Składam komputer (ok 2,5 - 2,6 tys) + sprawy poboczne

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 59 razy

Planuję w marcu (opcjonalnie w kwietniu) szarpnąć się i nabyć nowy komputer. Generalnie chciałbym zmieścić się w granicach 2,5 - 2,6 tysiąca złotych (bo pewnie trzeba będzie jeszcze kupić monitor i system operacyjny).

Trochę poczytałem artykułu na PCLabie, trochę poprzeglądałem internet, i generalnie myślę nad takim zestawem:
Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150
MSI GeForce GTX 950 OC
Płyta główna MSI H81M-P33, H81
Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB)
Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W
Dysk twardy Seagate Barracuda 3.5'', 500GB
Napęd Samsung SH-224FB
Obudowa Zalman Z3

Konfiguracja po konsultacjach:

Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150
MSI GTX 960 GAMING 2GB GDDR5 HDMI
Płyta główna MSI H81M-P33, H81
Pamięć RAM Crucial 8GB 1600MHz Ballistix
Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W
Dysk twardy Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM
Napęd Samsung SH-224FB
Obudowa Zalman Z3

Do czego bym go wykorzystał? Poza grami (na obecną chwilę nie celuję w nic, co miałoby większe 'realne' wymagania sprzętowe niż Dying Light i Wiedźmin 3) i różnymi czynnościami jak korzystanie z internetu, pisanie, obsługa różnych mniej wymagających aplikacji (czyli właściwie wszystko to, co robię na obecnym :P), mam jeszcze w (odległych) planach tworzenie różnych publikacji na kanale na YT, do czego musiałbym czasami nagrać kilka "ujęć" z rozgrywki z różnych gier (jak przepatrzyłem, z jakich tytułów bym potrzebował, to wyszło mi, że najbardziej wymagające tytuły z których chciałbym coś nagrać wymagają (minimalne): 2Ghz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, GPU 256 MB Pixel Shader 3.0 - nic specjalnego, ale nagrywanie wymaga dość mocnego sprzętu). Ten ostatni cel jest jak na razie dość odległą (i niepewną) perspektywą, więc nawet gdyby mój komp niezbyt się nadawał do takiego celu, ale do pozostałych już tak, to i tak bym za nim optował.

I teraz zestaw pytań z mojej strony:

1.Czy taki zestaw jest sensowny i nic się w nim "nie gryzie"? Wyczytałem, że płyta główna którą wskazałem potrafi obsługiwać procesory z linii i5, potrafi obsłużyć maksymalnie 16 GB RAMu... No ale może jest coś jeszcze, na co powinienem zwrócić uwagę? Zasilacz, o ile dobrze się orientuję, powinien wystarczyć na potrzeby takiego procesora i karty graficznej.

2.Jaki system operacyjny (64-bitowy) na obecną chwilę byłby najbardziej bezproblemowy i najwydajniejszy/najmniej wymagający dla takiego komputera? Trochę się obawiam Windowsa 10, a o ósemce słyszałem raczej mało pochlebne opinie. Obecnie korzystam z siódemki (32 bitowej), lubię ją, no ale nie obsługuje tego nieszczęsnego DirectXa 12.

3. Czym różnią się te dwie karty graficzne:
http://www.morele.net/karta-graficzna-m ... ox-707414/
http://www.morele.net/karta-graficzna-a ... ng-767214/

Bo widzę, że różnica w cenie jest znacząca - próbuję się doczytać w opisie, ale poza niewielką różnicą w taktowaniu rdzeni i radiatorem w tej drugiej nie widzę znaczącej różnicy - czy warto sobie w ogóle zawracać głowę droższym wariantem?
- Pytanie nieaktualne

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Dodam tylko, że już jakieś 2-3 lata pozostaję "poza obiegiem" jeśli chodzi o to, co jest na topie, jakie procesory, karty itd, więc trochę to dla mnie jak wybudzenie z hibernacji po latach, więc tym bardziej będę hepi, jak ktoś mi coś doradzi/skoryguje.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, o 20:20 przez MartiusR, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

1. Zmień dysk na 1 TB, bo dopłacasz max 20 zł a masz dwa razy tyle pojemności. Uwierz że 500 gb bardzo łatwo zgromadzić z samych gier na steamie do przejścia "potem".

2. Pod względem samej szybkości 8.1 wygrywa z 7 i 10. No i zawsze możesz (jeszcze) zrobić update.

3. Druga ma lepsze chłodzenie no i jest trochę bardziej stockowo podkręcona, szkoda pieniędzy, bo za niewiele więcej jest GTX 960 (którego kupno warto przemyśleć bo jak dla mnie GTX 950 szału nie robi jak za swoją cenę, przy premierze liczyłem na max 600 zł bo to co najwyżej konkurencja dla R9 270X)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

16 GB RAM bez sensu, weź 8 i to co zaoszczędzisz dołóż do 960.

Różnicy pomiędzy 8 a 16 nie odczujesz nigdy, a te 10-20% więcej FPS odczujesz w każdej grze w którą będziesz grał.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

johnnyxyz pisze:
Różnicy pomiędzy 8 a 16 nie odczujesz nigdy
Przy komputerach nie ma czegoś takiego jak nigdy, jest tylko wkrótce :E
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Imperius ASK pisze:
johnnyxyz pisze:
Różnicy pomiędzy 8 a 16 nie odczujesz nigdy
Przy komputerach nie ma czegoś takiego jak nigdy, jest tylko wkrótce :E
W odległych czasach gdy gry będą potrzebowały po 16 GB RAMu, to 4460 z 960 będzie w nich wyciągało po 15 fpsów :P
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Dlaczego akurat 16 Gb RAM? 8 GB do grania spokojnie wystarczy. Ja mam teraz włączonego FF, ThunderBird, Steam (w sumie zajmuje to 0,9 Gb) i razem z systemem mam zajęte 38% RAM (aka 3 Gb). Po wyłączeniu tych programów sam system zajmuje nieco ponad 2 Gb. Jeżeli nie będziesz obrabiał zaawansowanych projektów graficznych w Photoshop itp, to 8 Gb całkowicie wystarczy.

Karty graficzne różnią się jak zauważyłeś taktowaniem rdzenia i nawet taktowanie wyższe o 100 Mhz da duży przyrost FPS w grach. Do tego asus ma chłodzenie z 2 wentylatorami, chociaż nie sądzę żeby do takiej karty było coś takiego potrzebne.

Ja bym na pewno zamieniła 16 Gb na 8 Gb ram i dobrała do tego coś pokroju GTX 960 / R9 380 za ok 860 zł (no chyba, że chcesz tylko karty zielonych, wtedy się tylko GTX 960 zostaje).

Dysk weź 1 TB, miejsce się zawsze przyda, a dopłata do 500 GB extra to tylko 20 zł.

Zasilacz może być Corsair VS 450W.

To tak wstępnie : )

@ UP RAM - 8 Gb starcza w dobrze zoptymalizowanych grach :E Wystarczy wyciek pamięci na premierę i gra się dusi xD Ale to twórcy muszą się postarać w "optymalizacji" swojej produkcji, żeby obserwować coś takiego.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz

Podczepię się pod temat: Warto w ogóle brać GTX 960 w cenie do 1000 zł? Imho ta karta nie jest jakąś rewolucją. Nie lepiej dołożyć?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

następna w kolejce do dołożenia jest 970 a to już spory boost pieniężny, a 960 daje rade, szczególnie że ma niezły potencjał w OC, tak czy siak to lepiej kosztem ramu dołożyć do lepszej grafiki
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 59 razy

@MSkotor - myślisz, że 8 GB będzie wystarczyło do wszystkich celów (szczególnie tych dwóch najbardziej "wymagających"), o jakich napisałem? Jak tak, to super sprawa, wtedy faktycznie mogę zdecydować się na obcięcie RAMu o połowę i zdecydować się na GTX 960.

Dzięki, że zwróciliście moją uwagę na ten dysk twardy, bo teraz jak popatrzyłem, to faktycznie popełniłbym gruby błąd, gdybym się zdecydował na 500 GB. Nawet, jeśli by się zdarzyło, że i tak 500 by wystarczyło, to i tak aż szkoda nie dołożyć tej symbolicznej kwoty, żeby mieć 2x większy dysk.

Swoją drogą - może i to idiotyczne pytanie, ale rozumiem, że to nie robi żadnej różnicy komputerowi, jeśli zdecyduję się na jedną kość 8GB zamiast dwóch 4 GB (pytam, żeby w razie czego w przyszłości móc dołożyć dodatkową kość zamiast pozbywać się obu starych)

@Truepirate - czy masz może doświadczenia z tym, co ewentualnie w ósemce było lepsze, a co nie bangla/ło nie najlepiej w stosunku do siódemki? (oczywiście, jeśli korzystałeś z tych systemów). W sumie to, co najbardziej mnie interesuje, to wydajność/zasobożerność systemu (ale o tym już wspomniałeś) oraz radzenie sobie z tymi nieco starszymi aplikacjami/grami/itd.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2016, o 21:34 przez MartiusR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood

16 Gb RAM juz jest zalecane w niektorych grach np: Rust albo DARK SOULS 3. ja bym zostawil 16Gb ramu a zrezygnowal z napedu DVD- ROM .
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

tylko do ramu może dopłacić za miesiąc, dwa i to niewielkie koszta, z kartą już tak nie będzie
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 455 razy
Kontakt:

Kuba pisze: 16 Gb RAM juz jest zalecane w niektorych grach np: Rust albo DARK SOULS 3. ja bym zostawil 16Gb ramu a zrezygnowal z napedu DVD- ROM .
+++++~!
jak masz starszy dysk w aktualnym kompie to do momentu jak nie bedziesz mial kasy albo potrzeby na ssd powinienes zaoszczedzic troszke
plus polecam : https://www.youtube.com/user/blackwhite321
Ostatnio zmieniony 21 lut 2016, o 21:46 przez cort3x, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood

smugglersun pisze: tylko do ramu może dopłacić za miesiąc, dwa i to niewielkie koszta, z kartą już tak nie będzie
No tak ale plyta MSI H81M-P33 ma 2 sloty pamieci tylko to nie wchodzi w rachube dokupienie 2x4 GB a trzeba kupic potem 2x8GB :trollface: a 2x4 GB odsprzedac za polowe ceny.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

johnnyxyz pisze: 16 GB RAM bez sensu, weź 8 i to co zaoszczędzisz dołóż do 960.

Różnicy pomiędzy 8 a 16 nie odczujesz nigdy, a te 10-20% więcej FPS odczujesz w każdej grze w którą będziesz grał.
Wiesiek 3 na ultra ze wszystkimi efektami mi się dusił przy 8 GB RAM. (grałem zaraz po premierze)
Awatar użytkownika
Robin Hood

MartiusR pisze: @Truepirate - czy masz może doświadczenia z tym, co ewentualnie w ósemce było lepsze, a co nie bangla/ło nie najlepiej w stosunku do siódemki? (oczywiście, jeśli korzystałeś z tych systemów). W sumie to, co najbardziej mnie interesuje, to wydajność/zasobożerność systemu (ale o tym już wspomniałeś) oraz radzenie sobie z tymi nieco starszymi aplikacjami/grami/itd.
Z siódemki korzystałem bardzo krótko więc jedyne co mogę napisać to właśnie to że jest wolniejsza niż 8.1, szczególnie widoczne przy odpalaniu komputera, 7 odpalał mi się mniej więcej o połowę dłużej niż konkurent, oczywiście oba na SSD. Co do zasobożerności to 8.1 również wygrywa, o ile dobrze pamiętam to jakieś 500 mb mniej ramu mi zżerał system po przeskoczeniu na 8.1. Starszych gier nie miałem już okazji odpalać na 7, więc wiele nie powiem na ten temat. O, jeszcze menadżer zadań przyjemniejszy, ale to taka mała pierdółka w sumie. Co do innych lepszych/gorszych rzeczy to nie ma co wiele wymieniać, aż tak wielkie zmiany nie zaszły. Co najwyżej menu start w 8.1, które mi osobiście nie podchodzi i używam wersji z siódemki.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

mikrawiec pisze:

Wiesiek 3 na ultra ze wszystkimi efektami mi się dusił przy 8 GB RAM. (grałem zaraz po premierze)
Na podkręconej i7 i 980 i po premierze, więc bez wszystkich poprawek. Przecież na niższych ustawieniach gra nie będzie potrzebowała 8 GB więc jemu go nie zabraknie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

johnnyxyz pisze:
mikrawiec pisze:

Na podkręconej i7 i 980. Przecież na niższych ustawieniach gra nie będzie potrzebowała 8 GB więc jemu go nie zabraknie.
Tak ale mi chodziło o to ze nie zawsze 8GB jest wystarczające :) jemu akurat styknie.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

1. Jak już wyżej mówiono, dopłać do 1 TB, różnica w cenie nie jest duża, a dysk nie zapcha się tak szybko. Mógłbyś też zainwestować w nieco lepszą kartę graficzną, no ale wszystko tutaj zależy od Twoich funduszy. Jeśli chcesz to możesz zrezygnować z 16 GB RAMu na rzecz 8, jedyną grą która przekroczyła magiczny próg 8 GB jest Heroes VII sprzed tony patchów.

Skoro już jesteśmy przy pamięciach, nie podałeś ich taktowania i klasy jakości, a są to dosyć ważne rzeczy. Moim zdaniem powinieneś trochę dopłacić do płyty głównej, akurat na tym podzespole nie chcesz oszczędzać.

2. Moim zdaniem najlepiej przysiąść od razu na windows 10. Korzystałem z windowsów od wielu lat i nie widzę powodu, dla którego nie miałbyś korzystać z windows 10. W końcu łatki odnośnie prywatności weszły już też na starsze systemy ;)

Po przesiadce na win10 zrobiłem krótki test i porównałem go z czystą instalacją win7 i win8.1. Gry działały przeciętnie szybciej niż na siódemce, różnice pomiędzy 10 i 8.1 były w marginesie błędu pomiarowego.

Dziesiątka sprawuje się świetnie i zdaje się, że wszystko już połatali. Branie starszego systemu zmusiłoby Ciebie do instalacji dziesiątki (najlepiej na czysto) jeszcze przed końcem lipca, bo wtedy wygaśnie darmowa aktualizacja.

3. Różni producenci różnie wyceniają swoje karty. Porównaj je sobie w testach udostępnionych w internecie, różnice w wydajności czasami są zaskakujące. Sam przy wybieraniu karty graficznej dopłaciłem trochę, ponieważ twórcy wersji niereferencyjnych w tańszych wersjach lubią robić różne rzeczy na odwal. Gdybyś wybierał pomiędzy GTX 970 to bym doradził Ci MSI Gaming, który świetnie wypada na tle konkurencji w każdych testach (nie tylko wydajnościowych), ale do najtańszych nie należy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Dziesiątka jest jeszcze w stanie beta. Jak czyta się doniesienia z programu insider (gałąź RedStone), to cały czas są informacje o wieszaniu menu start, problemach z logowaniem, niewłaściwym pokazywaniem wolnego miejsca na dysku, problemy z przełączaniem aplikacji pełnoekranowych; zmianami w Edge (np chcą dodać rozszerzenia do tej biednej przeglądarki), większa integracja Cortany, dodanie interaktywnych kafelków itp. MS też zapowiedział, że w przyszłych wydaniach pewnie umożliwi całkowite wyłączenie telemetrii.

Ale racja jest to wersja rozwojowa, niedostępna w standardowy sposób. Tylko dla ludzi, którzy zgodzili się na bycia darmowymi beta-testerami za cenę darmowego systemu w ciągłej wersji beta. Ale pokazuje, że Win 10 będzie ciągle zmieniany i za rok może wyglądać całkiem inaczej niż teraz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

To ja też dorzucę swoje trzy grosze bo ciekawy wątek :)

1) RAM - radzę Ci zakupić 8GB, a zaoszczędzoną kasę władować w grafikę, dodatkową kość zawsze zdążysz dokupić, a GPU to się kupuje raz a porządnie

2) System operacyjny - tu już sam musisz podjąć decyzję win 7, 8 i 10 w benchmarkach mają minimalne różnice, które ocierają się o próg błędu pomiarowego, jeżeli chcesz patrzeć w przyszłość to bierz 10 bo ma obsługę DX12. Osobiście siedzę teraz na 10 ale win 7 wydaje mi się przyjemniejszy w obsłudze ;) Jestem na tym systemie od 4 miesięcy i nie miałem absolutnie żadnych problemów

3) Karty graficzne - Karta graficzna Asus GeForce GTX 950 STRIX jest droższa ponieważ jest to wersja dla graczy, wyposażona w dwa wentylatory, dodatkowe złącza no i jest odpowiednio fabrycznie podkręcona. Osobiście nie polecam takiej karty ze względu na to, że jest nie wiele szybsza od GTX660 i do tego ma 2GB RAM co za chwilę może się okazać problemem (tak jak sama wydajność). Szczerze to na karcie bym nie oszczędzał GTX960/GTX770 byłby zdecydowanie lepszym wyborem. Żeby zakupić kartę ciąłbym budżet na obudowie/RAM/DVD

W późniejszym okresie radzę dokupić dysk SSD. Jeżeli chodzi o start systemu z SSD to bios (mam stary AWARDa) startuje mi dłużej niż system ale sama praca to już zupełnie inny wymiar ;)
ODPOWIEDZ