Windows 10

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam.
Nie wiem czy piszę w dobrym dziale,ale chciałbym się Was zapytać (Ci którzy posiadają 10) co sądzicie o Win 10 ?
Polecacie go zainstalować,jakieś wady i zalety.Jak go oceniacie po dłuższym czasie używania?
Z góry dzięki za odpowiedź :) :tak:
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 74 razy
Podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Więc tak,
szybko się uruchamia (o wiele szybciej niż Win 7). A jedyną wadą jaką zaobserwowałem jest to, że czasami Menu Start nie można uruchomić, ale ponowne uruchomienie pomaga. No i Sklep Windows. Najlepiej będzie, jak sam zainstalujesz i się przekonasz :). Pozdro!
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

System posiadam od paru miesięcy i na laptopie i na kompie :P jest mega, nie ma z nim żadnych problemów :P gry działają stabilnie i płynnie, problemów ze sterownikami nie ma ale wiem ze pare programów ma problemy z windows 10 :P wiem ze jakiś program szukałem do wirtualnej maszyny to go nie mogłem znaleśc. Osobiście bardzo polecam ten system jak ktoś miał 7 to będzie napewno lepsza różnica w uruchamianiu oraz dodane zostało pare dobrych funkcji :P a z windowsa 8.1 na 10 to aktualizacja moim zdaniem jest WYMAGANA xD boo jednak windows 10 radzi sobie lepiej z grami
Awatar użytkownika
Łowca

WileTheBest pisze: Więc tak,
szybko się uruchamia (o wiele szybciej niż Win 7). A jedyną wadą jaką zaobserwowałem jest to, że czasami Menu Start nie można uruchomić, ale ponowne uruchomienie pomaga. No i Sklep Windows. Najlepiej będzie, jak sam zainstalujesz i się przekonasz :). Pozdro!
No to w sekundach ile się uruchamiała 7, a ile 10 - i ile już miałeś zainstalowaną 7, a ile 10 ?

Daimoon pisze: System posiadam od paru miesięcy i na laptopie i na kompie :P jest mega, nie ma z nim żadnych problemów :P gry działają stabilnie i płynnie, problemów ze sterownikami nie ma ale wiem ze pare programów ma problemy z windows 10 :P wiem ze jakiś program szukałem do wirtualnej maszyny to go nie mogłem znaleśc. Osobiście bardzo polecam ten system jak ktoś miał 7 to będzie napewno lepsza różnica w uruchamianiu oraz dodane zostało pare dobrych funkcji :P a z windowsa 8.1 na 10 to aktualizacja moim zdaniem jest WYMAGANA xD boo jednak windows 10 radzi sobie lepiej z grami
Jest mega bo ? Konkretnie, tak samo mogę powiedzieć o XP, mam go na jednym z pecetów i też jest mega, wszystko chodzi ekstra ;)
A czy gry na XP lub 7, które są pod nie chodzą inaczej ? I co to jest - lepsza różnica, to po polsku ? (znaleźć, a nie znaleśc! kup słownik, masz też wbudowany w przeglądarki!) Jakie to funkcje ? Używasz za dużo uśmieszków, a za mało konkretów. Konkretnie, które gry i w czym lepiej chodzą na 10 niż na 8 i 7 ?! Po takiej rekomendacji widzę dla kogo Microsoft przygotował 10-tkę. Bo błędach, szpiegowaniu, tym, że Microshit sam wrzuca nam pliki na komputer, wpadkach wiele osób na razie podziękuje.
http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/ ... niszczenia najnowsza dla ciebie po polsku i buźka ;)
Prawda jest taka, gdyby XP dostał Directa to pewnie dalej sporo osób by na nim siedziało, a jeśli Microshit nie chciałby w podobny sposób podzielić rynku z Directem czy innym zagraniem pomiędzy 7 i 10 to pewnie prawie nikt by nie migrował. No i wynik i tak jest słaby jak na darmową zmianę, gdyby była płatna to wyniki 10 były by jak Visty czy 8-ki w stosunku do 10.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy

W moim odczuciu 10 to taka beta. Gdzieniegdzie taka niedorobiona. Większość konfliktów kończy się bsodem - taka delikatna jest. Do tego z moim lapkiem w zasadzie nie gada, bo każdy updejt nie może się zakończyć tylko wisi na "ponowne uruchamianie" i trzeba przywracać stan sprzed aktualizacji. Uruchamia się u mnie wręcz wolniej niż 7 (na czystym pececie), może jak ma się poustawiane szybkie starty i dysk SSD to różnica jest, ale ja mam HDD, a szybkiego startu też nie włączałem bo jak wyłączam komputer to chcę go wyłączyć a nie zahibernować. Jak ktoś bardzo jej nie męczy to pewnie w miarę komfortowo może z 10 pracować, a czy jest lepsza od 7 to już raczej kwestia gustu, przyzwyczajeń i potrzeb. Dla mnie gorsza, ale zmigrowałem się, żeby "zaklepać" sobie klucz w darmowym okresie. Lapka przywrócę do 7 a z pecetem jeszcze się zastanowię.
Awatar użytkownika
Łowca

Mam Win10 od samego początku od bety. Z czystym sumieniem mogę go polecić, głównie osobom które przechodzą z Visty, Win8 czy Win8.1. Jeśli ktoś "siedzi" na Win7 i jest mu dobrze, może też pozostać, zbyt wiele nie traci. Odnośnie moich odczuć dot Win10. Nie muli, nie ma problemów z aktualizacjami, sterownikami, działaniem czegokolwiek. Dużym plusem jest to że nie a tutaj wielu zbędnych komponentów, jak to było w przepadku poprzednich części. Po prostu instalujesz to czego potrzebujesz, zapewne dlatego procesory są pod tym względem trochę bardziej wydajne w porównaniu do starszych systemów. Z czystym sumieniem mogę polecić Win10 pod warunkiem że ktoś dba o to jak działa jego sprzęt - czyszczenie rejestru, plików tymczasowych czy defragmentacja to podstawa pełnego zadowolenia.
Awatar użytkownika
Łowca

.... instalowałem 10 na 7 w moim czteroletnim laptopie ..... bez żadnych problemów. Wszystko chodzi jak chodziło, chyba nawet lepiej, ale pewności nie mam. Gry chodzą bezproblemowo :)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Kopia obecnego systemu, upgrade sprawdzenie jak działa, ewentualnie instalacja na czysto i testowanie. Jeśli nie masz problemów możesz korzystać jeśli Ci się spodoba. Ja dałem sobie z nim spokój bo miałem za dużo problemów w użytkowaniu oraz parę gier nie chciało mi działać jak należy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Prawdę mówiąc to jedynie w czym ten nowy windows mnie zawiódł narazie to z startem w sensie.

Z racji tego, że rok temu kupiłem nowy komp, to dostałem w lipcu tego roku ofertę aktualizacji windowsa z 8.1 bo taki miałem oryginalnie. Na 10. Dobra poczekałem do tego dnia premiery tego windowsa i wiecie co?

Dopiero pod koniec listopada, udało mi się ten system zainstalować, gdy poszedłem na rehabilitacje ręki. Bo wcześniej próbując instalować ten system, ciągle jakieś błędy mi wyskakiwały, dopiero pod koniec listopada poszło. Nieco lekki fail, ale przeboleje to.

Jeśli chodzi jednak o plusy i minusy. To dużym plusem jaki zauważyłem, jest to że szybciej włącza się system niż 8 i jest jeszcze stabilniejszy. Minusów jako tako większych nie zauważyłem, ale pewnie i z czasem dojdą one.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Jakiś pomysł jak naprawić ciągłe rozłączanie z WiFi? Laptop to Dell Inspiron 5537. Router mam w innym pokoju. Tam, gdzie na tym samym laptopie z Win8 miałem kreskę teraz w ogóle nie mam zasięgu, a tam gdzie 2-3 włącza się na 3-5 sekund i co chwilę zrywa, połącza od nowa i tak w koło Macieju.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Hemiq pisze: Jakiś pomysł jak naprawić ciągłe rozłączanie z WiFi? Laptop to Dell Inspiron 5537. Router mam w innym pokoju. Tam, gdzie na tym samym laptopie z Win8 miałem kreskę teraz w ogóle nie mam zasięgu, a tam gdzie 2-3 włącza się na 3-5 sekund i co chwilę zrywa, połącza od nowa i tak w koło Macieju.
Chyba jedynie reinstal na jakiś normalny windows :)
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Hemiq pisze: Jakiś pomysł jak naprawić ciągłe rozłączanie z WiFi? Laptop to Dell Inspiron 5537. Router mam w innym pokoju. Tam, gdzie na tym samym laptopie z Win8 miałem kreskę teraz w ogóle nie mam zasięgu, a tam gdzie 2-3 włącza się na 3-5 sekund i co chwilę zrywa, połącza od nowa i tak w koło Macieju.
Też miałem problem z Wi-fi na Win10, sterowniki producenta czy systemowe? Mi pomogły stery od producenta pod Win8-8.1 szukaj.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

2 miesiące testów i powrót do win7/8.1. Ta ich dziesiatka jest "sprytna inaczej".
http://www.dobreprogramy.pl/wielkipiec/ ... 65392.html
Główny powód dla którego zrezygnowałem z win10 to SZPIEGOWANIE mojego zachowania. polecam forum na stronie winclubu
http://winclub.pl/
Dodam od siebie ze niektóre strony z których korzystam w OGÓLE NIE WPUSZCZAJĄ LUDZI Z WIN 10
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Nie zapomnij nie uaktualniać swojego systemu (albo przynajmniej odznacz/wyłącz niektóre aktualizacje/serwisy swojej siódemki/ósemki), bo Diagnostic Tracking Service istnieje również na nich. Stawiam, że większość krzykaczy o szpiegowaniu dziesiątki pewnie tego nie wyłączyła po powrocie do starego systemu (albo nawet nie wie, że takie coś istnieje). Z drugiej strony jest masa programów do blokowania "potencjalnie szpiegujących funkcji" Windows 10 dla osób z "paranoja mode". No, ale szpiegujo!

Wracając do tematu to używam dziesiątki już parę miesięcy i nie narzekam. Jak na razie zero problemów.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

paranoja mode mówisz :)
Jesli cos jest za darmo to......
Jesli ci pasuje uzywaj dalej....
ps
podstawa stabilnego i bezstresowego systemu to -off aktualizacje, ale skoro naleze do krzykaczy to co ja mogę o tym wiedzieć

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

tomthor pisze: Dodam od siebie ze niektóre strony z których korzystam w OGÓLE NIE WPUSZCZAJĄ LUDZI Z WIN 10
Czyli są to strony których w ogóle nie warto odwiedzać albo takie które hardo łamią prawo :trollface:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Jest mega bo ? Konkretnie, tak samo mogę powiedzieć o XP, mam go na jednym z pecetów i też jest mega, wszystko chodzi ekstra ;)
A czy gry na XP lub 7, które są pod nie chodzą inaczej ? I co to jest - lepsza różnica, to po polsku ? (znaleźć, a nie znaleśc! kup słownik, masz też wbudowany w przeglądarki!) Jakie to funkcje ? Używasz za dużo uśmieszków, a za mało konkretów. Konkretnie, które gry i w czym lepiej chodzą na 10 niż na 8 i 7 ?! Po takiej rekomendacji widzę dla kogo Microsoft przygotował 10-tkę. Bo błędach, szpiegowaniu, tym, że Microshit sam wrzuca nam pliki na komputer, wpadkach wiele osób na razie podziękuje.
http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/ ... niszczenia najnowsza dla ciebie po polsku i buźka ;)
Prawda jest taka, gdyby XP dostał Directa to pewnie dalej sporo osób by na nim siedziało, a jeśli Microshit nie chciałby w podobny sposób podzielić rynku z Directem czy innym zagraniem pomiędzy 7 i 10 to pewnie prawie nikt by nie migrował. No i wynik i tak jest słaby jak na darmową zmianę, gdyby była płatna to wyniki 10 były by jak Visty czy 8-ki w stosunku do 10.
Masz rację trochę źle to ująłem ;) już się poprawiam. Jeśli chodzi o szybkość uruchamiania to jak na system z taką szatą graficzna i systemem plików to bardzo szybko się uruchamia ponieważ korzysta z UEFI. Porównanie tutaj do windowsa XP który zajmuje 4 razy mniej jest trochę dziwnym zabiegiem. Nowe nowości noo słuchaj tutaj nie będę ci wymieniał ale jedną z rzeczy które napewno ci się przyda to nowy Direct X (oczywiście w 2016 lub 2017 roku), leprze zarządzanie Ramem ponieważ plik stronnicowy przy 8 GB to jakieś 2GB nie 12 GB jak w poprzednich wersjach systemu. Jeśli chodzi o konkretne tytułu to podam 2 przykłady. Project cars :P gdzie możesz na własne oczy na youtube zobaczyć poowrówanie jak działa ta gra na win 7,8.1 i windows 10 i zobaczysz sobie różnice. Drugą grą to GTA 5 choć tutaj ci nie pomogę do końca ponieważ to już moje odczucia ponieważ grając na windows 7 odczuwałem dośc wyraźne spadki gdy wjeżdzałem do Tuneli, tego samego dnia testowałem na windows 10 tą samą wersje gry (Oryginał) i takich spadków nie uświadczałem. Jeśli chodzi o to dlatego ten system przygotował to rozumiem twoją złość tego jak mało konkretnie to napisałem ale nie przyłożyłem się do tego ;P a sam jestem po technikum informatycznym i widzę niektóre aspekty systemu windows które są jak najbardziej na plus.

Co do porównania masz rację że większość osób siedziałaby na Windows XP lecz nie możesz też zarzucać im tego że nagle system który ma co najmniej 10 lat ma być dalej przez nich wspierany. Osobiście nie uświadczyłem żadnego z błędów który jest w artykule który podałeś a teorie typu że microsoft podrzuca pliki i nas szpieguję są dość naciągane. Jedyny błąd na jaki natrafiłem to to że jak miałem najnowsze sterowniki od Intel Engine Manager to komputer po zamknieciu systemu zamykał się jeszcze około 40 sekund na czarnym ekranie :P.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Obalamy szybkość uruchamiania Win10? Zainstalowałem Win8.1 zgodnie z UEFI i na SSD praktycznie nie ma różnicy.
Parę starszych gier mi się nie chciało uruchomić poprawnie, nie będę się męczył jak to naprawić bo już za stary się na to robię.
Stabilność, jeśli nie masz problemów to ciesz się, ja miałem wrażenie że ten system zaraz się rozleci normalnie.
Argument z Dx12 też jest świetny, ale obecnie brak gier aby móc zobaczyć jego zalety. Jeszcze podobno jest plus odnośnie dodatkowych funkcji dx 11.2 w paru grach, które używają dodatków od Nvidii.

Przetestuj u siebie, tak jak pisałem wcześniej i sam oceń! Jeśli wszystko działa i nic nie powoduje problemów to śmiało możesz się przesiadać.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Czyli są to strony których w ogóle nie warto odwiedzać albo takie które hardo łamią prawo
https://www.facebook.com/ - moze być :dziadek:

ps
Strony po których ja skacze faktycznie sa dosc nietypowe, bo zajmuja sie "polepszaniem win". W moim przypadku ciekawostką jest, ze mimo, iż posiadam legalnego windowsa, jadę na aktywatorach - ot zagwozdka. Ale to da sie wytłumaczyć częstymi reinstalacjami systemu i po prostu wygodą
ODPOWIEDZ