Jaki Handheld?
- Podziękował: 298 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Vitę ma dużo ludzi? Przecież Vita sprzedała się cztery razy gorzej niż 3DS.Atton29 pisze: Masz prawo do twojego zdania, moje jest inne
Nie musisz pokazywac paragonu. W tamtych latach nikt nie kupowal wysylkowo, mowisz, ze Ultima juz istniala![]()
Nigdzie u mnie w miescie nie bylo do dostania, podobnie gdzie indziej. Nie wspominajac o kwocie 999zl![]()
A tak, padl zanim sie rozkrecil, nie znam z mojego otoczenia nikogo kto ma to cudo, Vite ma mase ludzi. Gier jak nigdy nie bylo, tak wciaz nie ma za wiele. Nigdy tez nie bylo dobrej ceny na gry. Produkcja zakonczy sie w tym roku. Ale co zyskales grajac, to twoje
http://www.ppe.pl/news/49129/nintendo-s ... lejki.html
Ciężko żebyś znał kogokolwiek kto posiada konsolkę Nintendo nie mając znajomych

- Podziękował: 8 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Calkiem na serio
Moze to tylko ja, ale dla mnie tamte czasy to prawdziwe sredniowiecze bylo
W sumie to nie tylko ja, masa moich znajomych wciaz kupuje wylacznie stacjonarnie.
Gdzie sie Vita sprzedaje gorzej? Chyba nie u nas
Hmm widze, ze doskonale mnie znasz

Gdzie sie Vita sprzedaje gorzej? Chyba nie u nas

Hmm widze, ze doskonale mnie znasz

- Kontakt:
Szczerze mówiąc sądzę, że nawet w Polsce Vita sprzedała się gorzej niż 3DS. Po początkowym hajpie na nową konsolę Sony bardzo szybko spadło u nas zainteresowanie i zaczęły się potężne obniżki cen, bo handheld po prostu nie schodził ze sklepowych półek. Nadal w moim lokalnym MM można nabyć premierowego bundla PSV.
- Kontakt:
Masz bardzo maly wglad w rzeczywista sytuacje na rynku. Nie bede tu przytaczal szczegolow, bo nie jest to tematem rozmowy, ale powiem tylko tyle, ze ludzi ktorzy kupili Vite jest nieporownywalnie wiecej. Nie musisz mi wierzyc na slowo, ale wystarczy przesledzic portale by zobaczyc jakie gry schodza, jakie konsole ciesza sie zainteresowaniem na Allegro, jakimi tytulami sie ludzie wymieniaja i na co jest popyt, a co jest kompletnie pomijane, zalega lub wcale nie istnieje w sferze handlu.
Tych ktorzy sie zdeycodwali na produkt N jest baardzo niewielki odsetek - sa raczej na uboczu, jesli chodzi o lokalne srodowiska growe, tudziez punkty z grami, sa szczatkowi i wymieraja. Moze dlatego uwazaja siebie za wyjatkowych i elitarnych, w sumie im sie to nalezy i nie dziwie skoro placa tak astronomiczne kwoty za gry
i swoje konsole.
Tych ktorzy sie zdeycodwali na produkt N jest baardzo niewielki odsetek - sa raczej na uboczu, jesli chodzi o lokalne srodowiska growe, tudziez punkty z grami, sa szczatkowi i wymieraja. Moze dlatego uwazaja siebie za wyjatkowych i elitarnych, w sumie im sie to nalezy i nie dziwie skoro placa tak astronomiczne kwoty za gry

- Kontakt:
Proszę o szczegóły, bo podawanie Allegro jako argument za lepszą sprzedażą Vity w Polsce jest zabawnyAtton29 pisze: Masz bardzo maly wglad w rzeczywista sytuacje na rynku. Nie bede tu przytaczal szczegolow, bo nie jest to tematem rozmowy, ale powiem tylko tyle, ze ludzi ktorzy kupili Vite jest nieporownywalnie wiecej. Nie musisz mi wierzyc na slowo, ale wystarczy przesledzic portale by zobaczyc jakie gry schodza, jakie konsole ciesza sie zainteresowaniem na Allegro, jakimi tytulami sie ludzie wymieniaja i na co jest popyt, a co jest kompletnie pomijane, zalega lub wcale nie istnieje w sferze handlu.
Tych ktorzy sie zdeycodwali na produkt N jest baardzo niewielki odsetek - sa raczej na uboczu, jesli chodzi o lokalne srodowiska growe, tudziez punkty z grami, sa szczatkowi i wymieraja. Moze dlatego uwazaja siebie za wyjatkowych i elitarnych, w sumie im sie to nalezy i nie dziwie skoro placa tak astronomiczne kwoty za gryi swoje konsole.

Skoro robimy lekki offtop...
Jak wspomniałem wcześniej, widzisz pojedyńcze drzewo a nie cały las.
Ty i twoje otoczenie to nie reszta polski/świata. Zamiast spoglądać na pojedyńcze drzewo czasem trzeba obejść cały las.
Atton29 pisze: Tych ktorzy sie zdeycodwali na produkt N jest baardzo niewielki odsetek - sa raczej na uboczu, jesli chodzi o lokalne srodowiska growe, tudziez punkty z grami, sa szczatkowi i wymieraja. Moze dlatego uwazaja siebie za wyjatkowych i elitarnych, w sumie im sie to nalezy i nie dziwie skoro placa tak astronomiczne kwoty za gryi swoje konsole.
Może nie w twoim kręgu znajomości. Kolega podgoor podał Ci liczby. Vita sprzedała się poniżej 20mln na świecie z czego ~5-6 mln w samej Japonii gdzie w samej Japonii 3DS sprzedał się w ilości ponad 20mln sztuk i 60+mln na świecie. Możesz wierzyć lub nie ale taka jest rzeczywistość.
Jak wspomniałem wcześniej, widzisz pojedyńcze drzewo a nie cały las.
- Kontakt:
Czasem drzewo jest Baobabem, a las sklada sie z samych sosenek w dodatku karlowatych 
@RoyKeane, nie chce mi sie
, nikt mi za to nie placi oraz za szperanie po necie i wklejanie tu linkow, zreszta nie chcesz dobrej rady, to kup sobie to na co masz ochote lub to, co sie tobie podoba 

@RoyKeane, nie chce mi sie

- Podziękowania: 60 razy
- Kontakt:
Vita ponoć nie jest już wspierana, 3DSa domniemanie zostaje zastąpiony Switchem, ale w ilości nadchodzących premier coś aż tak tego nie widać (chociażby http://www.gamefaqs.com/vita oraz http://www.gamefaqs.com/3ds). Inna sprawa z ewentualnym tłumaczeniem tych gier, jednak na sam brak zapowiedzi raczej nie ma co narzekać.
I naprawdę, ale to naprawdę wiele zależy od tego, jak typ produkcji się preferuje - gdy patrzę na to ze swojej perspektywy, to j-RPGów, visual novels, przygodówek i taktyków jest tyle, że kompletnie nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy miałabym ukończyć wszystko, co bym chciała. Jasne, stosunkowo mała ilość czasu, które jestem w stanie na wygospodarować na grę też ma znaczenie. Jednak kupując jakikolwiek sprzęt do rozrywki najlepiej patrzeć, w co by się chciało na nim grać, a nie, czy jest popularny wśród bliżej nieznanej grupy osób, których gusta nawet trudno odnieść do własnych (skoro się ich po prostu nie zna).
I naprawdę, ale to naprawdę wiele zależy od tego, jak typ produkcji się preferuje - gdy patrzę na to ze swojej perspektywy, to j-RPGów, visual novels, przygodówek i taktyków jest tyle, że kompletnie nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy miałabym ukończyć wszystko, co bym chciała. Jasne, stosunkowo mała ilość czasu, które jestem w stanie na wygospodarować na grę też ma znaczenie. Jednak kupując jakikolwiek sprzęt do rozrywki najlepiej patrzeć, w co by się chciało na nim grać, a nie, czy jest popularny wśród bliżej nieznanej grupy osób, których gusta nawet trudno odnieść do własnych (skoro się ich po prostu nie zna).
Nie wiem co tamten link miał udowadniać, ale nie chodziło mi o ich nastawienie o Nintendo tylko o ogólny żenujący poziom strony - niech świadczą o tym opinie na forum: http://www.psxextreme.info/topic/78449- ... pl/page-71 . Swoją drogą kupuję PSX Extreme od około 2003 roku, więc aż żal, że oficajalna strona nie jest delikatnie mówiąc dobra.
Odnośnie sprzedaży to nie jest wielką filozofią znaleźć jakiekolwiek dane: http://www.vgchartz.com/ Nie są 100% dokładne, ale na pewno nie ma sytuacji, że Vity sprzedało się 60mln, a 3dsów 15. Nie mówiąc o tym, że konsola tak świetnie się sprzedawała, że samo Sony już dawno ją porzuciło (kiedy wyszedł jakiś poważny ex od Sony?).
Nie chciałbym być źle zrozumiany - oczywiście nie mówię, że Vita to zła konsola, bo jest trochę dobrych gier (szczególnie dla fanów japońszczyzny) tylko nie mogłem nie zareagować jeśli widziałem coś aż tak niezgodnego z prawdą. A samą Vitę bardzo lubię, tak samo jak i 3DSa.
Ultima istnieje od 1997 roku.
Offtop z mojej strony już kończę, bo dyskusja nie ma dalszego sensu, jeśli druga strona nie przyjmuje do wiadomości konkretnych danych.
Shelia oczywiście ma rację - kupować sprzęt należy ze względu na własne preferencje, ale warto ostrzec, że i 3ds i Vita to raczej sprzęty dla miłośników gier z Japonii. Vita pod względem wsparcia jest fenomenem - nadal wychodzi sporo tytułów, mimo że postawiony został na niej krzyżyk już dawno temu. 3DS jeszcze chwilę pożyje (pewnie w zależności od sukcesu Switcha). W przypadku autora tematu problemem może być posiadanie PS4 - sporo gier wychodzi i na PS4 i na Vitę (czyli w sumie większość gier z Vity możesz ograć na PS4, z mojej listy tylko Uncharteda na niczym innym nie ograsz, Personę 4 w tej edycji też nie - zwykła edycja jest na PS2, Dragon's Crown da się też ograć na PS3, reszta jest na PS4), ale jednak konsola przenośna to coś innego.
Dodatkowo jeśli miałeś PS Plusa to i już masz bibliotekę gier na start, a sama Vita może pełnić rolę dodatkowego pada. 3DS za to zapewni masę gier, w które nigdzie indziej nie zagrasz (a jak nie miałeś DSa to już w ogóle rewelacja
). Swoją drogą nie tak dawno temu były zestawy 3ds + Zelda za około 350zł, może jeszcze wrócą, za to Vitę raczej kupowałbym używaną (to całkiem wytrzymały sprzęt i nie powinno być problemów, a nówki coraz ciężej znaleźć).
Jednego na pewno bym nie polecał: kupować Switcha na premierę - po 1. drogi, po 2. na razie będzie mało gier i też drogo, po 3. warto poczekać jak rozwinie się jego sytuacja.
Tytuły na 3dsa, które polecam:
-wszelkie Phoenixy Wrighty,
-Virtue's Last Reward (warto ograć wcześniej 999 z DSa, też na Vitę),
-Zero Time Dilemma (też na Vitę),
-Zeldy,
-Animal Crossing New Leaf,
-Fire Emblemy,
-Monster Huntery,
-Etrian Odyssey,
-Bravely Default i Second,
-Xenoblade Chronicles (na New 3DSa).
Tytuły na Vitę:
-Danganronpy,
-Persona 4,
-Uncharted: Golden Abyss w sumie jest ok,
-Wipeout 2048,
-w Hotline Miami bardzo przyjemnie mi się grało,
-Final Fantasy X i X-2,
-Odin Sphere,
-Dragon's Crown,
-Muramasa,
-Lumines.
Również podpisuję się pod tytułami wymienionymi przez Shelię.
Odnośnie sprzedaży to nie jest wielką filozofią znaleźć jakiekolwiek dane: http://www.vgchartz.com/ Nie są 100% dokładne, ale na pewno nie ma sytuacji, że Vity sprzedało się 60mln, a 3dsów 15. Nie mówiąc o tym, że konsola tak świetnie się sprzedawała, że samo Sony już dawno ją porzuciło (kiedy wyszedł jakiś poważny ex od Sony?).
Nie chciałbym być źle zrozumiany - oczywiście nie mówię, że Vita to zła konsola, bo jest trochę dobrych gier (szczególnie dla fanów japońszczyzny) tylko nie mogłem nie zareagować jeśli widziałem coś aż tak niezgodnego z prawdą. A samą Vitę bardzo lubię, tak samo jak i 3DSa.
Ultima istnieje od 1997 roku.
Offtop z mojej strony już kończę, bo dyskusja nie ma dalszego sensu, jeśli druga strona nie przyjmuje do wiadomości konkretnych danych.
Shelia oczywiście ma rację - kupować sprzęt należy ze względu na własne preferencje, ale warto ostrzec, że i 3ds i Vita to raczej sprzęty dla miłośników gier z Japonii. Vita pod względem wsparcia jest fenomenem - nadal wychodzi sporo tytułów, mimo że postawiony został na niej krzyżyk już dawno temu. 3DS jeszcze chwilę pożyje (pewnie w zależności od sukcesu Switcha). W przypadku autora tematu problemem może być posiadanie PS4 - sporo gier wychodzi i na PS4 i na Vitę (czyli w sumie większość gier z Vity możesz ograć na PS4, z mojej listy tylko Uncharteda na niczym innym nie ograsz, Personę 4 w tej edycji też nie - zwykła edycja jest na PS2, Dragon's Crown da się też ograć na PS3, reszta jest na PS4), ale jednak konsola przenośna to coś innego.

Jednego na pewno bym nie polecał: kupować Switcha na premierę - po 1. drogi, po 2. na razie będzie mało gier i też drogo, po 3. warto poczekać jak rozwinie się jego sytuacja.
Tytuły na 3dsa, które polecam:
-wszelkie Phoenixy Wrighty,
-Virtue's Last Reward (warto ograć wcześniej 999 z DSa, też na Vitę),
-Zero Time Dilemma (też na Vitę),
-Zeldy,
-Animal Crossing New Leaf,
-Fire Emblemy,
-Monster Huntery,
-Etrian Odyssey,
-Bravely Default i Second,
-Xenoblade Chronicles (na New 3DSa).
Tytuły na Vitę:
-Danganronpy,
-Persona 4,
-Uncharted: Golden Abyss w sumie jest ok,
-Wipeout 2048,
-w Hotline Miami bardzo przyjemnie mi się grało,
-Final Fantasy X i X-2,
-Odin Sphere,
-Dragon's Crown,
-Muramasa,
-Lumines.
Również podpisuję się pod tytułami wymienionymi przez Shelię.

Ostatnio zmieniony 4 lut 2017, o 16:17 przez podgoor, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kontakt:
Fani japońskich produkcji na pewno będą zadowoleni zarówno z 3DSa jak i Vity. W przypadku tej drugiej, to niestety było też swego rodzaju powodem jej "upadku". Tzn. Sony obiecywało szerokie wsparcie, a okazało się, że tytułów w zachodnim stylu wyszło tylko kilka i ci, którzy oczekiwali kolejnych Killzone czy Uncharted mogli poczuć się naprawdę oszukani.
Na Vite dodałabym może jeszcze z co ciekawszych tytułów The Legend of Heroes Trails of Cold Steel 1&2, całą serię Atelier (jeśli komuś nie przeszkadza cukierkowa oprawa), Disgaea 3&4, World of Final Fantasy czy Digimon Cyber Sleuth, a na 3DSa praktycznie wszystko od Atlusa czy odświeżone wersje Dragon Questa. Choć moimi osobistymi faworytami i grami, z którymi spędziłam najwięcej czasu to Rune Factory 4, Story of Seassons i Theatrhythm Final Fantasy, ale to już akurat dosyć specyficzne pozycje;)
Na Vite dodałabym może jeszcze z co ciekawszych tytułów The Legend of Heroes Trails of Cold Steel 1&2, całą serię Atelier (jeśli komuś nie przeszkadza cukierkowa oprawa), Disgaea 3&4, World of Final Fantasy czy Digimon Cyber Sleuth, a na 3DSa praktycznie wszystko od Atlusa czy odświeżone wersje Dragon Questa. Choć moimi osobistymi faworytami i grami, z którymi spędziłam najwięcej czasu to Rune Factory 4, Story of Seassons i Theatrhythm Final Fantasy, ale to już akurat dosyć specyficzne pozycje;)
A gdy ktoś za japońskimi produkcjami nie przepada, to na Vicie będzie w co pograć? Widzę God of War, NFS, Uncharted, Killlzone i w sumie tyle kojarzę. Jest coś ciekawego? Niekoniecznie tego typu produkcje, mogą być też jakieś drobniejsze gierki (byle dobre
). PSP mam i to do tej pory świetna konsolka, grafika nawet nie razi i niektóre produkcje wyglądają bardzo fajnie.

- Kontakt:
Nie masz bo ci sie nie chce, czy z jakiegos innego powodu?

@Shelia, jak to Vita nie jest wspierana, skoro pojawiaja sie nowe gry, nawet w zeszlym tygodniu cos wyszlo i jest masa zapowiedzi na kolejne lata. Mysle, ze pociagnie co najmniej tyle samo co PS4

Po co te dane sprzedazowe, o czym niby maja swiadczyc? Ludzie kupuja rozne rzeczy, co nie znaczy, ze je uzywaja, a nie ciepaja nimi w kat

Mialem juz nie wklejac linkow, ale niech bedzie, naciesz okoRewolucjan pisze: A gdy ktoś za japońskimi produkcjami nie przepada, to na Vicie będzie w co pograć? Widzę God of War, NFS, Uncharted, Killlzone i w sumie tyle kojarzę. Jest coś ciekawego? Niekoniecznie tego typu produkcje, mogą być też jakieś drobniejsze gierki (byle dobre). PSP mam i to do tej pory świetna konsolka, grafika nawet nie razi i niektóre produkcje wyglądają bardzo fajnie.

https://store.playstation.com/#!/pl-pl/ ... FORMPSVITA
- Kontakt:
To w sumie była ironia z mojej strony, bo śmierć Vity jest wieszczona już chyba ze 3 lata, a gry jakoś nadal wychodzą:) A na chwilę obecną to nawet jest więcej premier zapowiedzianych niż na 3DSa, jeśli mamy się już do jakiś cyferek odwoływać.
- Podziękował: 41 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Chyba żartujesz? Ultimę założyli gdzieś w latach 1997-1999. Internet raczkował, ale można było normalnie po ludzku zamawiać telefonicznie. I żartujesz z tym nie kupowaniem wysyłkowo w 2011 (albo masz nie wiem, 14 lat?). Zamawiałem gry wysyłkowo jeszcze za czasów amigi, telefonicznie albo przez blankiet drukowany w czasopismach.
- Kontakt:
Hehe nie zatujekeiran pisze:Chyba żartujesz? Ultimę założyli gdzieś w latach 1997-1999. Internet raczkował, ale można było normalnie po ludzku zamawiać telefonicznie. I żartujesz z tym nie kupowaniem wysyłkowo w 2011 (albo masz nie wiem, 14 lat?). Zamawiałem gry wysyłkowo jeszcze za czasów amigi, telefonicznie albo przez blankiet drukowany w czasopismach.

14 lat nie mam, raczej przegiete w drugim kierunku, dziadek jestem wiekowy hehe