Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Discord: Talinowski
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 8 razy

darkhulk pisze: 8 lip 2025, o 22:58
woda85 pisze: 29 cze 2025, o 08:11 1. Czym teraz najlepiej farmic karty Steam?
2. Jak szybko wystawić karty na rynku?

Z góry dziękuję za odp
Dużo lepsze jest ArchiSteamFarm, tylko trzeba troche ustawić przed uruchomieniem.

A ktoś wie jak wyświetlić wszystkie dostępne Dlc do kupienia do posiadanych gier w sklepie ? Niby jest strona https://store.steampowered.com/dlcforyou ale pokazuje tylko kilka losowych pozycji.
Wypróbuj Enhanced Steam
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

czołem, czy przelicznik steam PLN-USD ma wpływ na ceny kart steam? a jeśli tak, to czy dobrze rozumiem, że jeśli się obniży (teraz jest coś 5 ziko), to jak to wpłynie na ceny w PLNach?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Kurs PLN dla kart i w ogóle itemów w community market jest uaktualniany na bieżąco. Na dzień dzisiejszy 1USD=3,65 PLN
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 4):
CebulowyKrolbolesna prawdaGaberusDamjano
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

kaloryfer pisze: 19 lip 2025, o 00:43
Ciekawe czemu tego dla cen gier nie uaktualnią xD
Jeśli już, to uaktualnią zalecenia czy może dokładniej domyślny kurs dla cen gier.
Z którego to nikt ze sprzedawców nie ma obowiązku korzystać (ale najczęściej w praktyce korzystają prawie wszyscy bo większość korposzczurów nawet nie wie co to ta złotówka i po ile naprawdę stoi)

A czemu tego nie zrobią? A sięgnijmy do samych źródeł...
https://partner.steamgames.com/doc/store/pricing#5
W jaki sposób Valve określa te rekomendacje?

Traktowanie wyceny jako czegoś marginalnego i powiązanie równowartości cen z kursami wymiany walut może być kuszące. Jednak ta strategia nadmiernie upraszcza znacząco różne uwarunkowania gospodarcze między regionami. Pomimo tego, że kursy walut mają swoje konsekwencje w skali makroekonomii, to zazwyczaj nie przekładają się one na krótkotrwały wpływ na decyzje zakupowe podejmowane przez indywidualnych klientów.

Zamiast pozostawiać kwestię wyceny tylko kursom wymiany walut, nasz proces sugestii cen idzie o wiele dalej i szczegółowo analizujemy, ile gracze płacą za towary i usługi w swoich miejscach zamieszkania. Obejmuje to takie mierniki jak parytet siły nabywczej czy wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych, które pomagają szerzej porównać ceny i koszta w różnych sektorach gospodarczych. Jednak w przypadku gier na Steam dodatkowo o wiele uważniej przyglądamy się zakupom w branży rozrywkowej, by podejmować trafniejsze decyzje.
tidr: Płacicie jak EU bo mieszkacie w EU i powinno was na to być stać :)
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
Damjano
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 19 lip 2025, o 01:27 tidr: Płacicie jak EU bo mieszkacie w EU i powinno was na to być stać :)
No i mają rację bo to nie ceny są za wysokie tylko my za mało zarabiamy. Czemu? Bo tego chcą wszystkie "polskie" nierządy od 1980 roku. Myślicie że kto ustala kurs złotówki? Wolny rynek? Nie. Kurs złotówki ustala Rada Ministrów wraz z NBP. I gdyby tylko chcieli to mielibyśmy sensowny i sztywny kurs do np. euro tak jak zrobiła to Bułgaria gdy pojawiło się euro, czy tak jak ma to Bośnia i Hercegowina która pomimo posiadania własnej waluty rozlicza się w euro w stosunku 1:2.
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post (w sumie 2):
KuwejtDamjano
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

Tylko, że płacimy więcej niż w euro w 90% przypadków....
Ci użytkownicy podziękowali oLiardi za ten post (w sumie 3):
Greedjoshep666Damjano
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

oLiardi pisze: 19 lip 2025, o 10:21 Tylko, że płacimy więcej niż w euro w 90% przypadków....
Bo kurs euro na steam nie jest tożsamy z kursem walut w NBP. Kurs raz w roku czy raz na kilka lat ustala sam Steam.
O tym Merlin już Ci nie napisze, jak zwykle.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post (w sumie 2):
joshep666Damjano
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

MDA pisze: 19 lip 2025, o 15:40
oLiardi pisze: 19 lip 2025, o 10:21 Tylko, że płacimy więcej niż w euro w 90% przypadków....
Bo kurs euro na steam nie jest tożsamy z kursem walut w NBP. Kurs raz w roku czy raz na kilka lat ustala sam Steam.
O tym Merlin już Ci nie napisze, jak zwykle.
Tylko to dalej jest sugerowany kurs dla wydawców , to tylko pokazuje jak maja w *zadzitrata* ten rynek :trollface:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

MDA pisze: 19 lip 2025, o 15:40 O tym Merlin już Ci nie napisze, jak zwykle.
Po co pisać o czymś o czym każdy wie.
MDA pisze: 19 lip 2025, o 15:40Bo kurs euro na steam nie jest tożsamy z kursem walut w NBP. Kurs raz w roku czy raz na kilka lat ustala sam Steam.
I jak ci się wydaje co należy z tym zrobić? Bo takie działanie na 100% nie jest zgodne z prawem.
Wszystkie keyshopy stosują średni dzienny kurs, tylko "biedne" Valve tego nie potrafi i ma z tym problem.
Ciekawe że jak doładujesz portfel kodem w usd czy euro to wtedy jakoś się da przeliczyć po średnim dziennym kursie.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: 20 lip 2025, o 05:21
MDA pisze: 19 lip 2025, o 15:40Bo kurs euro na steam nie jest tożsamy z kursem walut w NBP. Kurs raz w roku czy raz na kilka lat ustala sam Steam.
I jak ci się wydaje co należy z tym zrobić? Bo takie działanie na 100% nie jest zgodne z prawem.
Trzeba zrobić pozew zbiorowy. Od lat o tym piszesz i jeszcze nie zebrałeś grupy do pozwu. No stary, do roboty. Ja się dołączę jako strona. :dziadek:
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post (w sumie 4):
RedEvilTheRedeemerGaberusDamjano
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

MerlinPL pisze: 20 lip 2025, o 05:21
Wszystkie keyshopy stosują średni dzienny kurs, tylko "biedne" Valve tego nie potrafi i ma z tym problem.
Ciekawe że jak doładujesz portfel kodem w usd czy euro to wtedy jakoś się da przeliczyć po średnim dziennym kursie.
Powinni po prostu zrobić jedną cene na cały świat i po problemie. Bo jak zamierzacie przez kolejne 150 lat wałkować te bzdurną sprawe, co 365 dni powtarzać przy każdej wyprzedaż że drogo ze ujowo itp, to może nie korzystajcie z Steam ?
Ja nie kupuje na premiere i mi zwisa czy przelicznik euro czy z jena czy z boliwaru kolumbijskiego. Czekam rok i mam 50% niższą cene.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

MDA pisze: 20 lip 2025, o 10:26 Trzeba zrobić pozew zbiorowy. Od lat o tym piszesz i jeszcze nie zebrałeś grupy do pozwu. No stary, do roboty. Ja się dołączę jako strona. :dziadek:
Po co, skoro:
darkhulk pisze: 20 lip 2025, o 11:41 Ja nie kupuje na premiere i mi zwisa czy przelicznik euro czy z jena czy z boliwaru kolumbijskiego. Czekam rok i mam 50% niższą cene.
mam dokładnie takie samo zdanie, a odpowiednie instytucje powołane do tego aby nam pomagać mają to w (.).
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Ci użytkownicy podziękowali KutangPan za ten post (w sumie 4):
xarlo12SzyMan1993jobjoxPLGaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

czy ktoś posiada informacje o jakiejś zmianie na stimie że teraz usunięte gry ze sklepu stimowego i zdobyty w niej calak nie jest już odejmowany od licznika calakow na profilu?

bo ostatnio zauważyłem takie zjawisko
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

Haazheel pisze: 8 lip 2025, o 23:01

https://steamdb.info/sales/?displayOnly ... edGamesDLC

Działa mocno przeciętnie, nie ogarnia u mnie sortowania po cenie, wyświetla DLC, które już posiadam, a w dodatku nie ma opcji filtrowania, coby wywalić sobie soundtracki i inne popierdółki w stylu skinów do broni. No ale to chyba najlepsze, co na chwilę obecną jest dostępne, jeśli chodzi o listę DLC do posiadanych gier.
Troche poprawili to w sklepie, teraz wyświetla tylko propozycje do posiadanych tytułów, jednak nie ma żadnej listy, i pokazuje nawet posiadane dlc. Niestety trzeba jakby 'odkrywać' - klikać 'więcej' i pokazuje to w losowy sposób.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 215 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

Siemanko. Mam pytanie. Czy ktoś ma jeszcze problem z płatnością PayPalem na Steam. Od jakichś 2 tygodni mam taki komunikat:
"Tymczasowo nie możemy przetworzyć transakcji z użyciem tej metody płatności. Przepraszamy za niedogodności."

Na Steam Summer Sale bez problemu płaciłem PayPalem a potem przestało działać.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 20 razy

U wszystkich nie ma tej opcji. Prawdopodobnie powiązane z szurską akcją usuwania adult contentu.
Ci użytkownicy podziękowali TheRedeemer za ten post (w sumie 3):
GreedlewriczinGaberus
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 214 razy
Kontakt:

https://store.steampowered.com/points/shop/app/3300150

Darmowa kosmetyka z okazji Steam Racing Fest
Ci użytkownicy podziękowali szymon257 za ten post (w sumie 3):
wodnyGaberusfox1987
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Dwie stare gry w realiach Dungeon & Dragons (Dragonshard i Demon Stone) dostaną w sierpniu tego roku odświeżone wersje

https://store.steampowered.com/app/3843 ... agonshard/
https://store.steampowered.com/app/3843 ... mon_Stone/
Originally released in 2005, Dragonshard™ returns in a respectful re‑release that quietly modernises the classic: modern‑resolution support, localisation‑friendly saves and profiles, smoother timers and physics, ASLR compatibility, and other under‑the‑hood fixes for a cleaner experience on today’s PCs.
First released in 2004, Forgotten Realms:  Demon Stone returns in a polished re‑release: smoother startup and gameplay, proper widescreen scaling, borderless/windowed modes, optimised shadows, full XInput controller support with rumble and hot‑plugging, adjustable audio, and a new in‑game settings menu for modern PCs.
pamiętam jak grając w Spellforce miałem na oku Dragonshard, ale mi umknął :gwizdany:

Edycja bo brak nowego posta w temacie.

Świątynia Pierwotnego Zua (Temple of Elemental Evil) nadciąga na Steama wraz z fanowskimi poprawkami.
Tylko które to? Te od Circle of Eight czy "Temple+"?
https://store.steampowered.com/app/3843 ... ntal_Evil/

i kolejna edycja

Strategy First (razem ze SNEG) znowu przywracają klasyki
pamiętam to z CD Action
https://store.steampowered.com/app/3863 ... _Normandy/
Ci użytkownicy podziękowali EdmundBA za ten post (w sumie 3):
pioytyrwodnypst
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 214 razy
Kontakt: