To nie jest żadna nowość.
Podobny wątek z lipca 2013: http://www.rockpapershotgun.com/forums/ ... xplanation
Steam - temat ogólny
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Może to po prostu był jakiś błąd (i może to nie była wina twórcy tamtej strony, gdyż chyba nikt inny na to nie narzekał np. w komentarzach na grupie "Hookups" oprócz tego, że to słaba promocja etc.). W każdym razie przeskanowałem jeszcze Adwcleaner, Malwerbytes Anti-Malware (oba pobrane ze stron producentów), może uruchomiłem ponownie komputer i chyba już jest wszystko dobrze.Kane pisze:Sprawdź jeszcze Malwarebytes Antimalware i Hijackthis (z tego ostatniego wrzuć log na hijackthis.de, sprawdź wyniki i usuń te oznaczone jako niebezpieczne, jeżeli takie będą).kamil950 pisze: O co chodzi? Kliknąłęm w link stea mh ook ups. com/shop/ amd- n ever-set tle-sil ver-rewa rds-2-gam es-s team/ (LEPIEJ NIE KLIKAĆ, DLATEGO POROBIŁEM SPACJE, ŻEBY NIE ZROBIĆ TEGO PRZEZ PRZYPADEK) z grupy Steam "Hookups", a teraz co jakiś czas ta strona sama mi się włącza w przeglądarce Google Chrome. O co chodzi? To jakiś wirus/trojan/adware/malware etc.? Przeskanowałem PC jakimiś szybkimi skanerami BitDefender, może powinienem zrobić jakieś dokładniejsze skanowanie jeszcze jakimś innym programem. Czy mogę bezpiecznie się logować np. na Steam?
- Kontakt:
http://www.steamgifts.com/forum/vf7es/b ... t-updated/
No, i już go odblokowali, znowu może kupować. Zresztą i tak nie złamał przecież chyba żadnego punktu w umowie użytkownika Steam, ani w FAQ dot. Steam Trading na stronie Steam Support.
- Podziękował: 249 razy
- Podziękowania: 393 razy
- Kontakt:
Oj ludziska, nie wolno sprzedawać giftów. Koniec i kropka. Google waszym przyjacielem jest:
May I sell gift subscriptions?
Steam Gift Purchases can not be sold. Attempting to sell a gift subscription is a violation of the Steam Subscriber Agreement and may result in your account being permanently disabled. You can trade gifts using our new Steam Trading system and can read more about that here.
May I Buy or Sell my extra copies?
No. This violates the Steam Subscriber Agreement and may result in all involved Steam accounts becoming permanently disabled.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Jasne, że tak. Obecna sytuacja jest bardzo... zdrowa. Przetrwają tylko handlarze, którzy rozumieją, że handel = inwestycja i kalkulacja ryzyka, a nie zarabianie tylko dlatego, że siedzi się w takim kraju, a nie innym. Sytuacja byłaby jeszcze zdrowsza, gdyby każdy większy klient (jak Polska) miał ceny dostosowane do zarobków, ale wątpię byśmy się doczekali złotówki.
Podejrzewam, że duży wpływ na zaistniałą sytuację miało pojawienie się serwisów takich jak G2A czy Kinguin. Dopóki handel odbywał się na steamtrades i pokrewnych pewnie nie stanowiło to takiego proiblemu, ale taki Kinguin ma już za dużo odbiorców, żeby Valve przymykał na to oko.
Jedyne co mi się w tej sytuacji nie podoba to sposób w jaki zostało to przeprowadzone - Exploration Sale nabiera nowego znaczenia.
Jeśli wierzyć słowom poszkodowanego, to on nie sprzedawał giftów, a jedynie wymieniał je za klucze. Zatem w przytoczonych przez Ciebie wyimkach podkreślone powinno być:McSnake pisze:Oj ludziska, nie wolno sprzedawać giftów. Koniec i kropka.
Steam Gift Purchases can not be sold. Attempting to sell a gift subscription is a violation of the Steam Subscriber Agreement and may result in your account being permanently disabled. You can trade gifts using our new Steam Trading system and can read more about that here.
- Kontakt:
McSnake pisze:Oj ludziska, nie wolno sprzedawać giftów. Koniec i kropka. Google waszym przyjacielem jest:
No. This violates the Steam Subscriber Agreement and may result in all involved Steam accounts becoming permanently disabled.
No, to sprzedawanie jest zabronione, a sprzedawać z tego co mi wiadomo można tylko za pieniądze. Natomiast wysłanie gry (Steam Gift) z jednej strony, a z drugiej wysłanie np. kluczy do skrzynek z TF2 (Team Fortress 2) czy biletu z TF2 (a więc przedmiotów możliwych do kupienia także w Markecie Steam bądź np. zdobycia ich przez wymianę na Steam) do tej pierwszej osoby (strony) to nie sprzedaż. Najwyżej można podciągnąć to pod wymianę.
http://sjp.pwn.pl/sjp/sprzedaz;2523489.html
sprzedaż «odstępowanie czegoś przez sprzedawcę na własność kupującemu za określoną sumę»
• sprzedażny
http://sjp.pwn.pl/sjp/wymiana;2539802.html
wymiana
1. «danie komuś czegoś i otrzymanie czegoś od kogoś w zamian»
2. «odwzajemnienie się komuś tym samym»
3. «zastąpienie jakiejś rzeczy inną; też: zmiana kogoś na kogoś innego»
4. jęz. «współistnienie w języku wymieniających się elementów fonetycznych lub morfologicznych tego samego wyrazu»
5. «w grach sportowych: wprowadzenie do gry zawodnika mającego zastąpić tego, który opuszcza boisko»
PS Poza tym i tak nie wiem czy jakaś firma (Valve) ma prawo zabraniać innym osobom sprzedaży nieużywanych, legalnie zakupionych subskrypcji czy przedmiotów, rzeczy (nawet tych wirtualnych jak np. Steam Gifty). Ciekawe właśnie jak się ma to do np. polskiego prawa. Chociaż jak pisałem wymieniania się Valve i tak nie zabrania z tego co mi wiadomo.
Poza tym raczej nie powinniśmy być w tym samym regionie cenowym (EU2) na Steam, co np. Norwegia.
- Podziękował: 298 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Samo sprzedawanie giftów w regulaminie Steam też nie jest jakoś zaznaczone, a jak wiemy podsunięty przez McSnake'a zapis z FAQu można sobie o kant pupy rozbić, więc w teorii to gifty zgodnie z regulaminem Steam również można sprzedawać za realne pieniądze.kamil950 pisze:McSnake pisze:Oj ludziska, nie wolno sprzedawać giftów. Koniec i kropka. Google waszym przyjacielem jest:
No, to sprzedawanie jest zabronione, a sprzedawać z tego co mi wiadomo można tylko za pieniądze. Natomiast wysłanie gry (Steam Gift) z jednej strony, a z drugiej wysłanie np. kluczy do skrzynek z TF2 (Team Fortress 2) czy biletu z TF2 (a więc przedmiotów możliwych do kupienia także w Markecie Steam bądź np. zdobycia ich przez wymianę na Steam) do tej pierwszej osoby (strony) to nie sprzedaż. Najwyżej można podciągnąć to pod wymianę.
http://sjp.pwn.pl/sjp/sprzedaz;2523489.html
sprzedaż «odstępowanie czegoś przez sprzedawcę na własność kupującemu za określoną sumę»
• sprzedażny
http://sjp.pwn.pl/sjp/wymiana;2539802.html
wymiana
1. «danie komuś czegoś i otrzymanie czegoś od kogoś w zamian»
2. «odwzajemnienie się komuś tym samym»
3. «zastąpienie jakiejś rzeczy inną; też: zmiana kogoś na kogoś innego»
4. jęz. «współistnienie w języku wymieniających się elementów fonetycznych lub morfologicznych tego samego wyrazu»
5. «w grach sportowych: wprowadzenie do gry zawodnika mającego zastąpić tego, który opuszcza boisko»
PS Poza tym i tak nie wiem czy jakaś firma (Valve) ma prawo zabraniać innym osobom sprzedaży nieużywanych, legalnie zakupionych subskrypcji czy przedmiotów, rzeczy (nawet tych wirtualnych jak np. Steam Gifty). Ciekawe właśnie jak się ma to do np. polskiego prawa. Chociaż jak pisałem wymieniania się Valve i tak nie zabrania z tego co mi wiadomo.
Poza tym raczej nie powinniśmy być w tym samym regionie cenowym (EU2) na Steam, co np. Norwegia.
PS. Jest owszem zapis o zakazie sprzedaży nabytej licencji, no ale czy gifty można traktować jako nabytą licencję? I tak i nie, niemniej jednak jest to bardzo enigmatycznie rozpisane i niejako Valve dawało ciche przyzwolenie na handel przy pomocy żywej waluty z czego teraz się niestety wycofuje (nowy rodzaj region locka).
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Witajcie, mam takie dziwne pytanie.
Kupiłem dziś skyrima LE na swoim koncie, siostra na swoim koncie posiada tylko podstawkę skyrima. Czy siostra może korzystać z moich dodatków będąc na swoim koncie? jeżeli tak to czy ja w tym czasie mogę korzystać z swojego konta?
Kupiłem dziś skyrima LE na swoim koncie, siostra na swoim koncie posiada tylko podstawkę skyrima. Czy siostra może korzystać z moich dodatków będąc na swoim koncie? jeżeli tak to czy ja w tym czasie mogę korzystać z swojego konta?
- Podziękował: 102 razy
- Podziękowania: 24 razy
- Kontakt:
O ile sprawdzałem, to Skyrim akurat nie udostępnia się przez family sharing. Przynajmniej na jednym z komputerów, na którym miałem udostępnioną moją bibliotekę, nie było skyrima. Więc i wątpię, że same dodatki się udostępnią.
- Podziękował: 72 razy
- Podziękowania: 129 razy
- Kontakt:
Juz nawet pomijajac wylaczenie niektorych gier z family sharing, to nawet te ktore mozna udostepniac jezeli masz podstawke to nie bedziesz mial dostepu do DLC udostepniajacego. Nie majac podstawki masz dostep do niej i DLC. Troche to niekonsekwentne i majac duza liczbe znajomych kupujacych nowosci badz wersje kompletne gier zniecheca to do kupowania podstawek.
No i jest dosc niewygodne przy ekstra kopiach, zwlaszcza gier wybitnie nadajacych sie do multi. Przrabialem to przy Borderlands2 z niektorymi DLC- wygodniej byloby aktywowac GOTY na drugim koncie i udostepnic dodatki dla tego konta gdzie ma sie podstawke. Niestety tak sie nie da, wiec trzeba bylo BO2 GOTY nalozyc na podstawke - z lokalnego coopa nici

- Podziękował: 102 razy
- Podziękowania: 24 razy
- Kontakt:
A z tym się nie zgadzam. Mam taką pozycję na steam jak "Sega Genesis & Megadrive Collection" i każda gra w tej kolekcji traktowana jest jako DLC. Na swoim koncie mam tylko 3 gry z Sonikiem z tej kolekcji, ale jedna z osób, które udostępniają mi swoją bibliotekę ma kilka gier, które kiedyś były w Humble Bundle. I gdy ta osoba nie gra w nic na swoim koncie, ja mogę spokojnie grać w gry z Mega Drive, których nie mam.
Skyrim jest udostępniany przez Sharing, mam go udostępnionego (screen: http://scr.hu/0pa6/dyxwg , jak jest z DLC - musisz sprawdzić na koncie siostry czy są dostępne