Laptop za ok. 5 tys.

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 60 razy
Kontakt:

Właściwie, jak w temacie:). Po zastanowieniu i rozważeniu różnych opcji, zdecydowałam się na rezygnację z dotychczasowego sprzętu i kupno laptopa. A przynajmniej próbę kupna, bo to zależy od tego, czy znajdzie się dla mnie coś odpowiedniego. Zakupu chciałabym dokonać w ciągu najbliższych mniej więcej 2 tygodni, dopóki mam urlop i możliwość poświecenia tej kwestii trochę większej ilości czasu. Przejrzałam tematy na forum, rankingi i poradniki typu „jaki laptop kupić”, jednak wolałabym zasięgnąć jeszcze opinii kogoś, kto choć trochę orientuje się w temacie i/lub może coś polecić (lud stanowczo odradzić) z własnego doświadczenia.

Wymagania? Raczej standardowe:
- cena tak ok. 5 tys.;
- gry, filmy, Internet, czyli nic nadzwyczajnego - rzadko grywam w naprawdę wymagające tytuły, a ewentualne obniżenie ustawień graficznych w co nowszych produkcjach aż tak mnie nie przeraża;
- wymiary są kwestią drugorzędną - nigdy nie gram w podróży, więc mobilność sprzętu będzie ograniczać się do ewentualnego przeniesienia w torbie pomiędzy punktem A i B (a najczęściej, między pokojami;);
- w miarę możliwości, chętnie skorzystałabym z oferty z systemem operacyjnym, bo mój Windows z czasów studiów niestety już ma wykorzystany limit instalacji;
- dodatkowy plus za ciekawy desing/możliwość wyboru innego koloru niż czarny (nie, nie musi być różowy).
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2016, o 13:54 przez Shelia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Jesli chcesz cos co jest porzadnie wykonane i na lata to jakis biznesowy model Lenovo.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Tak, zdecydowanie wolałabym coś trochę solidniejszego, co starczyłoby na dłużej. Z rankingów też w sumie wynikało, że Lenovo może być dobrym wyborem, choć oczywiście wspominano też o Asusie i MSI.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Od siebie polecę lenovo y700
Poszukasz wersji z sdd+hdd(lub hdd i dokupisz ssd na system), 8gb ram, gtx960m i i7 tam wrzucony na trochę Ci starczy.
W 4.3-4.5k powinieneś się zmieścić, jednakże polecam doliczyć podkładkę chłodzącą(nie wiem jak w tym lenovo, ale w poprzedniej generacji grzały się potwornie i miałem grzejnik w pokoju, dosłownie)

Ciekawą alternatywą może być teraz laptop z serii dream machine lecz nie wiem jak z ich wydajnością(czy warto dopłacać do ich modelu o podobnych parametrach w tej kwocie), a cena tych lepszych modeli jest zaporowa.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Cena zachęcając, parametry również, wygląd tym bardziej. Chyba poszukiwania zajęły mi krócej, niż przypuszczałam:). Poczytam opinie, popatrzę po sklepach, ale wielkie dzięki za sugestię!
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 249 razy
Podziękowania: 393 razy
Kontakt:

Obejrzyj sobie gdzieś na żywo te gejmingowe MSI. Trochę się grafa w nich grzeje, podkładka wskazana, ale dają radę.
przykładowy link do drogiego sklepu : link
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Do 5k to się nawet mieścisz na 970m, ale jak bardziej ma być w stronę 4000 to bierz jakiegoś G965 (tym bardziej, że nieważny rozmiar, więc 17,3 lepsze niż 14 cali).
https://www.dreammachines.pl/laptopy-do-gier
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Propozycja sergerona to najlepsza propozycja pod względem ile oferuje i za jaką cenę. Matryca IPS, praktycznie najlepszy procek z kartą w tym budżecie, ssd m.2, modułowość. Chociaż dla mnie 17,3 to za dużo, jeśli myśli się chociaż trochę o mobilności. Jest też wersja 15,6 cala: http://www.komputronik.pl/product/32100 ... 5PL11.html
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/18199572 (chwilowo komputronik nie trybi)
Chociaż ma trochę słabszą kartę graficzną(965m).
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

W moim linku nie ma lepszych kart, bo 970m są w 14". Właśnie 965m były w 17", ale skoro w pierwszym poście było info, że rozmiar nie ma znaczenia, to podałem tamte. Jak dreammachines teraz wchodzi na rynek to mają niższe ceny od hyperbooka czy smart7. Ew. można zobaczyć jeszcze Shenker, ale nie wiem czy dobrym pomysłem jest brać lapka z DE.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Armin pisze: po co Ci laptok za 4-5mln? nigdy takiego nie widziałem
Przyznaję, głupi błąd. Z drugiej strony, ciekawe rzeczy można byłoby kupić przy takim nieograniczonym budżecie;).

Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje - przejrzę, poczytam, zrobię notatki i później przejdę się po okolicznych sklepach, bo może uda mi się niektóre modele zobaczyć na żywo.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Shelia pisze: Z drugiej strony, ciekawe rzeczy można byłoby kupić przy takim nieograniczonym budżecie;).
Na przykład Asus RoG GX800, cena ~4800$ (czyli ze 20tyś złotych).

Desktopowy i7, desktopowa GTX1080x2 (SLI), dysk SSD 1TB, 64GB RAM DDR4, 17" ekran 4k IPS, a z takich niuansików to mechaniczna klawiatura oraz chłodzenie wodne :gwizdany: .
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

O... wow. Cóż, jak cena nie porazi, to pewnie satysfakcja z użytkowania gwarantowana.

Przeszłam się po pobliskich sklepach i okazało się, że za wiele do oglądania nie miałam. Z sensowniejszych produktów (tzn. coś kosztującego powyżej 3 tys. i nadających się do grania) tak naprawdę był tylko LENOVO Y700.
W Internecie z Dream Machines znalazłam różne propozycje (np. http://allegro.pl/dream-machines-g965-i ... 70211.html), jednak żadna nie obejmuje systemu operacyjnego, a Windows do późniejszego dokupienia najtańszy niestety nie jest. Patrzyłam też na te MSI, ale nie znalazłam nic, co konkretnie by do mnie przemówiło.

I po przejrzeniu różnych ofert doszłam do wniosku, że sensowniejszym progiem cenowym będzie jednak 5 tys., ewentualnie trochę więcej.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

W sumie może lepiej, że bez systemu. Praktycznie tylko z dziesiątką są teraz dostępne. Masz możliwość wyboru wersji, plus możesz wykorzystać na innym komputerze później. Sam mam jedną licencję laptopową 7 home premium, przyszytą do lapka z padniętą płytą główną.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2016, o 14:22 przez ShFil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Na komputerze mam Windows 10 (zaktualizowany z Windows 7) i zupełnie dobrze mi się z nim pracuje. Niestety, był na uczelnianej licencji, więc wyczerpał mi się limit ewentualnych aktywacji. Za sam system pewnie z 500 zł. musiałabym doliczyć, bo raczej wolałabym z jakiegoś sprawdzonego źródła.

Ewentualnie ktoś mógłby zerknąć na taką ofertę http://allegro.pl/msi-ge72-i7-6700-17-3 ... ml#thumb/3 ? Bo cena wydaje mi się niższa niż w przypadku podobnych zestawów i nie wiem, na ile to podejrzane, a na ile kwestia sprowadzania towaru z Niemiec (co wnioskuje po układzie klawiatury).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Shelia pisze: Ewentualnie ktoś mógłby zerknąć na taką ofertę http://allegro.pl/msi-ge72-i7-6700-17-3 ... ml#thumb/3 ? Bo cena wydaje mi się niższa niż w przypadku podobnych zestawów i nie wiem, na ile to podejrzane, a na ile kwestia sprowadzania towaru z Niemiec (co wnioskuje po układzie klawiatury).
Procek słaby. Trochę lepsza wersja i5 mobilna.
Jak szukasz to najlepiej aby był i7 6700HQ jeśli zależy ci na graniu w lepsze gry.
Bo na tym co zalinkowałaś to niby i6700, a potem piszą, że to wersja dual core z 4 wątkami, przez co wychodzi, że albo chcą wprowadzić w błąd albo się pomylili i zamiast 5 wpisali 6.
Lub jak bardzo chcesz win10(też mam w sumie i chwalę sobie) to lapka bez systemu do 4.5k i system(w wersji box czyli sobie potem sprzedaż lapka to system sobie zostawisz) do 500zł znajdziesz bez problemu.
Tak jak kolega "sergeron" wyżej wspomniał - Dream Machines G965-17 będzie chyba najlepszym wyborem w tej kwocie bo oferuje wszystko czego laptop do gier potrzebuje(chociaż może 100zł zabraknąć na system jeśli chcesz się w kwocie 5k zmieścić)
A tak to pozostaje ci wersja lenovo y700, msi pe60(z wersją ssd)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

O tych Dream Machines strasznie trudno znaleźć coś w sieci, stad moja niepewność. Widzę, że na stronie jest możliwość konfiguracji sprzętu, więc od razu takie pytanie - opłaca się wybrać lepszą (niż domyślna) pamięć RAM i/lub dokupić drugą, by mieć te 16 GB? I jak odrobinę przekroczę budżet w poszukiwaniu systemu, to też ok. Nie mam odłożonej na zakup konkretnej kwoty, więc pewne przesunięcia cenowe mi bardzo nie przeszkadzają.

Po kolejnych poszukiwaniach, znalazłam to:
1) http://www.agito.pl/laptop-dream-machin ... DH0J53BBM/
2) http://www.agito.pl/laptop-dream-machin ... DMHJ53BBM/
Dysk jak dysk (i tak nie mam zbyt wiele miejsca zajętego), stąd zastanawiam się czy różnica pomiędzy tymi dwoma zestawami naprawdę jest na tyle istotna, żeby dokładać 500 zł. (jeśli tak, to nie ma sprawy). Windowsa też mają (http://www.agito.pl/windows-10-home-64b ... DWN48MBBM/), cena nie najniższa, ale to przynajmniej (w miarę) pewne źródło pochodzenia systemu.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Z tego co piszą to dream machines to taki następca clevo, którego można "upgrejdować" potem(chociaż procka chyba nie) - niech mnie ktoś poprawi jak jest inaczej, bo nie jestem ekspertem od laptopów jako tako.
Według mnie to już chyba zależy od twoich preferencji co wybierzesz, głównie estetycznych bo w tej cenie czyli(i7 6700hq, 8-16gb ram, ssd+hdd i gtx960m/65m, dopiero 970m ma jakąś większą różnicę wydajności). Co do kwestii temperatur to nie wiem, ale do grania zapewne podkładka chłodząca odpowiednia może się przydać. ///1/// Z tego co czytam to lenovo y700 podczas obciążenia pełnego potrafi się nagrzać do 80C, a to jest bolesne dla dłoni na klawiaturze :| ///2/// Dream machines jednak też się tak grzeją, czyli podkładka must have, przynajmniej dla mnie, bo nie lubię dotykać grzejnika - ale na upartego, laptop idealny na zimę. :v

1) 120gb ssd + hdd czyli zazwyczaj standardowe połączenie, ssd na system i hdd na gry i wszystko inne. Oferuje to bardzo szybkie odpalanie się systemu, a jednocześnie jedna gra wejdzie(bo jedyną odczuwalną różnicą będzie czas ładowania i czasami wczytywanie tekstur, a co za tym idzie - płynność, ale rzadko kiedy się zdarza, aby hdd nie wyrabiał)
2) 500gb ssd - czyli wszystko ci tutaj szybko pójdzie, bardzo szybko.

Co do windowsa - to wersja oem i jak go zainstalujesz to się przypisze do płyty głównej, czyli w przyszłościowej zmianie sprzętu, pudełko z windowsem możesz dorzucić, bo na innym komputerze już nie będzie oryginalny i klucz nie wskoczy. Te, które nie są objęte tym ograniczeniem do wersje box.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2016, o 17:15 przez Omega, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Więc podejrzewam, że to chodzi o taką wersję https://www.morele.net/system-operacyjn ... ox-766584/?
Dyski mniej więcej w takim razie chyba lepiej jednak ten większy ssd, bo raczej nie mam skłonności do trzymania na raz zbyt wielu rzeczy, więc wielkościowo powinien mi wystarczyć. Nadal pozostaje dla mnie nierozstrzygnięta kwestia RAM, a Internet średnio pomaga. Jedni twierdzą, że 8 GB wystarczy, inni, że bez 16GB to podstawa, szczególnie w połączeniu z innymi komponentami (obecnie mam na stacjonarnym 8GB i chyba jakoś z tym żyję;).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

z mojego doświadczenie wiem że podkładka chłodząca nie daje za dużo około 2-3 stopnie w wypadku Toshiby c855 jedyny plus podkładki to to że laptop jest podniesiony i może trochę więcej powietrza zaciągnąć od dołu
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Biorąc pod uwagę cenę jaką planuję wydać na sprzęt, to dla pewności wolę jednak jakąś podkładkę mieć;)
ODPOWIEDZ