Fallout 76

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 377 razy
Kontakt:

szczypiorofix pisze: Nesus, z całym szacunkiem ale myślisz, że Twoja opinia coś tutaj zmieni? Nie bardzo rozumiem cel Twojej wypowiedzi ale mam nadzieję, że teraz czujesz się lepiej.
Moja opinia niczego nie zmieni, nie temu ma służyć. Może się wydawać zupełnie bezcelowa. Ot tak chciałem sprawdzić, czy rzeczywiście fani Fallouta są zupełnie nieczuli na negatywne bodźce. Ale widzę jest jeszcze trochę instynktu samozachowawczego w Was. Teraz tylko zastanawiam się co musiałaby zrobić Bethesda, żeby któryś z Was powiedział, że bardziej zacisnąć się zębów nie da, że tego dłużej nie da się męczyć. Może ich kolejna produkcja przyniesie mi odpowiedzi, bo jedno wiem już na pewno, do robienia gier multi się nie nadają ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Nesus pisze: Zważywszy na fakt, że gra nie spełnia większości przedpremierowych obietnic,
Powiedz mi jakich przedpremierowych obietnic nie spełnia? Tych co gracze sobie sami wymyślili, czy tych o których Bethesda mówiła? Dajesz, jestem bardzo ciekaw.
Nesus pisze: technicznie pamięta ubiegłą dekadę, sprzedaje się gorzej niż poprzedniczka, a także zbiera baty od, zazwyczaj przychylnych produkcjom Bethesdy, recenzentów oraz, co najważniejsze, od samych graczy, to odpowiem lakonicznie, tak xD
- technicznie się zgodzę, jest masa drobnych rzeczy do poprawy
- co do sprzedaży to ciężko się wypowiadać, bo mowa o kopiach fizycznych, nowy xklocek ma nie mieć napędu optycznego, Black Ops miało rekordową sprzedaż cyfrową, 2018 to nie 2015, więc takie porównania to tylko spekulacje; sprzedaż na pewno jest niższa, bo to nie gra dla każdego fana serii, ale tego się nigdy nie dowiemy, bo Bethesda na pewno nie opublikuje cyferek, nikt nie publikuje
- spora część recenzji opiera się na rozsiewaniu nierzetelnych informacji (tak jak Ty powyżej plotąc o tym, że gra nie spełnia przedpremierowych obietnic) i tego, że to dobra pożywka na kliki w artykułach, a wystarczy, że ktoś wypowie się pozytywnie i już ma przerąbane (np. Oxhorn na YT, który robi masę filmików z lore, jak powiedział, że mu się nawet podoba FO76 to o mało go nie zlinczowali, wtf?, albo ja tutaj już zostałem nominowany na bethdrona, fanatyka i kto wie co jeszcze :P), w innej recenzji ktoś narzekał na ogołocony crafting względem FO4 bo nie ma żadnych modyfikacji do broni... no cóż, wystarczy pograć więcej niż 20 minut, żeby odkryć, że trzeba się tego nauczyć, a nie od razu jest to dane jak w FO4 i takich przypadków jest cała masa, crafting nie jest ogołocony, a broni jest kilka razy więcej niż w FO4; w innej recenzji porównano premierę FO76 do NMS, gdzie Murray kłamał jak z nut (w FO76 przynajmniej gracze siebie widzą :P), a to już w ogóle wtf, jak porównanie przysłowiowych jabłek i pomarańczy
- fanboje F1/F2/NV mają mega ból czterech liter ;) nie rozumem dlaczego nie można lubić każdej części serii i nie być za to zjechany z błotem?

Żeby nie było - nie twierdzę, że to gra idealna, ale pomimo swoich braków gra mi się dobrze. Jak wcześniej grałem sobie dla relaksu w FO4 na survi i po prostu łaziłem po mapie, tłukłem co popadnie i czasem jakiś quest zrobiłem tak teraz mogę robić to samo w FO76 i do tego z kolegami, mi akurat to pasuje. Dziś posłaliśmy atomówkę na rozpadlinę i była masa frajdy :D.

Najlepsze w FO76 jest to, że zniewieściali do tej gry ludzie w nią nie grają, dzięki temu w grze jest fantastyczne community i zawsze ktoś pomoże, albo odwali jakąś dziwną akcję :D. Ogólnie sami pozytywni ludzie się trafiają :tak: .
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

marion695 pisze: https://lowcygier.pl/promocje-cyfrowe/f ... /#comments

obrońcy fallouta brońcie swojej gry.
Hmm, prowokatorzy prowokujcie? Ja tylko dementuję fake news nt gry, ale sam ślepy na bugi/dziwne decyzje designowe nie jestem. Na serio jest tylko czarne i białe? Albo się gry nienawidzi, albo jest się fanatykiem? Gracze to najbardziej toksyczna i roszczeniowa subkultura chyba. Żenada po prostu.

Smutno trochę, że przez ten cały jad wylewający się z ludzi całkiem ciekawy pomysł może pójść do piachu i smutno, że Beth wypuściła grę w takim stanie :U.

Btw. gra jest w przecenie od piątku, co tak długo ze szpilą czekałeś? :trollface:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

marion695 pisze: Przyznaj się ile przepłaciłeś już? xD
Ale czemu przepłacił? Czemu myślisz że on cokolwiek przepłacił?
Przecież jak ma frajdę to nie przepłacił nic a nic, a to że ty tak myślisz to raczej jest twój własny problem...

To że komuś się gra podoba która większości ludzi się nie podoba to nie znaczy że jest ona zła.

Są dwa punkty ot i tyle:

1. Gra się komuś podoba i tyle.
2. Gra się komuś nie podoba i tyle.

Nie widzę sensu twoich postów bo to co tylko robisz to prowokujesz i trollujesz, nic przy tym nie wnosząc do dyskusji. Gra jak każda inna ma swoje plusy i minusy, a to że ma więcej minusów w tym wypadku no to co poradzisz? Nic, ale sensu jechania po niej też nie widzę.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Za chwile fandom Fallouta będzie tak samo toksyczny i zepsuty jak ten z Gwiezdnych Wojen, o ile już nie jest.
Nie podoba się? To po cholerę wchodzisz i jątrzysz. Czerpiesz z tego jakąś przyjemność? Są gry lepsze i gorsze, ta akurat wyszła gorzej niż wszyscy sądzili, no i? Co to ma do samych graczy? Czepiasz się tego czy ktoś to kupił i ile na to wydał kasy, i co z tego? Nie kupował za twoje tylko za swoje i kut ci do tego.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

i się właśnie stał.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

szczypiorofix pisze: Za chwile fandom Fallouta będzie tak samo toksyczny i zepsuty jak ten z Gwiezdnych Wojen, o ile już nie jest.
Nie podoba się? To po cholerę wchodzisz i jątrzysz. Czerpiesz z tego jakąś przyjemność? Są gry lepsze i gorsze, ta akurat wyszła gorzej niż wszyscy sądzili, no i? Co to ma do samych graczy? Czepiasz się tego czy ktoś to kupił i ile na to wydał kasy, i co z tego? Nie kupował za twoje tylko za swoje i kut ci do tego.
Tyle że mamy o wiele więcej powodów do niezadowolenia,klasyczne fallouty(+NV) to historia,wybory,otwarty świat,a fallouty bethesdy to liniowe wydmuszki z daremną fabułą i silnikiem z 1999.Niestety po tylu latach sam otwarty świat już nie wystarczy

btw.https://www.ppe.pl/news/127562/fallout- ... orowy.html niezła wtopa pr
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

szczypiorofix pisze: Za chwile fandom Fallouta będzie tak samo toksyczny i zepsuty jak ten z Gwiezdnych Wojen, o ile już nie jest.
Widać nie pamiętasz starych czasów gdy marka przeszła w ręce Bethesdy, wtedy to były wojny, teraz to mała burza.
Problemy są dwa zasadnicze. Raz - marka się marnuje w rękach Beth, podobny model rozgrywki mogą wprowadzić w każdej innej marce, Fallout to materiał na świetne RPGi jak pierwszy Fallout.
Dwa - sprzedają buble i jedynie ludzie bez żadnych wymogów z kategorii "a mnie siem tam podoba, nie wiem o co ludziom chodzi" mogą w to grać, jeśli jednak należysz do ludzi z wymogami to masz problem bo najmniejsza oznaka krytyki będzie torpedowana, skatalogują cię jako wrednego hejtera i tyle z tego będzie bo Beth nie bierze żadnej krytyki pod uwagę (vide stare błędy niełatane od dekady i więcej).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

Jak ktoś wydał 150-200 zł (nie pamiętam ceny początkowej) to po prostu musi bronić aby się przed samym sobą usprawiedliwić, że dał się tak wyrolować, nawet bez jego wiedzy sam mózg może tworzyć pułapki umysłu w stylu "ale ja mam fun o co wam chodzi"
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

exoixonar pisze: Jak ktoś wydał 150-200 zł (nie pamiętam ceny początkowej) to po prostu musi bronić aby się przed samym sobą usprawiedliwić, że dał się tak wyrolować, nawet bez jego wiedzy sam mózg może tworzyć pułapki umysłu w stylu "ale ja mam fun o co wam chodzi"
Czy ja wiem czy musi bronić? Jak gra się podoba to nie musi, a jak nie no to cóż niektórzy się przyznają że te pieniądze były źle wydane a niektóre nie ale żeby robić z tego nie wiadomo jakie halo? No tutaj logiki nie widzę.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Marek511 pisze: btw.https://www.ppe.pl/news/127562/fallout- ... orowy.html niezła wtopa pr
Prostując: owa kancelaria jeszcze nic nie szykuje, tylko bada grunt (zapewne ile mogą zyskać, jaka jest skala, etc), a całość chcą postawić na tym, że gra jest "unplayable". Mimo iż gra ma sporo glitchy i bugów to jest jak najbardziej playable, można ukończyć główny wątek. Prawnicy to jeszcze większe hieny niż EA, nie robią tego z altruistycznych pobudek.

Są też przypadki gdzie Beth robiła refund bez problemu, albo ktoś ponarzekał, że zapłacił 60$, a teraz jest 40$ to mu dali trochę atomów w grze (IMHO powinni z automatu dać dla każdego, a nie tylko jak się ponarzeka). Więc to też nie jest tak, że całkowicie nie refundują. Ale założę się, że utrwali się info, że nie ma absolutnie żadnych refundów i media to podchwycą.
EdmundBA pisze: Problemy są dwa zasadnicze. Raz - marka się marnuje w rękach Beth
Istnieje szansa, że gdyby nie Bethesda to ta marka by gdzieś przepadła w ogóle.
EdmundBA pisze: Dwa - sprzedają buble i jedynie ludzie bez żadnych wymogów z kategorii "a mnie siem tam podoba, nie wiem o co ludziom chodzi" mogą w to grać, jeśli jednak należysz do ludzi z wymogami to masz problem bo najmniejsza oznaka krytyki będzie torpedowana, skatalogują cię jako wrednego hejtera
Bardzo to spłycasz IMHO. Równie dobrze ja mogę powiedzieć, że ludzie bez wymogów kupują kolejne CoDy, BF, Fify czy Assasiny i kompletnie nie czaję jak to się może komuś podobać.

Krytyki są różne, nawet na r/fo76 gdzie niby siedzą sami "fanboje" to każdy post z konstruktywną krytyką, czy zgłoszonymi błędami jest upvotowany, natomiast typowi narzekacze, co powtarzają jakieś brednie usłyszane od innych, albo narzekają, że się im coś nie podoba, bo nie, albo nie rozumieją w ogóle mechanizmów, i nie chcą zrozumieć i narzekają na własną ignorancję to są torpedowani. I słusznie, bo ilość bzdur albo wideł zrobionych z igieł na temat tej gry jest kolosalna. Ostatnio trafiło się np. to, że perki i atrybuty są losowe przy awansie i nie można zbudować postaci tak jak się chce :E Nie wiem jaką trzeba być amebą, żeby dojść do takiego wniosku.
EdmundBA pisze: bo Beth nie bierze żadnej krytyki pod uwagę (vide stare błędy niełatane od dekady i więcej).
No come on, buga z fps/logiką naprawili... w końcu :D (dziwne jest, że skoro ludzie od lat na to czekają to w patch notes nawet nie zajęknęli się o tym :?) Ludzie tak szturmowali ten problem, że się BGS wzięło i zrobiło. Tak samo z FoV i Push-to-talk, które ma się pojawić. Więc coś tam do nich dociera i może dzięki temu dotrze więcej?
exoixonar pisze: Jak ktoś wydał 150-200 zł (nie pamiętam ceny początkowej) to po prostu musi bronić aby się przed samym sobą usprawiedliwić, że dał się tak wyrolować, nawet bez jego wiedzy sam mózg może tworzyć pułapki umysłu w stylu "ale ja mam fun o co wam chodzi"
Spędziłem w grze ok 90h i myślę, że drugie tyle zejdzie na zwiedzenie całości. Do gry się nie zmuszam (bo widziałem takich co się zmuszają z tego powodu co piszesz), bo to u mnie po prostu nie działa (kupiłem Wieśka 3 EK i potem GotY na Steamie, a najdalej doszedłem do Barona i tego zakupu akurat żałuję :U). Wiedziałem w co się pakuję, tym bardziej, że to jest w sporej mierze to co robię w FO4. Żal mi natomiast pewnych niedociągnięć, lub dziwnych decyzji designowych, przez co granie w coopie się rozjechało całkowicie (głównie ze względu na wymóg tagowania mobów), ale to są rzeczy, które można poprawić, a że nie jestem nastolatkiem wychowanym w duchu natychmiastowej gratyfikacji to sobie mogę poczekać na patche, które to poprawią. A jak nie poprawią to wtedy kij im w trąbkę.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Obawiam się że grupa o której mówisz... raczej nie istnieje. To by zakładało że gracze kierują się głową przy zakupie a nie hypem, jak jest w rzeczywistości - wszyscy wiemy.
Za to istnieje grupa obrońców torpedujących krytykę, i jak dla mnie są oni równie paskudni i zrzędliwi - jeśli nie gorsi - niż sami narzekający na wątpliwą jakość produktu. Są gorsi bo próbują być śmieszniejsi, przemądrzają się i próbują (nieudolnie) wyjść na lepszych od tych [tu wstaw podjazdy osobiste] którzy mają jakieś wąty co do gry...
Efekt jest taki że w sekcjach komentarzy i na forach panuje śmietnik, skutkiem tego będzie taki że fora i sekcje komentarzy jeszcze bardziej staną się opustoszałe, bo kto chciałby po pracy czytać kolejne wątpliwe wypociny intelektualne kolejnych frustratów z obu frontów? I jak tu znaleźć wartościową opinię czy głos rozsądku? No ciężko...

Najlepszym sposobem na to byłoby gdyby Beth poprawiała się z każdą nowo wydaną grą, niestety tendencja jest u nich odwrotna i gry tworzą coraz gorsze.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Kupiłem nowego Tormenta zaraz po premierze za stówę, do dzisiaj jak sobie przypomnę to aż mnie skręca najgorzej wydana stówa w życiu, już bym wolał ją zgubić, więc nie, wcale nie muszę niczego bronić.
EdmundBA pisze: Widać nie pamiętasz starych czasów gdy marka przeszła w ręce Bethesdy, wtedy to były wojny, teraz to mała burza.
Pamiętam, bo sam wtedy plułem na F3 ile wlezie, po latach ta gra stała się moją naj ever. No cóż. Tak, przyznaję się.
EdmundBA pisze: Problemy są dwa zasadnicze. Raz - marka się marnuje w rękach Beth
Wolałbyś gdyby miał ją Obsidian, który ledwo wiązał przez ten czas koniec z końcem? Pillarsy 1 podzieliły graczy kochających RPGi w rzucie izometrycznym a Pillarsy 2 sprzedała się okropnie marnie, niedawno przejął je (tak samo jak InXile Entertainment - tak tak, słynny Brian Fargo i spółka) bo też kiepsko im szło. Torment zawiódł strasznie, Wasteland 2 - tak sobie, The Bards Tale IV też ledwo uzbierało na siebie na kickstarterze. Coś zarówno Fargo oraz ten grubasek Urquhart kiepsko dzielą kasę. Raz utopili świetny Interplay - dla mnie to nie do pomyślenia, wydawca który ma pod skrzydłami takie świetne studio jak Black Isle Studios zaliczył taką wtopę i ogłosił upadłość bo nie umieli zarządzać kasą. Moim zdaniem zarówno Fargo jak i obecny prezes Obsidianu nie umieją tym wszystkim zarządzać. Szkoda tylko geniuszy takich jak Josh Sawyer, Colin McComb, Leonard Boyarski czy Tim Cain. O Chrisie Avellone nawet nie wspomnę.
EdmundBA pisze: Najlepszym sposobem na to byłoby gdyby Beth poprawiała się z każdą nowo wydaną grą, niestety tendencja jest u nich odwrotna i gry tworzą coraz gorsze.
Tu, niestety, masz sporo racji.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

GThoro pisze:
Spędziłem w grze ok 90h i myślę, że drugie tyle zejdzie na zwiedzenie całości. Do gry się nie zmuszam (bo widziałem takich co się zmuszają z tego powodu co piszesz), bo to u mnie po prostu nie działa (kupiłem Wieśka 3 EK i potem GotY na Steamie, a najdalej doszedłem do Barona i tego zakupu akurat żałuję :U). Wiedziałem w co się pakuję, tym bardziej, że to jest w sporej mierze to co robię w FO4. Żal mi natomiast pewnych niedociągnięć, lub dziwnych decyzji designowych, przez co granie w coopie się rozjechało całkowicie (głównie ze względu na wymóg tagowania mobów), ale to są rzeczy, które można poprawić, a że nie jestem nastolatkiem wychowanym w duchu natychmiastowej gratyfikacji to sobie mogę poczekać na patche, które to poprawią. A jak nie poprawią to wtedy kij im w trąbkę.
czyli diagnoza 100% trafna
przyrównujesz jakiegoś multi survival early accessa do typowego singla sandboxa w tym przypadku wiedźmina, jedną z najlepszych gier ostatnich lat i mówisz, że żałujesz zakupu wiedźmina usprawiedliwiając zakup fallouta bo rozegrałeś 90 godzin
następnie czytamy, że jakieś rzeczy faktycznie nie działają i można poprawić ale nie jesteś nastolatkiem więc możesz zaczekać - kolejne usprawiedliwienie multi survival early accessa i przy okazji widać stopień fanatyzmu, wszyscy inni którzy się z tobą nie zgadzają to nastolatki
oczywiście grasz w grę lepszą niż wiedźmin którego zakupu żałujesz ale na każdy post na forum znajdujesz "pauzę" w grze i musisz odpowiedzieć niezwłocznie, bo przecież gra jest taka świetna, że twoim nowym celem jest oświecanie ciemnych mas - stopień fanatyzmu
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

exoixonar pisze: czyli diagnoza 100% trafna
przyrównujesz jakiegoś multi survival early accessa do typowego singla sandboxa w tym przypadku wiedźmina, jedną z najlepszych gier ostatnich lat i mówisz, że żałujesz zakupu wiedźmina usprawiedliwiając zakup fallouta bo rozegrałeś 90 godzin
Czy ja porównuję te dwie gry ze sobą? Piszę tylko, że w jedną gram bo chcę, a w drugą musiałem się zmuszać trochę i w końcu odpuściłem. Użyłem W3 jako przykładu, że są gry na które wydałem trochę kasy, ale mimo tego nie umiałem się zmusić do jej przejścia.
exoixonar pisze: następnie czytamy, że jakieś rzeczy faktycznie nie działają i można poprawić ale nie jesteś nastolatkiem więc możesz zaczekać - kolejne usprawiedliwienie multi survival early accessa i przy okazji widać stopień fanatyzmu, wszyscy inni którzy się z tobą nie zgadzają to nastolatki
Jak już tak lubisz porównania do W3 też czekałem pół roku na naprawę bugów, bo nie mogłem ukończyć misji z Baronem i gra ciągle crashowała. IMHO na starcie W3 był dla mnie bardziej zbugowany niż FO76. W FO76 przynajmniej mogę skończyć główny wątek :trollface:

Nie twierdzę nigdzie, że jak się ktoś nie zgadza to nastolatek. Tu chodziło o to, że każda gra po wyjściu ma masę bugów i zamiast walić śmiertelnego focha jak dziecko można poczekać trochę. I właśnie 1h temu BGS walnęło fajnego posta -> https://www.reddit.com/r/fo76/comments/ ... g_forward/ z planem poprawek błędów, które najbardziej nękają grę.
exoixonar pisze: oczywiście grasz w grę lepszą niż wiedźmin którego zakupu żałujesz ale na każdy post na forum znajdujesz "pauzę" w grze i musisz odpowiedzieć niezwłocznie, bo przecież gra jest taka świetna, że twoim nowym celem jest oświecanie ciemnych mas - stopień fanatyzmu
Czy ja napisałem gdzieś, że FO76 jest lepszą grą niż W3? Czy napisałem, że to świetna gra? Nie. Więc nie manipuluj tutaj, żeby udowodnić swoje fanaberie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

GThoro pisze: I właśnie 1h temu BGS walnęło fajnego posta -> https://www.reddit.com/r/fo76/comments/ ... g_forward/ z planem poprawek błędów, które najbardziej nękają grę.
Ah, gdyby tylko posty na reddicie miały moc naprawienia gry, Zenimax wtedy produkowałby najmniej zabugowane gry w całej branży.
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Bethesda naprawiając jednego buga, tworzy dwa kolejne xD
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

marion695 pisze: https://lowcygier.pl/giveawaye/konkurs- ... /#comments

znowu gardzą fallouciarzami
Hahahaha to akurat spoko pomysł, brawo @remike! :trollface: Zarąbisty pomysł :D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Ciekawe zjawisko - tak gardzili, tak wyzywali, tak krzyczeli nie kupować, a jak jest do wygrania to 600 komentarzy pykło chwila moment :D
ODPOWIEDZ