Humble Choice – temat ogólny

Paczki gier z grami indie i nie tylko
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

Niriles pisze: 19 sie 2025, o 14:54 Humble to już jedzie całkiem po bandzie.

Zrzut ekranu 2025-08-19 145142.png

Kupiłeś klucz Steam, ale dostaniesz klucz GOG, bo czemu nie? Przecież wiadomo, że klucze Steam wydobywa się na Marsie, to nie taka prosta sprawa załatwić więcej ¯\_(ツ)_/¯
Podobna sytuacja jest z Universe for Sale z paczki z sierpnia 2024 r. Tylko, że zamiast klucza do Goga oferują dopisanie gry do konta na Epicu.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

Na https://www.humblebundle.com/home/keys po zaznaczeniu "Hide redeemed keys & entitlements" zauważyłem wczoraj, że mam nieodebranych kilka gier Epic (Universe for Sale, Family Man, Lovercraft's Untold Stories), więc przy tym też coś mogli kombinować.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Niriles pisze: 19 sie 2025, o 14:54 Kupiłeś klucz Steam, ale dostaniesz klucz GOG, bo czemu nie? Przecież wiadomo, że klucze Steam wydobywa się na Marsie, to nie taka prosta sprawa załatwić więcej ¯\_(ツ)_/¯
Nieironicznie valve już od jakiegoś czasu nałożył ograniczenia na liczbę wydawanych kluczy. Dokładnych przeliczników nie znam ale musisz mieć X sprzedanych kopii w sklepie steama to możesz wygenerować X*ileś tam kluczy. Biorąc pod uwagę jak bardzo hurtowy jest każdy choice, nie zdziwiłoby mnie nadto gdyby jakieś zapychające go gunwogierki zderzyły się ze ścianą wymagań valve i faktycznie mimo najszczerszych chęci producentów nie mogli wygenerować więcej (tym bardziej że jak tego typu klucze potem leżą za półdarmo na keyszopach latami to pies z kulawą nogą ją kupi na steamstore, więc nie będzie większego limitu i kółko się zamyka)
Podobna sytuacja jest z Universe for Sale z paczki z sierpnia 2024 r. Tylko, że zamiast klucza do Goga oferują dopisanie gry do konta na Epicu.
A to jest o tyle ciekawe że u mnie też się pojawił... POMIMO że mam w notatniczku spisanego do niego klucza steam!
Sprawdziłem... spisany klucz steam zadziałał. Znaczy się, mogę dostać też ekstra kopię na epica? Fajnie.

Pal sześć Universe for Sale, ale pojawił mi się też klucz na epica do Death Stranding Directors Cut.
Sytuacja trochę taka sobie, bo oryginalnego klucza sprzedałem komuś kiedyś. Mam nadzieję że gdybym podlinkował epica to nikomu "przypadkiem" nie wywali klucza z biblioteki steam?
Sytuacja zresztą jest podwójnie ciekawa, bo na epicu mam z rozdawnictwa DS ale bez Directors Cuta. Ciekawe czy to łyknie... tyle pytań, tak mało odpowiedzi, a przeciąć przewód w rozbrajanej bombie można tylko jeden raz... ;)
Ostatnio zmieniony 19 sie 2025, o 16:26 przez lewriczin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 3):
rob006Haazheelvattax
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Povi^ pisze: 19 sie 2025, o 15:52 Na https://www.humblebundle.com/home/keys po zaznaczeniu "Hide redeemed keys & entitlements" zauważyłem wczoraj, że mam nieodebranych kilka gier Epic (Universe for Sale, Family Man, Lovercraft's Untold Stories), więc przy tym też coś mogli kombinować.
Mam to samo + Death Stranding Director's Cut. Klucze steamowe do tych wszystkich gier już dawno przypisałem do mojego konta. W każdym razie przy kluczu Steam do Family Man wisi poniższa informacja. Podejrzewam, że w przypadku tych gier nie wdrożyli żadnej weryfikacji czy klucz steamowy został już odebrany i epicową wersję dali wszystkim jak leci.
obraz_2025-08-19_174930755.png
obraz_2025-08-19_174930755.png (10.39 KiB) Przejrzano 3984 razy

BTW: nie zauważyłem, żeby ktokolwiek o tym informował, ale do najnowszego Choice'a dołożyli steamowy klucz na testy gry Aksun:
obraz_2025-08-19_175358870.png
obraz_2025-08-19_175358870.png (150.83 KiB) Przejrzano 3984 razy
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

To jest żart, bo nawet jeśli miało się odsłonięty klucz do Death Stranding Director's Cut, to on i tak zniknął - na szczęście aktywowałem od razu :O
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Desolator pisze: 19 sie 2025, o 17:54 Mam to samo + Death Stranding Director's Cut. Klucze steamowe do tych wszystkich gier już dawno przypisałem do mojego konta. W każdym razie przy kluczu Steam do Family Man wisi poniższa informacja. Podejrzewam, że w przypadku tych gier nie wdrożyli żadnej weryfikacji czy klucz steamowy został już odebrany i epicową wersję dali wszystkim jak leci.
...co jest wysoce dziwne bo o ile sprawdzić czy dany klucz został zużyty (w steamie) Humble faktycznie nie może (tzn. samemu, bo w teorii zawsze mógłby spytać sprzedawcę) o tyle to czy klucz był odkryty czy nie to nie ma najmniejszego problemu. Dowód przerabiałem już nieraz w sytuacji gdy odkryłeś klucza jakiś tam czas temu a dev go wygasił to byle przyd*pas z supportu zawsze na dzień dobry ciebie usadzi że odkryłeś dawno temu i teraz "nie już mamy pańskiego klucza i co nam pan zrobisz"
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy

A co jeżeli takowego Death Stranding mam już na epicu? Co napisać do nich? Coś takiego, coś dodać?

Hello, I see you've entered keys into Epic. I'm referring to the Death Stranding Directors Cut key – I already have it on my Epic account… What can I do about it? I'm not interested in your wallet currency – what am I going to do with 1.5 euros? I bought the game as a Steam game (I'm 100% sure I found the code – I can't see it now…), and I can give the code to someone as a gift. Not everyone uses Epic or Gog…
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

yairobe pisze: 19 sie 2025, o 20:41 A co jeżeli takowego Death Stranding mam już na epicu? Co napisać do nich? Coś takiego, coś dodać?
Jeśli sprawa dotyczyłaby mnie - to na pewno bym ich zapytał:
1. Na podstawie czego wyliczyli tak niską kwotę zwrotu (1,5 euro), przecież to był headliner tego bundla.
2. Dlaczego bez żadnego powiadomienia/komunikatu podmieniają platformy? Kupiłeś przecież klucz na Steam, a nie Epic. Oczekujesz, że otrzymasz to co kupiłeś.
3. Klucze Steam na pewno są w ich posiadaniu, w końcu oferują je w swoim sklepie: https://www.humblebundle.com/store/deat ... ectors-cut

Ja się teraz kopię z supportem w sprawie tych kluczy GOG do Racine. Twierdzą, że kluczy Steam już nie będzie, częściowego zwrotu również nie mogą wykonać, więc mam się zadowolić kluczem GOG. Odpisałem im właśnie, że nie zgadzam się na takie rozwiązanie. Kupiłem klucz Steam, więc ma być klucz Steam lub częściowy zwrot środków - innego rozwiązania nie akceptuję.

Trzeba walczyć o swoje :macha:
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Desolator pisze: 22 sie 2025, o 17:27 2. Dlaczego bez żadnego powiadomienia/komunikatu podmieniają platformy? Kupiłeś przecież klucz na Steam, a nie Epic. Oczekujesz, że otrzymasz to co kupiłeś.
3. Klucze Steam na pewno są w ich posiadaniu, w końcu oferują je w swoim sklepie: https://www.humblebundle.com/store/deat ... ectors-cut
Wiesz co jest najgorsze? Spora część osób odkryła klucz Steam i go miała na karcie zakupionego Humble Choice i nawet wtedy został on zabrany :/
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Nesus pisze: 22 sie 2025, o 18:09 Wiesz co jest najgorsze? Spora część osób odkryła klucz Steam i go miała na karcie zakupionego Humble Choice i nawet wtedy został on zabrany :/
Wiem o tym, u mnie też klucz Steam zniknął i zastąpił go Epic. Klucz steamowy już dawno wykorzystałem, dlatego użyłem skrótu myślowego, że problem mnie nie dotyczy.
Awatar użytkownika
Łowca

Desolator pisze: 22 sie 2025, o 17:27
yairobe pisze: 19 sie 2025, o 20:41 A co jeżeli takowego Death Stranding mam już na epicu? Co napisać do nich? Coś takiego, coś dodać?
Jeśli sprawa dotyczyłaby mnie - to na pewno bym ich zapytał:
1. Na podstawie czego wyliczyli tak niską kwotę zwrotu (1,5 euro), przecież to był headliner tego bundla.
2. Dlaczego bez żadnego powiadomienia/komunikatu podmieniają platformy? Kupiłeś przecież klucz na Steam, a nie Epic. Oczekujesz, że otrzymasz to co kupiłeś.

Ja się teraz kopię z supportem w sprawie tych kluczy GOG do Racine. Twierdzą, że kluczy Steam już nie będzie, częściowego zwrotu również nie mogą wykonać, więc mam się zadowolić kluczem GOG. Odpisałem im właśnie, że nie zgadzam się na takie rozwiązanie. Kupiłem klucz Steam, więc ma być klucz Steam lub częściowy zwrot środków - innego rozwiązania nie akceptuję.

Trzeba walczyć o swoje :macha:
1. Wyliczają po prostu 1/6 ceny bundla, obojętnie czy to indyk czy AAA... Miałem z nimi konwersacje, że to nieporozumienie, to skwitowali - jedynie tyle możemy dać... Nawet nie zapytali od razu dali..., mam 4,5 euro na koncie za 3 gry
2. Też tego nie rozumiem, ale pewnie w euli etc. mają, że mogą zrobić rekompensatę w jaki kolwiek sposób...
3. Te klucze co są w bundlach są specjalną pulą jaką mają, to co sprzedają inaczej jest rozliczane. Raz miałem problem z nieaktywnym kluczem do roboquesta i dali mi nowy, potem tak jak w pkt 1 dostałem częściową rekompensatę, a na resztę czekam...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

yairobe pisze: 22 sie 2025, o 18:49 3. Te klucze co są w bundlach są specjalną pulą jaką mają, to co sprzedają inaczej jest rozliczane.
Dokładnie tak, na klucze do bundli a na klucze do sklepu mają zupełnie inne umowy i pewnie z każdej umowy rozliczają się za wydane klucze osobno.
Dodatkowo podejrzewam że te do bundli ocierają się o jakieś charytatywne zapisy, a z tym pewnie idą inne przepisy podatkowe i cały ten szajs więc w gruncie rzeczy zero zdziwienia że są potem osobne pule i nie mogą tymi kluczami swobodnie żonglować.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 121 razy
Kontakt:

Dziękuję @lewriczin za wyjaśnienie dlaczego kluczy Steam mogło zabraknąć. Osobiście odbierałem sobie paczki pod koniec danego miesiąca i myślałem, że jak nie ma kluczy to je doślą - w zasadzie tak jest ale z opóźnieniem. Przykład Racine dał mi do myślenia. Inna sprawa, że gdyby nie email od @Humble nawet nie wiedziałbym, że taką grę kupiłem. Od dwóch miesięcy realizuje klucze wraz z pojawieniem się Choica nie ryzykując. No, ale nie o to tu chodzi bo przecież w przypadku oczekiwania na kupon/obniżkę możemy być w plecy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Chyba nie będzie kuponów w tym miesiącu :(
Awatar użytkownika
Łowca

Dagon pisze: 26 sie 2025, o 09:53 Chyba nie będzie kuponów w tym miesiącu :(
Pewnie robią test ile osób finalnie nie kupi... Ale jeszcze jest kilka dni
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

Dagon pisze: 26 sie 2025, o 09:53 Chyba nie będzie kuponów w tym miesiącu :(
kupony zazwyczaj daja we wtorek , dzisiaj kolo polnocy bym zerkał
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 86 razy
Podziękowania: 80 razy
Kontakt:

To już raczej nie będzie 😅
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

W temacie Humble Bundle - kolejna paczka będzie z serią Resident Evil - za wcześnie im się dodało na FB :E
HBRE.JPG
HBRE.JPG (106.87 KiB) Przejrzano 824 razy
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Nesus pisze: 27 sie 2025, o 20:16 W temacie Humble Bundle - kolejna paczka będzie z serią Resident Evil - za wcześnie im się dodało na FB :E
HBRE.JPG
dobra ale paczek z resident evil to oni już dawali chyba ze 3 albo 4, nie mowie że akurat w takiej samej konfiguracji co ta tutaj nowa bo nawet nie wiem co niby tam ma być w niej takiego czego jeszcze nie dawali xD
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Armin pisze: 27 sie 2025, o 22:34
Nesus pisze: 27 sie 2025, o 20:16 W temacie Humble Bundle - kolejna paczka będzie z serią Resident Evil - za wcześnie im się dodało na FB :E
HBRE.JPG
dobra ale paczek z resident evil to oni już dawali chyba ze 3 albo 4, nie mowie że akurat w takiej samej konfiguracji co ta tutaj nowa bo nawet nie wiem co niby tam ma być w niej takiego czego jeszcze nie dawali xD
Jeśli pójdą za ciosem, to może RE7 będzie w wersji Gold, a najwyższy próg dostanie RE 4 Remake. Wtedy za rok mogliby zrobić kolejną paczkę, wtedy z RE4 Remake z dodatkiem w najwyższym progu xD

Ale podejrzewam kalkę 1 : 1 paczki z września 2024 : /
ODPOWIEDZ