Seriale

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

ufix pisze: Polecam Fargo, świeży serial (w tym tygodniu wyszedł dopiero trzeci odcinek), ale zapowiada się naprawdę świetnie. Jedną z głównych ról gra Martin Freeman, Watson z Sherlocka i Bilbo z Hobbita . Serial ma bardzo zbliżoną atmosferę do filmu Fargo braci Coen, a więc specyficzne czarne poczucie humoru.
skusiłem się na pilota wczoraj i zapowiada się bardzo dobrze, będę oglądał dalej i mam nadzieję, że to serial jednosezonowy
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Gra o Tron, Różowe Lata 70, Luther, Vikings, Miasteczko Twin Peaks, Peaky Blinders, Jess i chłopaki, Homeland, House Of Cards, oczywiście wszystko z napisami, bez tego tracą dla mnie urok :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Tom Stone pisze: Na Twin Peaks nie miałem nigdy siły, nie wiem, Lynch za bardzo rył mi psychikę, zresztą po każdym możliwym seansie nie byłem w stanie przypomnieć sobie szczegółów fabuły już po 30 minutach...

Co do Królestwa von Triera - podpisuję się pod tą opinią obiema "ręcami" i jeszcze nogą. Co ciekawe, choć pod zamerykanizowaną wersją tego serialu podpisał się nawet Stephen King, to z całej produkcji najlepsza okazała się ścieżka dźwiękowa w czołówce :D
Ja Twin Peaks oglądałam jak tylko powstał i muszę powiedzieć, że wiele wątków wtedy nie zrozumiałam i sporo zapomniałam. Oczywiście pamiętałam kilka głównych postaci, motyw przewodni, ale to zaledwie wierzchołek góry lodowej, jak się okazało ;) No i ten czerwony pokój z tańczącym karłem...
To, co uderzyło mnie już na samym początku, jak tylko oglądałam pilota - uniwersalizm i ponadczasowość!
Nie wiem jak dawno temu mierzyłeś się z tym serialem, ale może teraz warto spróbować ponownie?
Ja jestem zachwycona.

A amerykańska wersja Królestwa?
King nie tyle co się pod nią podpisał, co ją stworzył, ale nie wyszło mu z tego nic dobrego - lepiej omijać z daleka ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

carotas pisze: Warto oglądać revolution?
serial nawet fajny ma klimacik post-apo bez zombie ogladac moge ale mam mieszane uczucia.
Przed premierą miałam nadzieję na fajną produkcję, a wyszła z tego kiepska mamałyga, która w tej chwili jest już po prostu nużąca. Pierwszą serię jeszcze przetrwałam, drugą tylko zapycham dziury między innymi serialami. Więcej tu sztucznego dramatu i love story niż post-apo. Nawet ciekawej scenerii się nie uświadczy. Nieco bardziej "żywe" i "zaskakujące" odcinki pomnę całe dwa.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Moim skromnym zdaniem serial Revolution jest niezły, ale nie wiem dokąd zmierza :) Poza tym za parę dni, kiedy zaczną się w amerykańskiej TV tzw. upfronts - spotkania grubych ryb z prasą i reklamodawcami - okaże się, czy NBC go skreśli. Może skreślić, bo ma niskie wskaźniki oglądalności.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Kontakt:

Czego właśnie mamy potwierdzenie - Revolution znalazło się w gronie kasowanych przez NBC seriali. Cieszy natomiast niezmiernie zamówienie 3. serii Hannibala - genialnego Madsa Mikkelsena w głównej roli mogę oglądać do końca życia.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy

Adamski I Neira thx uznalem ze nie warto ogladac :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Polecam:
- Dexter
- Mentalista
- Doktor House
- Breaking Bad
- Prison Break lub tż Skazany na Śmierć
- Grimm (podobny do supernatural)
- Supernatural
- Arrow
- Heroes
I kilka innych lecz nie polecam Gry o Tron.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ja osobiście z nowych seriali polecam:
Sleepy Hollow
Helix
Almost Human
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Jak tam po ostatnim odcinku czwartego sezonu GoTa? Jak dla mnie niesamowite spłycenie kilku wątków w stosunku do książki, przez co odbiór tego co jest w serialu przez osoby nie czytające wcześniej prozy Martina mogą to zupełnie inaczej odebrać, do tego brak absolutnego "must be" w tym odcinku, scenarzyści wycięli z tego sezonu najlepszy możliwy wątek, który ewidentnie nadawał się na absolutnego killera na ostatnie minuty odcinka. Mowa oczywiście o
Spoiler:pokaż
. Ciekawe czy w ogóle ten wątek będzie w następnym sezonie..
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Po serialowej wersji wizyty Daenerys w Domu Nieśmiertelnych w poprzednim sezonie już chyba nic mnie nie zaskoczy (negatywnie), nawet brak przez Ciebie wspomnianego wątku. Z drugiej strony pełne przeniesienie treści książki do serialu zaowocowałoby "Modą na Tron" ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Ja mogę polecić Hemlock Grove. Ciekawy serial hmm taki mroczniejszy True Blood i twórcy Netlixa więc nie powinno być tak kiczowato jak w American Horror Story. Dopiero jestem na 4 odcinku :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Braking bad i Walking Dead dwa seriale które mógłbym oglądać bez przerwy.Chciałem się skusić jeszcze na Grę o Tron ale w Tv godziny mi nie odpowiadają a nie mogę znaleźć strony na której mógłbym obejrzeć legalnie.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

hoopek_10 pisze: a nie mogę znaleźć strony na której mógłbym obejrzeć legalnie.
HBO GO
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

hoopek_10 pisze: Braking bad i Walking Dead dwa seriale które mógłbym oglądać bez przerwy.Chciałem się skusić jeszcze na Grę o Tron ale w Tv godziny mi nie odpowiadają a nie mogę znaleźć strony na której mógłbym obejrzeć legalnie.
http://www.twoje-seriale.tv/
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

@up Słaba jakość ale dzięki :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: Jak tam po ostatnim odcinku czwartego sezonu GoTa? Jak dla mnie niesamowite spłycenie kilku wątków w stosunku do książki, przez co odbiór tego co jest w serialu przez osoby nie czytające wcześniej prozy Martina mogą to zupełnie inaczej odebrać, do tego brak absolutnego "must be" w tym odcinku, scenarzyści wycięli z tego sezonu najlepszy możliwy wątek, który ewidentnie nadawał się na absolutnego killera na ostatnie minuty odcinka. Mowa oczywiście o
. Ciekawe czy w ogóle ten wątek będzie w następnym sezonie..
Z GoT jest tak, że pierwszy sezon był dosłownie czytaniem książki. 90% padających tam kwestii było żywcem z niej wyjętych... Dalej już tylko odchodzono od strony światła. A najgorzej było w poprzednim sezonie. Był w nim jeden odcinek (bijcie mnie, a i tak nie przypomnę sobie, który), w którym ok 4/5 scen i rozmów w ogóle w książce nie miało miejsca, a niektóre z nich w moim przekonaniu (wtedy) psuły klimat. Wszystko jest szyte dużo grubszymi nićmi niż w książce. Ostatnio w ogóle nie ma miejsca na domysły (np. jak to było z czerwonym weselem), nie ma miejsca na niektóre postacie (czemu Bronn ćwiczy Jaime'ego - bo jest lubiany przez widzów), nie ma miejsca na niektóre wątki (np. czy Wilk Północy miał potomka... ostro się wkurzyłem jak żona też została zaciukana na weselu, bo przecież wg książki specjalnie na nie nie pojechała żeby nie prowokować, a o dziecku nie pamiętam już nawet czy ktoś poza zainteresowanym mężem wiedział). Ano i zapomniałem dodać, że obowiązkowo muszą pojawiać się cycki tam gdzie ich nie ma, a tam gdzie być powinny to jakoś nie dało rady - bo się gwiazda zbuntowała (mowa o stroju Daenerys)

Spodziewałem się, że nie będzie Twojego "must be", bo to by już było za dużo ;-) IMHO najlepsza część Gry o Tron właśnie się zakończyła. Potem wszystko dzieje się zdecydowanie wolniej, jest zdecydowanie więcej mało interesujących wątków, a te interesujące schodzą gdzieś na dalszy plan. Z chęcią zobaczę jak HBO z tego wybrnie. Bo przecież części IV i V to w zasadzie opis dalekosiężnych skutków części III ;)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Ale wątek, o którym pisałem chyba był nakręcony, ale wycięty na sam koniec odcinka, więc być może będzie w następnym sezonie jako urozmaicenie. Kilka elementów nawet fajnie dodali, jak
. Ale co mnie jeszcze boli to rozmowa
No i czekamy na Roberta S. :D
Awatar użytkownika
Łowca

Sako pisze: Polecam:
- Dexter
- Mentalista
- Doktor House
- Breaking Bad
- Prison Break lub tż Skazany na Śmierć
- Grimm (podobny do supernatural)
- Supernatural
- Arrow
- Heroes
I kilka innych lecz nie polecam Gry o Tron.
Jakby zamienić polecane z niepolecanymi to by się zgadzało.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

@smugglersun, no oczywiście wątek rozmowy też został uproszczony:
Ostatni odcinek był mocno pozbijany. Widać, że chcieli w niego upchnąć dosłownie wszystko przez co jest bardzo wiele uproszczeń. Szczególnie płytko ukazany jest wątek Brandona. Gdybym nie znał książki pewnie przy większości ich scen w tym sezonie myślałbym sobie WTF? Z resztą podobnie po macoszemu traktowane są na razie smoki Daenerys.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, o 10:08 przez Emkas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ