PSP czy PS ViTA

Promocje na gry na konsole Xbox, Playstation, Nintendo. Okazyjne ceny konsol oraz sprzętu elektronicznego.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Cześć

Mam taką zagwozdke, która prawdopodobnie się w przyszłości nie zrealizuje, ale co mi tam, napiszę, może dobre rady dostanę.

Otóż, chwilowo będę bez hajsu, drogi kwiecień. Ale na Maj miał bym może wolne środki na którąś z konsol. Ceny znacząco sie różnią.

Psp:
Tu wiem, że najlepsza wersja byłaby 3004, gdzie można zgarnąć z kilkoma grami, etui już za około 250 zl. To już bardzo przyjemna wersja, zwłaszcza, że psp ma bodajże dwa razy bogatszą bibliotekę gier niż ps vita, gdzie psp posiada gry wyłącznie dostępne do zagrania na płytce i nie da się ich kupić przez ps network, czyli przykładowo final fantasy vii crisis core, ktory byłby chyba głównym powodem do kupna konsolki. A przecież są też starsze gry, które da sie kupić nawet przez ps store typu seria final fantasy, co również cieszy.

Ps vita:
Tu już za samą konsolę trzeba zapłacić 300-350zł, i to te tańsze wersje, bo tu akurat nie wiem, która byłaby najlepsza. Wiem jedynie, że bez pamięci przynajmniej 16 GB nawet nie ma co myśleć o ściąganiu gier przez neta. Nie wiem ile dokładnie może mnie kosztować reszta sprzętu, gdzie pewnie muszę doliczyć dwukrotnosc samej konsoli. Tu z kolei przemawiają do mnie gry, w które na psp nie zagram, a z kolei świetnie byłoby w nie zagrać już nie wspominając o lepszej grafice. Np. Kolekcja metal gear solid, ratchet i clank, final fantasy x/x-2, uncharted, moze god of war jesli jest. Ponieważ nie wiem też jaki najlepiej sprzęt dobrać do ps vita, to prosiłbym tu o radę, bo nie wiem który model jest w porządku, i czy oprócz ilości pamięci czy coś jeszcze warto mieć z konsolą.

I tu jest zagwozdka, nie wiem co z biegiem czasu okazałoby się lepsze. Mam tableta z windowsem, gdzie chodzą mi na nim gry typu shovel knight. Niestety tablet też mnie denerwuje, a i tak więcej czasu już przesiaduje przy telefonie i pewnie oddalbym bratu, gdybym właśnie kupił konsolę przenośna. Nie powiem gry na telefonie też sa dobre, zwłaszcza jak masz ich sporo z humble bundle:D. Ale dla możliwości samego zaliczenia co po niektórych gier jest myślę warte ceny, jak po paru miesiącach co najwyżej sam bym sprzęt odsprzedal. Myślę też przyszlosciowo, bo jak raz kupię gry z ps store, to powinny mi zostać na koncie, a co po niektóre przeciez będzie można odpalić na ps4 lub ps3, które kiedyś być może będę miał(jeśli uważacie to za głupi pomysł jako inwestycja na przyszłość to napiszcie, nie każdy musi być świadomy swoich glupich pomysłów).

No ale najważniejszych argumentów mi brakuje, tak więc co polecacie, które gry według was są warte kupna tych konsol, który wybór konsoli ma więcej sensu i tym podobne, potrzebuje waszego zdania. Mam miesiąc na zastanawianie się, także mi się nie spieszy, w tym czasie może uda mi się niektóre kolokwia zaliczyć :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Chcesz grać w gry z PSP kup PSP, chcicesz grać w gry z PSV (których jest tyle co kot napłakał) to kup PSV. Moja PSV leży w szufladzie w szafce nocnej i raz na kilka miesięcy pogram w Lumines jak nie mogę spać. Z PSP spędziłem natomiast masę czasu bo biblioteka gier na konsolę jest ogromna.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Mam Vitę - jest to bardzo fajny sprzęt i niektóre gry są naprawdę świetne.
Niestety jest jeden minus, Sony olewa totalnie tą genialnie zrobioną konsolkę, praktycznie nie ma żadnych nowych tytułów AAA - jedynie co wychodzi to przeważnie porty gier z PS4.

Na pewno fajnie jest mieć Vitkę razem z PS4 - można grać na konsoli zdalnie jak ktoś inny okupuje TV.
Dodatkowo, jeśli masz wykupiony abonament plusa to co miesiąc dostajesz przynajmniej dwie gierki na vitę, szkoda że ostatnio to straszne crapy - ale trafił się np killzone niedawno.

Co do PSP nie wiem, nie miałem, niektóre gry z PSP działają też na vicie - ale wyglądają kiepsko graficznie w porównaniu - nie wiem czy to przez port czy przez to że są po prostu stare.

Co do akcesoriów to ja mam tylko pokrowiec - który kosztuje grosze oraz kartę pamięci 16 GB. Ze względu na plusa, gdzie mam bardzo dużo gier, ta karta mi bardzo doskwiera, chętnie kupił bym większą. Niestety cena karty jest jakaś tragiczna, 32 kosztuje tyle co sama konsola a 64 gb kosztuj tyle co dwie konsole...
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ostatecznie z pewnych względów zapewne zakupie psp, aczkolwiek cały czas z chęcią poczytam wasze opinie, zakup może mi się przeciągnąć nawet do czerwca :p
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Ja mam PSP i PS TV czyli stacjonarną wersję Vity.
PSP - ogromna biblioteka gier, chodzą po grosze w pudełkach, tak samo jak w PS Store (ostatnio GTA VCS za 15 zł, jakiś czas temu Ratchet and Clank za 12 zł), niektóre gry wyglądają na niej obłędnie (ostatnio odpaliłem PSP po dwóch latach i dostałem szoku jak zobaczyłem GoWa: Ducha Sparty, ta gra wygląda lepiej niż wersja HD jedynki na PS3). I tyle mogę powiedzieć dobrego. Napęd w mojej konsoli po używaniu w bardziej ekstremalnych sytuacjach (jakaś wycieczka, nudy na wakacjach itp.) padł i działa tylko, jak się przytrzyma klapkę, tak więc jedyna opcja dla mnie to cyfrówki. Gałka jest TRAGICZNA, granie na tym w coś, co wymaga precyzji, albo nie ma możliwości grania na strzałkach to jakaś paranoja. Wspomniałem wyżej o GoW - pozachwycałem się nad grafiką, ale po 10 minutach odłożyłem, bo na tym analogu to
jakaś paranoja była... Muzyka z tego co pamiętam w większości przypadków odpala na minutę, po czym wywala error "Corupted Data", a filmy działają tylko w jednej rozdzielczości. Przeglądarka działa w tej chwili gorzej od IE w wersji z Windowsa XP. Dodam jeszcze, że żeby pobierać na to gry, musisz zainstalować na PC program Media GO, bo dostęp do funkcji sieciowych PSP został wycięty.
PS TV - odpala 90% gier z PSP i praktycznie wszystko z PSOne, do tego większość wychodzących aktualnie gier na Vitę. Można używać pada od PS3, więc od razu pozbywamy się problemu z analogiem. Można streamować filmy i muzykę z innego komputera. Mamy multitasking, czyli możemy jednocześnie odpalić grę, a w drugim "oknie" siedzieć na łowcach. Przeglądarka działa bardzo dobrze, zdecydowanie lepiej niż na PS3 czy PSP, nawet filmy odpala (testowane na wbijam.pl). Grałem na tym w NFS MW, Killzone Najemnik, LEGO Piratów z PSP i gry dołączone do zestawu.
Killzone wygląda na tym nie gorzej niż KZ3 na PS3 - naprawdę, po tej grze widzimy potęgę Vity.
OlliOlli i Velocity Ultra też wyglądają niczego sobie.
Jednak NFS MW wygląda bardzo, bardzo słabo. Zaleta jest taka, że działa płynniej niż na PC i ma trofea. Wady są takie, że wygląda BARDZO źle, pojazdy pojawiają nam się przed nosem, reflektory to kawałki pikseli, które ledwie widać, a audio jest bardzo słabej jakości.
LEGO Piraci z PSP wyglądają o wiele lepiej, rzekłbym nawet, że lepiej niż na PSP.
Największą wadą tego urządzenie jest na pewno to, że nie pograsz w dużą część produkcji Vitowych - o trylogii Ratcheta i Clanka, Uncharted Złota Otchłań czy Gravity Rush możesz pomarzyć. Jednak rekompensuje to cena (150-300 zł) i biblioteka gier z PSP/PSOne. Do tego, jak wiemy, na Vitę w większości wychodzą teraz same gry japońskie, a te w 99% są kompatybilne. Jednak do tego trzeba dokupić sobie pada od PS3/PS4 (chociaż używane kupisz nawet za mniej niż 100 zł) i kartę pamięci, więc wychodzi już trochę więcej, ale zdecydowanie bardziej warto niż PSP. Chyba, że bardzo zależy ci na wersjach płytowych - wtedy zostaje ci PSP, jednak teraz nie ma to już większego sensu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Nie mam PSV, ale mam PSP, wylicytowałem używane 3004 na allegro za mniej niż 150 zł, sprawuje się bardzo dobrze. Wolę grać na tym niż na telefonie, nawet mimo słabszej grafiki. Wydaje mi się że konsolka pomimo wieku wciąż jest warta uwagi, szczególnie jeżeli nie chcesz wydawać dużych pieniędzy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Nie mam PSV, ale uważam że PSP jest warte kupna nawet dzisiaj, gry pudełkowe są niezwykle tanie, grafika nie razi bo gramy na małym ekranie, gry z PSX działają bardzo dobrze i mam wrażenie nawet płynniej niż na PSX. Oprócz modelu 300X możesz rozważyć 200X, ponieważ różnice są imho kosmetyczne. Musisz sobie zadać pytanie w jakie gry chcesz grać, o ile w GOW, GTA czy platformówki gra się bardzo przyjemnie, to typowe FPSy są imo na granicy grywalności. Biblioteka gier jest bardzo szeroka, masa jRPGów, bijatyk, kilka strategii, gry akcji, slashery. Niemal nieobecne są za to sandboxy (przykładowo Ojciec Chrzestny jest bardzo wykastrowany w wersji na psp) i przygodówki. Przewaga nad grami na telefon to dopracowanie tytułów i ich długość, na psp nawet przejście prostej platformówki typu Locoroco zajmuje dobrych kilka-kilkanaście godzin, nie mówiąc o bardziej rozbudowanych tytułach. Polecam kupno plastikowej osłonki na konsolkę, albo przynajmniej futerału.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 4 razy

Jak lubisz jrpgi to kolesie z gbatemp co rusz coś tłumaczą, także jeszcze trochę życia jest w tej konsolce
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Przypominam tylko, że jestem studentem, który nie posiada telewizora od prawie 3 lat, posiada pada do xboxa 360 i ewentualnie w przyszlosci rozważa zakup steam controllera, ale na pewno nie pada do ps3/4. Poza tym odkrylem, ze pad do xboxa działa nawet z telefonami. Mnie zależy głównie na grach. Liczy sie dla mnie wszystko co dobre, obowiazek z psp byloby przejscie final fantasy crisis core, ktory jest dostępny tylko na płytkach, także mnie przede wszystkim muszą tytuły przekonać z wygodą ich obsługi.:p
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

DJSurprise pisze: Przypominam tylko, że jestem studentem, który nie posiada telewizora od prawie 3 lat, posiada pada do xboxa 360 i ewentualnie w przyszlosci rozważa zakup steam controllera, ale na pewno nie pada do ps3/4. Poza tym odkrylem, ze pad do xboxa działa nawet z telefonami. Mnie zależy głównie na grach. Liczy sie dla mnie wszystko co dobre, obowiazek z psp byloby przejscie final fantasy crisis core, ktory jest dostępny tylko na płytkach, także mnie przede wszystkim muszą tytuły przekonać z wygodą ich obsługi.:p
No to wybór jest prosty- PSP. Skoro masz 20+ lat to pewnie nie zwracasz wielkiej uwagi na grafikę, chociaż na PSP jest świetna to nie ma co się równać do PSV. Skoro jesteś studentem to pewnie nie masz wielkich zasobów kapitału, więc PSP lepsze, bo gry tańsze. Gra na PSP jest bardzo wygodna, o ile gra nie wymaga dokładnej manipulacji tym guziczkowym pseudoanalogiem przy jednoczesnym używaniu innych klawiszy- dlatego jak pisałem wyżej generalnie źle się gra w FPSy (przynajmniej mi), a ja generalnie na PC używam pada tylko kiedy muszę- więc skoro na PSP gra mi się wygodnie to znaczy, że jest nieźle zaprojektowana. Biblioteka tytułów jest o wiele bogatsza na PSP niż na Vicie, skoro chcesz grać w ten spin off FF7 to pewnie nie przeszkadza Ci stylistyka jRPGów, jest pełno jRPGów i SRPG w klimatach SNESa/GBA, w nowszej stylistyce też dużo. Napęd UMD nie jest tak zły jak niektórzy marudzą, a na Vicie nie pograsz w gry wydane na UMD. Konsolka spodobała się nawet takiemu PC Master Race jak ja, więc to też o czymś świadczy.

Z ciekawych gier jakie mogę polecić to chociażby (nie wszystkie są łatwo dostępne): Jeanne d'Arc, LocoRoco, Metal Gear Solid: Peace Walker, Dragon Ball Z: Shin Budokai, Dante's Inferno, Valkyria Chronicles II, Killzone: Liberation (pudełkowe wydanie po polsku kosztuje kilka złotych), The 3rd Birthday, remastery kilku pierwszych FF, różne platformówki 3d typu Jack & Daxter. Dominuje japońszczyzna jak za czasów PSX :). Przejrzyj sobie jakieś top10 gier na PSP na youtube i zdecyduj czy Ci takie gry odpowiadają i czy PSP jest Ci potrzebne.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

@UP
No na razie wymieniłeś większość mnie interesujących tytułów. Żałuje tylko, że nie ma więcej części metal gear na psp poza tym portal ops i peace walker, albo final fantasy X/X-2, albo demon's souls... Ale wszystkiego mieć nie można :D. Właśnie nie wiem co ze starszymi finalami mam zrobić, bo na pewno je skompletuje na steamie prędzej czy później, ale na samym psp z chęcią bym kupił dodatkowe kopie do 4,5,6, by zobaczyć czy się dużo różnią od androidowych portów, do tego to po prostu klasyki, jakich lubię najbardziej :D. No i szkoda że kolekcji Ratcheta i Clanka nie ma na PSP :p
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Mam i jedna i druga, PSP w sumie wiekszosc czasu lezy, na Vicie pogramy przeciez w gry z PSP (te zakupione w wersji cyfrowej na PS Store) wiec sluzy mi jedynie jako memory bank, mam dwie karty po 8gb.
Vita wydawaloby sie nie ma wielu gier, zosala faktycznie osierocona przez Sony, jednak nie ulega watpliwosci ze jest to mocarny niesamowicie atrakcyjny sprzet do grania. Grafika jest mega ostra, gry wygladaja przecudownie, dla mnie nie do porownania z tymi na tablecie. Gier pudelkowych na Vite faktycznie brak lub sa baardzo drogie, ale wystarczy wejsc do PS Store aby przekonac sie ze sa setki w wersjach cyfrowych i tu wcale nie ma zle, sa regularne promo, zazwyczaj we srody, wtedy kupujamy hity za max 20zl, zebralem w tez sosob niezla biblioteczke, a do wyhaczenia jest jeszcze nie malo. Jeszcze kwestia gier, miej na uwadze, ze tu w wiekszosci przewazaja japonskie RPG, jesli nie lubisz tego typu gier lub wolisz akcje, to zdecywanie odpusc sobie ta konsole. Owszem sa Silent Hill (nawet tu sa elementy RPG), Resistance oraz Killozne (tu tez sa) ale poza tym sa praktycznie same RPGi. Jak dla mnie idealne, ogromne, epickie, rozbudowane, na setki godzin grindu, ladne - nigdzie nie znajdziesz tak kozackich tytulow w takiej ilosci w tak komfortowy sposob podanych do ogrania.
Kwestia zakupu Vity to faktycznie 300-350zl minimum tak jak piszesz z 16gb karta pamieci, lepsza by byla nawet 32gb, ale to trzeba liczyc 200zl za sama karte i to chyba tyle wydatkow. Gry kupujesz na promo, regularnie, jak cos wpadnie w oko, w pudelkowe nie ma najmniejszego sensu inwestowac.
PSP 3004 jest ladna wygodna i tania, kupisz nawet za 150zl trzeba sledzic OLX, jednak nie oklamujmy sie grafika juz traci myszka. Jesli to tobie nie przeszkadza i nie lubisz RPG bierz smialo, gier jest masa w kazdym temacie i sa raczej tanie, oczywiscie nie RPGi bo te potrafia byc drozsze za zuwyki niz nowe na Vite. Ale takie GTA, Killozone i masa innych kupisz po 10-15zl na dyskach UMD. Osobiscie kupilem sobie w wersjach cyfrowych FF VII, VIII i IX oraz Parasite Eve 2 (byly w promo w PS Store po 19zl za szt), sa to gry z PSX, ale wysmienicie smigaja na PSP, a na Vicie mi szkoda miejsca na karcie pamieci i do tych gier uzywam PSP :)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Wciąż jestem za PSP, ale wygląda na to, że trzeba będzie w przyszłości rozpatrzyć też zakup i vity :D
Ja lubię wszystkie gry, które są po prostu dobre, dystans trzymam jedynie do gier strategicznych, ale na konsolkach takich praktycznie nie ma, więc dla mnie problemu nie ma. Japońskie RPG-i to ja akurat uwielbiam, kupuję każdą premierówkę final fantasy na steam, jeśli akurat mam kasę, jak nie to czekam na najbliższe dobre promo. Fakt jest też taki, że za dużo wolałbym nie wydawać, skoro około 500 zł wyjdzie mi za vitę z pamięcią, a laptop sam się nie uzbiera, a raczej nikt nie ma używanego lapka dosyć taniego, gdzie CS GO by leciał przynajmniej w 60 kl/s w każdym możliwym momencie, już bez znaczenia czy w maksymalnych detalach.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Eee gdzie, jesli poszperasz i spokojnie poczaisz sie na okazje to za owe 350zl lykniesz Vite wraz z pamiecia :) o tym pisalem. Fakt, nie kupujemy z mostu tylko sprawdzamy regularnie ofki na OLX i Gumtree i trafisz bez problemu. Osobiscie widzialem nie raz. Raz byla nawet za 100zl z uszkodzona galka gdzie koszt naprawy 70zl ;)
Przed okresem komunijnmym i dniem dziecka zapomnij, to nawet PSP taniej niz 350zl nie kupisz.
Wez tez pod uwage ze PSP ma juz zamkniety PSN, zakupy wersji cyfrowych robimy na komputerze i tylko pobieramy na konsolce, online tez nie pograsz, no i ta grafika.. Dla mnie bez porownania. Chyba, ze kusi cie kwestia odblokowania PSP ;) ale powiem z doswiadczenia, ze wszystkim znajomym co mieli moda konsolki popadaly, moze to przypadek, a moze i nie.
Laptopa takiego na czasie to trza liczyc owe 2500, tylko Asusa bym bral, ostatecznie Lenovo. Z i7 i jakims w miare GEFORCEM wyczaisz na promo W Saturn lub M1. Uzywki bym nie tknal nawet kijem z dwoch metrow, nie wiadomo czy nie dogrzany, jak byl uzywany, wymiana past itd, zwyczajnie bym sie bal. Jak ktos sprzedaje takiego lapka za 600zl to nie bez powodu. Jakby mnie przycisnelo to bym wzial stacjonarke za tysiaka, tez we wszystko pograsz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Mnie to niestety lapek jest potrzebny, a nie jestem człowiekiem przy kasie :(
Co do psp to widziałem graficznie gry i mi to nie przeszkadzało. Skoro faktycznie za tą cenę vita z pamięcią można złapać, to chyba będę musiał zacząć szukać, bo za tą cenę już będzie można jak najbardziej warto zainwestować:D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Jeszcze sprawa dwoch modeli Vity. Obecnie w sprzedazy jest model Slim, nieznacznie odchudzony i z ekranem LCD. Starszy grubszy model posiadal bezkonkurencyjny dotyk OLED. Jednak kazdy z modeli ma swoje plusy. OLED wyglada ponoc nieznacznie lepiej, ale za to jest bardziej podatny na uszkodzenia, konsola jest grubsza i pobiera wiecej energii. Slim pracuje dluzej na baterii, jest zauwazalnie cienszy i jakis taki bardziej nowoczesny, a duzej roznicy pomiedzy jakoscia ekranow w sumie brak. Tak wiec ktory model sie trafi szybciej i taniej w lepszym zestawie ten brac.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Aha, musze jeszcze dodac co sie tyczy baterii - czas pracy na baterii w Vicie to kpina, starcza max na 4h, gdzie ladowanie tyle samo. Wiadomo, mozna podlaczyc i grac, ale jest to zwyczajnie nie wygodne, port ladowania znajduje sie od spodu konsoli, trza by bylo sie owinac kablami :P Na PSP na baterii mozna spokojnie grac kilka dni. Ta kwestia jest nie do porownania.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz

Odnośnie Vity to te modele to na moje mają 3 zasadnicze różnice:
- wspomniany ekran, niby kwestia preferencji i ten nowszy jest mniej prądożerny, ale dla mnie np. taki Rayman wygląda genialnie na OLED i nie zamienił bym swojej na nowszy. Mimo wszystko to kwestia gustu, wiem że nie każdemu podchodzą te przesycone kolory. Większość z nas raczej miała styczność z Galaxy czy Note od Samsunga więc powinna wiedzieć czy im to pasuje.
- związany z punktem pierwszym czas pracy na baterii, ten nowszy model ma ponoć zauważalnie dłuższy oraz, co równie ważne, normalne wyjście USB więc można naładować ja normalną ładowarką od telefonu (w przypadku starej trzeba nosić ze sobą mały zasilacz, nie da się również naładować jej z power banku, przynajmniej mój nie zadziałał). Jeżeli więc aspekt mobilny jest istotny to zdecydowanie odradzam patrzeć w kierunku starego modelu.
- wbudowaną śmieszną ilość pamięci wewnętrznej, której stary model nie posiada. Trzeba wiedzieć że chyba żadna gra, nawet odpalana z kartridża, nam nie pójdzie bez memorki. Kiedyś ta pamięć kosztowała chore pieniądze, pamiętam że za swoje 16 GB wydałem 300 PLN, połowę tego co za konsolę i gdybym wiedział o tym wcześniej raczej bym się nie zdecydował. Dzisiaj ceny są bardziej ludzkie choć w porównaniu z takim SD nadal horrendalnie wysokie. Nie traktował bym jednak tego jako istotny czynnik bo od biedy można kupić 2-4 GB za ~20 PLN na Allegro.
ODPOWIEDZ