Epic Games - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

xarlo12 pisze: 9 lis 2023, o 14:34 Czyli dalej masz dostęp do zakupionych gier, tylko nie możesz nabyć żadnych nowych, bo sklep oficjalnie został zamknięty.
Brzmi nieźle ale utrzymywanie serwerów z dostępem do kupy gier w nieskończoność kosztuje. Kto za to będzie płacił, firma która się zwinie z rynku?

Jakąś alternatywą byłoby trzymanie serwerów z zezwoleniem na download instalek przez jakiś czas tak że każdy mógłby je sobie zachomikować.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Nintendo może, to i Tencent i Sweeney może.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Nintendo to znacznie większa i poważniejsza firma niż Tencent i jego subsydia jak Epic.
Ci użytkownicy podziękowali RoyKeane za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

alesorius pisze: 9 lis 2023, o 14:11(...)
Wziąłem to pod uwagę i się zastanawiałem nad tym i wyszło mi że drogą odniesienia do "normalnych zakupów": za to co kupiłeś odpowiada sklep. Jest pośrednikiem, to Epic "wziął kasę". I tutaj warto dodać jedną rzecz. Nie ma znaczenia że gry dostaliśmy za zero złotych. W przypadku ich utraty tracimy realną wartość w związku z brakiem posiadania.
Innymi słowy: dziedziczycie dom warty np. pół miliona. Pechowa dla was tydzień później ten dom zostaje zniszczony w wyniku pożaru. Ile straciliście? 0 złotych bo dostaliście go za darmo? Nie, straciliście pół miliona bo tyle był wart.
No ale ile jest warta gra? Nie da się tego ustalić więc należy się odnieść do ceny w momencie zakupu. Było np. 250 zł z "przeceną" na 0 zł tzn. że straciliśmy 250 zł. Pewnie, Epic mógłby się bronić że na dzień dzisiejszy cena jest inna. Nie widzę problemu: mogą wypłacić nam tyle ile ta gra kosztuje na dziś dzień na Steam.
Pamiętajmy też o tym że za te wszystkie "darmowe" gry Epic zapłacił producentom / wydawcom są więc oni zobowiązani do dostarczenia zawartości licencji. I co się teraz dzieje? Znów wracamy do Epica bo to Epic świadczy usługę dostawy zawartości licencji czyli i tak wszystko spada na Epica. Dlatego jak ktoś słusznie napisał: sklep może i może zniknąć ale zostanie opcja pobierania tego co już mamy.
lewriczin pisze: 9 lis 2023, o 17:35 Brzmi nieźle ale utrzymywanie serwerów z dostępem do kupy gier w nieskończoność kosztuje. Kto za to będzie płacił, firma która się zwinie z rynku?
Bądźmy poważni, to są groszowe sprawy. To nie jest jakiś g. polski hosting co chce po 500 zł za miesiąc hostingu. Takie firmy jak Valve czy Epic mają super umowy hostingowe lub własne serwerownie i w ogólnym rozrachunku to są śmieszne koszta.
lewriczin pisze: 9 lis 2023, o 17:35 Jakąś alternatywą byłoby trzymanie serwerów z zezwoleniem na download instalek przez jakiś czas tak że każdy mógłby je sobie zachomikować.
Tylko że mówimy o kilkunastu a może i kilkudziesięciu TB. Tego się nie da łatwo, szybko, tanio i pewnie przechować.
Po drugie nabyliśmy wersje cyfrowe a nie pudełkowe właśnie dlatego aby takiego problemu nie było. Znika jedno źródło, powinno być w jego miejsce zapewnione inne.
Toxiczo pisze: 9 lis 2023, o 14:36 A gdy Stadia się zamykała to ludzie nie dostawali po prostu zwrotu kasy za gry? Może by tu tak samo było :-?
Ale co z grami które dostaliśmy za darmo? Skoro za darmo to zwrot kasy się nie należy? Dlatego właśnie podałem przykład z domem.
MDA pisze: 9 lis 2023, o 15:10 Oczywiście, że był taki precedens. Nazywał się Desura i zniknął wraz z grami.
https://en.wikipedia.org/wiki/Desura
Całkowicie zapomniałem o Desurze. Z tego co pamiętam do nawet nie pobierałem tych "wybitnych" pozycji które tam były i nie czuję abym cokolwiek stracił. Z jednym wyjątkiem. To były czasy gdy gry z Desury trafiały potem na Steam i kto miał na Desurze to producent dostarczał klucz Steam (tutaj też z pewnymi wyjątkami bo byli tacy kłamliwy i bezczelni devi którzy pier. coś o tym że "wersja na Steam to już inna gra w którą włożyli więcej pracy i za darmo nie dadzą).
Z Epickiem sytuacja jest poważniejsza bo mamy tutaj gry "ze średniej półki" ale też tytuły AAA i nikt nie machnie ręką na to że mógłby je stracić.
Cdp też się zawinęło. Dziwne że na łowcach cisza w temacie: co z moją wirtualną półką. Ja tam zasadniczo nic nie kupiłem (kilku pozycji na Steam nie liczę bo to klucze na Steam), a to co dali za darmo pobrałem, ale co z tymi którzy faktycznie coś tam kupowali.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 0
Podziękowania: 787 razy

Deliver us Mars za darmo od 23 listopada: https://store.epicgames.com/pl/p/deliver-us-mars

Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin

Cyberpunk 2077 za 66,66 zł: https://store.epicgames.com/pl/p/cyberpunk-2077

Cena z kuponem na - 33%
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Serio tylko 3 strony przecenionych gier? Z czego połowa to kompletny syf... Nawet nie byłem świadomy jak wiele crapów się pojawiło od ostatniej wyprzedaży.
Może jeszcze nie zaktualizowali?
Edit: na pewno nie zaktualizowali, bo widać, że tutaj https://store.epicgames.com/en-US/sales ... ack-friday większość gier nie jest przeceniona
Ci użytkownicy podziękowali pioytyr za ten post:
MerlinPL
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 242 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Alan Wake 2 Deluxe za 201,66zł - kusi.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

wodny pisze: 21 lis 2023, o 17:17 Alan Wake 2 Deluxe za 201,66zł - kusi.
cena u turków

Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin

Jitsu Squad i Mighty Fight Federation za darmo od 30 listopada: https://store.epicgames.com/pl/p/jitsu-squad-af3f2f

Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin

GigaBash i Predecessor Rare Bundle za darmo od 7 grudnia: https://store.epicgames.com/pl/p/gigabash

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin

Epickie gry, DARMOWE GRY (Tajemniczy prezent): https://store.epicgames.com/pl/

Od 13 grudnia 2023 r. do 10 stycznia 2024 r. możesz cieszyć się najlepszą okazją do poszerzenia swojej biblioteki gier o tysiące rabatów, nieograniczoną liczbę kuponów, bezpłatne gry i wiele więcej.

13 grudnia - ?
Ci użytkownicy podziękowali murinus za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Wiedźmin

Destiny 2: Legacy Collection za darmo: https://store.epicgames.com/pl/p/destin ... ction-2023

Pakiet DLC będzie można przypisać do konta od dzisiaj godziny 17 do 19 grudnia godziny 17.

Obrazek
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Jak długo czeka się na odpowiedź z supportu? Kupiłem Alan Wake 2 i mam problem, bo pod moje konto syn zainstalował i gra w Fortnite. Pewnie przy zapytaniu o wiek, podał swój i teraz mam problem z odpaleniem Alana, bo przywala się o wiek. Na koncie nie widzę opcji wyłączenia w ogóle kontroli rodzicielskiej oraz zmiany wieku. Wcześniej mi to nie przeszkadzało, bo w większości sytuacjach gram na STEAM.
Awatar użytkownika
Predator
Discord: Boberek00
Podziękował: 372 razy
Podziękowania: 157 razy

mariohyper pisze: 16 gru 2023, o 15:45 Jak długo czeka się na odpowiedź z supportu? Kupiłem Alan Wake 2 i mam problem, bo pod moje konto syn zainstalował i gra w Fortnite. Pewnie przy zapytaniu o wiek, podał swój i teraz mam problem z odpaleniem Alana, bo przywala się o wiek. Na koncie nie widzę opcji wyłączenia w ogóle kontroli rodzicielskiej oraz zmiany wieku. Wcześniej mi to nie przeszkadzało, bo w większości sytuacjach gram na STEAM.
według ich strony powinni ci odpowiedzieć w ciągu dwóch dni
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

https://www.dealabs.com/magazine/epic-g ... nnee-37168
Zapowiedź kilku nadchodzących darmówek na Epicu. Czyli wychodzi na to, że dziś będzie Melvor RPG, jakiś clicker. A były plotki o art of rally, ale nic z tego :trollface:
29 grudnia ma być Snakebird Complete, a 2 stycznia - Celeste (ale nie jest to do końca pewne)
Awatar użytkownika
Predator

Sprawdziło się
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 43 razy
Kontakt:

Jak długo trzeba czekać na zwrot pieniędzy? Zrobiłem zakup i refund w niedzielę. Wstępnie w aplikacji Revolut miałem napisane, że kasa jest zablokowana i jeśli sprzedawca nie odbierze to wróci 25 grudnia. Jednakże teraz się zorientowałem, że kasa mimo refunda poszła z konta. Rzecz jasna nie wróciła. To trochę dziwnie bo na Amazonie od ręki pieniądze pojawiły się na koncie.
Awatar użytkownika
Predator

Do trzech dni, do dwóch tygodni roboczych
Awatar użytkownika
Wiedźmin

art of rally za darmo od dziś: https://store.epicgames.com/pl/p/art-of-rally

Obrazek