Trochę poczytałem artykułu na PCLabie, trochę poprzeglądałem internet, i generalnie myślę nad takim zestawem:
MSI GeForce GTX 950 OC
Płyta główna MSI H81M-P33, H81
Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB)
Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W
Dysk twardy Seagate Barracuda 3.5'', 500GB
Napęd Samsung SH-224FB
Obudowa Zalman Z3
Konfiguracja po konsultacjach:
Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150
MSI GTX 960 GAMING 2GB GDDR5 HDMI
Płyta główna MSI H81M-P33, H81
Pamięć RAM Crucial 8GB 1600MHz Ballistix
Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W
Dysk twardy Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM
Napęd Samsung SH-224FB
Obudowa Zalman Z3
Do czego bym go wykorzystał? Poza grami (na obecną chwilę nie celuję w nic, co miałoby większe 'realne' wymagania sprzętowe niż Dying Light i Wiedźmin 3) i różnymi czynnościami jak korzystanie z internetu, pisanie, obsługa różnych mniej wymagających aplikacji (czyli właściwie wszystko to, co robię na obecnym

I teraz zestaw pytań z mojej strony:
1.Czy taki zestaw jest sensowny i nic się w nim "nie gryzie"? Wyczytałem, że płyta główna którą wskazałem potrafi obsługiwać procesory z linii i5, potrafi obsłużyć maksymalnie 16 GB RAMu... No ale może jest coś jeszcze, na co powinienem zwrócić uwagę? Zasilacz, o ile dobrze się orientuję, powinien wystarczyć na potrzeby takiego procesora i karty graficznej.
2.Jaki system operacyjny (64-bitowy) na obecną chwilę byłby najbardziej bezproblemowy i najwydajniejszy/najmniej wymagający dla takiego komputera? Trochę się obawiam Windowsa 10, a o ósemce słyszałem raczej mało pochlebne opinie. Obecnie korzystam z siódemki (32 bitowej), lubię ją, no ale nie obsługuje tego nieszczęsnego DirectXa 12.
http://www.morele.net/karta-graficzna-m ... ox-707414/
http://www.morele.net/karta-graficzna-a ... ng-767214/
Bo widzę, że różnica w cenie jest znacząca - próbuję się doczytać w opisie, ale poza niewielką różnicą w taktowaniu rdzeni i radiatorem w tej drugiej nie widzę znaczącej różnicy - czy warto sobie w ogóle zawracać głowę droższym wariantem?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Dodam tylko, że już jakieś 2-3 lata pozostaję "poza obiegiem" jeśli chodzi o to, co jest na topie, jakie procesory, karty itd, więc trochę to dla mnie jak wybudzenie z hibernacji po latach, więc tym bardziej będę hepi, jak ktoś mi coś doradzi/skoryguje.