Regulamin forum
Regulamin działu rozgrywki sieciowe
1. Prosimy o nie tworzenie kilku wątków dla tej samej gry z wyjątkiem tych, które dostępne są na różne platformy.
2. Prosimy używanie tagów z oznaczeniem platformy ([PC], [PS3], [X360] etc.) na początku tytułu każdego tematu.
. Żeby uniknąć sytuacji, że ktoś fartownie wygra rozgrywkę (element losowości jest bądź co bądź bardzo mocno zaakcentowany w tej grze), możemy zrobić coś takiego, że każdy ma możliwość poproszenia o rewanż w ramach danej rozgrywki. Czyli mamy rozgrywkę nr jeden między dwoma graczami-jeden z nich wygrał, ale drugi chce rewanżu.
To się nazywa bo3 (best of 3) i jest stosowane w tego typu grach. Inaczej mówiąc do dwóch zwycięstw.
Potwierdzam swoją gotowość do gry, a co do zasad to proponowałbym bo3 lub nawet bo5, bo pojedynki w CoHu są dosyć krótkie. Trzeba jeszcze ustalić czy gramy z artefaktami, moim zdaniem lepiej grać bez nich. Weekend mi pasuje, a najlepiej niedziela.
Dlaczego nici? Przecież póki co dogadujemy jeszcze zasady, bo było wiadomo, że nie zgadamy wszystkiego na ten weekend.
Dobra, to tak zbierając wszystkie uwagi:
-myślę, że zostawimy ten system "jednego rewanżu" (jak wspomniał Caine, best of 3), do 5 raczej bym się nie skłaniał, bo jak wspomniał już klops, niektóre rozgrywki potrafią trwać nawet do godziny, w efekcie wypośrodkujemy, bo z jednej strony będzie można zmniejszyć ryzyko, że ktoś wygra fartownym ustawieniem, a z drugiej nie będziemy tego przeciągać za bardzo w czasie.
-na pewno zostawimy tryb "ósemkowy", czyli wychodzimy z ośmiu graczy (albo 16, gdyby było tylu chętnych, ale coś czuję, że tyle nie zbierzemy), potem półfinał, no i finał i walka o trzecie miejsce
-zastanawiam się, czy nie byłoby warto rozłożyć tych rozgrywek na sobotę i niedzielę. Czyli zrobić to tak, że pierwszego dnia rozgrywamy ćwierćfinał i półfinał, a drugiego finał i walkę o trzecie miejsce. Raz, że nasi najlepsi z najlepszych mogą nie mieć czasu/być z deczka zmęczeni tyloma rozgrywkami jednego wieczora, a dwa że nadamy finałowi odpowiednią "oprawę", odbywając go oddzielnego dnia. Zaleta byłaby też taka, że w finale i walce o trzecie miejsce moglibyśmy zrobić zamiast bo3-bo5, bo jest czas, a przy tym już niemal na 100% niwelujemy szanse na wygraną przez fartowne ustawienie. Co o tym sądzicie?
-jak z artefaktami? kmpt wspominał, że raczej ich nie chce, ja jestem raczej "za", ale poza tym jeszcze nikt więcej się nie wypowiedział. Wolicie grać z artefaktami czy bez?
-na pewno
Mi zbiorcze podsumowanie zasad kal3jdoskopa jak najbardziej się podoba, szczególnie propsy za pomysł z takim rozegraniem finału . Proponuję ustalić wstępny termin i zacząć zbieranie potwierdzeń, w razie czego będziemy szukać zawodników w trybie awaryjnym . IMO dobrym pomysłem byłoby utworzenie listy pewniaków, na którą z marszu można już kilka osób wpisać.
Odnośnie artefaktów - ja jestem jak najbardziej za i szczerze mówiąc mam nadzieję, że tak też będziemy grać . Na początku było mi to obojętne, ale troszkę w multi pograłem i to naprawdę fajna sprawa
kto dziś ma ochotę pograć? Jak pomysł wypali to proponuje jeszcze debla potem rozegrać Jeśli chodzi o artefakty... One potrafią strasznie dużą przewagę dać jeśli ktoś wie co dobrać. Ale mi to tam nie przeszkadza, bo wiem jak z tego korzystać;)
Podsumowując:
1.Z artefaktami trzy osoby za, jedna przeciw, dwie neutralne(z czego jedna neutralna z lekkim ukierunkowaniem na "nie"). To zatem rozstrzygniemy na sam koniec, aczkolwiek widać, że póki co przewaga jest na "tak".
2.Z tego co widzę, ogólne zasady są w miarę akceptowalne przez wszystkich. Czyli:
-w ćwierćfinale gra 8 osób, do półfinału przechodzą 4, no i siłą rzeczy w finale mamy rozgrywkę między najlepszymi oraz rozgrywkę o 3 miejsce
-w ćwierćfinale i półfinale bo3, w finale i grze o 3 miejsce-bo5
-rozdzielamy rozgrywki w taki sposób, że jednego dnia mamy ćwierć- i półfinał, a drugiego-finał i walkę o 3 miejsce.
-zakładamy, że gra w sumie 8 osób(chyba że rzeczywiście będzie więcej chętnych, ale tu jestem trochę sceptyczny, więc wolę takie założenie)
3.Jeszcze jedna kwestia-jak dobierzemy zawodników? Może powierzyć losowanie forumowiczowi niebiorącemu udziału w turnieju, o ile wyraziłby taką chęć? Co do półfinałów, to myślę, że tu już możemy zrobić mechanizm "z automatu", czyli np oznaczamy wszystkie pary numerami od 1 do 4. I np zwycięzcy z par nieparzystych(czyli 1 i 3) grają ze sobą, a ci z parzystych (2 i 4) też między sobą
4. Teraz proponuję zrobić ostateczną, "twardą" listę biorących udział, żebyśmy wiedzieli, czy nasza 8-ka wciąz jest kompletna. Skopiuję tamtą listę z 5-tką osób, które zadeklarowały na pewniaka, że wezmą udział(bo z tego co widzę, nadal są chętne), i prosiłbym o dopisanie się tych, którzy się do tej listy jeszcze nie dopisali (poprzednio), a chcieliby zagrać. Lista na tę chwilę:
1.Hemiq
2.klops
3.kal3jdoskop
4.sergeron
5.kmpt
Termin-co powiecie na ten zaproponowany przez sergerona?
Ok, nawet zrobimy to wczesniej Sumując wszystko, co było napisane w poprzednich postach, proponuję weekend 9 i 10 marca(sobota i niedziela) o godzinie 19:30. I tak jak wspomniałem wczesniej, zrobilibyśmy to tak, że w sobote mamy ćwierćfinał i półfinał (bo3), a w niedzielę (może być o tej samej porze) rozegramy finał i rozgrywkę o 3 miejsce. Czy taki termin będzie dobry?