Lapek Della nie wyłącza się

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Witam, pytałem się o to już w paru miejscach i przeglądając forum stwierdziłem że może tutaj uda się uzyskać jakąś pomoc :mrgreen:

Jestem posiadaczem laptopa Dell Inspiron 3537 (i7-4500u i radeon 8850) z Windowsem 8.1. Pewien czas temu (koło miesiąca) z nieznanych mi przyczyn komputer przestał wyłączać się do końca. Klikam normalnie przycisk "zamknij", wyskakuje ekran wyłączania systemu, monitor komputera wyłącza się, ale dalej słychać pracujące dysk/wiatraczek i świecą się dwie skrajne lampki od zasilania i wi-fi jeśli się nie mylę.
Na forach znalazłem porady żeby zainstalować sterowniki grafiki zintegrowanej ze strony della i żeby zrobić format. Żaden ze sposobów nie rozwiązał problemu.
Całe oprogramowanie na lapku jest legalne.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0

Jeśli format nie pomógł to oddaj do serwisu, przecież co dopiero go kupiłeś.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Możesz spróbować zainstalować sterowniki chipsetu ze strony Della.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0

Instalacja strowników raczej nie rozwiąże problemów - to prawdopodobnie nie wina windowsa. Jak już chcesz sam próbować, to zaktualizuj UEFI (o ile się da, w moim laptopie z 8.1 dostęp do tego jest z panelu sterowania (sic!).
Ogólnie polecam sprawdzic ustawienia w UEFI, może po prostu coś się przestawiło.
Można też sprawdzić inny system, ale z tym radzę uważać - niektóre latopy (na pewno pierwsze modele z UEFI od samsunga) brickowały się po instalacji Linuxa.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 27 razy
Kontakt:

Spytam sie o to o co ZAWSZE pyta serwis Della i HP ;) Czy masz najnowszą wersję biosu?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Aktualizacja BIOSu nie pomogła, nowsze sterowniki do chipsetu też nie ;f
Wygląda na to że jednak będę musiał oddać go do serwisu.

Jeszcze jedna dziwna rzecz, jak komputer ma do zainstalowania aktualizacje przy wyłączaniu to normalnie się wyłącza.

Dla "potomnych", jakby ktoś z was, lub kogoś znajomy miał kiedyś taki problem.
Dzwoniłem dzisiaj do Della i kazali mi zaktualizować bios, sprawdzić czy sterowniki aktualne etc etc... a jak powiedziałem że już to zrobiłem kazał mi ziomeczek przy pomocy programu ze stronki AMD odinstalować sterowniki do karty graficznej i zainstalować te ze strony della i to podziałało ;o

Dziękuję wszystkim łowcą za pomoc, pzdr
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

Bo najwyraźniej kartę miałeś zintegrowaną ;)
I miło, że posiadasz "mego" lapka :D
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

U mnie działo się podobnie na innym modelu della, ale przyczyną był jakiś sterownik do dysku, a ten zamieniłem na SSD i po odinstalowaniu wszystko wróciło do normy. To tak jeszcze jakby ktoś czytał temat i może mu pomoże ;)
ODPOWIEDZ