Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Zwykły windows to nie system serwerowy, który jest robiony pod to, aby działać bez przerw. Wydajność musi spadać strasznie mocno.

Co do tych zwiech - jest to problem albo z HDD (duuuży HDD + bardzo zajęty = duże spadki wydajności) albo z optymalizacją steam, który faktycznie może mieć problemy przy tylu grach jednocześnie.

W każdym razie zgaduję, że steam nigdy nie jest restartowany, prawda? A to oznacza, że nigdy nie jest aktualizowany? Może to oznacza, że to z tymi nowymi wersjami steam jest coś nie tak? Bo w sumie mi wszystko przez przeglądarkę działa wyśmienicie, jednak korzystanie z klienta steam to mordęga.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Klient steam jest oparty chyba o IE i dlatego wszystko tam tak wolno działa, odświeża się itp. O wiele lepiej jest korzystać z przeglądarki (mi klient służy tylko do instalacji i odpalania gier xD).

Edit. Teraz korzystają z jakieś wersji Chrome, chyba z 18 (do takich danych najnowszych się dokopałam).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

Demon szybkości to nie jest, ale u mnie klient działa w miarę płynnie. No, chyba że chcę przejrzec listę zakupów...
Ale to tylko dzisiaj go przymuliło.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 1 raz

To normalne, że po kończeniu instalacji jest zwiecha jak masz dużo gier, a dysk nie jest super szybki, ale 0,5 minuty aż ?
Dysk Ci padnie od takiego zapisywania danych na nim :P
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Opowieści o działaniu Steama bez przerwy to chyba jakiejś miejskie legendy. W weekend mieli potężne problemy z serwerami. Podobnie Amazon.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 18 razy

nie wiem jak bardzo miejskie, ale u mnie działa przynajmniej od połowy zeszłej środy.
steam, a tym bardziej amazon ciagle maja problemy z serwerami - czy to odczujesz to inna kwestia - amazon ma tyle uslug w swoim portfelu i tyle lokalizacji, ze problem[wew/zew] mozesz odczuc lub nie w zaleznosci z czego korzystasz, nie wiem jak ze steamem
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

pawelek91 pisze: To normalne, że po kończeniu instalacji jest zwiecha jak masz dużo gier, a dysk nie jest super szybki, ale 0,5 minuty aż ?
Dlatego, zwykle jak mi tak robi to ctr+alt+del, amykam steama i wlaczam od nowa i po problemie. A wiesza sie bo sobie z tym nie radzi... dysk wydala elegancko odczyty teraz max 180, sredni 144 megabajty.

@xenonisbad steam jest retartowany jak krzyczy o aktualizacje lub jak przełaczam sie na alta dodac darmowe cebule.
Jak miałem mało gier poinstalowane to nie było zwiech, wiec ewidentnie steam nie wyrabia przy tym... Przenosilem ostatnio pare gier na inne dyski to sobie przenosil 100-130megabajty na/s - dodam tylko, ze wtedy dysk był pełny i widniał magiczny napis wolne miejsce 0 bajtów :D Co do wydajnosci - nie zauwazylem roznicy czy wlacze gre jak komp chodzi nonstop 2 miesiace, czy zaraz po tym jak go włącze np po tym jak nie bylo 1h prądu.

Nie rozumiem tez co was dziwi, ze ktos nie wylacza kompa i dropi karty i narzekacie ze to nieoplacalne? Prędzej zaoszczedzicie na wystawnym zyciu - knajpy, restauracje, piwo, wódka, papierosy, imprezy w klubach itd niż na prądzie... Co taki komp bierze - tyle co nic, na luzie jak biegnie to moze te 200W bierze to przez 1 miesiac tj 30 dni macie 30*24h*0,2kWh*0,6zł = 86,4 zł. A niejedno takie 86zł przepuszcacie w tygodniu chocby na piwie ze znajomymi, nie mowie o imprezie w klubie gdzie zostawiacie 1 nocy ze 400zł. Szukacie oszczędnosci nie tam gdzie trzeba i tyle :)

@Zer0 - 21 wrz 2015, o 15:06
Trzymanie 650 gier na dysku to nie zasmiecanie dysku, bo akurat ten dysk jest tylko i wyłącznie na gry, dlatego jest na nim 1 partycja i 1 folder. Po drugie nieraz mam ochotę w coś zagrac, to mam wybór a nie musze czekaz az sie mi gra sciagnie :P
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

pelikulas pisze:
pawelek91 pisze: To normalne, że po kończeniu instalacji jest zwiecha jak masz dużo gier, a dysk nie jest super szybki, ale 0,5 minuty aż ?
Dlatego, zwykle jak mi tak robi to ctr+alt+del, amykam steama i wlaczam od nowa i po problemie. A wiesza sie bo sobie z tym nie radzi... dysk wydala elegancko odczyty teraz max 180, sredni 144 megabajty.

@xenonisbad steam jest retartowany jak krzyczy o aktualizacje lub jak przełaczam sie na alta dodac darmowe cebule.
Jak miałem mało gier poinstalowane to nie było zwiech, wiec ewidentnie steam nie wyrabia przy tym... Przenosilem ostatnio pare gier na inne dyski to sobie przenosil 100-130megabajty na/s - dodam tylko, ze wtedy dysk był pełny i widniał magiczny napis wolne miejsce 0 bajtów :D Co do wydajnosci - nie zauwazylem roznicy czy wlacze gre jak komp chodzi nonstop 2 miesiace, czy zaraz po tym jak go włącze np po tym jak nie bylo 1h prądu.

Nie rozumiem tez co was dziwi, ze ktos nie wylacza kompa i dropi karty i narzekacie ze to nieoplacalne? Prędzej zaoszczedzicie na wystawnym zyciu - knajpy, restauracje, piwo, wódka, papierosy, imprezy w klubach itd niż na prądzie... Co taki komp bierze - tyle co nic, na luzie jak biegnie to moze te 200W bierze to przez 1 miesiac tj 30 dni macie 30*24h*0,2kWh*0,6zł = 86,4 zł. A niejedno takie 86zł przepuszcacie w tygodniu chocby na piwie ze znajomymi, nie mowie o imprezie w klubie gdzie zostawiacie 1 nocy ze 400zł. Szukacie oszczędnosci nie tam gdzie trzeba i tyle :)

@Zer0 - 21 wrz 2015, o 15:06
Trzymanie 650 gier na dysku to nie zasmiecanie dysku, bo akurat ten dysk jest tylko i wyłącznie na gry, dlatego jest na nim 1 partycja i 1 folder. Po drugie nieraz mam ochotę w coś zagrac, to mam wybór a nie musze czekaz az sie mi gra sciagnie :P
Nie wmowisz mi, ze system na ktorym jest zainstalowane tyle aplikacji funkcjonuje optymalnie :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

keiran pisze: Nie wmowisz mi, ze system na ktorym jest zainstalowane tyle aplikacji funkcjonuje optymalnie :)
aplikacja aplikacji nie równa. Poza różnymi DRMami gry nie instalują (na ogół) żadnych śmieci, które stale wiszą w pamięci, albo trafiają do autostartu. Tyle, że Rejestr puchnie...
Na starej Viście też miałem ok. 600+gier na raz i wszystko działało bezproblemowo.
...do czasu, aż M$ wydał poprawkę, po której mam tylko czarny ekran i kursor.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Też nie chce mi się wierzyć, że z prawie 700 grami komputer dobrze chodzi. Ja mam zainstalowane 10 ze Steama, 2 z Uplaya, 1 z Origina i z 5 DRM-free i jest jeszcze dobrze, ale na starym PC 3 gry wystarczyły, żeby system nie wytrzymywał tuż po formacie. Nie wyobrażam sobie mieć aż tak zawalonego systemu... Przecież rejestr to tam chyba nie żyje, a sam system włącza się z 10 minut. A no tak, zapomniałem, pelikulas nie wyłącza komputera, to nie wie, ile czasu się włącza :P.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

xenonisbad pisze: Zwykły windows to nie system serwerowy, który jest robiony pod to, aby działać bez przerw. Wydajność musi spadać strasznie mocno.
Windows Server i zwykły Windows mają pod kopułą praktycznie to samo. Nie wiem jak inni ale ja na Windzie mam uptime na poziomie 2-3 tygodni zwykle i restartuje tylko jak nowe stery Nvidii wychodzą. Żadnego zamulania systemu nie doświadczam, nigdy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: Też nie chce mi się wierzyć, że z prawie 700 grami komputer dobrze chodzi. Ja mam zainstalowane 10 ze Steama, 2 z Uplaya, 1 z Origina i z 5 DRM-free i jest jeszcze dobrze, ale na starym PC 3 gry wystarczyły, żeby system nie wytrzymywał tuż po formacie. Nie wyobrażam sobie mieć aż tak zawalonego systemu... Przecież rejestr to tam chyba nie żyje, a sam system włącza się z 10 minut. A no tak, zapomniałem, pelikulas nie wyłącza komputera, to nie wie, ile czasu się włącza :P.
Rejestr jest przypisany do pamięci RAM. Na dysku są jedynie jego aktualne kopie. Pamięć RAM jest dużo szybsza niż HDD, wiec dostęp do danych jest szybszy.
Komp bardziej zamula od procesów w tle niż od wielkości rejestru.
Awatar użytkownika
Predator

Im mniej miejsca na dysku tym wolniej chodzi.
Masz dysk 3tb, czy jak ?
Awatar użytkownika
Zbanowany

pawelek91 pisze: Im mniej miejsca na dysku tym wolniej chodzi.
Masz dysk 3tb, czy jak ?
3TB na steama, dokupic musze kolejny 3tb (już 3ci) zeby poinstalowac reszte gier...

Co do zamulania to nie odczuwam różnicy, bo na kompie głownie tylko gram, oglądam filmy i muzyczką nawalam. System ma już 4 lata od instalacji. W tym czasie przenosiłem go już odpowiednim programem na inny dysk... zmieniałem płytę główna, procesor 2 razy, ram, grafikę, obudowę. Jak zawsze nie robiłem przy tych zmianach formatu ani nic, jak niektórzy gadają, że po zmianie plyty głównej lub procesora obowiązkowy format :E Mówiąc w skrócie system przeżył wymianę wszystkiego w kompie, przenoszenie z dysku na dysk i ma się dobrze. Do tego nie musiałem się bawić w żadne aktywacje ponowne windowsa po zmianie sprzętu ;) O widze że teraz 4TB w cenie 3TB jest ale ciut wolniejszy jest od 3TB ;/

@Zer0 nie mam dysków poloczonych w zadne raidy.
Awatar użytkownika
Predator

Kurde przez przypadek wyczyściłem ciasteczka na chrome od steam i znowu muszę czekać 7 dni na odblokowanie rynku na steam trade matcher.
Mogę pisać do supportu , by mi go odblokowali, czy nie da się ?

Szkoda, że nie masz raida, bo wydajnościowo jest lepsze, a nie patrz na suche dane dysków :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Dysk wcale nie chodzi wolniej z powodu zapisanych na nim danych, chodzi wolniej z powodu fragmentacji danych kiedy musi coś odczytać. To czy steam zmuli na koniec często zależy od gry, nawet jak w programie jest napisane 100% pobrania gra może jeszcze zapisywać dane a antywirus sprawdzać czy nie pobrano wirusa.
Awatar użytkownika
Zbanowany

pawelek91 pisze: Kurde przez przypadek wyczyściłem ciasteczka na chrome od steam i znowu muszę czekać 7 dni na odblokowanie rynku na steam trade matcher.
Mogę pisać do supportu , by mi go odblokowali, czy nie da się ?

Szkoda, że nie masz raida, bo wydajnościowo jest lepsze, a nie patrz na suche dane dysków :)
W raidy sie nie bawie bo musiałbym miec 2x więcej dysków, a przy ponad 13TB to troche krucho :E
Awatar użytkownika
Zbanowany

andrago pisze: Dysk wcale nie chodzi wolniej z powodu zapisanych na nim danych, chodzi wolniej z powodu fragmentacji danych kiedy musi coś odczytać. To czy steam zmuli na koniec często zależy od gry, nawet jak w programie jest napisane 100% pobrania gra może jeszcze zapisywać dane a antywirus sprawdzać czy nie pobrano wirusa.
Własnie... nowe dyski maja to do siebie ze nie trzeba ich paraktycznie defragmentowac. A fakt, antywirus niekiedy tak potrafi zmulic, ze nawet mozille zawiesi czasem jak coś sprawdza :D
Awatar użytkownika
Predator

HDD? Trzeba oj uwierz, po jakimś czasie. Wyjątkiem sa dyski ssd.
Awatar użytkownika
Zbanowany

pawelek91 pisze: HDD? Trzeba oj uwierz, po jakimś czasie. Wyjątkiem sa dyski ssd.

Czytałem gdzieś ze tych nowych to się nawet nie powinno defragmentować tych z NCQ czy jakoś tak i uzywanych na nowszych windowsach od xp. Niby to jakoś lepiej działa i poprzez defragmentacje można taki dysk spowolnic...
4 letnia partycja z windowsem 101gb (najwięcej uzywana) pofragmentowana jest 1% teraz sprawdziłem... Dysk na ktorym mam gry pofragmentowany w 0% ten 3TB.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2015, o 20:03 przez pelikulas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ