Karty Steam - wątek ogólny

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

krzykr pisze: 26 lut 2023, o 13:07 W sumie zaciekawiło mnie jak steam oddaje wydawcy tą 1 kopiejkę z karty robi przelew na 0,0001 centa czy może czeka aż kart sprzeda się 100 aż uzbiera się ten 1 cent.
Pewnie tak jak robią to banki czyli tak jak napisałeś: dzielą walutę na części mniejsze niż 1/100.

Bardziej mnie interesuje jak jest widoczna polska oferta za 3 grosze czy rosyjska za 10 kopiejek w droższych regionach. Te oferty na pewno są widoczne globalnie bo czasem patrzę kto kupił ode mnie karty hurtowo i mam Amerykanów i strefę euro.
Czyli minimum 3 centy. Z tym że 3 centy to 12 groszy. Ja dostają 1 grosz, 1 grosz dostaje producent gry, a kto zgarnia pozostałe 10 groszy? Stawiam że Valve.
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: 26 lut 2023, o 07:47 Jeśli miał zlecenie za 7 groszy i ktoś wystawił za 7 groszy to kupił on a nie osoba która np. chciała kupić za 50 groszy.
Nie bez powodu jest cała masa takich ofert zakupu: boty / cwaniaczki liczą że ktoś się pomyli i sprzeda im a nie za obecnie najwyższą proponowaną cenę.
Tak właśnie kupuje backgroundy. 3 grosze. Nie więcej.
Wrzucam ofertę i czekam. Nie pali mi się, a sprzedając bądź frajer zawsze trafi się.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

A karty steam przed eventami sprzedaje tak:
https://streamable.com/ve3zb9
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 17 razy

Kuwejt pisze: 5 kwie 2023, o 14:21 A karty steam przed eventami sprzedaje tak:
hejka, zdradzisz jak wchodzisz w to okno "refresh"? jestem początkujący z SiH
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

boris1125 pisze: 5 kwie 2023, o 15:05
hejka, zdradzisz jak wchodzisz w to okno "refresh"? jestem początkujący z SiH
To oddzielna apka:
Steam Desktop Authenticator
https://github.com/Jessecar96/SteamDesktopAuthenticator
Ci użytkownicy podziękowali Kuwejt za ten post:
boris1125
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 42 razy

Po co wystawiać drożej niż minimum rynkowe... jak wystawianie w cenieni minimalnej rynkowej powoduje ze karty wiszą rok... to z + 0,02 będą wisieć 2.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

salukilep pisze: 5 kwie 2023, o 19:08
Po co wystawiać drożej niż minimum rynkowe... jak wystawianie w cenieni minimalnej rynkowej powoduje ze karty wiszą rok... to z + 0,02 będą wisieć 2.
Ten rynek kart jest jakiś dziwny. Wnioskuję, że to jest zależne od waluty. Zerknij na wykresy. Najedź myszką na krzywą i zobacz, że drogie karty także sprzedają się. I to w zacnych ilościach! Myślisz sobie: kto jest takim imbecylem, że szarpie droższe karty, skoro obok leżą za grosze? Nie jestem pewien kto to pisał, ale na tym forum wyczytałem, że rynek jest podzielony na regiony. Niektóre oferty nie są widoczne dla niektórych regionów. Prawdopodobnie dlatego, że nie spełniają pewnych (nieznanych nam) kryteriów. Inne oferty - zawyżone, możliwe, że już są widoczne dla innego regionu (to taka moja niesprawdzona teoria). Dlatego można potestować, popróbować i wystawiać karty po cenie, po której nikt z naszego regionu, na bank, nie kupi ale... może ktoś szarpnie z innego regionu? Who knows? Tylko sugeruję wpisywać cenę z tych wykresów, z tych szczytowych załamań.

Druga sprawa to czas. Niektórym nie śpieszy się ze sprzedażą kart. Wrzuca taki petent karty na rynek po zawyżonej cenie (ja wystawiłem takie karty, po 300 zł za sztukę) i nie martwi się, czy sprzeda, czy nie sprzeda. Za rok karta i tak wróci do jego inventory. A jak wróci, to zostanie ponownie wysłana na handel. Nikt jej nie zajuma ;)

Trzecie sprawa, po części połączona z drugą, to ilości kart. Zdarza się, że szybciutko znikają karty. Nie raz widziałem, że moje karty skupuje jedno konto. Może bot do levelowania odznaki? A może handlarz, który wystawia je później po wyższej cenie? Jeżeli jednak karty, te po zaniżonych cenach, szybko zejdą z rynku, to moje oferty są kolejnymi.

Tak więc jeżeli jesteś "właścicielem" takiej karty, to tylko Ty decydujesz, za jaką kwotę ją sprzedasz. Jeżeli potrzebujesz kasy do walleta to sprzedajesz po zaniżonej cenie, jeżeli walczysz długoterminowo, to wrzucasz po zawyżonej. Jedyna obawa to taka, że karty spadną z rynku z powrotem do inventory, gdy gierka wypada ze stima. Wtedy już nie sprzedasz takiej karty na rynku stim. Wtedy bujasz się z takimi niesprzedawalnymi kartami, które zalegają inventory. Jest na to rada. Takie karty można komuś sprezentować bądź... sprzedawać gdzie indziej, czego jeszcze nie robiłem.

Filmik stary. Dziś odkopany z jakichś czeluści dysku więc nie pamiętam, czemu usuwałem niektóre karty, a także zawyżałem ceny innych kart. Może to był jakiś filmik instruktażowy? Zrobiony dla siebie? Jakbym planował dostać jakiejś amnezji ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Tak jak mówi Kuwejt. Na steam są różne waluty które nie są sobie równe.
Dla przykładu:
W USA ktoś widzi 9 kart po 0,03$
W PL widzisz te 9 kart w cenach 3 karty po 0,03zł - 0,04zł - 0,05zł
W Brazylii lub u ruskich mają 9 różnych cen.

Tylko podkreślam ten przykład jest fikcyjny ale obrazuje działanie steam.

Jak zlecałem kupno kluczy TF2 po 9,5zł to kupowałem po 9,45zł mimo że na pewno były po 9,5+. Steam robi kolejki i sprzedaje je zgodnie z nimi.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Ktoś to tutaj dokładnie opisywał ceny netto, brutto. Czy w takim razie ktoś mógłby napisać od jakiej ceny ktoś z USA widzi nasze oferty jako 0,03$? 12 groszy? 13 groszy?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Kuwejt pisze: 5 kwie 2023, o 20:01 Nie jestem pewien kto to pisał, ale na tym forum wyczytałem, że rynek jest podzielony na regiony. Niektóre oferty nie są widoczne dla niektórych regionów. Prawdopodobnie dlatego, że nie spełniają pewnych (nieznanych nam) kryteriów. Inne oferty - zawyżone, możliwe, że już są widoczne dla innego regionu (to taka moja niesprawdzona teoria).
Nie jest. Rynek jest wspólny, a jedyne co go dzieli to waluty z której korzystają różni kupujący/sprzedający.

Ale każdy zasadniczo widzi wszystko - z jednym wyjątkiem: jeśli cena NETTO itemu/karty wypada dla potencjalnego kupującego poniżej jednej setnej jego waluty (dla Polaka: NETTO 1 grosz/BRUTTO 3 grosze) to wtedy on takiego przedmiotu faktycznie nie widzi i nie może kupić.
Jest to zresztą na wskroś logiczne, bo musiałby on wtedy wydać... no właśnie, ile? 0 groszy żeby dostać jakąś kartę? Tylko z czego potem steam market miałby wypłacić sprzedającemu, wszak wujek Gaben za organizację charytatywną nie robi.
jeżeli walczysz długoterminowo, to wrzucasz po zawyżonej. Jedyna obawa to taka, że karty spadną z rynku z powrotem do inventory, gdy gierka wypada ze stima.
...albo nagle ktoś wypuści gierkę w bundlu albo mega zniżce i ceny kart spadną na twarz i nie podniosą się już nigdy. Albo gierka zostanie wycofana ze sklepu a karty z marketu i... zatem polemizowałbym czy to naprawdę "jedyna obawa" ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Quoyque pisze: 6 kwie 2023, o 11:11 Ktoś to tutaj dokładnie opisywał ceny netto, brutto. Czy w takim razie ktoś mógłby napisać od jakiej ceny ktoś z USA widzi nasze oferty jako 0,03$? 12 groszy? 13 groszy?
A to zależy :P choćby i od tego czy mówisz o ofercie sprzedaży czy kupna
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Tak widzi to steam i jak my to widzimy. By zobaczyć ceny w walucie użytkownika wystarczy wejść na rynek bez logowana się do steam.
Spoiler:pokaż

Tu przykład dla karty
Spoiler:pokaż
Dwa wyjścia mi przychodzą do głowy.
1 - Jak my wystawimy za 0,03zł i ktoś kupi za 0,03$ to dostajemy 0,01zł a reszta idzie dla steam
2 - Ten sam przykład ale steam daje mam 0,01$ * kurs = 0,04zł
Nie handluje kartami na rynku więc tego nie jestem w stanie sprawdzić. Jedynie osoby które wystawiają karty mogą w historii rynku zobaczyć ale pewnie i tak ryscy kupują karty.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Hrabia Black pisze: 6 kwie 2023, o 19:56 1 - Jak my wystawimy za 0,03zł i ktoś kupi za 0,03$ to dostajemy 0,01zł a reszta idzie dla steam
Ale weź proszę pisz przy każdej cenie brutto czy netto bo nawet nie ma sensu próbować zrozumieć co masz konkretnie na myśli a co dopiero skomentować
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Tak wygląda na rynku karta Bounty Hunter przed zalogowaniem się i po z zalogowaniu się do stima.
Ilości kart na rynku zgadzają się.
Chyba jakiś mocny TEAM matematyków musiał opracowywać algorytm rynku albo przyszedł student i zrobił za grosze to, co inni nie potrafili ;)
en-pl.jpg
en-pl.jpg (200.14 KiB) Przejrzano 10981 razy
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

lewriczin pisze: 6 kwie 2023, o 20:29
Hrabia Black pisze: 6 kwie 2023, o 19:56 1 - Jak my wystawimy za 0,03zł i ktoś kupi za 0,03$ to dostajemy 0,01zł a reszta idzie dla steam
Ale weź proszę pisz przy każdej cenie brutto czy netto bo nawet nie ma sensu próbować zrozumieć co masz konkretnie na myśli a co dopiero skomentować
Ok
1 - Jak my wystawimy za 0,03zł {Brutto, taniej się nie da} i ktoś kupi za 0,03$ {Brotto, kupować Netto nie da się} to dostajemy 0,01zł {dostajemy tylko kotwę Netto} a reszta idzie dla steam
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Hrabia Black pisze: 6 kwie 2023, o 21:16 Ok
1 - Jak my wystawimy za 0,03zł {Brutto, taniej się nie da} i ktoś kupi za 0,03$ {Brotto, kupować Netto nie da się} to dostajemy 0,01zł {dostajemy tylko kotwę Netto} a reszta idzie dla steam
Głowy nie dam, ale wydaje mi się że dostaniesz wtedy 0,04 zł netto
Logika steammarketu jest taka: przychodzi kupiec, kładzie na stół kasę (w tym przypadku 0,01USD) i wtedy market go kojarzy z najstarszym zleceniem które może zrealizować za nią. Jeśli przypadkiem było to twoje 0,01zł netto, to nic nie szkodzi - chciałeś tylko 1 grosz, ale dostaniesz całego 1 centa przeliczonego na 0,04 grosze i tylko zaokrąglenie przepada w kieszeni wujka Gabena (oraz oczywiście kwota steam tax ale to wiadomo)
Co prawda w wystawianie itemów na sprzedaż w tych konkretnych granicach cenowych rzadko się bawię, ale w wyższych zdarzała mi się nieraz sytuacja że dostawałem odrobinę więcej netto w złotówkach niż kwotę wystawienia.

BTW: gdyby zamiast tego amerykanina w międzyczasie przyszedł jakiś koleś co też płaci w złotówkach to on zapłaciłby 0,01zł netto (0,03zł brutto) a ty dostałbyś 0,01zł - czyli tyle ile chciałeś...
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2023, o 23:38 przez lewriczin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Kuwejt pisze: 6 kwie 2023, o 21:09 Tak wygląda na rynku karta Bounty Hunter przed zalogowaniem się i po z zalogowaniu się do stima.
Ilości kart na rynku zgadzają się.
Chyba jakiś mocny TEAM matematyków musiał opracowywać algorytm rynku albo przyszedł student i zrobił za grosze to, co inni nie potrafili ;)
Chciałeś być dowcipny, ale niestety będę kapitanem marudą który ma dla ciebie przykrą wiadomość: wszystko jest jak najbardziej logiczne.
Już parę lat temu (dolar kosztował 3,6zł) zrobiłem objaśniający rysunek poglądowy. Ale jak widzę analizy steam marketu nigdy dosyć ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Coś dziwnego się dzieje na steam markecie gdzieś od ok 2 tygodni...

Trochę wygląda to tak jakby jakiś hackerski bot z gracją czyścił wallety ludziom kupując gunwokartki i tłukąc im na miejscu z nich odznaki :D
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

lewriczin pisze: 18 kwie 2023, o 23:49 Coś dziwnego się dzieje na steam markecie gdzieś od ok 2 tygodni...

Trochę wygląda to tak jakby jakiś hackerski bot z gracją czyścił wallety ludziom kupując gunwokartki i tłukąc im na miejscu z nich odznaki :D
Czyli po polsku: dużo ludzi kupuje tanie karty steam?
Możesz podesłać linki jakie to karty?

Na rynku dzieją się dziwne rzeczy to prawda. Kupowanie tanich kart można tłumaczyć np:
- dużo naklejek, skrzynek oraz skinów CSGO idzie w górę przez nowego CS'a przez co ludzie mają dużo wolnej kasy
- są problemy z wystawianiem na rynku rzeczy co generuje mniejszą podaż
- ludzie kupują karty przed wyprzedażą gdy są tanie (w to akurat wątpię)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

Hrabia Black pisze: 6 kwie 2023, o 21:16
Ok
Odkąd sprzedawać można w złotówkach to praktycznie nie jesteśmy ograniczeni w ustaleniu ceny, bo wcześniej przy $ nie dało się przykładowo dać 9 gr czy 11, była tylko wielokrotność dolara czyli 1-2-3 centy.
Jak to jest rozliczane nie wie najstarszy szaman, ale mi sie podoba bo nie musze płacić zawsze 0,05$ czyli 0,21 a mogę dać 0,19 czy 0,20 :P
ODPOWIEDZ