Deus Ex: Mankind Divided - temat ogólny
@Up Jak w 90% innych produkcji 
Kolejka klapa optymalizacyjna.. U mnie jest największa tragedia w drugim HUBie w Pradze. Większa przestrzeń i jak chodzę to jest masakra jak szarpie. Nie wiem czy to nie wina dysku, coś ostatnio tak właśnie chodziło w premierę (Just Cause 3 jak mnie pamięć nie myli) i najlepszym rozwiązaniem było po prostu wgranie na SSD. Sama gra to Human Revolution v. 2.0, czyli kawał dobrej gry

Kolejka klapa optymalizacyjna.. U mnie jest największa tragedia w drugim HUBie w Pradze. Większa przestrzeń i jak chodzę to jest masakra jak szarpie. Nie wiem czy to nie wina dysku, coś ostatnio tak właśnie chodziło w premierę (Just Cause 3 jak mnie pamięć nie myli) i najlepszym rozwiązaniem było po prostu wgranie na SSD. Sama gra to Human Revolution v. 2.0, czyli kawał dobrej gry

Wydaje mi się że to nie Kwestia wymagań , tylko tragicznej optymalizacji. Jak sam zauważyłeś gra nie oszałamia grafika. Z tego co pamiętam w rekomendowanych był GTX 970 i I5. Czekamy co zrobi SE i mam nadzieje ze zrobią cuś zanim skończę Deusa 

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Tam jest masa efektow czasteczkowych ktorych pierwszym okiem nie widac. Tylko na tym skupiaja sie ogolnie gry teraz. Do super tekstur, dzieki ktorym gra wyglada oszolamiajaco na pierwszy rzut oka, nikt nie robi bo tego konsola za chiny ludowe nie uciagnie. Wszedzie tylko uproszczenia sie stosuje. PCty maja wiadomo gdzie bo to nie jest glowny rynek zbytu. Pewnie wraz z patchem DX12 bedzie ciut lepiej wszystko dzialac. Poza tym nie zauwazyliscie magicznego znaczka AMD evolved na poczatku gry. Czesc zabiegow specjalnie jest zrobiona tak aby wlasciciele GTX1080 mieli bol *zady*.
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Ja tylko odpowiedziałem na zadane pytanie

Co do 4k, nie ma chyba obecnie sprzętu, który by uciągnął DE w takiej rozdzielczości. Grafika momentami potrafi zachwycić, cudów jednak nie ma. Na mojej 1070 da się grać w miarę komfortowo na ultra (oczywiście w 1080p), jednakże z MSAA ustawionym na x4, contact hardening shadows na włączone, to samo z oświetleniem wolumetrycznym. Dodatkowo polecam wyłączyć filtr wyostrzający. Jak dla mnie oprawa lepiej się wtedy prezentuje. No ale to kwestia gustu.
- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Dopóki ludzie będą skłonni kupować grafiki za 1500-2000 zł i "niedorobione" gry po 200-250 zł to nic się nie zmieni.
Wystarczy przecież spojrzeć na to co siedzi w ostatniej edycji konsol (o przepraszam komputerów w małych ładnych obudowach): zwykły pecet klasy medium-end na dzień dzisiejszy do złożenia za maksymalnie 1500 zł. Tutaj w ogóle ciężko mówić o portowaniu na PC gdy wszystko działa w oparciu o tą samą architekturę (Xbox działa pod kontrolą Win10). Pamiętajmy też o tym że zdecydowana większość gier na konsolach działa w rozdzielczościach 900p i 720p (1280×720).
Osobiście nadal gram na GTX 560 w 1440x900 i nawet Wiedźmin 3 na wysokich detalach problemów nie sprawiał. Natomiast ostatnie produkcje od SE czyli: Tomb Raider i Hitman problemy już sprawiały.
Wystarczy przecież spojrzeć na to co siedzi w ostatniej edycji konsol (o przepraszam komputerów w małych ładnych obudowach): zwykły pecet klasy medium-end na dzień dzisiejszy do złożenia za maksymalnie 1500 zł. Tutaj w ogóle ciężko mówić o portowaniu na PC gdy wszystko działa w oparciu o tą samą architekturę (Xbox działa pod kontrolą Win10). Pamiętajmy też o tym że zdecydowana większość gier na konsolach działa w rozdzielczościach 900p i 720p (1280×720).
Osobiście nadal gram na GTX 560 w 1440x900 i nawet Wiedźmin 3 na wysokich detalach problemów nie sprawiał. Natomiast ostatnie produkcje od SE czyli: Tomb Raider i Hitman problemy już sprawiały.
- Kontakt:
Ja wymieniam komputer średnio co 4-5 lat, czasem i dłużej. Ostatnio właśnie nadszedł ten czas i po raz pierwszy stwierdziłem, że zainwestuje więcej pieniędzy. Co nie zmienia faktu, że taka kasa za kartę graficzną to zdzierstwo.
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Niestety tak to jest jak nie ma pewnego rodzaju wyscigu zbrojen. AMD wprowadzilo 480 ale nVidia szybko wybila ich z najlepszej karty sredniej polki z GTX1060. Jest niestety monopol i bedzie trwac az AMD nie wypusci jakiegos hitu sprzedazowego, ktory powalczy nie tylko cena ale i wydajnoscia. Mysle ze nie maja za bardzo nic w zanadrzu skoro zaczeli od sredniej polki. Norma bylo wypuszczanie monstrow a pozniej kart dla plebsku aka Polakow
... ale nawet tutaj na forum widac ze duzo ludzi rzucilo sie na 1080 wiec zle w kraju nie jest. Beda nas doic dalej

- Kontakt:
Czy w którymkolwiek poście narzekałem, że gra źle działa? Bo sobie nie przypominam. Napisałem, że da się grać w miarę komfortowo na wymienionych przeze mnie ustawieniach i napomknąłem o skopanej optymalizacji.
- Podziękował: 41 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Podejrzewam, ze koledzy tez graja z MSAA, bo przeciez wszystko musi byc w prawo, a jak nie ma 60fps wtedy to gra jest skopana, bo przeciez kupili komputery za 5 tysiecy

Ja tam gram bez tego MSAA i tez potrafi chrupnąć. O dziwo kumpel z karta ze stajni Radeona (390tke) i mówi ze problemu z dropami nie ma. Być może te "AMD evolved" nie jest bez znaczenia. Niestety. Aktualnie gram tak jak jest, ale coraz więcej gier boryka się z problemem aktualizacji, co trochę denerwuje. No Man's Sky, Deus Ex, Fallout 4 tez genialny nie był. No a gry nie tanieją, wręcz przeciwnie.
EDIT: Co do problemów z optymalizacją. Macie takie dziwne freezy dosłownie na ułamek sekundy kiedy chodzi się bo większej okolicy? Widzę że sporo ludzi ma ten problem, wystarczy wpisać "stuttering" w dyskusjach na STEAM i masa ludzi na to narzeka, o dziwo wszyscy z kartami ze stajni Nvidii, nikt kto ma AMD nie skarżył się na ten problem. Dość uciążliwe to jest, bo wszędzie jest spoko, fajnie trzyma FPSy, ale jak wyjdę w większy teren to już jest przypał.
EDIT: Co do problemów z optymalizacją. Macie takie dziwne freezy dosłownie na ułamek sekundy kiedy chodzi się bo większej okolicy? Widzę że sporo ludzi ma ten problem, wystarczy wpisać "stuttering" w dyskusjach na STEAM i masa ludzi na to narzeka, o dziwo wszyscy z kartami ze stajni Nvidii, nikt kto ma AMD nie skarżył się na ten problem. Dość uciążliwe to jest, bo wszędzie jest spoko, fajnie trzyma FPSy, ale jak wyjdę w większy teren to już jest przypał.
- Podziękował: 61 razy
- Podziękowania: 74 razy
- Kontakt:
No ja jeszcze nie skończyłem, więc się osobiście nie odniosę do samej gry, jako całości, niemniej z niepokojem odnotowuję fakt, iż na necie jest coraz więcej opinii, że gra rozczarowuje, jeśli chodzi o tzw. finał i do tego chodzą opinie, że gra została powycinana bezlitośnie, prawdopodobnie na rzecz dlc, wchodzących w skład przepustki sezonowej, ale to się akurat okaże, jak już wyjdą owe "dodatki"
Natomiast sama mechanika gry, klimacik i dizajn lokacji jak najbardziej przypadł mi do gustu, w tej kwestii gra jest raczej solidna, po prostu nie ma co oczekiwać killera fabularnego pokroju poprzedniej części, że o pierwszej odsłonie DE nie wspomnę

Natomiast sama mechanika gry, klimacik i dizajn lokacji jak najbardziej przypadł mi do gustu, w tej kwestii gra jest raczej solidna, po prostu nie ma co oczekiwać killera fabularnego pokroju poprzedniej części, że o pierwszej odsłonie DE nie wspomnę

- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Proszę Cię bardzo coś o grze:
Wczoraj udało się ukończyć, 29h na liczniku steama, podobno najlepsze zakończenie, achiv za przejście gry bez zabicia kogokolwiek, wszystkie side questy wykonane, jeden point of interest zbugowany ( nie dało się go skończyć).
Fabularnie nowy Deus jest świetny, rewelacyjnie zrobiony klimat "odrutowanego" apartheidu plus poczucie że nie wiadomo komu ufać. Końcówka niestety jest bardzo słaba, niektóre rzeczy nie są dobrze wytłumaczone przez co są one bezsensowne (np motywy głównego bossa). Inne są zrobione w stylu: Teraz macie zajawkę a dopiero w następnej części może się dowiecie o co chodzi. Na plus zaliczam sub questy które są w stylu wiedźmina 3 tj. każdy z nich to rozbudowana historia, niektóre ciągną się przez cała grę i chyba każdy ma inne zakończenie zależne od poczynań gracza. Projekty poziomów idealnie wykonane, wszędzie można się dostać przynajmniej na 3 różne sposoby. Grafa to trochę podkręcony Deus Ex HR (szczególnie twarze postaci nabrały szczegółów), muzyka i głosy na najwyższym poziomie (jak w HR). Ogólnie gra dla mnie na 8/8+ (byłoby 9+ gdyby nie końcówka). I ważna rzecz faktycznie teraz z bossami nie trzeba walczyć bezpośrednio. Ostatni walka z bossem(szkoda że był nijaki jako postać) wyglądała u mnie tak: chowam się za przeszkodą boss strzela i mówi jakie to ma plany (jak to wielki zły boss

Spoiler:pokaż
- Podziękował: 46 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Poprzednia część nie była killerem fabularnym, a zakończenie wołało o pomstę do nieba (masz tu trzy guziki i jeden w pokoju obok, zrób save, żeby obejrzeć sobie wszystkie filmiki...). Natomiast sama rozgrywka była spoko. Na powtórkę z części pierwszej nie liczę. To się już nie zdarzy. Wystarczyłoby mi, żeby to była dobra gra. Z tego co piszesz, trzeba poczekać na pełne wydanie.
- Podziękował: 12 razy
- Podziękowania: 95 razy
- Kontakt:
Ja bym nawet powiedział, wnosząc po recenzjach, że nie ma co w ogóle patrzeć na fabułę MD bo już HR kulał w tym aspekcie. Jak przed premierą rozważałem zakup tak teraz nie mam wątpliwości, że żałowałbym tej transakcji.
Jedyną nadzieją jest to, że pośród DLC znajdą się dodatki które podciągną poziom podstawki i wtedy może zastanowię się nad zakupem edycji GOTY (która pewnie wyjdzie gdzieś w 2018).