minutową zwiechę
System Win7 64bit, antenka do neta tp-link, usługa neostrada 20.
Orientujecie się czym to może być spowodowane, jeszcze kilka tygodni temu nie miałem problemów.
Problem przy starcie Windowsa
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
strasznie dużo ogółów, nie podałeś żadnej konfiguracji oprócz systemu operacyjnego, może to być dysk, może to być solidnie zawalony system i w autostarcie milion pozycji, może być totalnie zawirusowany.darkwind pisze: Witam, od jakiegoś czasu mam dziwny problem podczas odpalania Windowsa, na ikonce sieci wyskakuje animowane kółeczko ładowania które się nie rusza i wszystko zamiera na jakieś 2 minuty. Mogę otworzyć menedżera urządzeń ale nie mogę pokazać procesów wszystkich użytkowników. Mogę odpalić mój komputer ale firefox zacina się do momentu załadowania sieci. We właściwościach systemu wszystkie opisy pokazują nieznane do momentu załadowania. Co jeszcze dziwniejsze czasami komputer ładuje się bez problemów, kilka sekund, sieć się ładuje i wszystko działa ale najczęściej mam 2 minutową zwiechę
System Win7 64bit, antenka do neta tp-link, usługa neostrada 20.
Orientujecie się czym to może być spowodowane, jeszcze kilka tygodni temu nie miałem problemów.
Ja bym zaczął po kolei od przeskanowania komputera ADWCleanerem
http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/
Sprawdził autostart / win+r i komenda msconfig i zakładka autostart
Skan dysku w HDTune wykaże Ci wszystkie błędy, zrobi test jego szybkości itd.
Po za tematem, warto już zainwestować w SSD na chociażby sam system.
strasznie dużo ogółów, nie podałeś żadnej konfiguracji oprócz systemu operacyjnego, może to być dysk, może to być solidnie zawalony system i w autostarcie milion pozycji, może być totalnie zawirusowany.
Po za tematem, warto już zainwestować w SSD na chociażby sam system.[/quote]
Bo nie widziałem na co miałaby sama konfiguracja wpływać, jak napisałem zaczęło się to niedawno.
Amd Phenom 8650 Triple core 2,30
RAM 6GB
karta radeon hd 4670
dysk samsung 50gb hd502hi(według hdtune)
ADWcleaner nic nie wykrył, w uruchamianiu mam włączone tylko 3 rzeczy(avast, system i catalyst control center)
Hd tune nic nie wykrył. SSD raczej mi się tu już nie opłaca instalować(komp z 2009)
Po za tematem, warto już zainwestować w SSD na chociażby sam system.[/quote]
Bo nie widziałem na co miałaby sama konfiguracja wpływać, jak napisałem zaczęło się to niedawno.
RAM 6GB
karta radeon hd 4670
ADWcleaner nic nie wykrył, w uruchamianiu mam włączone tylko 3 rzeczy(avast, system i catalyst control center)
Hd tune nic nie wykrył. SSD raczej mi się tu już nie opłaca instalować(komp z 2009)
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
ta karta pod usb? zmieniałeś może port? przeinstalowałeś sterowniki? Może kontroler USB siada i na czas załadowania sterowników wszystko wisi, ja miałem podobnie z uszkodzonym drugim dyskiem, zanim go windows "wczytał" to wszystko wisiało i to z dobrych kilka minut, po odpięciu dysku wróciło do stanu normalnegodarkwind pisze:
RAM 6GB
karta radeon hd 4670
no sprzęt wiekowy, ssd zasugerowałem bo wczytuje się wszystko błyskawicznie i na pewno by przyspieszyło ładowanie Ci PC, ale to nie jest rozwiązanie problemu z tym długim wczytywaniem

Własnie cały pic polega na tym, że nic nie było zmieniane, jedyne update-y to gdy steam cos pobiera przy odpaleniu gry. Karta normalna wewnętrzna. dyski przejechałem tym hdtunerem, żadnych błędów nie znalazł. O i teraz jeszcze "si" przestało działać ale to raczej wina klawiatury.
Ehh chyba trzeba będzie nowy system postawić.
Ehh chyba trzeba będzie nowy system postawić.
- Podziękował: 8 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Tez mi to wyglada na trojany i inne talatajstwo szpiegowskie, polecam przeskanowac dokladnie programem Malwarebytes - jest darmowy i ma PL. Tylko pobieraj wylacznie z oficjalnej strony, masz w komplecie 30 dni Premium za darmo na pierwszy raz.
Malwarebyte, avast, adwcleaner, nic nie wykryły.
Zobacz czy nie masz jakichś ikonek wykrzykników w Menadżerze urządzeń
Spróbuj zaktualizować albo najlepiej przeinstalować sterownik karty sieciowej
Czy start komputera bez podpiętego kabla sieciowego odbywa się bez problemów, czy to bez znaczenia?
Spróbuj zaktualizować albo najlepiej przeinstalować sterownik karty sieciowej
Czy start komputera bez podpiętego kabla sieciowego odbywa się bez problemów, czy to bez znaczenia?
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Jeżel to problem sprzętowy lub problem z komponentami systemu Dziennik systemowy powinien zawierać informacje potrzebne do diagnozy. Sprawdź SMART dysku jeżeli jest dostępny, porównaj sobie wartości z aktualnej sesji i po restarcie. W najlepszym przypadku Windows Update znów oszalał
.

- Podziękował: 8 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do glowy - sprobuj sciagnac i zainstalowac polski programik do sprzatania Odkurzacz, oczywiscie wylacznie z oficjalnej strony, poczysci i usunie ogony lub oraz zapchane rejestry czy inne blocki, jesli to nie pomoze, jest to ewidentnie jakas sprawa sprzetowa.
Zawsze tez mozesz przywrocic przeciez system do ustawien fabrycznych z zachowaniem wszystkich zapisanych na dyskach danych lub bez
Zawsze tez mozesz przywrocic przeciez system do ustawien fabrycznych z zachowaniem wszystkich zapisanych na dyskach danych lub bez

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Stawiałbym na winę TP-Linka. Moja siostra też go ma i odkąd go kupiła komp zawiesza się na jakąś chwilę przy każdym odpalaniu Windowsa. Po odpięciu TP-Linka takiego problemu nie ma.