Steam zaokrągla ceny do pełnych setnych czy dziesiętnych jednocześnie zabierając różnicę. Na pewno zauważyliście że nie da się ustawić dowolnych cen na rynku. Przykładowo (czyli nie wiem czy akurat przy tej cenie tak się dzieje) chcemy sprzedać za 0,50 zł co daje 0,44 zł a potem gdy akceptujemy zamienia się na to 0,49 ale nadal 0,44 dla nas. Czemu tak się dzieje? Wiadomo prowizja dla Valve i dla wydawcy gry, aby procenty się zgadzały i była "całościowość groszowa" cena jest wyrównywana w dół.
Dodatkowo dla nas waluta dzieli się na jedność czyli złotówkę oraz setną czyli grosz. Czy da się podzielić grosza? Oficjalnie nie, ale w rzeczywistości tak. Wystarczy spojrzeć na kursy walut. Jest tam więcej miejsc po przecinku niż dwie.
Zauważmy że 1 rubel to 6 groszy a rubel dzieli się na 100 kopiejek czyli musimy podzielić nasze 6 groszy na 100 i Valve to robi. Walenie w wuja polega na tym że Valve używa swojego przelicznika i mając cenę regionalną w złotych nie wiemy jak ta cena wyświetla się w innych regionach i czy w ogóle jest w nich widoczna. Po wprowadzeniu złotówek moje karty wystawione za 0,03 euro zamieniły się się w 0,07 zł. Dlaczego nie w 0,12 złotego? I teraz jest tak: ponieważ 0,07 zł to mniej niż 0,03 euro to moje karty w ogóle przestały być widoczne w strefie euro więc ich tam już nie sprzedam. Często jest tak w przypadku tanich kart że powiedźmy jest wystawionych 500 kart po 0,04 euro i chcemy wystawić nasza za 0,03 euro aby szybko sprzedać. Teraz tak się nie da. Trzeba by mieć cały czas otwartą druga przeglądarkę z ustawieniem cen na euro i sprawdzać kiedy nasza oferta w złotych będzie równa 3 eurocentom.
Steam - temat ogólny
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
- Podziękował: 218 razy
- Podziękowania: 364 razy
- Kontakt:
@merlin
O matko, co za potok bzdur
I pomyśleć że przed chwilą zalinkowałem do kompletnego wyjaśnienia co i jak jest z tymi kartami w steamie. Perły przed wieprze....
No chyba że szanowny kolega nie za bardzo z językiem szekspira (moja angielszczyzna może nie jest idealna ale chyba mimo wszystko zrozumiała)
Twoje karty wystawione za 0,03 euro to cena brutto. Cena netto, czyli ile dostaniesz na rękę za sprzedaż była 0,01 euro (0,02 euro to marketowe opłaty dla kupujących w euro). A skoro 0,01 euro - czyli 0,0424 zł. Zaokrąglone w górę do 0,05zł.
Teraz cena netto 0,05 jest przeliczona DLA TWOJEJ WIADOMOŚCI z powrotem na cenę brutto czyli dodane są 0,02zł opłat marketowych i stąd wychodzi 0,07 zł. Trzeba jednak pamiętać, że to jest zrobione tylko i wyłącznie dla twojej (użytkownika) wygody oraz naturalnej konsekwencji (ceny wystawionych towarów też są zawsze brutto).
Prawdziwa wartość jednak jest w netto, i jeśli ty np. wystawiasz coś za 0,07 zł brutto to kupujący zapłaci za to: 0,05 zł
przeliczone na jego walutę + opłaty marketowe również w jego walucie (nie twojej!).

O matko, co za potok bzdur

I pomyśleć że przed chwilą zalinkowałem do kompletnego wyjaśnienia co i jak jest z tymi kartami w steamie. Perły przed wieprze....
No chyba że szanowny kolega nie za bardzo z językiem szekspira (moja angielszczyzna może nie jest idealna ale chyba mimo wszystko zrozumiała)
Dlatego, że nie rozróżniasz cen brutto od cen netto a się wymądrzasz.
Twoje karty wystawione za 0,03 euro to cena brutto. Cena netto, czyli ile dostaniesz na rękę za sprzedaż była 0,01 euro (0,02 euro to marketowe opłaty dla kupujących w euro). A skoro 0,01 euro - czyli 0,0424 zł. Zaokrąglone w górę do 0,05zł.
Teraz cena netto 0,05 jest przeliczona DLA TWOJEJ WIADOMOŚCI z powrotem na cenę brutto czyli dodane są 0,02zł opłat marketowych i stąd wychodzi 0,07 zł. Trzeba jednak pamiętać, że to jest zrobione tylko i wyłącznie dla twojej (użytkownika) wygody oraz naturalnej konsekwencji (ceny wystawionych towarów też są zawsze brutto).
Prawdziwa wartość jednak jest w netto, i jeśli ty np. wystawiasz coś za 0,07 zł brutto to kupujący zapłaci za to: 0,05 zł

hahahahaI teraz jest tak: ponieważ 0,07 zł to mniej niż 0,03 euro to moje karty w ogóle przestały być widoczne w strefie euro

Właściwie to czemu ja to piszę. W sumie byłoby to niezmiernie zabawne gdybyś do końca dni swoich wierząc w to co sobie wymyśliłeś handlował na dwie przeglądarki i obgryzał paznokcie przeliczając w nieskończoność swoje równie fikuśne, co nieprawdziwe zależności między obydwoma cenamiTrzeba by mieć cały czas otwartą druga przeglądarkę z ustawieniem cen na euro i sprawdzać kiedy nasza
oferta w złotych będzie równa 3 eurocentom.

- Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
- Soul Reaver
- Podziękował: 218 razy
- Podziękowania: 364 razy
- Kontakt:
Monek, tłumaczę z cen brutto na netto: twoje oferty po 5 groszy są za 1 eurocenta

A dla valva (oraz devsów) idą opłaty marketowe. W jakiej wysokości? Zależy tylko i wyłącznie od waluty kupującego, nie twojej.
Jeśli kupujący kupuje w euro, to zapłaci 0,01 euro + 0,02 euro opłat = 0,03 euro
Ale jeśli kupujący kupi w złociszach to zapłaci 0,05 zł + 0,02 zł opłat = 0,07 zł
Nie wiem jak to można prościej napisać
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 139 razy
- Kontakt:
O to mi wlasnie chodziło . A merlin to notorycznie pisze bzdury ;plewriczin pisze:Monek, tłumaczę z cen brutto na netto: twoje oferty po 5 groszy są za 1 eurocenta
A dla valva (oraz devsów) idą opłaty marketowe. W jakiej wysokości? Zależy tylko i wyłącznie od waluty kupującego, nie twojej.
Jeśli kupujący kupuje w euro, to zapłaci 0,01 euro + 0,02 euro opłat = 0,03 euro
Ale jeśli kupujący kupi w złociszach to zapłaci 0,05 zł + 0,02 zł opłat = 0,07 zł
Nie wiem jak to można prościej napisać
- Podziękował: 72 razy
- Podziękowania: 129 razy
- Kontakt:
Zrobiłem zgodnie z:TomHa pisze: Dziwna sprawa, w połowie zeszłego roku przechodziłem z tokenem z fona na SDA - 3 konta łącznie - i ani razu nie miałem blokady Rynku, ani na moment.
Nie wiem, może to błąd, ale nie bawiłem się w żadne przenoszenie danych z fona na komp, po prostu usuwałem tokena z fona, robiłem go na PC i tyle, zero blokad.
Jedno konto stare (wtedy miało jakieś 12 lat) drugie i trzecie miało niecały rok.
https://support.steampowered.com/kb_art ... 0#transfer
Dostałem SMS potwierdzający no i *zad*, choć mogło być gorzej. Listingi marketu wstrzymane na 2 dni, wymiana na 1 dzień (pewnie dlatego że to stare konta testowe ustawione jako znajomi z 5 lat temu - przy nowych byłoby pewnie gorzej). Zobaczymy kiedy zejdzie blokada - nawet jak za 15 dni, to przed witer sale powinno być OK.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
A mnie zastanawia jedno mam rynek w groszach a powiadomienia na maila, że coś sprzedałem dostaję w centach i tu zagwozdka bo przy kilkunastu transakcjach dziennie pojęcia nie mam co mi dodaje... 

- Podziękował: 72 razy
- Podziękowania: 129 razy
- Kontakt:
Też tak miałem ze starych listingów wystawionych przed 13.11. Po zdjęciu starych z rynku przychodzi tylko w groszach. Niezależnie jednak od treści maila do portfela ładowało w groszach po kursie wymiany z 13.11.
Nie liczyłbym że to się szybko zmieni - od paru lat przychodzą mi na zmiane powiadomienia z marketu po polsku i angielsku, mimo że konto ustawione na PL.
- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Owszem 3 eurocenty zamieniło się w 7 groszy ale tylko dlatego że nowa cena po przeliczeniu netto wynosi 5 groszy a przy 5 groszach prowizje to 1 grosz i 1 grosz. Prowizja jest jednak procentowa. Przy 7 groszach będzie to 2 razy po 1 groszu, ale również dla 5 i 3 groszy netto prowizje będą wynosić 2 razy po jednym groszu bo tego grosza nie da się podzielić. Jednak przy wyższych kwotach np. 2 zł netto dla nas to już tylko 1,75 zł.
Tylko co mi po tym skoro w starym systemie przy prowizji 1 euro cent + 1 euro cent moja oferta była faktycznie warta 3 eurocenty a po wprowadzeniu złotówki nie mam szans na sprzedaż za faktyczne 3 eurocenty czyli 1 eurocent dla mnie czyli 4 gorsze dla mnie bo przede mną pojawiają się oferty warte np. 30 kopiejek i to one zostaną w pierwszej kolejności sprzedane a ja nie mając widoku rynku euro nie wiem ile jest tam wystawionych kart za 3 lub 4 eurocenty.
Powiedz mi jak ma hamerykanin kupić coś poniżej 3 centów skoro już 4 lata temu była o tym mowa:
7 groszy to mniej niż 3 centy i mniej niż 3 eurocenty.Russian market sellers are also restricted to руб 0.01 RUB, however руб 0.01 RUB is equivalent to $ 0.00031 USD if it were ever traded at such a low value.
Wszystkie karty które sprzedałem poniżej 9 groszy czyli mniej niż 3 centy nabyli Rosjanie bo tylko kraje z walutami wartymi mniej niż 1 cent amerykański mają do nich dostęp.
Reasumując: tracę na złotówce. Owszem jestem w stanie pozbyć się szybko crapów "3 eurocentowych" ale taki crap NIE DA MI 4 groszy bo są setki czy tysiące ofert np. Rosjan z ceną poniżej 3 eurocentów tyle że wyrażoną w rublach. Czyli mam wybór: wystawiać w ciemno po 7 groszy które są widoczne jako 3 centy aby moja oferta była dostępna dla Europy Zachodniej albo sprzedawać np. po 4 grosze i mieć z tego tylko 2 grosze ale mam te 2 grosze ale jednocześnie tracę 2 grosze które bym miał sprzedając w odległej przyszłości za 7 groszy (3 centy) nie wiedząc jednak na której pozycji ląduje moja oferta.
I dla mnie to ma znaczenie ponieważ euro z kart i skrzynek poprzez klucze csgo transferowałem z portfela steam na moje konto bankowe. Miałem więc z 3 eurocentowej karty więcej środków w portfelu niż dzisiaj bo teraz już wiem dlaczego tak ciężko pozbyć się 3 eurocentówki i wystawianie za 7 groszy jest pozbawione sensu.
Fotka poglądowa dla tych którzy nadal nie ogarniają o co chodzi. Ta sama karta w PLN i w USD:

Widzicie różnicę i w czym problem?
Kto z was wie które oferty to które? A no właśnie przecież w obu przypadkach jest ich tyle samo. To gdzie są te 476 oferty za 0,03 USD? Nie jesteście w stanie dojść która karta jest która bo za dużo jest walut i steam po swojemu przelicza ceny. Czy 9 groszy to już 3 centy czy może jednak 4 centy? A może już 7 groszy stanowi 3 centy skoro 7 groszy to 3 eurocenty. W starym systemie walutowym (wystawiam teoretycznie mając dolary) za 3 centy i ląduje na 477 pozycji sprzedaży za 3 ceny i moją kartę może kupić hamerykanin. Ale nie sprzedam ich Rosjaninowi bo jak widzicie po cenach w złotych są oferty sprzedaży za 6 groszy i oferty zakupu za 4 grosze których hamerykanin nie widzi (puste pole ofert zakupu w USD) ale Rosjanin już tak. Po co więc Rosjanin miałby kupować moją kartę za 7 groszy skoro może kupić za 4 grosze tyle że w kopiejkach i dla niego różnica pomiędzy 7 a 4 groszami będzie już widoczna.
Może się nie zrozumieliśmy co do przeliczników ale ja nie o tym mówię tylko o tym kto może a kto nie może kupić moich kart i w którym systemie walutowym i za ile je szybciej sprzedam.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 10:38 przez MerlinPL, łącznie zmieniany 21 razy.
- Podziękował: 18 razy
- Podziękowania: 18 razy
pierwszy bundle czarnopiątkowy malo oplacalny biorac pod uwage, ze wszystkie gry maja kupony -90%
http://store.steampowered.com/bundle/2337/Black_Friday/
ja tam lubie handlowac z ruskimi
kupuje od nich ponizej wystawionej ceny zakupu 
http://store.steampowered.com/bundle/2337/Black_Friday/
ja tam lubie handlowac z ruskimi

- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
MerlinPL dobre spostrzeżenia. Odpowiadając mogę z całą pewnością odpowiedzieć, że szybciej sprzedasz w zł w sprzedaży natychmiastowej
. A jeśli ustalisz inną cenę to już można jedynie zgadywać. Rynek hamburgerów większy więc może tam jest więcej kupców kart
Zakładasz że hamburgery nie mają dostępu do kart wartych mniej niż 3 centy w takim wypadku mogłoby dojść do tego że...
na rynku są karty dla ruskich po minimalnej cenie 3 kopiejki brutto i karty dla hamburgerów od 4 centów brutto, takiego dziwu nie widziałem więc uważam twoje założenie za błędne.
Moja hipoteza jest inna... hamburger może kupić karty za 3 centy brutto nawet jeśli ktoś wystawiał za 3 kopiejki brutto. Pytanie ile dostaje dev 1 cent czy 1 kopiejka oraz inne pytanie jak Gaben księguje różnice kursowe. Odpowiadając na te dwa pytania można by wywnioskować które założenie jest poprawne.

Zakładasz że hamburgery nie mają dostępu do kart wartych mniej niż 3 centy w takim wypadku mogłoby dojść do tego że...
na rynku są karty dla ruskich po minimalnej cenie 3 kopiejki brutto i karty dla hamburgerów od 4 centów brutto, takiego dziwu nie widziałem więc uważam twoje założenie za błędne.
Moja hipoteza jest inna... hamburger może kupić karty za 3 centy brutto nawet jeśli ktoś wystawiał za 3 kopiejki brutto. Pytanie ile dostaje dev 1 cent czy 1 kopiejka oraz inne pytanie jak Gaben księguje różnice kursowe. Odpowiadając na te dwa pytania można by wywnioskować które założenie jest poprawne.
- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Fakt trochę źle to napisałem. Wszystkie karty są dostępne do kupienia z tym że np. Rosjanie mogą kupić i sprzedać za mniej niż 3 centy a hamerykanin nie przez co kraje ze słabą walutą są "faworyzowane" ale też nie do końca bo oferty poniżej 3 centów zaniżają szanse sprzedania karty za te właśnie 3 centy. Tylko nadal powstaje pytanie która karta jest która bo aż do 19 groszy prowizja wynosi 2 razy po 1 groszu. Technicznie dopóki prowizje nie będą mogły być zamienione na pełnego centa to cały czas jest problem z przydzieleniem karty do danej wartości wyrażonej w USD.krzykr pisze: na rynku są karty dla ruskich po minimalnej cenie 3 kopiejki brutto i karty dla hamburgerów od 4 centów brutto, takiego dziwu nie widziałem więc uważam twoje założenie za błędne.
Problem jest właśnie ten przelicznik "walutowo-prowizyjny" czyli 0,03 euro = 0,07 złotego.
Problem jest dlatego że mamy sobie karty, najtańsza jest za 0,04 euro. Chcę szybko sprzedać więc wystawiam za 0,03 euro. Jestem najtańszy i pierwszy. Mija dzień, mija drugi dzień. Kart za 0,03 euro przybywa. Ja widzę na wykresie że karty za 0,03 euro się sprzedają a moja karta nadal wisi. Dlaczego wisi? Ano dlatego że (wybiegając w przyszłość) moją kartę za 0,03 euro Polak widzi za 0,07 złotego a inny Polak wystawia za 0,06 złotego i to jego karta zostaje kupiona a nie moja chociaż moja była pierwsza.
Pytasz co z prowizją? Prowizja zapewne jest naliczana względem waluty kupującego bo to on ją płaci. Jak kupi Polak to wydawca dostanie 1 grosza, a jak kupi hamerykaniec to dostanie 1 centa. Powstaje pytanie jak Valve to przelicza i wypłaca wydawcom bo z 1 grosza 1 centa nie zrobi.
Waluta regionalna walutą regionalną ale tak być nie powinno. Najniższą możliwą kwotą powinny być 3 centy niezależnie od innych walut czyli my w złotych powinniśmy mieć najniższą możliwą jako 9 czy 10 groszy.
To wszystko jest i tak proste operując na USD i PLN, a co się dzieje gdy do tego dodasz rubla z kopiejkami nie wspominając nawet o rupiach. 2,66 zł złotego to 10 000 rupii a te się jeszcze dzielą na seny.
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 33 razy
- Kontakt:
Jezusie, Merlin, naprawde to jest tak wielki problem dla ciebie? Amerykanin jak kupuje karte za 0,03 USD to zabiera z rynku pierwsza w kolejce kartę. Jezeli nie ma na rynkach innych walut tej karty wystawionej w nizszej cenie, niz rownowartosc 0,03 USD to bierze te karte, ktora najdluzej wisi z ta cena. Jezeli jest powiedzmy ta karta wystawiona za 0,05 PLN, to bierze wlasnie ta karte. Jemu z portfela pobiera 0,03USD, sprzedajacy dostaje 0,03 PLN a reszta wynikajaca z roznicy kursowej, jest podzielona miedzy Valve a developera.
Byłby ktoś chętny pomóc mi ze znalezieniem najlepszej oferty na DLC Pack do Skyrima? Znalazłem na G2A za 28 zł. Jestem zielony z kupowaniem na takich stronkach dlatego chciałbym się zapytać czy odznaczenie opcji G2A Shield jest bezpieczne? Nie będę chyba czekał na promocję bezpośrednio na Steamie, ponieważ podstawową wersje gry mam a nie widzę żeby mieli zestaw 3 DLC do kupienia naraz. Nabywanie ich z osobna mija się raczej z celem.
- Podziękował: 728 razy
- Podziękowania: 231 razy
- Kontakt:
No i stało się, jeden z najbardziej oczekiwanych powrotów do sklepu steam. Mafia is back