Stare gry na Peceta

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Ostatnio rozglądałem się po Internecie, ponieważ poszukiwałem starych gier, które mogłyby stanowić niezłe prezenty na 18 dla mojego syna. Zresztą sentyment mam do tego typu gier. Rozważam takie tytuły:
Heroes 4,
GTA III,
GTA Vice City,
Gothic,
Gothic 2,
Majesty.
Który z tych tytułów najbardziej polecacie dla 8 latka? Z góry dzięki za opinie :)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2016, o 03:30 przez szymek21, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 34 razy
Kontakt:

Wszystkie części Gta, choć zacząłbym od 1, w kolekcji klasyki można nabyć całą trylogię za około 30 zł a na pozostałe części jest zawsze obniżka czy na steam czy na muve. Choć dla 8 latka ta gra może być trochę brutalna, może zamiast tego Croc: Legend of Gobbos ?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Biorąc pod uwagę oznaczenia PEGI/ESRB to tylko Majesty się nadaje, reszta jest dla starszych dla dzieci ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

maklo99 pisze: Wszystkie części Gta, choć zacząłbym od 1, w kolekcji klasyki można nabyć całą trylogię za około 30 zł?
GTA 1 i 2 jest za firko od samego Rockstara.
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

dlaczego nie soldier of fortune ?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 43 razy

Zapoznaj Go z serią The Settlers albo Age of Empires. GTA odpadają ze względu na treści zawarte (chyba tłumaczyć nie trzeba). Reszta wydała by się zbyt skomplikowana jak dla 8 latka. Dobrym wyborem były by stare tytuły z Amigi Lemmingi, Socer Kid, seria Gobblins czy Giana Sisters. Jest odpowiednia stronka gdzie zasysasz od razu zmontowane "exe"ki lecz reklamy robić nie bede jak cos PW. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Mix pisze: dlaczego nie soldier of fortune ?
:trollface:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

No come on, ostatnio jest na topie kupowanie Wiedźmina dla 12sto latków :P Świat pełen wulgaryzmów, rasizmu, seksu i przemocy to w sam raz materiał dla nich ;)

A tak na serio to fakt, 8 lat to za mało jeszcze, żeby grać w gry z "większym sensem", poczekałbyś choćby do, nie wiem, 12-14? Teraz to możesz z nim w coopie popykać np. w Trine, albo za grosze idzie dorwać Super Froga na Steamie.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Jeśli chcesz coś wybierać z wymienionych gier to chyba Hirołsy 4 będą idealne - w końcu nie jest to jakaś skomplikowana gra. W GTA raczej dzieciak będzie tylko chodził i strzelał do ludzi, Gothic może być trochę za trudny ze względu na sterowanie. Poza tym, Hirołsy na pewno znajdziesz w polskiej wersji językowej, nie pamiętam czy Majesty ją miało ale nawet jeśli, to chyba to pierwsze o wiele łatwiej "załapać" a cieszyć się grą można przez naprawdę długi czas ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Worms World Party lub Worms Armageddon. Przednia zabawa szczególnie, gdy się gra w paru przed jednym komputerem. Można też zaproponować jakiegoś prostszego mechanicznie RTSa - może Dune 2000, Warcraft 3 też powinien się nadać. Z podanych przez Ciebie - Heroes 4 lub Majesty, na Gothica czy (w szczególności) GTA niech lepiej syn poczeka parę lat.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Seria Lego z starszymi tytułami takimi jak Lego Stara Wars Complete Saga na czele, można tanio dostać pudełko z rodzimej dystrybucji (np. na cdp). Mnóstwo zawartości bo tak naprawdę to połączone dwie gry z wspólnym habem. Tematyka jest na czasie no i niedawno chyba przystosowano spolszczenie do tej wersji (wcześniejsze oddzielne wydania były po Polsku ale wspólne complete jakoś nie http://goo.gl/iqdtku) dla ośmiolatka może być jednak potrzebne. No i od czasu do czasu możesz przyłączyć się do zabawy. Nie potrafię wymyślić nic lepszego i starego jednocześnie.
Z grami które wymieniłeś na początku poczekałby jednak aż chłopak skończy 14-16 lat, mimo wszystko potrafią się pojawić tam ostre sceny i niecenzuralny język. Herosy z kolei mogą być nieco zbyt skomplikowane.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Witam.
Z seria GTA zwlaszcza od 3 do 4 na windowsie 8 pojawiaja sie problemy z myszka. Generalnie ten windows jak i 8.1 przysparzaja sporo klopotow graczom lubiacym klasyki.
A co do klasykow. Polecam wlasnie serie Settlers. Do tego Heroes of might and magic 3 i 4. Zabawy na dluuugi czas. Ostatnio rowniez czytalem cos o fanowskich upgrade`ach do Diablo i diablo 2. Tez nabraly nowego zycia. A ode mnie prywatnie polecam serie Jagged Alliance i UFO/ Poczawszy od Enemy unknown. Ewentualnie niedawno wydany Xenonauts gdyby byly jakies klopoty z odpaleniem wspomnianych gier. A na pewno beda. Wiem z doswiadczenia.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Ciekawe, ilu wypowiadających się przeczytało pierwszy post :trollface:
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Nie czytaja. Temat stanowi pretekst, zeby nabijac sobie posty i dostac sie na pchli targ. Tylko dziwnym trafem posty sie tu wcale nie nabijaja :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 25 razy

kamil_999666 pisze: (...) no i niedawno chyba przystosowano spolszczenie do tej wersji (wcześniejsze oddzielne wydania były po Polsku ale wspólne complete jakoś nie(...)
Możesz podać jakiś link/więcej info na temat tego spolszczenia, bo w googlu coś nie specjalnie idzie znaleźć.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

Nie wiem jaki masz sprzęt, ale mój siedmioletni brat z Mickey Mouse Castle of Illusion był zadowolony.
Z starszych:
Rayman 3 Hoodlum Havoc
Lego jak ktoś wspomniał
Może spróbuj coś nowszego rayman origins jeśli sprzęt da rade.
PostScript pisze: Nie czytaja. Temat stanowi pretekst, zeby nabijac sobie posty i dostac sie na pchli targ. Tylko dziwnym trafem posty sie tu wcale nie nabijaja :)
Są też tacy, którzy o tym nie wiedzą np. ja :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

@x2 up
Sam tworzyłem do niego instalator. Jest na grajpopolsku.pl, poszukaj. Tworzę aktualnie spolszczenie do LEGO Indiany, będzie wyglądało prawie tak samo jak to do Star Warsów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Też nie wiedziałem / nie pamiętałem że tu licznik nie działa, ale skoro wszedłem z zamiarem napisania to napiszę :) poza tym dostęp i tak już mam...chyba...

GTA i strzelanki no heloł...może od razu Hatred albo jakiś hentai?
Herosi spoko, ale może 5? Łatwiejsze od klasyków (nie żeby tamte były jakoś trudne ale w 5 jest sporo uproszczeń i grafika nie odrzuca dzisiejszych latorośli). Poza tym wszelkie platformówki w 3D, jakieś może wyścigi (Tooncar!), może proste przygodówki?

PS. wchodząc w temat "Stare gry..." nie spodziewałem się GTA3 czy Herosów 4...chyba się starzeję...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 104 razy
Podziękowania: 48 razy
Kontakt:

bukiash pisze: Witam.
Z seria GTA zwlaszcza od 3 do 4 na windowsie 8 pojawiaja sie problemy z myszka. Generalnie ten windows jak i 8.1 przysparzaja sporo klopotow graczom lubiacym klasyki.
A co do klasykow. Polecam wlasnie serie Settlers. Do tego Heroes of might and magic 3 i 4. Zabawy na dluuugi czas. Ostatnio rowniez czytalem cos o fanowskich upgrade`ach do Diablo i diablo 2. Tez nabraly nowego zycia. A ode mnie prywatnie polecam serie Jagged Alliance i UFO/ Poczawszy od Enemy unknown. Ewentualnie niedawno wydany Xenonauts gdyby byly jakies klopoty z odpaleniem wspomnianych gier. A na pewno beda. Wiem z doswiadczenia.
Swoją drogą, bukiash podana przez ciebie płeć - kobieta, a w poście "czytałem".
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

O kuzwa... faktycznie :/ Dzieki
ODPOWIEDZ