Problem z zasięgiem sieci domowej

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Witam,
Od pewnego czasu używam modemu od UPC. Niestety często się zdarza ,że sygnał nie dociera w niektóre miejsca w mieszkaniu ,bądź z niewiadomych przyczyn nie ma stabilnego sygnału sieci i go zrywa. Za pomocą programu diagnostycznego sprawdziłem,że wokół znajduje się ponad 30 sieci.Z tego też powodu zdarza się ,że od czasu do czasu przełączam się z 2,4 Ghz na częstotliwość 5 Ghz. Jak powszechnie wiadomo nie jest to stabilne połączenie i często działa na niewielkich dystansach. Zastanawiam się nad kupnem rutera który byłby kompatybilny z moim modemem od UPC ,żeby zwiększyć możliwości sygnałowe sieci,ewentualnie zakupić wzmacniacz sygnału od tp linka ale to też by wymagało zakup rutera tp linka tak mi się wydaję .Obok siebie mam ruter to mam dużo kresek sygnału ,ale już np. w innym pokoju często to połączenie jest zrywane bądź jest bardzo slaby sygnał.Zależy mi na dobrym poziomie sygnału w całym mieszkaniu 74m2:P

1.Czy połączenie modem UPC + ruter np. TP-link?
2.Czy jednak wzmacniacz sygnału Tp-link?
Jakie rozwiązanie jest najbardziej opłacalne i korzystne?

Chciałbym dodać ,że zależy mi na tym by ruter:
-pracował na pasmach 2,5Ghz i 5,2Ghz
-żeby dało się podłączyć go do modemu UPC (ewentualnie)
-żeby zwiększył zasięg mojej sieci.
-cena to myślę do 400 zł

Moje pomysły na to były takie:
http://allegro.pl/tp-link-td-w9980-adsl ... 43142.html - ruter od Tp linka
http://allegro.pl/router-tp-link-archer ... 20755.html -ruter od Tp linka
http://allegro.pl/router-asus-dsl-n55u- ... 10544.html -ruter asusa
http://www.euro.com.pl/wzmacniacze-sygn ... 54re.bhtml - wzmacniacz sygnału

Mieszkam w bloku w mieście i to jest ograniczenie,gdzie są dość grube ściany. Chciałbym zauważyć ,że moja drukarka jest bezprzewodowa pracuje tylko na paśmie 2.4 Ghz czy jest możliwość poradzenia sobie z tym problemem. Czy jednak dalej będę musiał się przerzucać z pasma 5.2 na 2.4 Ghz by coś wydrukować :P??

Poniżej wrzucam zdjęcia tego modemu od UPC. Jest on na kabel sieciowy( skrętka) jak widać:P

Nie chcę czegoś kupować ,żeby się potem okazał ,że jest ten sprzęt nie kompatybilny z tym co mam:P Proszę o wypowiedź obeznanych w temacie sieci itp :) Pozdrawiam ;)

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lut 2016, o 14:13 przez Kamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Masz to co wiekszosc osob majacych UPC. Generalnie kazdy router jaki kupisz powinien dzialac z tym routero-modemem. Tylko musi byc typowy, a nie pod kabel telefoniczny. Pamietaj, ze 5ghz wprawdzie jest bardziej stabilna, ale tez duzo bardziej zaklocaja ja wlasnie sciany. Probowales po prostu przestawic router?
Czasami w lidlu/biedronce w okolicach 80 zł mozna kupic jakies wzmacniacze sygnalu, ale co one sa warte to nie mam pojecia. Moze kupic jakis access point i go kablem poprowadzic w jakies inne miejsce w mieszkaniu?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

A co masz na myśli mówiąc,że typowy?Czytałem gdzieś na forum ,że musi to być ruter DSL , a nie ADSL bo UPC tego nie obsługuje. Jeśli chodzi modem UPC to poprowadzenie go w inne miejsce w mieszkaniu niestety nie da rady ,bo mam za krótki kabel :P Z drugiej strony nie jestem obyty dobrze w tym temacie to jakbyś mógł wrzucić linka do takiego dobrego typowego rutero-modemu.Czy ten asus się nada http://allegro.pl/router-asus-dsl-n55u- ... 10544.html?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

@up

Miał na myśli właśnie DSL bo napisał ze musi być bez gniazda telefonicznego.
Awatar użytkownika
Robin Hood

No właśnie raczej chodziło o router bez DSL i podłączenie go do aktualnego routero-modemu.
Mój router też nie dawał sobie rady więc dostawiłem do niego takie coś: https://wiki.openwrt.org/toh/xiaomi/mini
Nie grzeje się, jest schludne, obsługuje WiFi AC (może też działać jako repeater), można zainstalować OpenWRT :) Jedyna wada to porty ethernet 100 mb/s.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

mikrawiec pisze: @up

Miał na myśli właśnie DSL bo napisał ze musi być bez gniazda telefonicznego.
Napisałem,że jestem nie obyty w temacie ,pomyłka moja :P
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

kubaku4 pisze: No właśnie raczej chodziło o router bez DSL i podłączenie go do aktualnego routero-modemu.
Mój router też nie dawał sobie rady więc dostawiłem do niego takie coś: https://wiki.openwrt.org/toh/xiaomi/mini
Nie grzeje się, jest schludne, obsługuje WiFi AC (może też działać jako repeater), można zainstalować OpenWRT :) Jedyna wada to porty ethernet 100 mb/s.
Rutery dzieli się z zasady na DSL (do sieci lokalnych poprzez połączenie Ethernet) oraz aDSL (do połączeń modemowych po kablu telefonicznym).
Ostatnio zmieniony 13 lut 2016, o 15:30 przez mikrawiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Dziwna sytuacja. Mieszkam w bloku gdzie również jest sporo innych sieci wifi, mam ten sam router z UPC i nie dość, że w całym mieszkaniu mam świetny sygnał to mogę go złapać jeszcze jakieś 10-15m od bloku. Raczej wątpię, że to inny router w tej samej obudowie. Wrzucam screeny z konfiguracją, może uda Ci się coś zdziałać. ;)

http://imgur.com/a/lbzXz
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Rosh00 pisze: Dziwna sytuacja. Mieszkam w bloku gdzie również jest sporo innych sieci wifi, mam ten sam router z UPC i nie dość, że w całym mieszkaniu mam świetny sygnał to mogę go złapać jeszcze jakieś 10-15m od bloku. Raczej wątpię, że to inny router w tej samej obudowie. Wrzucam screeny z konfiguracją, może uda Ci się coś zdziałać. ;)

http://imgur.com/a/lbzXz
Dzięki za konfe :P zobaczymy czy coś pomoże:)

EDIT: Niestety to nie pomogło ,dalej w drugim pokoju mam jedna kreskę :< Pomyślę nad zakupem rutera ;P Może nawet dziś sobie go załatwię
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

A probowales zmieniac kanaly? Generalnie na 2.4 to troche niemozliwe, zeby w drugim pokoju bylo tak fatalnie. Moze po prostu jest zepsuty?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Zanim wydasz pieniądze na router, który może niewiele zmienić spróbuj jeszcze sprawdzić, na których kanałach jest u Ciebie największy ruch i na tej podstawie ustawić najmniej zapchany kanał w swoim routerze. Istnieje do tego sporo darmowych programów, sam korzystałem kiedyś z InSSIDer. Może też pomóc przestawienie routera. Ustaw go w jakimś wysokim miejscu i najlepiej z dala od urządzeń, które mogą zakłócać sygnał. Ktoś wspominał też o kupnie repeatera zamiast routera. Ma to swoje wady ale w Twoim przypadku może okazać się lepszym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Rosh00 pisze: Zanim wydasz pieniądze na router, który może niewiele zmienić spróbuj jeszcze sprawdzić, na których kanałach jest u Ciebie największy ruch i na tej podstawie ustawić najmniej zapchany kanał w swoim routerze. Istnieje do tego sporo darmowych programów, sam korzystałem kiedyś z InSSIDer. Może też pomóc przestawienie routera. Ustaw go w jakimś wysokim miejscu i najlepiej z dala od urządzeń, które mogą zakłócać sygnał. Ktoś wspominał też o kupnie repeatera zamiast routera. Ma to swoje wady ale w Twoim przypadku może okazać się lepszym rozwiązaniem.
Używałem tego Inssidera . ruch w Sieci na 2.4 Ghz jest przeogromny. Kanały są zapchane,występuje tak przynajmniej 5 sieci. Po za standardowymi kanałami nie ma wychodzić bo sieć będzie zagłuszana przez inne a i wtedy zakres mamy gorszy przy 1,6,11. Na 5.2 Ghz nie ma żadnej sieci i często z niej korzystam. Reapeater też byłby dobrym wyjściem
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Kamell pisze:
Rosh00 pisze: Zanim wydasz pieniądze na router, który może niewiele zmienić spróbuj jeszcze sprawdzić, na których kanałach jest u Ciebie największy ruch i na tej podstawie ustawić najmniej zapchany kanał w swoim routerze. Istnieje do tego sporo darmowych programów, sam korzystałem kiedyś z InSSIDer. Może też pomóc przestawienie routera. Ustaw go w jakimś wysokim miejscu i najlepiej z dala od urządzeń, które mogą zakłócać sygnał. Ktoś wspominał też o kupnie repeatera zamiast routera. Ma to swoje wady ale w Twoim przypadku może okazać się lepszym rozwiązaniem.
Używałem tego Inssidera . ruch w Sieci na 2.4 Ghz jest przeogromny. Kanały są zapchane,występuje tak przynajmniej 5 sieci. Po za standardowymi kanałami nie ma wychodzić bo sieć będzie zagłuszana przez inne a i wtedy zakres mamy gorszy przy 1,6,11. Na 5.2 Ghz nie ma żadnej sieci i często z niej korzystam. Reapeater też byłby dobrym wyjściem
U mnie blok gomułkowski (b. grube mury), 30 mieszkań. Bywa, że 15 sieci łapie u siebie (wszystkie na 2,4) i jako tako w 50 metrach mieszkania mam pokrycie (ale nie każde urządzenie łapie sieć tak samo, nie w każdym miejscu, nie do wszystkiego) i łapie sieć jeszcze pod blokiem (mieszkam na II piętrze). Także ten, może coś jest nie tak?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Z tego co się zorientowałem to najwyraźniej ten modemo ruter jest do d... Dlatego też powininem zainwestować w lepsze urządzanie
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Jeśli coś jest nie tak z routerem to UPC ma obowiązek wymienić go bez żadnych opłat.
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

Tylko że wifi w tym routerze jest po prostu kiepskie i to nie jest usterka, tylko cecha sprzętu. On nawet nie ma żadnej zewnętrznej anteny, a udostępniać musi nawet 2 sieci jednocześnie. Poza tym IMO już same ograniczenia konfiguracji dyskwalifikują taki sprzęt.

@Kamell
Jeśli zależy ci na paśmie 5GHz to kup coś w stylu http://www.x-kom.pl/p/104620-router-tp- ... lband.html , te twoje propozycje routerów wyglądają na ostro przestrzelone. Analogiczny sprzęt z tylko jednym pasmem będzie jeszcze tańszy. Modemo-router przestawisz wtedy w tryb bridge i podłączasz do niego router - sprzęt od UPC zacznie działać jako modem, a router będzie miał przydzielone publiczne IP.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Kup se wzmacniacz sygnalu wi-fi do swojego pokoju i bedziesz miał spokoj na przyklad taki :
http://www.ceneo.pl/27669333#tab=spec
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

rob006 pisze: Tylko że wifi w tym routerze jest po prostu kiepskie i to nie jest usterka, tylko cecha sprzętu. On nawet nie ma żadnej zewnętrznej anteny, a udostępniać musi nawet 2 sieci jednocześnie. Poza tym IMO już same ograniczenia konfiguracji dyskwalifikują taki sprzęt.

@Kamell
Jeśli zależy ci na paśmie 5GHz to kup coś w stylu http://www.x-kom.pl/p/104620-router-tp- ... lband.html , te twoje propozycje routerów wyglądają na ostro przestrzelone. Analogiczny sprzęt z tylko jednym pasmem będzie jeszcze tańszy. Modemo-router przestawisz wtedy w tryb bridge i podłączasz do niego router - sprzęt od UPC zacznie działać jako modem, a router będzie miał przydzielone publiczne IP.
Dokładnie o czymś pdobnym myslałem :) Dobre rutery to od 3 setek się zaczynają tak słyszałem :p Jedyne co się obawiam to czy będzie kompatybilny z tym dziadostwem od UPC,bo o to się rozchodzi :p
Kuba pisze: Kup se wzmacniacz sygnalu wi-fi do swojego pokoju i bedziesz miał spokoj na przyklad taki :
http://www.ceneo.pl/27669333#tab=spec
Do tego potrzebowałbym chyba rutera od TP linka ,bo z dziadostwem od UPC wydaję mi się ,że nie ruszy :cry:
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

Kamell pisze: Dobre rutery to od 3 setek się zaczynają tak słyszałem :p
A tam, takie pieprzenie aby wcisnąć ludziom droższy sprzęt. Router ma służyć, a nie kosztować. Sam kierowałeś się ceną i powybierałeś sobie jakieś cuda z niepotrzebnymi bajerami. Na rynku konsumenckim tak naprawdę wszędzie masz to samo, czy router kosztuje 100 czy 400 zł awaryjność nie zmienia się jakoś drastycznie, więc najlepiej brać w miarę sprawdzone marki i szukać najtańszego sprzętu spełniającego nasze potrzeby. A dla większości osób wystarczy sprzęt za ~70zł ;].
Jedyne co się obawiam to czy będzie kompatybilny z tym dziadostwem od UPC,bo o to się rozchodzi :p
Ten modem od UPC to nie jest jakiś radziecki wynalazek - jak komputer po podpięciu działał, to i router powinien. Sam mam podobny router pracujący już od roku z takim modemem UPC i działa bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

rob006 pisze:
Kamell pisze: Dobre rutery to od 3 setek się zaczynają tak słyszałem :p
A tam, takie pieprzenie aby wcisnąć ludziom droższy sprzęt. Router ma służyć, a nie kosztować. Sam kierowałeś się ceną i powybierałeś sobie jakieś cuda z niepotrzebnymi bajerami. Na rynku konsumenckim tak naprawdę wszędzie masz to samo, czy router kosztuje 100 czy 400 zł awaryjność nie zmienia się jakoś drastycznie, więc najlepiej brać w miarę sprawdzone marki i szukać najtańszego sprzętu spełniającego nasze potrzeby. A dla większości osób wystarczy sprzęt za ~70zł ;].
Jedyne co się obawiam to czy będzie kompatybilny z tym dziadostwem od UPC,bo o to się rozchodzi :p
Ten modem od UPC to nie jest jakiś radziecki wynalazek - jak komputer po podpięciu działał, to i router powinien. Sam mam podobny router pracujący już od roku z takim modemem UPC i działa bez zarzutu.
Ok ,dzięki za informacje . Właśnie poszukam w RTV euro agd albo na allegro :).
P.S. Sorry,że tak późno odpisuje ,ale jakoś tak wyszło :P
ODPOWIEDZ