Cdkeys.com - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Discord: Laudrup#5155
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam serdecznie.
Mam pytanie. Jestem laikiem jeśli chodzi o zakupy na innych sklepach niż gog/eneba/steam.
1 raz chciałem skorzystać z promocji z innego sklepu niż z tych powyższych no i jak przyszło do płacenia to doliczyło mi pod. od tow. i usł. Jak ogarnąć temat zakupów na cdkeys lub na podobnych sklepach żeby nie płacić haraczu w postaci v.a.t.?
Może ktoś z doświadczonych w tej kwestii mógłby pomóc nowicjuszowi jak się uporać z tego rodzaju zagwozdką.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

Od bardzo dawna płacę paypalem(tu mam podpiętą kartę) i tu nigdy nic mi nie doliczali. Nie korzystam z innych metod płacenia. Cena jest zawsze taka jaka widnieje na karcie gry, często też niższa bo wpadają cdkoins które obniżają o kilka złoty.
Nie ma problemów z cdkeys, jeden z porządniejszych sklepów a VAT płaci się wszędzie.
Ostatnio zmieniony 1 sie 2025, o 15:42 przez RedEvil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Cdkeys jest uczciwe i ceny są takie, jakie powinny być - i takie się płaci.
Ci użytkownicy podziękowali Niriles za ten post (w sumie 2):
MDARedEvil
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

Niriles pisze: 1 sie 2025, o 12:40 Cdkeys jest uczciwe i ceny są takie, jakie powinny być - i takie się płaci.
No tak średnio bym powiedział, tak średnio.

viewtopic.php?p=496669#p496669
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

CDKeys wysyłka zniżkę -10% zapisanym do newslettera :)
Ci użytkownicy podziękowali kmpt za ten post (w sumie 2):
RedEvilpawelt
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

TedRoz pisze: 1 sie 2025, o 00:37 Witam serdecznie.
Mam pytanie. Jestem laikiem jeśli chodzi o zakupy na innych sklepach niż gog/eneba/steam.
1 raz chciałem skorzystać z promocji z innego sklepu niż z tych powyższych no i jak przyszło do płacenia to doliczyło mi pod. od tow. i usł. Jak ogarnąć temat zakupów na cdkeys lub na podobnych sklepach żeby nie płacić haraczu w postaci v.a.t.?
Może ktoś z doświadczonych w tej kwestii mógłby pomóc nowicjuszowi jak się uporać z tego rodzaju zagwozdką.
Zawsze i wszędzie płacimy VAT. Dlaczego nie chcesz go płacić? Zadzwoń do najbliższej Izby Skarbowej i zapytaj czy można nie płacić VATu inspektorze.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post:
RedEvil
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

Problem polega na tym, że oni dopiero od paru dni zaczęli doliczać z tyłka dodatkowy VAT do ceny właściwej widniejącej na karcie produktu. Plus nie można już chyba płacić BLIKIEM, przynajmniej ja nie widzę takiej opcji. Z tego tytułu też z atrakcyjnej ceny 160 zł za Mafię 4 przychodzi nam zapłacić 197. Korzystałem z tego sklepu od lat ale teraz to do bramy i się żegnamy.
Ci użytkownicy podziękowali szewczykdratewka za ten post:
MerlinPL
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 26 razy

TedRoz pisze: 1 sie 2025, o 00:37
Zawsze i wszędzie płacimy VAT. Dlaczego nie chcesz go płacić? Zadzwoń do najbliższej Izby Skarbowej i zapytaj czy można nie płacić VATu inspektorze.
A dlaczego ma być płacony skoro i tak pieniądze są opodatkowane z wypłaty ? Podatek który niczemu nie służy oprócz dojenia obywateli.
Ja zawsze ustawiam kraj Ukraina w takich sklepach i nie płace .
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

szewczykdratewka pisze: 2 sie 2025, o 21:04 Problem polega na tym, że oni dopiero od paru dni zaczęli doliczać z tyłka dodatkowy VAT do ceny właściwej widniejącej na karcie produktu. Plus nie można już chyba płacić BLIKIEM, przynajmniej ja nie widzę takiej opcji. Z tego tytułu też z atrakcyjnej ceny 160 zł za Mafię 4 przychodzi nam zapłacić 197. Korzystałem z tego sklepu od lat ale teraz to do bramy i się żegnamy.
Z ciekawości - gdzie widzisz to doliczenie? Włożyłem sobie przed chwilką Mafię do koszyka, region mam od zawsze ustawiony na "Polska" i nie widzę, żeby jakakolwiek cena zmieniała mi się w koszyku, nie ma też nigdzie wyszczególnienia VATu.

Blik rzeczywiście zniknął, ale dosłownie kilka dni temu kupowałem jeszcze korzystając z tej metody grę w CDKeys i zastanawiam się, czy to nie są jakieś chwilowe zawirowania, bo:
1) na stronie jest też komunikat o problemach z płatnością przez PayPal
2) Blik ciągle na dole strony widnieje jako akceptowalna metoda płatności

Nie znalazłem też nigdzie info o tym, żeby wycofywali się z możliwości płatności Blikiem.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 105 razy
Kontakt:

Jak pójdziesz dalej do "checkout" to ci się wyświetli cena podstawowa oraz podatek (tax):
Obrazek
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 60 razy
Kontakt:

Wczoraj kupowałam PERSONA 5 ROYAL. Niby były komunikaty o problemach z PayPal, ale w koszyku i tak miałam go do wyboru jako jedyną metodę płatności (niby można było kartą, ale to też jest obsługiwane pośrednio przez PayPal). Grę kupiłam bez problemu, cena taka, jaka miała być. Może tylko przy nowych tytułach pojawia się (dodatkowy) VAT?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

Od dawna nie ma Bliku, ale ja z niego nie korzystałem, bo opłacam paypalem.

Co do Mafii to ani wersja WW ani Europe&UK ... to przemilczę.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

RedEvil pisze: 3 sie 2025, o 11:00 Od dawna nie ma Bliku, ale ja z niego nie korzystałem, bo opłacam paypalem.
Nie prawda, Blik zniknął dopiero w zeszłym miesiącu. 1 lipca kupiłem u nich grę za pomocą Blika (i trafił mi się zduplikowany klucz, kasę zwrócili ale jestem stratny na blikowej prowizji :().
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

darkhulk pisze: 3 sie 2025, o 08:43 A dlaczego ma być płacony skoro i tak pieniądze są opodatkowane z wypłaty ? Podatek który niczemu nie służy oprócz dojenia obywateli.
:?
Masz 15 lat?
darkhulk pisze: 3 sie 2025, o 08:43 Ja zawsze ustawiam kraj Ukraina w takich sklepach i nie płace .
To przynajmniej nie konfederasta. Tyle dobrze.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

Kilka dni temu płaciłem przez Apple Pay i BLIK też był. Po zalogowaniu nie ma dodatkowej opłaty, widzę ją tylko jako wylogowany.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 26 razy

MDA pisze: 3 sie 2025, o 12:59 Masz 15 lat?
darkhulk pisze: 3 sie 2025, o 08:43 Ja zawsze ustawiam kraj Ukraina w takich sklepach i nie płace .
To przynajmniej nie konfederasta. Tyle dobrze.
Prawie tyle co ty bo 13, konfederastko lewicowa.
Tak jak pisałem podatek który niczemu nie służy, tak samo jak opodatkowano sprzedaż używanych rzeczy przy kwocie 1000 zł. Chyba twoi koledzy z gminnego kółka komunistów to wymyślili XD
Ci użytkownicy podziękowali darkhulk za ten post:
MerlinPL
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

Faktycznie po zalogowaniu znika dodatkowa opłata za VAT także wycofuje swoje wcześniejsze słowa.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Dla ciekawych - dopytałem pomoc techniczną CDKeys o tego Blika. Forma płatności rzeczywiście obecnie nie jest dostępna, jednocześnie żaden z konsultantów nie potwierdził, że została trwale wycofana. Sprawa jest świeża - ja swoje ostatnie zakupy z użyciem Blika robiłem tam jeszcze 26.07.

Nie ma żadnej informacji o tym, kiedy (i czy w ogóle) Blik wróci, ale tak jak piszę - żaden z konsultantów nie miał też potwierdzonego info, że został trwale wycofany jako metoda płatności. Informacja o Bliku ciągle widnieje na dole strony jako akceptowalna metoda płatności.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

co do tego blika to tam jakąś stosunkowo dużą prowizje naliczają za wybranie tej metody platnosci, pewnie dlatego że blik jest z PL a cdkeys nie i mają swoje rozliczenia ktore przerzucają na klienta, placac blikiem w polskich kejszopach te prowizje sa dużo mniejsze a kiedys nie bylo żadnej

moze przy zakupie za 10zl to tam jeden uj mozna se zaplacic te groszowa prowizje ale przy wiekszych zakupach wole poswiecic te 30 sekund dluzej na inna metode platnosci i zaoszczedzic juz wieksza kwotę za ktorą juz kupilbym nastepną gierke z kejszopu
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Strona zmienia nazwę na Loaded.
Powód? CD to relikt przeszłości i może wywoływać konfuzję u młodych pokoleń.
https://blog.loaded.com/company/rebrand/

After more than 10 years of selling digital game codes using a name that made sense when games were discs in a box, we've decided it's finally time to move on – we are rebranding.

So, with a mixture of sadness and excitement for the future, we are parting ways with the CDKeys identity.
Much like the floppy disc, DVDs, and the dial-up tone, CDs are a thing of the past. The term belongs to the era of the Spice Girls and Limp Bizkit.

And as a result, CDKeys sounded dry and dated.
It's 2025, and we want something bolder, brighter, better.
That's why we're changing our name to Loaded – and it's not just to sound cool – it tells you all you need to know about what we do.

Starting in September, CDKeys will be Loaded. We'll be free to be who we want to be, and we're going to have a good time..
And yes, we are aware of the irony of referencing a song from the 90's that references a movie from the 60's to describe the future! Still slaps today.
Spice Girls i Limp Bizkit? lepszego porównania nie mieli? :dziadek:
ODPOWIEDZ