Mam taką zagwozdke, która prawdopodobnie się w przyszłości nie zrealizuje, ale co mi tam, napiszę, może dobre rady dostanę.
Otóż, chwilowo będę bez hajsu, drogi kwiecień. Ale na Maj miał bym może wolne środki na którąś z konsol. Ceny znacząco sie różnią.
Psp:
Tu wiem, że najlepsza wersja byłaby 3004, gdzie można zgarnąć z kilkoma grami, etui już za około 250 zl. To już bardzo przyjemna wersja, zwłaszcza, że psp ma bodajże dwa razy bogatszą bibliotekę gier niż ps vita, gdzie psp posiada gry wyłącznie dostępne do zagrania na płytce i nie da się ich kupić przez ps network, czyli przykładowo final fantasy vii crisis core, ktory byłby chyba głównym powodem do kupna konsolki. A przecież są też starsze gry, które da sie kupić nawet przez ps store typu seria final fantasy, co również cieszy.
Ps vita:
Tu już za samą konsolę trzeba zapłacić 300-350zł, i to te tańsze wersje, bo tu akurat nie wiem, która byłaby najlepsza. Wiem jedynie, że bez pamięci przynajmniej 16 GB nawet nie ma co myśleć o ściąganiu gier przez neta. Nie wiem ile dokładnie może mnie kosztować reszta sprzętu, gdzie pewnie muszę doliczyć dwukrotnosc samej konsoli. Tu z kolei przemawiają do mnie gry, w które na psp nie zagram, a z kolei świetnie byłoby w nie zagrać już nie wspominając o lepszej grafice. Np. Kolekcja metal gear solid, ratchet i clank, final fantasy x/x-2, uncharted, moze god of war jesli jest. Ponieważ nie wiem też jaki najlepiej sprzęt dobrać do ps vita, to prosiłbym tu o radę, bo nie wiem który model jest w porządku, i czy oprócz ilości pamięci czy coś jeszcze warto mieć z konsolą.
I tu jest zagwozdka, nie wiem co z biegiem czasu okazałoby się lepsze. Mam tableta z windowsem, gdzie chodzą mi na nim gry typu shovel knight. Niestety tablet też mnie denerwuje, a i tak więcej czasu już przesiaduje przy telefonie i pewnie oddalbym bratu, gdybym właśnie kupił konsolę przenośna. Nie powiem gry na telefonie też sa dobre, zwłaszcza jak masz ich sporo z humble bundle:D. Ale dla możliwości samego zaliczenia co po niektórych gier jest myślę warte ceny, jak po paru miesiącach co najwyżej sam bym sprzęt odsprzedal. Myślę też przyszlosciowo, bo jak raz kupię gry z ps store, to powinny mi zostać na koncie, a co po niektóre przeciez będzie można odpalić na ps4 lub ps3, które kiedyś być może będę miał(jeśli uważacie to za głupi pomysł jako inwestycja na przyszłość to napiszcie, nie każdy musi być świadomy swoich glupich pomysłów).
No ale najważniejszych argumentów mi brakuje, tak więc co polecacie, które gry według was są warte kupna tych konsol, który wybór konsoli ma więcej sensu i tym podobne, potrzebuje waszego zdania. Mam miesiąc na zastanawianie się, także mi się nie spieszy, w tym czasie może uda mi się niektóre kolokwia zaliczyć