Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: tyle, że te lewe gifty z DS2 to były kody sprzedawane na allegro. Nie spotkałem się jeszcze z usuwaniem gifta i jest to powszechnie najbezpieczniejsza metoda, bo klucze dosyć często Steam usuwa na czyjś wniosek i jest tego sporo, DS2 i Sniper Elite 3 ostatnio, bardzo często usuwają gry z humbli gdzie ludzie kradzionymi kartami to kupują i sprzedają na ST. Z głośniejszych spraw usuwali jeszcze Skyrima, Black Ops 2, Bioshocka Infinite.
Akcja z DS II nie dotknęła tylko giftów z Allegro, ale także tych z ST, no ale tak to jest jak się kupuje u podejrzanego ruska. O usuwaniu Skyrima, BO2 i Bioshocka nie słyszałem, natomiast banowanie gier z HB przez support HB jak najbardziej.

Jeżeli ktoś nie ogarnia sprzedawców na ST to potencjalnie może się najgorzej naciąć na gifcie, bo raz, że straci grę, a także może dostać dodatkowo rykoszetem w postaci bana na trade, natomiast klucz to bardzo bezpieczna opcja, bo po prostu Volvo nie może ich banować "samo z siebie", a jak dobrze wiemy sklepy wystąpią z wnioskiem o zablokowanie kluczy tylko w przypadku dużego wałka.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

tyle, że 3x usunięcie gry z klucza to nie jest ban lub time ban na Steamie? W przypadku usuwanych gier z giftów kiedyś tak nie było, do tego można odzyskać itemy, które daliśmy za gifta (chyba)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

http://store.steampowered.com/app/230230/?l=polish jeśli gra nie jest w polskiej wersji językowej, jednak wyjdzie po polsku za jakiś czas to na Steam również dodadzą polską lokalizację? Czy raczej wydawca to olewa?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

to juz zaleznie kto zajmuje sie polinizacja. Patrz przyklad Talisman:deluxe, mimo ze jest polska wersja jezykowa juz - trzeba kupic ja na cdp inne zrodla nie daja polinizacji. Wiec to roznie bywa
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Pytałem kiedyś supportu jest to bodajże tez na stronie supportu steama, że w przypadku gdy wymieniliśmy grę za np klucze tf2 a gra znika z naszego konta (bo kupujący cofnął zapłate) to natychmiast system cofa tą transakcje i klucze wracając na konto, oberwać w takim wypadku może jedynie ten kto kupił gifta więc jest to najbardziej bezpieczna opcja. No i ważne, żeby nie kupować od ruskich z 1bundlową grą i 1lvl'em steam.

//znalazłem
Co mam robić, jeśli gra otrzymana w wyniku handlu została zakupiona drogą oszustwa?

Jeśli tak się stało, konto, które wzięło udział w oszustwie, zostanie zawieszone. Twoje konto nie zostanie zawieszone, jednak otrzymana/rozpakowana przez ciebie gra zostanie usunięta z twojego konta. Przywrócimy wszystkie przedmioty/prezenty, które zostały przez ciebie użyte do otrzymania gry.
I ciekawi mnie jedno a propo allegro, bo kupując cokolwiek w internecie mamy 10dni na zwrot nie podając przyczyny więc jeżeli kupiłbym klucz od jakiegoś Janusza to chyba mogę go zwrócić i powiedzieć "nie dzięki, czekam na zwrot hajsu a ty sobie klucze dezaktywuj"?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Są rzeczy nie podlegające zwrotowi. Fizycznie to złoto czy książki... jeśli dobrze pamiętam. Jedynie dobra wola sprzedającego, że przyjmie zwrot. W świecie cyfrowym jest podobnie. Niby jest te 10 dni na zwrot jak jeszcze nie wydłużyli, ale oprogramowanie (w tym gry) pod to nie podchodzi.

Można poczytać... prosto od wujka G:
http://wyborcza.biz/biznes/1,135615,151 ... rnet_.html
http://www.prawo.egospodarka.pl/110187, ... ,84,1.html
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Co mam robić, jeśli gra otrzymana w wyniku handlu została zakupiona drogą oszustwa?

Jeśli tak się stało, konto, które wzięło udział w oszustwie, zostanie zawieszone. Twoje konto nie zostanie zawieszone, jednak otrzymana/rozpakowana przez ciebie gra zostanie usunięta z twojego konta. Przywrócimy wszystkie przedmioty/prezenty, które zostały przez ciebie użyte do otrzymania gry.
Grę usuną z konta, a klucze TF2 zwrócą pod warunkiem, że oszust nie nabrał większej ilości osób i nie spieniężył kluczy przez PayPal / aukcje na allegro ebay itp.

@JACKo

U nas nadal obowiązuje 10 dni na oddanie towaru, ponieważ nasi politycy nie byli w stanie w ciągu 2 lat znowelizować ustawy o prawach konsumenta (nałożyła na nas taki obowiązek UE dyrektywą o prawach konsumenta z 22 listopada 2011r., termin wprowadzenia w życie przepisów minął 13 czerwca 2014). W ten sposób wszędzie w europie kupujący mają minimum 14 dni na oddanie towaru, termin ten nie obowiązuje tylko w Polsce i jednym jakimś kraju z europy środkowej :lol:

Do tego nowelizacja ma vacatio legis wynoszące 6 miesięcy, więc wejdzie w życie dopiero w przyszłym roku. Już czekam, aż KE nałoży na nas karę w związku z niedotrzymaniem terminu wprowadzenia zapisów dyrektywy xD

Edit: http://www.biznes.newseria.pl/news/nowa ... p679258603
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Z tego co kojarzę to jeśli dyrektywa miała być przyjęta przez całą UE do któregoś tam dnia a i tak nie wprowadziliśmy jej w życie to jak najbardziej na nią można się powoływać (co innego, że zwykły konsument przez prawników sam się i tak nie przebije a tłumaczenie gościowi siedzącemu w pkt. reklamacyjnym nie ma sensu bo będzie twierdził, że 10 ma wpisane na kartce i tak mu każą przyjmować).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

MSKOTOR pisze:

Grę usuną z konta, a klucze TF2 zwrócą pod warunkiem, że oszust nie nabrał większej ilości osób i nie spieniężył kluczy przez PayPal / aukcje na allegro ebay itp.

@JACKo

U nas nadal obowiązuje 10 dni na oddanie towaru, ponieważ nasi politycy nie byli w stanie w ciągu 2 lat znowelizować ustawy o prawach konsumenta (nałożyła na nas taki obowiązek UE dyrektywą o prawach konsumenta z 22 listopada 2011r., termin wprowadzenia w życie przepisów minął 13 czerwca 2014). W ten sposób wszędzie w europie kupujący mają minimum 14 dni na oddanie towaru, termin ten nie obowiązuje tylko w Polsce i jednym jakimś kraju z europy środkowej :lol:

Do tego nowelizacja ma vacatio legis wynoszące 6 miesięcy, więc wejdzie w życie dopiero w przyszłym roku. Już czekam, aż KE nałoży na nas karę w związku z niedotrzymaniem terminu wprowadzenia zapisów dyrektywy xD

Edit: http://www.biznes.newseria.pl/news/nowa ... p679258603
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale te 10 dni na zwrot, dotyczy chyba tylko rzeczy nowych, kupowanych od sklepów (czy osób prowadzących działalność). Także, jeśli kupimy od "Janusza" to raczej ten termin nie obowiązuje (już nawet nie mówię o grach, ale ogólnie).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Jest tak jak piszesz o boskiapollo :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Jak nie dostajesz paragonu/faktury to nie ma się i tak jak na to powołać.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

@ PiccoloPL

Prawo wejdzie w życie dopiero po skończeniu się vacatio legis. Ma to umożliwić sklepom dostosowanie się do nowych przepisów (aktualizacja regulaminów, struktury stron internetowych, opisów produktów itp itd), Więc nie możemy się na nie powoływać. Jeżeli się komuś będzie chciało może iść do KE / Trybunału sprawiedliwości i tam walczyć o swoje racje.

Zwrot dotyczy tylko towarów nowych, kupionych od przedsiębiorcy (osoby prowadzącej zarejestrowaną działalność gospodarczą) więc kupno czegokolwiek na allegro z komisu lub od osoby fizycznej uniemożliwia 10 dniowy zwrot.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

MSKOTOR pisze: @ PiccoloPL

Prawo wejdzie w życie dopiero po skończeniu się vacatio legis. Ma to umożliwić sklepom dostosowanie się do nowych przepisów (aktualizacja regulaminów, struktury stron internetowych, opisów produktów itp itd), Więc nie możemy się na nie powoływać. Jeżeli się komuś będzie chciało może iść do KE / Trybunału sprawiedliwości i tam walczyć o swoje racje.

Zwrot dotyczy tylko towarów nowych, kupionych od przedsiębiorcy (osoby prowadzącej zarejestrowaną działalność gospodarczą) więc kupno czegokolwiek na allegro z komisu lub od osoby fizycznej uniemożliwia 10 dniowy zwrot.
Nie zgodziłbym się ze słowem nowych - można mieć sklep z używanymi i nadal obowiązuje opcja zwrotu.
Na allegro też jest to możliwe - ale tylko podczas zakupu poprzez Kup teraz.

Co do osób prywatnych, kluczy, itp. nijak się to ma do rzeczy. Jedynie jeśli towar był wadliwy/uszkodzony/niezgodny z opisem itp. to można go odesłać wraz z reklamacją. Ale, nie ma gwarancji, że komuś się zechce nawet ją przeczytać. Można się sądować, itp. ale to chyba nie jest tak potrzebne.

Wracając do wątku, każdy mały handelek trzeba dokumentować, aby potem nie było problemu z odkręceniem na Steam.

BTW. Czy są jakieś startery do Eve na Steam?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

andrzej009 pisze: BTW. Czy są jakieś startery do Eve na Steam?
Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki: http://store.steampowered.com/app/8500/
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

RoyKeane pisze:
Ale napisałem:D czynność wykonałem zanim napisałem posta i nie do końca się okresliłem.

Chodziło mi bardziej o takie za dolara, które się podpinają pod Steam.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

andrzej009 pisze:
RoyKeane pisze:
Ale napisałem:D czynność wykonałem zanim napisałem posta i nie do końca się okresliłem.

Chodziło mi bardziej o takie za dolara, które się podpinają pod Steam.
Było kiedyś daily na HB ze starterem Eve, czy podpinało się pod Steam? Nie pamiętam, poszukaj sobie na ST.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Czy ktoś ma podobny problem co ja z wysyłaniem Steam Giftów na wskazany adres mailowy? Chodzi o to, że Gifty niekiedy nie dochodzą na podany adres mailowy. Jeśli przywrócimy Gift do naszego ekwipunku (w którym tak naprawdę cały czas się znajduje) i będziemy chcieli dla tego samego Gifta (czy też nawet innego ale z tym samym produktem) podać ten sam adres na który przed chwilą próbowaliśmy wysłać grę to mimo, że otrzymamy powiadomienie iż gift został pomyślnie wysłany to przy samym gifcie niestety ale nie pojawi się informacja o zaadresowaniu (a więc przypuszczalnie nie został on wysłany) a co za tym idzie jedyne co idzie zrobić w takim przypadku to poprosić o podanie alternatywnego adresu mailowego na który mógłbym przekazać produkt / grę. Jakaś solucja aby ten problem rozwiązać? Może gdyby "adresowanie" giftów miało miejsce poprzez stronę (przeglądarkę) a nie klienta to problem by nie występował? Coś, ktoś wie?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Z tego co pamiętam, jeśli przywrócisz gift do siebie i spróbujesz wysłać ponownie na ten sam adres, to działa blokada antyspamowa i nie wyślesz.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Ta blokada posiada jakieś ograniczenie czasowe czy jest permanentna?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

ODPOWIEDZ