Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Revan pisze:
FotelSkrzypi pisze: Może kogoś zainteresuje, w końcu w 2014 spora część Łowców zdobywała osiągnięcia w tej grze :)
http://store.steampowered.com/app/233630
Ascend: Hand of Kul z dniem 20 czerwca zostanie zamknięte.
Usunięto grę z konta mimo singla?
I tak bez połączenia do serwera nie da się grać, chociaż dziwna sprawa, bo u mnie cały czas na stronie sklepu jest "Ascend: Hand of Kul znajduje się już w twojej bibliotece Steam" i niżej mam zagraj teraz :?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Coś podobnego jak z F2P, pewnie ten sam skrypt używają. Ale już bezpośrednio w bibliotece steamowej gry nie ma.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Kolejny mem doczekał się swojej gry :roll:
http://store.steampowered.com/app/441050
Polandball: Can into Space!
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Polandball to można już dawno użytać na Agar.io xD

Edit: Nie widziałam jeszcze tutaj tej strony ze steamdb. Pokazuje dostępne pakiety "masz już grę pakietu, masz cały pakiet z ekstra zniżką". Może się przydać osobom, które zbierają wszystko, żeby mieć więcej gier na steam :D

https://steamdb.info/bundles/
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

MSKOTOR pisze: @ mars28

Nah, nic to nie da. Jedyne wyjście to zmuszenie wszystkich do posiadania marketu w dolarach. A tak się nie stanie. Ten problem istnieje od długiego czasu i jakby Valve chciało to dawno by coś z nim zrobiło.

A co do Najwyższa "widoczna" oferta nie zawsze kupuje jako pierwsza - oferta najpierw pojawia się w systemie, dopiero później jest rejestrowana na stronie danego przedmiotu. Czyli coś najpierw pojawi się na liście "ostatnio dodane", dopiero po chwili ląduje na stronie - nawet jak coś wystawisz to widzisz, że nie jest to natychmiastowe i mija chwila zanim pojawi się informacja "x wystawił y za z". Czytałam, że ludzie właśnie chcieli robić boty, które by skanowały tą zakładkę. Ale to jeszcze w czasach jak nie było ofert kupna i wszystko było w formie listy.

No i najpierw wyszukuje oferty spełniających kryteria, a dopiero potem umieszcza Cię w kolejce. Jakby ktoś stworzył wysokie zamówienie i jednocześnie ktoś wystawiłby coś bardzo tanio, to jest szansa (minimalna, ale zawsze), że to właśnie to nowe zamówienie "zgarnie" dany przedmiot. I nie pokaże się to na liście z ofertami kupna, bo zdarzyło się to za szybko, bez ustawiania się w aktualnej kolejce.
Omawiany przeze mnie przypadek wygląda trochę inaczej. Może opiszę dokładniej, o co chodzi, żeby była jasność. Chcę kupić konkretny przedmiot, no więc oferuję za niego najwyższą cenę i jestem na pierwszym miejscu na liście. Obserwuję przedmiot regularnie, powiedzmy co godzinę lub dwie danego dnia, za każdym razem moja oferta jest najwyższa. Drugiego dnia to samo. Nagle okazuje się, że ktoś w międzyczasie kupił ten przedmiot za dużo niższą cenę niż najwyższa oferta. Raz czy dwa na jakiś czas mogłoby się to zdarzyć oczywiście, że ktoś miał na tyle farta, że wyskoczył z najwyższą ofertą na 15min przed tym jak ktoś wystawia to z bardzo niską ceną. No ale jeśli takie sytuacje obserwuję 2 czy 3 razy dziennie od kilku miesięcy, przy różnych przedmiotach, zaczyna się to robić podejrzane. I trochę irytujące dla osoby kupującej, bo logiczne jest przecież, że zakup po dużo niższej cenie daje większe profity w ogólnym rozrachunku.

Wczoraj skupiłem się dokładnie na jednym przedmiocie, starając się wyłapać jakąś prawidłowość w tych akcjach. Przez 2-3 godziny odświeżałem jedną stronę przedmiotu co 15min. I tu ciekawostka, bo nie miałem najwyższej oferty. Pierwsza była za 49 centów, moja na drugim miejscu za 48 centów, chciałem 5 sztuk. W pewnej chwili okazało się, że kupiłem ten przedmiot za 43 centy. Zerkam na kolejkę ofert, najwyższa oferta za 49 centów nadal tam wisi. Jakim cudem kupiłem przedmiot? No może ten z najwyższą ofertą miał pusty portfel.

A teraz najciekawsze - kilkanaście minut później sprzedała się kolejna sztuka, tym razem za 35 centów. Ale tym razem nie ja byłem kupcem. I nie był też nim właściciel najwyższej oferty. Kupił to ktoś inny. Tylko kto? Oto jest pytanie.

Czas więc na test: z drugiego konta wystawiłem ten przedmiot na Rynku, tuż przed zatwierdzeniem tokenem odświeżyłem stronę przedmiotu, żeby zobaczyć listę ofert. Wyglądało to tak: najwyższa oferta - 49 centów, moja na drugim miejscu 48 centów, później 47 centów, 39 centów, 38 centów i reszta poniżej. Wystawiony przedmiot znika z Rynku w ciągu kilku sekund. Kto jest kupcem? Jak myślicie? Jeśli myślicie, że ten z najwyższą ofertą, to jesteście w błędzie. Kupił to ten, który miał ofertę kupna za 39 centów. Zdążyłem zauważyć tą zmianę na liście ofert kupna.

Trochę się opisałem. Jak kogoś to nie interesuje, niech nie czyta :P

Ktoś mi wyjaśni tą całą sytuację? Ciekawe czy ktoś w Valve wie, co jest grane?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Jakim cudem mogl to kupic ktos, kto mial zadeklarowana nizsza cene niz ty chciales? O_o
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

@mars28, szkoda że nie masz video :D

Z Twojego opisu wnioskuję, że wyższy priorytet ma konto, które zaoferowało większą ilość danego przedmiotów do kupienia ale nie za najwyższą cenę. Jak masz zacięcie, to spróbuj zadeklarować zakup 100 szt. danego przedmiotu za $0.03. Może sztuka zaraz Ci wpadnie?

Ja walczę z Xenonautsami. Tylko kartę Carrier UFO udało mi się kupić zadeklarowane 4 razy za kwotę $0.03. Reszta kart nie chce się kupić :/

Skupowałem też karty do cs:go oferując najniższą cenę $0.03 i zawsze wszystko szybko wpadało. Zawsze deklarowałem zakup karty w paczkach po 10 szt. Tylko, że kart do cs:go jest bardzo dużo.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

mars28 pisze: Wczoraj skupiłem się dokładnie na jednym przedmiocie, starając się wyłapać jakąś prawidłowość w tych akcjach. Przez 2-3 godziny odświeżałem jedną stronę przedmiotu co 15min. I tu ciekawostka, bo nie miałem najwyższej oferty. Pierwsza była za 49 centów, moja na drugim miejscu za 48 centów, chciałem 5 sztuk. W pewnej chwili okazało się, że kupiłem ten przedmiot za 43 centy. Zerkam na kolejkę ofert, najwyższa oferta za 49 centów nadal tam wisi. Jakim cudem kupiłem przedmiot? No może ten z najwyższą ofertą miał pusty portfel. (...) Ktoś mi wyjaśni tą całą sytuację? Ciekawe czy ktoś w Valve wie, co jest grane?
Przecież już ktoś wytłumaczył, że tak to właśnie działa. Transakcja przeprowadzana jest nie po najwyższej cenie, a po cenie wystawionej przez sprzedającego. I kupuje nie ten kto ma najwyższą ofertę, tylko ten który jako pierwszy zaoferował cenę, za jaką ten przedmiot można kupić (czyli taką samą lub wyższą).

Ale to wcale nie jest dobre rozwiązanie, bo promuje cwaniactwo i wyłapywanie błędów. W sytuacji gdy cena sprzedającego jest niższa niż istniejące ceny na rynku, transakcja powinna następować po najwyższej zaoferowanej przez kupujących cenie, konkretnie z pierwszą osobą która tę cenę zaoferowała. W ten sposób i chroniłoby się sprzedających przed błędami (np. sprzedającymi folie w cenie zwykłych kart, bo nie zauważyli różnicy) i promowało kupujących którym zależy na szybkim zakupie, więc oferujących wyższe ceny.
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

A dlaczego wolny rynek ma kogoś promować czy chronić ?
Awatar użytkownika
Łowca

Mix pisze: A dlaczego wolny rynek ma kogoś promować czy chronić ?
Po to chyba powstały te oferty kupna/sprzedaży, żeby osoby które chcą coś kupić szybciej, mogły to zrobić po prostu oferując wyższą cenę? I żeby wyeliminować boty skupujące przedmioty właśnie z błędnie wystawionymi cenami? Na sprzedaży po najwyższej istniejącej ofercie kupna zyskują wszyscy, poza cwaniakiem tworzącym oferty kupna po 3 centy i liczącym na to że ktoś coś źle kliknie - zyskują sprzedający, valve i developer (wyższa prowizja) i kupujący (krótszy czas oczekiwania). Przed częścią cwaniaków już chroni - nie mogą z jednego konta porobić ofert kupna po różnych zaniżonych kwotach. Gdyby dodatkowo rynek działał tak jak jego działanie jest opisane (porównywanie najniższych ofert sprzedaży z najwyższymi ofertami kupna) chroniłby on jedynie sprzedawców przed EWIDENTNYMI ich błędami, czyli wystawianiem ofert po niższej cenie niż ktoś zaoferował że zapłaci. Niekoniecznie zresztą z ich winy - folie często ciężko odróżnić od zwykłych kart, wykresy cen są nieczytelne i nie opisane (nie wiadomo czy ceny z tych wykresów zawierają marże, czy nie). Ktoś tu pisał, że sprzedawanie po cenie sprzedającemu pierwszej osobie która wystarczającą ofertę kupna złożyła ma zapobiegać cwaniakom kupującym o ułamek centa drożej, dzięki ich słabej lokalnej walucie. Ale ten problem walut o niskiej wartości to problem wydumany - do rozwiązania go wcale nie potrzeba rynku z jedną walutą, wystarczy w walutach wartych drastycznie (rząd wielkości) mniej niż na przykład dolary wprowadzić progi cenowe inne niż 1/100. Czyli na przykład gdy "rusek" przebije ofertę o 1 kopiejkę, to automat przed zaakceptowaniem tej oferty zaokrągli ją do 50 kopiejek w dół. Albo 30, albo 70 - zależnie od aktualnego kursu słabej waluty względem dolara.
Ostatnio zmieniony 9 cze 2016, o 16:30 przez knrdz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

knrdz pisze: Przecież już ktoś wytłumaczył, że tak to właśnie działa. Transakcja przeprowadzana jest nie po najwyższej cenie, a po cenie wystawionej przez sprzedającego. I kupuje nie ten kto ma najwyższą ofertę, tylko ten który jako pierwszy zaoferował cenę, za jaką ten przedmiot można kupić (czyli taką samą lub wyższą).
To chyba ja inaczej rozumiem ten system ofert kupna/sprzedaży. Nawet wg informacji na stronie przedmiotu: "Najtańsza oferta sprzedaży zostanie automatycznie dopasowana do najwyższego zlecenia kupna." Przetłumaczone jest to raczej z angielskiego poprawnie ("...and the cheapest listing will automatically get matched to the highest buy order").I najczęściej tak to działa.
knrdz pisze: Ale to wcale nie jest dobre rozwiązanie, bo promuje cwaniactwo i wyłapywanie błędów. W sytuacji gdy cena sprzedającego jest niższa niż istniejące ceny na rynku, transakcja powinna następować po najwyższej zaoferowanej przez kupujących cenie, konkretnie z pierwszą osobą która tę cenę zaoferowała. W ten sposób i chroniłoby się sprzedających przed błędami (np. sprzedającymi folie w cenie zwykłych kart, bo nie zauważyli różnicy) i promowało kupujących którym zależy na szybkim zakupie, więc oferujących wyższe ceny.
Do ochrony przed błędami mamy przecież ten zakichany mobilny token.

Reasumując: analizując mój przypadek twierdzisz, że jeśli ktoś wystawił ofertę kupna za 39 centów, ja wystawiłem ofertę kupna za 48 centów np. tydzień później, to teraz wszystkie oferty sprzedaży za 39 centów lub mniej trafią do tej pierwszej osoby? A te z przedziału 40-48 centów trafią do mnie? Bo że niby ten oferujący 39 centów jako pierwszy dał cenę wyższą niż zażądał sprzedający. Jeśli tak faktycznie jest to byłoby to dosyć ciekawe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Łowca

mars28 pisze: "Najtańsza oferta sprzedaży zostanie automatycznie dopasowana do najwyższego zlecenia kupna." Przetłumaczone jest to raczej z angielskiego poprawnie ("...and the cheapest listing will automatically get matched to the highest buy order").
No tak to na pewno nie może działać - wtedy ktoś kto chciałby kupić tworzyłby ofertę o cent wyższą on najwyższej, ale płacił i tak mniej niż gotów był zapłacić ten którego oferta kupna została przez niego przebita.
mars28 pisze: Do ochrony przed błędami mamy przecież ten zakichany mobilny token.

Reasumując: analizując mój przypadek twierdzisz, że jeśli ktoś wystawił ofertę kupna za 39 centów, ja wystawiłem ofertę kupna za 48 centów np. tydzień później, to teraz wszystkie oferty sprzedaży za 39 centów lub mniej trafią do tej pierwszej osoby? A te z przedziału 40-48 centów trafią do mnie? Bo że niby ten oferujący 39 centów jako pierwszy dał cenę wyższą niż zażądał sprzedający. Jeśli tak faktycznie jest to byłoby to dosyć ciekawe rozwiązanie.
Mobilny token ma chronić przed opędzlowaniem konta przez kogoś nieuprawnionego, a nie przed błędami typu wystawienie wszystkich kart (a wśród nich jednej folii) po cenie typowej dla kart z danego zestawu, albo wpisaniu o jednego zera za dużo (jeśli ktoś w kliencie nie zauważył, to tym bardziej nie zauważy na mniejszym ekranie urządzenia moblinego, o ile w ogóle miałby czas to czytać a nie tylko klikał przedmiot i potwierdzenie).
Nie twierdzę że rynek tak działa, pisałem tylko że ktoś już Ci ten mechanizm właśnie tak opisał parę postów wcześniej.
Gdyby rynek działał tak jak zaproponowałem (transakcja nie po kwocie sprzedającego, tylko zawsze po najwyższej ofercie kupującego, jeśli tylko jest większa niż to ile żąda sprzedający) to i kradzieże ekwipunku przez market byłyby mniej dochodowe, więc i znacznie rzadsze. Złodziej nic nie miałby z tego że wystawi czyjś przedmiot tanio na rynku, bo kupiłby go ktoś czyja oferta jest najwyższa, czyli zwykle mocno zbliżona do rzeczywistej wartości. A nie tak jak teraz, że wystawiali wartościowe itemy po takich cenach, po jakich wcześniej utworzyli zaniżone oferty kupna.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

http://store.steampowered.com/app/48589 ... _4_1400_45 Summer Sale już przecenione o blisko połowę.
W promocji też trochę gier piłkarskich(Euro swoje robi).
Ja się skusiłem na polskie Kopanito, na Summer Sale raczej nie będzie taniej:
http://store.steampowered.com/app/399820/
Pograłem kilka meczy, jest nieźle, szału też nie ma, zawsze to jakaś odskocznia od standardowych gier piłkarskich.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

football manager 16 też przeceniony a i tak taniej mi wyszło pudełko w empiku
do tego przecenili prawie wszystkie DLC do FM16
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 65 razy
Podziękowania: 40 razy

A Gabe wytnie numer i rzuci wyprzedażowe -85% na Kopanito. :gwizdany:
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

trotyl2d pisze: A Gabe wytnie numer i rzuci wyprzedażowe -85% na Kopanito. :gwizdany:
To nie Gaben ustawia promocje, tylko wydawcy :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 118 razy
Podziękowania: 81 razy
Kontakt:

FotelSkrzypi pisze:
trotyl2d pisze: A Gabe wytnie numer i rzuci wyprzedażowe -85% na Kopanito. :gwizdany:
To nie Gaben ustawia promocje, tylko wydawcy :)
Tj. kiedyś było tak stim proponował promkę a wydawca akceptował lub nie(przynajmniej tak wynikało z twitów jednego z devów co się tłumaczył przy jakimś hb, czemu dali mega promkę na stimie a potem dali grę w hb).
Teraz nadal tak jest ale oprócz tego sami wydawcy mogą wystawiać promki.
papermonster
Awatar użytkownika
papermonster
Podziękowania: 0

Steam zablokował Orlygift,czyżby koniec cebuli?

http://steamcommunity.com/groups/orlygi ... 1632071142

Valve has blocked orlygift.com - Please help us
10 CZERWCA - HACKFRAG@ORLYGIFT
Hello everyone,

Valve has blocked our website orlygift:

The URL you are attempting to log in to has been blocked by our moderators and staff. This site may be engaged in phishing, scamming, spamming, or delivering malware.

We are in contact with Valve to fix this issue as soon as possible.

We are a german game and app developer company with more than 5 employees and we take user privacy very serious. The german law is very strict of handling personal user informations.

Also all user informations are encrypted in our database. We are also using only SSL-Connections for every request.

We comply with the rules of sending emails to our users (double opt-in, unsubscribe anytime)

Also the accusation of engaging with phishing, scamming and delivering malware is completely wrong.

We cannot continue our service with this restriction. So please write a comment if you against this block.

Your orlygift team
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Sytuacja jak z GameMinerem.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Też tak macie, zę nie da sie kart sprzedawać, bo nie pokazuje ceny i zniknął przycisk "pokaż na rynku steam"? Dajac sprzedaj jedynie cene mozna zgadnąć sobie z wykresu co jest paranoją... Czyzby cielaki sie ubezpieczali przed wyprzedażą?
ODPOWIEDZ