Bazar - Q&A

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 154 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

serwus pisze: 11 lip 2020, o 14:42 Cześć. Jak długo należy czekać na dostarczenie klucza? Grę kupiłem dwa dni temu, sprzedawca jest nieaktywny od 3 dni...
Zależy od sprzedawcy. Weź pod uwagę, że mamy obecnie sezon urlopowy :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

To sprzedawcy na bazarze nie mają możliwości czasowego zawieszenia ofert? :D Dla mnie zawsze było oczywiste, że kupiony cyfrowo przedmiot otrzymam w ciągu jednego dnia.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

nie mają, mogą tylko kazdą gre pojedynczo zdejmować z bazaru

w ciągu jednego dnia? to nie kejszop czy inny automat
aRo
Awatar użytkownika
aRo
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 46 razy
Kontakt:

serwus pisze: 11 lip 2020, o 20:06 Dla mnie zawsze było oczywiste, że kupiony cyfrowo przedmiot otrzymam w ciągu jednego dnia.
W sklepie? Może tak. To jest platforma z ogłoszeniami ludzi. Na Allegro czy na OLXie też nie zawsze dostaniesz coś od razu. Nic dziwnego.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Nigdy nic nie sprzedawałem, ale dziwne trochę, że nie przewidziano opcji w stylu "sprzedawca jest na wyjeździe do wtedy i wtedy, więc czas na otrzymanie klucza może się przedłużyć". Czy to takie dziwne?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Nie dziwne, ale sam napisałeś, że jesteś nowy. Ta propozycja była już zgłaszana kilka, jak nie kilkanaście razy... Działamy z tym, co mamy obecnie. Możesz napisać do tego kogoś na Steamie, często to pomaga.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 65 razy
Kontakt:

"Zapraszam do zapoznania się z resztą moich gier na sprzedaż *****Censored**** Przy zakupie większej ilości gier z mojej listy (minimum 3) daję dodatkowo 10% rabatu. "

To juz dowolone jest na bazaru take info v opisu? Jak tak, to ja sobie dam tez :) Bo mialem cos takego i jeden aktivista mnie zglosil i muszalem vszysko v infu delete :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Chodzi o ten rabat? Ja widziałem już chyba parę razy podobne ogłoszenia, raczej nie widzę w tym problemu. Najważniejsze że cena zakupu się zgadza, ale jeśli sprzedający z jakiś powodów będzie chciał wziąć mniej, to chyba kupujący nie będzie narzekał?
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Sokon pisze: 17 sie 2020, o 22:35 "Zapraszam do zapoznania się z resztą moich gier na sprzedaż *****Censored**** Przy zakupie większej ilości gier z mojej listy (minimum 3) daję dodatkowo 10% rabatu. "

To juz dowolone jest na bazaru take info v opisu? Jak tak, to ja sobie dam tez :) Bo mialem cos takego i jeden aktivista mnie zglosil i muszalem vszysko v infu delete :D
Na 100% nie aktywista, tylko zazdrosna cebularna konkurencja :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Ja myślę, że chodzi bardziej o info na temat p(b)arteru. Miałem mnóstwo gierek, które oddałem na SG tylko dlatego, że nie mogłem ich wystawić na bazarku, a w inne rzeczy nie chciało mi sie bawić. Podawanie w opisach jakichś linków do zewnętrznych list, chyba rzeczywiście nie za bardzo ok jest. Wiem, że w wiadomościach ludzie na różne rzeczy się dogadują, ale to ciut inna sprawa niż opis.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Co tu się stało XD Wymieniłem grę z gościem. Wysłałem mu klucz i on nagle, ze tak w sumie to on gre juz sprzedal i mi nie wysle, wiec bysmy sobie dali po komentarzu, a on "nie wykorzysta mojego klucz" XD Ja mowie, ze no widzial klucz to nie bede ryzykowal z tym i niech da cos innego w tej cenie lub 50 gr wysle i bedzie okej. Wyslal kase, dalismy po komentarzu. Teraz po 1/2 dniach sie obudzil, ze niby klucz duplikat i mnie zablokowal XD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

Hardkor pisze: 24 sie 2020, o 22:10 Co tu się stało XD Wymieniłem grę z gościem. Wysłałem mu klucz i on nagle, ze tak w sumie to on gre juz sprzedal i mi nie wysle, wiec bysmy sobie dali po komentarzu, a on "nie wykorzysta mojego klucz" XD Ja mowie, ze no widzial klucz to nie bede ryzykowal z tym i niech da cos innego w tej cenie lub 50 gr wysle i bedzie okej. Wyslal kase, dalismy po komentarzu. Teraz po 1/2 dniach sie obudzil, ze niby klucz duplikat i mnie zablokowal XD
Niestety, ale tak teraz bazar wygląda, siedzą tam tylko handlarze albo typy co kantują. Nie raz miałem jakieś problemy z ludzmi, nie wysyłali hajsu przez miesiąc, nie wystawiali komentarza przez 2-3 miesiące. Według mnie jednak łowcy minimalnie powinni się wziąść za bazarek. Niby na nim nie zarabiają ale mi chodzi o drobne zmiany. O np. usunięcie ofert od ludzi, którzy nie są już aktywni od miesięcy, czy zniesienie progu 2 sztuk sprzedaży na jeden tytuł!
Ci użytkownicy podziękowali eldawido159 za ten post:
Maikeru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Nie chce się nikomu za to brać jak widać. No mi tam w sumie na rękę, jednego debila mnie do handlu, a normalnie bym mu po prostu kase wysłał, ale skoro czarna liste to nie mój problem xD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

Hardkor pisze: 25 sie 2020, o 00:31 Nie chce się nikomu za to brać jak widać. No mi tam w sumie na rękę, jednego debila mnie do handlu, a normalnie bym mu po prostu kase wysłał, ale skoro czarna liste to nie mój problem xD
Nie no to jasne że tak. Zawsze to jeden mniej, ale to nie rozwiązanie bo nadal jest ich za dużo. A nie biorą sie za to bo jak to pisali, stracili jedynego sponsora od bazaru. Do tego takie płacenie Paypalem jest niezgodne z z ich regulaminem + Bazar jest nierentowny.
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

Polecam uważać, bo ceny mocno, ale to MOCNO podejrzane
Załączniki
Przechwytywanie 1.JPG
Przechwytywanie 1.JPG (43.68 KiB) Przejrzano 6398 razy
Przechwytywanie 12.JPG
Przechwytywanie 12.JPG (77.74 KiB) Przejrzano 6398 razy
Ci użytkownicy podziękowali Nesus za ten post:
eldawido159
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 280 razy
Podziękowania: 288 razy
Kontakt:

Jeśli mam konto na PayPalu, ale w euro, to w jaki sposób przeprowadzać transakcje na bazarze? Z tego co się orientuje, jeśli kupujący kupi ode mnie gre za 15zł, to zapłaci kilka złotych za przewalutowanie. Natomiast ile stracę ja, jeśli zapłaci mi inną opcją niż ''family & friends''? Da się to jakoś połączyć, czy odpuszczać sobie bazar?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Natan pisze: 4 lis 2020, o 17:43 Jeśli mam konto na PayPalu, ale w euro, to w jaki sposób przeprowadzać transakcje na bazarze? Z tego co się orientuje, jeśli kupujący kupi ode mnie gre za 15zł, to zapłaci kilka złotych za przewalutowanie. Natomiast ile stracę ja, jeśli zapłaci mi inną opcją niż ''family & friends''? Da się to jakoś połączyć, czy odpuszczać sobie bazar?
Wydaje mi się że z PLN->EUR nie powinno być najmniejszego problemu. W każdym razie mi z f&f nie próbuje naliczać żadnych dodatkowych opłat z wyjątkiem przewalutowania (jest to zresztą logiczne bo zawsze możesz sobie założyć subkonto w euro, ręcznie przewalutować trochę złotówek na nie a potem przelewać EUR->EUR które to przelewy f&f na terenie unii są bezpłatne)
Z punktu widzenia kupującego wygląda to tak że przy przelewie się pojawi tabelka PLN | EUR i on po prostu wpisze tam że wysyła 15 zł a PP to przeliczy (niestety po złodziejskim kursie) na euro i tyle powinieneś dostać. Więc jedyne na co musisz być przygotowany jako sprzedawca to że ci PP przeliczy walutę po kursie np. 4.83 jak dzisiaj a nie forexowym 4.55
Bez f&f to jeszcze gorzej, bo dołoży swoją prowizję a walutę i tak przekonwertuje po takim samym złodziejskim kursie.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
Natan
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Aha, dodam że w drugą stronę to tak (ponoć) nie działa.
Czyli jeśli masz natywne konto w EUR, to próby przelewu na PLN kończą się megaprowizją.
To w sumie jest też w pewien sposób logiczne, bo wtedy PP ci przelicza wpierw twoje EUR->PLN, a potem próbuje dokonać przelewu PLN->PLN który to niestety bezpłatny jest tylko na terenie Polski...

Żeby było darmowo, to w powyższej sytuacji Polski odbiorca musi mieć założone subkonto w EUR, wtedy jak idzie przelew EUR->EUR wszystko jest git - sprawdzone wiele razy :)
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
Natan
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 65 razy
Kontakt:

Natan pisze: 4 lis 2020, o 17:43 Jeśli mam konto na PayPalu, ale w euro, to w jaki sposób przeprowadzać transakcje na bazarze? Z tego co się orientuje, jeśli kupujący kupi ode mnie gre za 15zł, to zapłaci kilka złotych za przewalutowanie. Natomiast ile stracę ja, jeśli zapłaci mi inną opcją niż ''family & friends''? Da się to jakoś połączyć, czy odpuszczać sobie bazar?
Muszi wyszlac do ciebie pln/euro a ty otzrymas eura, tylko to bedzie prezs paypal przevalutowanie, tzn otrzymasz o troche mniej bo to przewalutovanie jest....shit :) Kupujacy normalnie wyszle 15 pln i nieplaci zadnych oplat i ty otzrymasz eura.

Tzn 5 pln jest +- 1,1 dla normego przelyzenia no i ty otzrymas niewiem... 0,9 euro bo paypal przelizenie :)

"Żeby było darmowo, to w powyższej sytuacji Polski odbiorca musi mieć założone subkonto w EUR, wtedy jak idzie przelew EUR->EUR wszystko jest git - sprawdzone wiele razy "

Tu jest problem ze bazar niema oficialnie Eura, tzn mozlive jest oficialnie tylko PLN :) No i jak bedzies robil transfer na svojem paypalu z Eur na pln to znov zrobi se to przevalutovanier tym svinskym kurzem co ma paypal :D
Ci użytkownicy podziękowali Sokon za ten post:
Natan
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Uprzedzając pytania ;)
Jako iż w Monthly pojawiła się ulubiona gra wszystkich bazarowiczów, pamiętajcie, by pod żadnym pozorem nie pisać w nazwie przelewu PayPal słowa "Yakuza", bo przez to transakcja trafia do ręcznej weryfikacji i cały proces się przedłuża. Napiszcie Kiwami 2, napiszcie YK2, ale nie używajcie żadnych, ale to żadnych "Yakuz" ;)
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 4):
eldawido159MaikeruNatanRefty
ODPOWIEDZ